Zápočet praxe a mateřská dovolená - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Opočet MD a RD ze započitatelné praxe.

Jana Kaliničová, 13.03.2009 10:15:30

Pracuji jako všeobecná sestra v nepřetržitém provozu.Mám 3 děti,se kterými jsem byla na MD a RD celkem 7 let. 1.dítě-2,5 roku,2.dítě a 3.dítě 2,25 roku.Mezi jednotlivými MD jsem se vždy vrátila do práce.Zaměstnavatel mi po návratu z poslední RD odečetl z praxe 1 rok s tím,že do praxe lze započítat pouze celkem 6 let.Čerpání RD či MD nad 6 let se prý do odpracované praxe nezapočítává.Je tento postup správný?
Dále bych se ráda zeptala,zda je v pořádku,že mi zaměstnavatel započítal do praxe sestry práci sanitářky pouze 2/3.Když jsem se po 2.RD vracela dříve do práce,zaměstnavatel se mnou nepočítal a nabídl mi po určitou dobu práci sanitářky s mým souhlasem-dodatkem ke smlouvě.Práci sestry jsem začala vykonávat asi po 3 měsících,když odešla jiná sestra na MD.Je správný postup mého zaměstnavatele,že mi do praxe započítal pouze 2/3 z odpracované doby?
Děkuji předem za obě odpovědi.

Re: Opočet MD a RD ze započitatelné praxe.

Karel Dlouhý, 13.03.2009 18:52:12

Prostudujte si NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě - § 4 Zařazení zaměstnance do platového stupně:

(1) Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platového stupně příslušné platové třídy podle započitatelné praxe podle § 123 odst. 4 zákoníku práce a míry jejího zápočtu určené podle odstavců 2 až 9.

(2) V plném rozsahu započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu praxe v oboru požadované práce. Praxí v oboru požadované práce se pro účely tohoto nařízení rozumí výkon práce, pro kterou jsou potřebné znalosti stejného nebo obdobného zaměření jako pro výkon požadované práce.

(3) V rozsahu nejvýše dvou třetin započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu jiné praxe, a to v závislosti na míře její využitelnosti pro výkon požadované práce.

(5) V plném rozsahu, nejvýše však v celkovém rozsahu 6 let, započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu
skutečného čerpání mateřské dovolené, další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené

Jana Kaliničová, 15.03.2009 23:04:52

Děkuji za odpověď. Mohu se ještě zeptat,zda se Dohoda o pracovní činnosti počítá do praxe? Během 2. RD jsem nějaký čas u svého zaměstnavatele pracovala na tuto dohodu též jako sanitářka,ale praxe ani 2/3 mi do praxe sestry započítána nebyla. Toto období mám započítáno pouze v oněch 6 letech za RD,která se mi ještě do praxe počítala.Děkuji za odpověď.

Karel Dlouhý, 16.03.2009 19:23:01

To období přece máte započtené.

(Logicky se stejné období nemůže do praxe započítat dvakrát.)

Jana Kaliničová, 18.03.2009 09:40:49

Vím,že ho mám započtené,ale jde mi o to,že kdyby se nepočítalo jako RD,ale jako skutečná praxe,mohlo se mi do praxe počítat období jiné,které je již nad 6 let započtené praxe RD,které se tudíž do praxe nepočítá.

Karel Dlouhý, 18.03.2009 19:14:55

Kdyby ...

Domnívám se, že zpětný přepočet není možný, jak to zaměstnance napadne.

Jana Kaliničová, 25.03.2009 09:39:08

Děkuji,ale odpověď na otázku,zda se práce na Dohodu o pracovní činnosti započítává také do praxe jsem se stejně nedozvěděla.

Karel Dlouhý, 27.03.2009 19:56:17

Dobrý den, toto je diskusní fórum, nikoliv poradna.
Napsal jsem svůj názor.

"zda se práce na Dohodu o pracovní činnosti započítává také do praxe" - nevím - spíše ano.

Jana Kaliničová, 27.03.2009 21:30:17

No vždyť diskutujeme,ne?

Výpověď ze zaměstnání, těhotenství

Markéta Švejková, 15.04.2008 14:46:44

Synovi budou v červnu 3 roky, zaměstnavatel mi s největší pravděpodobností dá výpověď. Pokud ještě do podání výpovědi otěhotním, budou mi na druhé dítě vypláceny dávky pomoci v mateřství (pravděpodobně se na to vztahuje ochranná lhůtě 6 měsíců) nebo budu čerpat rodičovskou dovolenou na prvního syna a po porodu druhého hned rodičovskou dovolenou na druhé dítě? Pokud otěhotním později, dávky pomoci v mateřství se nevyplácejí, že? Jestliže se se zaměnstnavatelem dohodnu a budu bez výpovědi čerpat 4. rok rodičovské dovolené a potom rodičovskou dovolenou na druhé dítě, platí, že se nehomu rozhodnout pro variantu čerpání (tedy 2,3 nebo 4 roky) a bude mi automaticky vyplácena dávka 7600 do 21 měsíců věku dítěte a potom snížená dávka? Na žádném z úřadů mi úřednice nebyli schopny dát jasnou odpověď. Děkuji za vyřízení.

Re: Výpověď ze zaměstnání, těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 21.04.2008 16:30:26

Dobrý den, jestliže Vám skončí PP a Vy otěhotníte v ochranné lhůtě 6 měsíců ode dne skončení PP, žádný nárok na PPM Vám to nezakládá. Jiná by byla situace, kdyby jste v ochranné lhůtě nastoupila na nemocenskou (např. z důvodu rizikového těhotenství). Pokud bude pracovní neschopnost trvat až do doby nástupu na mateřskou dovolenou (6 týdnů před porodem), nárok na PPM Vám vznikne a lékař Vám vystaví žádost o PPM. Pokud čerpáte PPM máte nárok na volbu varianty rodičovského příspěvku. Ovšem na 2-letou variantu dosáhnete pouze když nárok na PPM činí min. 380,-Kč/denně (tj. mzda musí být min. 16700,- hrubého). Pokud budete na neplaceném volnu, budete stále zaměstnaná a tudíž budete mít nárok na PPM.

Zápočet praxe a mateřská dovolená

Kateřina Lojková, 08.03.2008 18:25:11

Bylo mi sděleno, že do zápočtu praxe pro výkon funkce (jedná se o výpočet praxe, podle které je pracovník zařazen do platového stupně) se započítává mateřská dovolená maximálně v délce 3 let. Nezapočítává se u dvojčat doba (o 3 měsíce?) delší nebo čtvrtý rok musí být nutně rodičovská dovolená?

Re: Zápočet praxe a mateřská dovolená

Mgr. Oldřich Topka, 10.03.2008 14:10:56

Dobrý den, §196 ZP - rodičovská dovolená trvá nejdéle do dosažení 3 let věku dítěte. To platí pro všechny případy stejně, i kdyby to byla paterčata. Navíc to máte popletené, protože mateřská dovolená, o které píšete, nikdy netrvá roky. Bežná MD činí 28 týdnů a vícerčat pak 37 týdnů. Jestliže Vám bude tedy započítána MD (37 týdnů) a RD (3 roky), tak by se jisté "prodloužení" dalo spatřovat v 9 týdnech, o které jste měla delší MD.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »