Kupní smlouva - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Kupní smlouva družstevního bytu - majitel zdravotní problémy

Marek Holpuch, 15.02.2012 11:28:02

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Dne 8.2.2012 jsem uzavřel kupní smlouvu na družstevní byt, ale byt se bude převádět až 31.3.2012. Peníze za byt mám zaslat na konto do 15.03.2012. Současný majitel je velmi nemocný a je možné, že brzy zemře. Co kdyby se tak stalo např. 28.02.2012. Bude smlouva platit nebo se bude muset počkat na dědické řízení? Mám již ověřený podpis na všech smlouvách a ověřený podpis na převodu práv k bytu, kdy byt bude převeden dne 31.3.2012.
Jedná se mi tedy o to, kdyby nynější majitel zemřel v únoru, zda smlouva platí a byt mám zaplatit nebo jestli bude vše stornováno. Vzal jsem si úvěr od Buřinky a na příkazu k zaslání platby mám datum 10.3.2012.
Předem děkuji za radu.

Kupní smlouva

Helena Kučerová, 10.02.2012 18:27:40

Dobrý večer.
Jsem studentka střední školy a mou rodinu postihlo neštěstí. Má nemovitost, barák se zahradou, měl exekuci z roku 94 na plyn či co. teď se na to přišlo díky internetového portálu, že náš dům byl v dražbě. Má mamka je v domově důchodců a psychicky a ani fyzicky způsobilá samostatně žít. Je proto v léčebném zařízení. Můj otec tedy sehnal společnost, která ho odluží tím způsobem, že koupí dům v hodnotě 2 000 000kč a přepíše se dům na investora,který ho zbaví dluuhů a poté mi sprostředkují úvěr a přepíší ho na mé jméno,až budu plnoletá, což je za několik dní. Jenže otec se stal obětí podvodu. Kupní smlouvu nemá a došlo to do takového stádia řízení, že majitelem je investor, který to nechal vložit na webové stránky realitní kanceláře,která shání zájemce. Je možné vůbec odsoupit od smlouvy či ji napadnout? Je mi teprve 17 let a jsem bezmocná něco takového řešit, proto se obracím na Vás. Děkuji předem za Vaši odpověď.

zpochybnění kupní smlouvy

Simona Perebyjnisová, 10.06.2008 18:17:27

Dobrý den,
moje známá se dle mého názoru stala obětí podvodu. Chceme celou věc předat právníkům, ale ještě předtím bych vás chtěla poprosit o radu. Moje známá uzavřela kupní smlouvu. Ale nutno podotknout, že v době podpisu kupní smlouvy byla po operaci levého oka a nadruhé oko vidí pouze obrysy postav. Kupní smlouvu jí nikdo nepřečetl, sázela na čestnost kupujícího. Když se nám dostala kupní smlouva do rukou, nestačili jsme se divit. Podpis známe byl ověřen notářem.... ovšem bez její účasti. Datum na kupní smlouvě je dopsán rukou... vše na počítači...jen datum ručně. Lze tuto kupní smlouvu napadnout? Jaká je promlčecí lhůta?
Děkuji za odpověď

Re: zpochybnění kupní smlouvy

Petr Petr, 10.06.2008 18:57:21

Je otázkou proč vaše známá vůbec smlouvu podepisovala když jí nebyl "fyzicky" znám její obsah.

V současné době je běžné, že smlouvy bývají předem vyhotoveny na počítači a datum se dopisuje až dodatečně v den podpisu smlouvy. Pokud máte podezření, že podpis vaší známé, nebo smluvních stran, byl ověřen notářem bez její přítomnosti, tedy dodatečně, je na zvážení podání trestního oznámení např. pro tr. čin padělání a pozměňování veřejné listiny a zneužití pravomoci veřejného činitele. Je možné se rovněž bránit žalobou, kdy třeba byla smlouva uzavřena v rozporu s dobrými mravy atd. (žaloba na neúčinnost kupní smlouvy, žaloba o zrušení kupní smlouvy). Ohledně lhůt je nutné znát, zda smlouva byla uzavřena podle obch. či obč. zákoníku (obecná promlčecí lhůta v režimu obchodního zákoníku je čtyřletá).

Doporučte vaší známé nechť se obrátí na advokáta a celou věc s ním projedná.

smlouva o budoucí kupní smlouvě

Pavel Seyfried, 19.05.2008 11:43:22

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda je v pořádku, že kupní smlouva je přímou součástí ( jako jeden samostatný článek) smlouvy o budoucí kupní smlouvě. Domníval jsem se, že by měla být samostatnou přílohou, na kterou se smlouva o budoucí kupní smlouvě pouze odvolává. Nemůže být podpis smlouvy o budoucí kupní smlouvě v tomto případě považován současně za podpis vlastní smlouvy kupní?

Děkuji za odpověď.

Ing. Pavel Seyfried

Neoprávněná kupní smlouv?

Stanislav Jirásek, 05.05.2008 05:48:01

Dobrý den, Můj problém je v bytech. Byly totiž začleněny byty jako nemovitosti do privatizace OKD. Údajně je to v rozporu s obchodním a občanským zákonikem. Prý měli být tyto byty viňaty před zprivatizováním, které zajištuje kupní smlouva č.904/04.Nyní se ocitáme před problémem, kdy současný vlastník slíbyl prostřednictvím médií, že nám byty převedou. Nakonec nám po třech letech zbývá už jen jeden rok k dovršení kupních podmínek, kdy nás chrání stát, pro eventuelní obranu. Vlastník se knám otočil zády, nereaguje a zapírá, že by cokoliv prohlásil v médiích. Jednoduše účelově klamal.Myslíte si, že lze napadnout kupní smlouvu po uplynutí předem dohodnutých podmínek. Je zde ještě další a to podezření z porušení kupních podmínek.

Re: Neoprávněná kupní smlouv?

Mgr. Oldřich Topka, 06.05.2008 08:40:07

Dobrý den, tak k tomu je třeba znát důkladně pozadí celé věci (což z dotazu nevyplývá) a písemné podklady. Bez znalosti uvedeného nelze na dotaz jasně odpovědět. Veškeré podklady předložte právníkovi, který je zreviduje a zjistí, jestli je zde skutečně rozpor se zákonem. A jestliže druhá strana nekomunikuje, mohla by se zvážit ochrana Vašich práv přímo u soudu.

Prodej volného bytu bytového družstva

Jana Neuwirthová, 03.05.2008 20:24:36

Jsem předsedou bytového družstva. V našem domě je volný byt,který nebyl obsazen již při převodu domu bytovému družstvu.tento podíl zavolný byt se rozpočítal mezi všechny členy. Nyní jsme na schůzi družstva odhlasovali prodej tohoto bytu. Má otázka zní.Píše se kupní smlouva a tento byt bude v osobním vlastnictví kupujicího a nebo je na to nějaká jiná smlouva?
Děkuji

Re: Prodej volného bytu bytového družstva

Mgr. Oldřich Topka, 06.05.2008 08:36:03

Dobrý den, píšete, že jde o družstvo. V takovém případě jsou byty vždy ve vlastnictví družstva. Takže se nepřevádí vlastnictví k bytu, ale jde o převod členských práv a povinností k družstvu, se kterými je spojeno právo užívání bytu a společných prostor. Takže ten, kdo bude byt užívat nebude jeho vlastník, ale nájemce (a zároveň člen družstva).

Kupní Smlouva - Kdo ji musi podepsat?

Nada Bandžuchová, 28.04.2008 23:10:39

Dobry den,
mela bych dotaz ohledne sluzeb realitni kancelare. Kupujeme dum pres realitni kancelar. Do predkupni smlouvy si RK vyminila, ze provize, ktere ji ma hradit strana prodavajici, bude uhrazena primo z uveru od nas-kupujicich. Musi v tomto pripade realitni kancelar podepsat smlouvu o smlouve budouci (ve ktere se toto pise)a smlouvu kupni (ve ktere se pise totez)? Tato realitni kancelar odmita kupni smlouvu podepsat, i kdyz se o jejich provizi pise casteji nez o predmetu koupe-coz je v tomto pripade rodinny dum. Za to, ze podepsali smlouvu o smlouve budouci jsme jim museli zaplatit 1750 Kc. Je toto standartni postup RK a musi nebo nemusi byt podepsana v kupni smlouve?
Dekujeme za odpoved,
Bandzuchovi

Re: Kupní Smlouva - Kdo ji musi podepsat?

Mgr. Oldřich Topka, 02.05.2008 09:53:54

Dobrý den, právo na provizi vyplývá RK z jiné smlouvy než z kupní. Pokud nemá stanovená práva a povinnosti přímo v kupní smlouvě nebo není v této smlouvě odkaz na jiné listiny (např. právě na smlouvu o zprostředkování), pak RK takové smlouvy zpravidla nepodepisují. Když však došlo k dohodě o tom, že ve smlouvě vystupovat bude, není jasné na základě čeho byl za podpis naúčtován takový poplatek.

platba daně

Ales Dubsky, 24.04.2008 21:30:58

Dobrý den.Kupuji nemovitost a jsem ručitelem pro Případ nezaplacení daně z převodu nemovitosti prodávajícím.nebot mi to ukládá zákon.Jakým způsobem se mohu bránit při jeho nezaplacení,případně jak upravit kupní smlouvu.Děkuji

Re: platba daně

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.04.2008 16:22:50

Dobrý den,
bránit se nezaplacení moc nemůžete. Zákon sám stanoví, že plátcem je prodávající a vy jste ručitelem. Pokud by tedy prodávající daň nezaplatil a musel byste to uhradit za něj, můžete se samozřejmě z titulu ručitelství domáhat po něm zaplacení Vámi uhrazené částky.

Kupni smlouva

Lukáš Halenda, 19.04.2008 13:47:44

Dobry den,prodavam automobil s tim ze kupujicimu ho v urcitou dobu predam a on mi ho po nejake dobe(v daqny termin) zaplati v plne vysi..Existuje nejaka smlouva aby mi bylo zaruceno ze mi v dany termin penize doda...?Dekuji

Re: Kupni smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.04.2008 16:23:42

Dobrý den,
takovou jistotu Vám nedá žádná smlouva. Podívejte se ale na různé vzory na kupní smlouvu na movitou věc.

Společnost s r.o.

Rudolf Trnka, 05.04.2008 14:34:09

Společnost s r.o. byla založena podepsáním společenské smlouvy u notáře. Má právo vykonávat předmět své činnosti (provozování živnosti) tak, jak je v této smlouvě uvedeno i před zápisem do obchodního rejstříku?

Prodej bytu v os. vlastnictví

Jaroslava Mayerova, 02.04.2008 11:11:41

Dobrý den,
Chci prodat byt v osobním vlastnictví.Nevím jaké náležitosti a formu smlouva o prodeji bytu musí mít,
aby splňovala veškeré požadavky z hlediska právního
popř. i požadavku Katastrálního úřadu.
Děkuji za odpověď.
Jar. Mayerova

Re: Prodej bytu v os. vlastnictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.04.2008 10:26:06

Dobrý den,
smlouva musí být písemná v příslušném počtu vyhotovení, musí být přesně identifikovány strany, přesně určen předmět prodeje, kupní cena a další podmínky smlouvy; musí být datována a podepsána.
Pokud však toto nevíte, raději si ji nechte sepsat odborníkem.

koupě automobilu

Magdalena Šlajerová, 31.03.2008 12:42:25

Dne 15.3.2008 jsem zakoupila v prodejně ojetých vozů osobní vůz dovezený ze Španělska s převozní značkou platnou 10 pracovních dnů. Byla sepsána kupní smlouva podle obchodního zákoníku, předána dokumentace o STK a měření emisí. Dostala jsem též kopii technického průkazu.
Do dneška jsem nedostala originál technického průkazu a nemohu tedy automobil zádně přihlásit. V prodejně se vymlouvali na velikonoční svátky, které vše pozdržely.
Můžete mi prosím poradit, jak se v této situaci zachovat?
Děkuji.

Náležitosti kupni smlouvy

ROMAN ZELINKA, 12.03.2008 20:58:55

Dobrý den,chtěl bych Vás požádat o radu,jaké náležitosti musí obsahovat kupní smlouva.Konkrétně se týká koupě Taxi stanice i s vybavením.Co bych měl ověrit,než smlouvu podepíši?Taxi služba má 3 operátorky.Bojím se,abych tzv.nenaletěl.
Děkuji za radu.Zelinka

Re: Náležitosti kupni smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.03.2008 10:53:42

Dobrý den,
označení účastníků, přesné vymezení předmětu koupě, kupní cenu a závazek prodávajícího předat a kupujícího zaplatit kupní cenu. Pokud si nevíte rady, raději se nechte smlouvu sepsat, nebo zkontrolovat advokátem.

Kupní smlouva

Petra, 06.03.2008 11:35:13

Dobrý den, na základě kupní smlouvy jsem před 2 měsíci prodal automobil a kupující mi nyní volal, že se mu na voze pokazila převodovka a žádá po mně finanční náhradu. Vůz si nechal opravit v neautorizovaném servisu s tím, že mi pouze telefonicky oznámil závadu a řekl, že převodovka je neopravitelná.Fotodokumentaci a protokol podle jeho slov má, mně nic nedodal. Sehnal si převodovku za 30tis a rovnou si nechal vůz opravit. Vše se mnou konzultoval pouze telefonicky. Nyní má již vůz opravený. Tvrdí, že podle zákona má právo na 6měsíční záruku na vůz z mé strany a požaduje ode mě uhradit 50% nákladů. Prosím o radu, zda je podle zákona opravdu má povinnost uhradit mu tuto škodu??? V uzavřené kupní smlouvě je psáno: Kupující prohlašuje, že stav vozidla uvedeného v článku I je mu dobře znám a ve stavu, ve kterém se nachází ke dni podpisu smlouvy jej kupuje. Za vady vzniklé nesprávným použitím nebo nadměrným opotřebením prodejce neodpovídá.
Za odpověď předem děkuji

Re: Kupní smlouva

Petra, 14.03.2008 11:25:44

Dobrý den, prosím o radu na můj dřívější dotaz, viz výše. Mockrát děkuji

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »