Dvouměsíční výpovědní lhůta - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dvouměsíční výpověď

roman sykora, 16.05.2012 09:03:06

Děkuji za odpověď ,co znamená prokazatelně doručit .

Re: dvouměsíční výpověď

ivzez , 18.05.2012 10:39:42

Proč jste nenavázal na původní dotaz? Bylo by to přehlednější pro odpovídající i pro čtenáře.

Prokazatelné doručení znamená, že můžete prokázat (doložit) doručení písemnosti druhé straně.

Někdy postačí zaslat písemnost doporučeným dopisem s doručenkou (potvrzenou doručenku Vám pošta vrátí).

Podle mne je ale lepší osobní předání proti podpisu na kopii - např. nadřízenému nebo v podatelně, protože zaměstnavatel nemusí písemnost uloženou na poště převzít (v tomto případě se bohužel neuplatní fikce doručení posledním dnem úložní lhůty).

dvoumědíční vypověď

roman sykora, 15.05.2012 12:47:09

když ji pošlu zaměstnavateli na dodejku můžu brát výpověď za vyřízenou nebo čekat jestli ji převezme?

Re: dvoumědíční vypověď

ivzez , 15.05.2012 21:24:03

Odeslání nestačí, výpověď je nutné prokazatelně doručit druhé straně. Dvouměsíční výpovědní lhůta začne běžet až první den měsíce následujícího po doručení výpovědi.

Má-li zaměstnavatel zřízenu datovou schránku (nikoliv e-mail), doporučuji výpověď zaslat i do ní. V takovém případě by se výpověď považovala za doručenou v okamžiku, kdy se zaměstnavatel do datové schránky přihlásí.

dvoumesicni vypoved

ludek novak, 16.04.2012 18:32:51

zdravim,prosim o radu,pracuji 7 let ve firme a jsem placen ukolem,pres pul roku se ukolovy podil z prace nevysplhal nad minimalni mzdu,tudiz zamestnavatel doplaci a ja trpim,ted jsem si nasel jine zamestnani-ihned (na zivnostensky list-ten zatim nemam),musim dodrzet nejakou vypovedni lhutu,kdyz vypoved podavam ja? co by se stalo,kdybych ji proste nedodrzel a ihned odesel-po doruceni vypovedi zamestnavateli? je moje povinost zustavat v praci,i kdyz nemam momentalne zadnou praci? jde treba o 3-4 hodiny kazdy den,kdy se opravdu flakam a nejdou me penize do vyplaty (vyjimaje doplatek do minimalni mzdy od zamestnavatele) nemam zadny jiny fixni podil ani to ve smlouve uvedeno neni,pouze 45% hrubeho z celkoveho vykonu.(obor-servis drobne elektro,pracky,mycky).diky za odpoved.

Re: dvoumesicni vypoved

ivzez , 19.04.2012 19:20:35

CVýpověď musí být písemná a váže na sebe dvouměsíční výpovědní lhůtu. Doručíte-li zaměstnavateli výpověď do 30. dubna včetně (odeslání nestačí), začne výpovědní běžet 1. května a pracovní poměr skončí 30. června.

Nechcete zkusit písemně požádat zaměstnavatele o rozvázání pracovního dohodou k určitému datu? Zaměstnavatel sice není povinen žádosti vyhovět, ale v tomto případě se mi jeví jeho souhlas celkem pravděpodobný (skončí-li pracovní poměr rychleji, zkrátí se doba doplácení).

dvouměsiční výpověd

roman sykora, 07.04.2012 08:26:48

chtěl bych se zeptat když budu dávat dvoumes. výpoved z pp, kam se mám obrátit pokud mi bude firma dělat nějaké problémy např.nepřijetí výpovědi, vyhrožování atd.

Re: dvouměsiční výpověd

Karel Dlouhý, 07.04.2012 21:59:26

Výpověď je jednostranný právní úkon - prostě ji předáte nebo pošlete na dodejku. Od prvního dne následujícího měsíce běží výpovědní doba.
Obrátit se můžete na Inspekci práce.

prosba o radu

RP, 23.02.2012 12:18:01

Od zaměstnavatele jsem dostal výpověď pro nadbytečnost,s dvouměsíční výpovědní lhůtou od 1.3.2012 a tříměsíčním odstupným.Zaměstnavatel, ale nechce, abych do práce nadále docházel,ale vyplácí mi plat jako bych do práce chodil.Sám jsem si našel práci k 1.3.2012.Jak mám dále postupovat? Můžu ve výpovědní lhůtě odejít pracovat k jinému zaměstnavateli?Jak je to s nárokem na odstupné? Děkuji za radu

Re: prosba o radu

ivzez , 06.03.2012 18:19:01

Nemá-li pro Vás zaměstnavatel po dobu výpovědní lhůty práci (vyplácí Vám náhradu mzdy), můžete se s ním pokusit dohodnout o dřívějším skončení pracovního poměru.

Začnete-li ve výpovědní lhůtě pracovat pro nového zaměstnavatele, může se stát, že Vás původní zaměstnavatel ještě povolá zpět do práce (tomu byste byl povinen vyhovět).

Další možností by byla dohoda s novým zaměstnavatelem.

výpověď ve výpovědní lhůtě

Josef Hájek, 15.07.2011 20:45:29

před měsícem jsem dostal výpověď s organizačních důvodů s dvouměsíční výpovědní lhůtou a tříměsíčním odstupným. Dnes si mě zavolal ředitel a měl několik měsíců starý výpis za internet z mého pracovního počítače a vyhrožoval mi třiapadesátkou...jestli mi rozumíte...může tohle udělat ve výpovědní lhůtě?
děkuji za odpověď...

Re: výpověď ve výpovědní lhůtě

vaclav prochazka, 28.01.2012 22:30:17

ukoncil jsem pracovni pomer dohodou dle § 49 zakona c. 262/2006 sb. zakoniku prace ke dni 31.3.2012. Po ctyrech dnech mi bylo oznameno, ze koncim a dostanu dva platy. Mam stim souhlasit, nebo jak se mam zachovat. Prosim poradte. Dekuju.

Re: výpověď ve výpovědní lhůtě

ivzez , 14.02.2012 23:03:56

Platí to, co máte uvedeno v písemné dohodě o rozvázání pracovního poměru. Nemá-li pro Vás zaměstnavatel práci až do uvedeného data, může Vám navrhnout např. řešení, které zmiňujete. Rozhodnutí, zda na jeho návrh přistoupíte, je na Vás (není to Vaše povinnost, můžete trvat na přidělování práce podle pracovní smlouvy).

Vzhledem k tomu, že pracovní poměr stejně skončí, bych asi dala přednost dohodě se zaměstnavatelem s tím, že do dohody uvede důvod (např. nadbytečnost apod.), aby se Vám v případě registrace na ÚP nekrátila podpora na 45 %.

Jak se vyhnout vypovedni lhute

Anna Fortova, 13.03.2011 11:14:52

Dobry den, nejsem spokojena v soucasnem zamestnani, ale vypovedni lhuta mi komplikuje hledani lepsiho zamestnavani (upozornuji, ze jsem v teto firme pres 10 let, nehledam si nove misto jen tak z rozmaru nebo nudy). Vzhledem k tomu, ze muj zamestnavatel si moc nelame hlavu s prescasy, nahradnim volnem nebo dietami pri sluzebnich cestach, je mozne mu dorucit oznameni o ukonceni pracovniho pomeru z duvodu nedodrzovani zakoniku prace a vyhnout se tim vypovedni lhute? Dekuji

Re: Jak se vyhnout vypovedni lhute

Karel Dlouhý, 13.03.2011 14:16:40

§ 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,

a) podle lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče nebo rozhodnutí příslušného správního úřadu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebo
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).

Podání výpovědi - pracovní smlouva na dobu neurčitou + stabilizace

Lucie , 19.05.2010 10:54:41

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně podání výpovědi, když mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou s doložkou o stabilizaci (doba, ve které nesmím podat výpověď, pokud ano, tak se sankcí). Pokud mi např. "stabilizace" končí 14.5., můžu podat výpověď již před koncem března (s účinností od 1.6. - tedy, že v červnu bych již nebyla zaměstnancem této firmy) aniž bych byla za to sankciována? Nebo můžu podat výpověď až po 14.5.?
Moc děkuji za odpověď!!!

Výpovědní lhůta

Denisa Strouhalová, 29.03.2010 09:44:54

Dobrý den!
Dnes jsem dostala výpověď firmy u které pracuji jako OSVČ. Mám ve smlouvě 2 měsíce výpovědní lhůtu. Firma mi však navrhuje ukončení k 31.3.2010 s tím, že musím odevzdat služební vůz a notebook. Mám právo na 2 měsíce výpovědní lhůtu , fixní plat a uživání služebních věcí?
Děkuji za odpověď!

