Jak zajistit dožití v bytě jednoho z manželů - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Jak zajistit dožití v bytě jednoho z manželů

Vendula Šamalíková, 06.03.2008 21:38:22

Dobrý den,
matka se podruhé vdala, její manžel po uzavření sňatku koupil byt, kde společně sami žijí. Zajímá mně - hypoteticky - manžel zemře dříve a budou po něm dědit i jeho dvě dospělé děti, jak zabránit tomu, aby do bytu nechodili, nenastěhovali se a vůbec nenarušovali vdově soukromí. Předpokládám, že nebudou chtít vyplatit. Jak již teď zajistit, aby v bytě vdova dožila v klidu?
Děkuji.

Re: Jak zajistit dožití v bytě jednoho z manželů

Mgr. Oldřich Topka, 07.03.2008 07:32:04

Dobrý den, dědická práva jsou silná. Na to, aby jim matka jakkoliv bránila v přístupu do nemovitosti, které budou řádní spoluvlastníci na základě dědického řízení, nemá žádné právo. Jestli nebude výlučným vlastníkem, tak by se takové jednání mohlo být přestupkem, popř. i trestným činem. Mohli by se vypořádat dohodou nebo podat návrh na vypořádání spoluvlastnictví k soudu, ten rozhodne, komu byt připadne a kdo dostane vypořádání.

Vendula Šamalíková, 07.03.2008 11:12:08

Děkuji za rychlou odpověď. Situaci by do budoucna neřešila závěť manžela, kde by jasně stanovil svou vůli, ohledně dožití vdovy v bytě? (V případě, že je to vůbec možné.) Popřípadě - věcné břemeno?

Berta Nováková, 07.03.2008 12:36:13

Kde berete jistotu, že manžel Vaší maminky zemře jako první? Porcujete rybu, kterou jste ještě neulovila...

Vendula Šamalíková, 07.03.2008 15:25:29

Já to samozřejmě nevím, ale přesto bych této situaci ráda předešla. Proč čekat, až problém nastane? Kde mám vzít jistotu, že první zemře maminka, a já toto nebudu muset řešit?

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »