Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Pracuji jako všeobecná sestra v nepřetržitém provozu.Mám 3 děti,se kterými jsem byla na MD a RD celkem 7 let. 1.dítě-2,5 roku,2.dítě a 3.dítě 2,25 roku.Mezi jednotlivými MD jsem se vždy vrátila do práce.Zaměstnavatel mi po návratu z poslední RD odečetl z praxe 1 rok s tím,že do praxe lze započítat pouze celkem 6 let.Čerpání RD či MD nad 6 let se prý do odpracované praxe nezapočítává.Je tento postup správný?
Dále bych se ráda zeptala,zda je v pořádku,že mi zaměstnavatel započítal do praxe sestry práci sanitářky pouze 2/3.Když jsem se po 2.RD vracela dříve do práce,zaměstnavatel se mnou nepočítal a nabídl mi po určitou dobu práci sanitářky s mým souhlasem-dodatkem ke smlouvě.Práci sestry jsem začala vykonávat asi po 3 měsících,když odešla jiná sestra na MD.Je správný postup mého zaměstnavatele,že mi do praxe započítal pouze 2/3 z odpracované doby?
Děkuji předem za obě odpovědi.
Prostudujte si NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě - § 4 Zařazení zaměstnance do platového stupně:
(1) Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platového stupně příslušné platové třídy podle započitatelné praxe podle § 123 odst. 4 zákoníku práce a míry jejího zápočtu určené podle odstavců 2 až 9.
(2) V plném rozsahu započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu praxe v oboru požadované práce. Praxí v oboru požadované práce se pro účely tohoto nařízení rozumí výkon práce, pro kterou jsou potřebné znalosti stejného nebo obdobného zaměření jako pro výkon požadované práce.
(3) V rozsahu nejvýše dvou třetin započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu jiné praxe, a to v závislosti na míře její využitelnosti pro výkon požadované práce.
(5) V plném rozsahu, nejvýše však v celkovém rozsahu 6 let, započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu
skutečného čerpání mateřské dovolené, další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené
Děkuji za odpověď. Mohu se ještě zeptat,zda se Dohoda o pracovní činnosti počítá do praxe? Během 2. RD jsem nějaký čas u svého zaměstnavatele pracovala na tuto dohodu též jako sanitářka,ale praxe ani 2/3 mi do praxe sestry započítána nebyla. Toto období mám započítáno pouze v oněch 6 letech za RD,která se mi ještě do praxe počítala.Děkuji za odpověď.
To období přece máte započtené.
(Logicky se stejné období nemůže do praxe započítat dvakrát.)
Vím,že ho mám započtené,ale jde mi o to,že kdyby se nepočítalo jako RD,ale jako skutečná praxe,mohlo se mi do praxe počítat období jiné,které je již nad 6 let započtené praxe RD,které se tudíž do praxe nepočítá.
Kdyby ...
Domnívám se, že zpětný přepočet není možný, jak to zaměstnance napadne.
Děkuji,ale odpověď na otázku,zda se práce na Dohodu o pracovní činnosti započítává také do praxe jsem se stejně nedozvěděla.
Dobrý den, toto je diskusní fórum, nikoliv poradna.
Napsal jsem svůj názor.
"zda se práce na Dohodu o pracovní činnosti započítává také do praxe" - nevím - spíše ano.
No vždyť diskutujeme,ne?
Synovi budou v červnu 3 roky, zaměstnavatel mi s největší pravděpodobností dá výpověď. Pokud ještě do podání výpovědi otěhotním, budou mi na druhé dítě vypláceny dávky pomoci v mateřství (pravděpodobně se na to vztahuje ochranná lhůtě 6 měsíců) nebo budu čerpat rodičovskou dovolenou na prvního syna a po porodu druhého hned rodičovskou dovolenou na druhé dítě? Pokud otěhotním později, dávky pomoci v mateřství se nevyplácejí, že? Jestliže se se zaměnstnavatelem dohodnu a budu bez výpovědi čerpat 4. rok rodičovské dovolené a potom rodičovskou dovolenou na druhé dítě, platí, že se nehomu rozhodnout pro variantu čerpání (tedy 2,3 nebo 4 roky) a bude mi automaticky vyplácena dávka 7600 do 21 měsíců věku dítěte a potom snížená dávka? Na žádném z úřadů mi úřednice nebyli schopny dát jasnou odpověď. Děkuji za vyřízení.
Dobrý den, jestliže Vám skončí PP a Vy otěhotníte v ochranné lhůtě 6 měsíců ode dne skončení PP, žádný nárok na PPM Vám to nezakládá. Jiná by byla situace, kdyby jste v ochranné lhůtě nastoupila na nemocenskou (např. z důvodu rizikového těhotenství). Pokud bude pracovní neschopnost trvat až do doby nástupu na mateřskou dovolenou (6 týdnů před porodem), nárok na PPM Vám vznikne a lékař Vám vystaví žádost o PPM. Pokud čerpáte PPM máte nárok na volbu varianty rodičovského příspěvku. Ovšem na 2-letou variantu dosáhnete pouze když nárok na PPM činí min. 380,-Kč/denně (tj. mzda musí být min. 16700,- hrubého). Pokud budete na neplaceném volnu, budete stále zaměstnaná a tudíž budete mít nárok na PPM.
Bylo mi sděleno, že do zápočtu praxe pro výkon funkce (jedná se o výpočet praxe, podle které je pracovník zařazen do platového stupně) se započítává mateřská dovolená maximálně v délce 3 let. Nezapočítává se u dvojčat doba (o 3 měsíce?) delší nebo čtvrtý rok musí být nutně rodičovská dovolená?
Dobrý den, §196 ZP - rodičovská dovolená trvá nejdéle do dosažení 3 let věku dítěte. To platí pro všechny případy stejně, i kdyby to byla paterčata. Navíc to máte popletené, protože mateřská dovolená, o které píšete, nikdy netrvá roky. Bežná MD činí 28 týdnů a vícerčat pak 37 týdnů. Jestliže Vám bude tedy započítána MD (37 týdnů) a RD (3 roky), tak by se jisté "prodloužení" dalo spatřovat v 9 týdnech, o které jste měla delší MD.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com