Re: Výpovědní lhůta

Milan Zeman, 29.03.2010 10:34:19

Ano, na dva měsíce máte nárok, stejně tak užívání služebních věcí a plat. Pokud byste přistoupila na ukončení k 31.3.2010, jednalo by se o novou dohodu, kterou ovšem nemusíte uzavírat.

Karel Dlouhý, 29.03.2010 22:16:05

Jak může mít nárok na plat, když není zaměstnancem?

Erebeska@seznam.cz , 19.04.2011 15:08:12

U práce "jako OSVČ" nejde o pracovně právní vztah. Ukončení Vaší smlouvy/činnosti se tedy bude řídit podmínkami, jež jste si se "zaměstnavatelem" dohodla. Bude-li po Vás druhá strana vyžadovat "práci" až do konce, bude Vám muset ponechat prostředky.

Na výpovědní lhůtu nárok nemáte, ta se vztahuje jenom k pracovnímu poměru.

3 měsíční výpovědní lhůta

Lucie Randušková, 26.10.2009 09:03:35

Dobrý den, letos jsem začala studovat VŠ, a protože nebylo místo na koleji šla jsem se 2 spolubydlícími do podnájmu, bohužel ale běhěm dvou měsíců mě hrazení bytu zcela finančně vyčerpalo a ještě otec přišel o práci. Ve smlouvě mám 3 měsíční výpovědní lhůtu. Musí se tato lhůta uskutečnit nebo se to dá nějak obejít dohodou, když tam zbylé 2 zůstanou bydlet? Bohužel jsem pod smlouvou podepsána i já a proto žádám o radu, abych neudělala něco nezákoného.

Re: 3 měsíční výpovědní lhůta

Karel Dlouhý, 05.11.2009 21:41:27

Nejlepší by bylo sehnat za sebe náhradu.

Dohodou lze skončit dříve, ale musí s tím souhlasit pronajímatel.

Pokud nedodržíte 3měs. výpovědní lhůtu, může na Vás vymáhat nájemné za 3 měsíce (nebo je srazit z kauce).

výpověď z podnájmu

Pavlína Novotná, 04.12.2008 18:58:14

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu.Pracuji na ŽL a ve smlouvě o pronájmu mám určenou pracovní dobu.Chci ukončit smlouvu o pronájmu,kde mám dvouměsíční výpovědní lhůtu Jenomže žádný příjem v práci nemám a tak nevím jak zaplatím nájem, zdravotní a socialní pojištění atd, co mám dělat jestli tam musím sedět nebo odejít s tím že si najdu jinou práci.chtěla bych z těchto důvodu ukončit samostatně výdělečnou činnost. Nemůžu mít za to nějaký postih? předem děkuji.

Re: výpověď z podnájmu

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 14:36:51

Dobrý den, to je pouze na Vás, jak si tohle zařídíte. Smlouvu o pronájmu musíte vypovědět tak, jak máte sjednáno. Ovšem musíte uhradit nájem za celou výpovědní dobu. Chcete-li ukončit podnikání, pak si to musíte vyřídit na příslušných řadech (živnostenský, finanční, OSSZ, zdravotní pojišťovna).

Výpověď bez výpovědní lhůty

Roman Pokorný, 21.09.2008 13:34:08

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli se dá zaměstnavateli podat výpověď a nemuset dál po dva měsíce pro něj pracovat. Dohodou to ze strany zaměstnavatele nepřipadá v úvahu a já mám již vyhlídnutou práci novou s nástupem ihned.
Děkuji za odpověď

Re: Výpověď bez výpovědní lhůty

Mgr. Oldřich Topka, 29.09.2008 13:55:23

Dobrý den, tohle obejít nejde, pokud není dohoda o rozvázání PP, pak běží 2-měsíční výpovědní doba a musíte plnit pracovní povinnosti. Pokud přestanete svévolně chodit do práce, lze Vám okamžitě zrušit PP a ještě požadovat náhradu způsobené škody.

výpověd

David Pařil, 09.08.2008 20:39:26

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat,dám-li výpověd a už mám sehnanou lepší práci ale nástup ihned,co mi může zaměstnavatel napsat nebudu-li v dvouměsiční lhůtě už chodit??Vyhrožoval mi totiž,že mi může napsat "ušlí zisk"a prý má právo to po mě chtít uhradit.Já si myslím,že mi může jen napsat hrubé porušení pracovní kázně,ale raději se zeptám.Děkuji za odpověd.

Re: výpověd

Aleš Ryšánek, 10.08.2008 18:39:56

Dobrý den pane Pařil, nejsem sice právník,ale to stejné se stalo mě a bohužel na to zaměstnavatel právo má.Může po vás chtít náhradu ušlého zisku nebo škody, kterou jste mu svým náhlým odchodem a porušením pracovní smlouvy způsobil.Ale musí to samozřejmě u soudu nějak prokázat.Já stále čekám jestli to k soudu nakonec pošle,protože výpovědní lhůta mi končí 31.8.2008.Doufám, že ne,ale nikdy nevíte jestli zaměstnavateli za to budete stát,aby sepsal drahou žalobu,najal si drahého právníka nebo třeba nějakého znalce,který prokáže,že škoda byla způsobena.Takže přeji hodně štěstí.

Re: výpověd

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 14:33:33

Dobrý den, to jste však na velkém omylu. "Drahou" žalobu ani "drahého" právníka na něco takového nepotřebuje. Zahájení sporu není v tomhle případě nijak nákladné. A kromě toho, jestli zaměstnavatel spor vyhraje, pak mu tyto "drahé" položky (náklady řízení, právníka a eventuálně znalce) spolu s náhradou škody a ušlého zisku zaplatí zaměstnanec.

Vyhazov ve výpovědní lhůtě

Patrik Pokluda, 07.08.2008 09:04:50

Dobrý den, dal jsem k 21.7.2008 výpověď zaměstnavateli a pracovní poměr mi končí ku 31.9.2008. Rád bych se zeptal, jestli mě v této výpovědní lhůtě může zaměstnanec tzv. vyhodit na hodinu a pokud ano, za jakých okolností a jestli se dá proti tomuto rozhodnutí dále bránit? A ještě bych měl dotaz ohledně nemocenské, pokud bych byl třeba 2týdny nemocný, jestli se mi o ty dva týdny neprodlouží také výpovědní lhůta.
Předem děkuji za odpověď.

Re: Vyhazov ve výpovědní lhůtě

bohuslav prusa, 07.08.2008 17:38:12

Dobrý den, chci dat vypoved k 31.8.2008.Mam dotaz ohledně nemocenské, pokud bych byl třeba 2týdny nemocný, jestli se mi o ty dva týdny neprodlouží také výpovědní lhůta.
Předem děkuji za odpověď.

Zuzka A., 21.06.2011 13:49:58

Záleží na tom, jestli pracovní neschopnost bude zasahovat do konce výpovědní lhůty - pokud ne, neprodlužuje se. Pokud ano, prodlužuje se o dobu pracovní neschopnosti, tj. ve vašem případě dva týdny.

Zuzka A., 21.06.2011 13:55:24

Omlouvám se za překlep, výše uvedené platí při výpovědi dané zaměstnavatelem zaměstnanci. V opačném případě běží výpovědní lhůta bez ohledu na pracovní neschopnost.

hlídačenka

edita švecová, 16.07.2008 17:25:36

Dobrý den, podala jsem výpověd s pp s dvouměsíční výpovědní lhůtou ke dni 30.6. Syn si zlomil ruku a já zůstala s ním 9 dnů na hlídačence. Chtěla jsem se zeptat, jestli těch 9 dnů se započítává do dvouměsíční výpovědní lhůty, nebo si je budu muset nadělat. Děkuji za odpověd.

Re: hlídačenka

Mgr. Oldřich Topka, 17.07.2008 16:38:26

Dobrý den, ty se započítají, nadělávat je nemusíte.

výpověď či dohoda?

Petra Morávková, 17.03.2008 22:04:45

Dobrý den.
Pracuji jako učitelka a chci podat výpověď s koncem školního roku. Ředitel mi nabídl pouze ukončení prac. poměru dohodou, prý je to pro obě strany výhodnější.Nejsem si ale jista, zda je to pro mne výhodné. Dohoda má být k datu 27.6. - tudíž poté mi nezaplatí ani pojištění za červenec či srpen?Není lepší podat výpověď k 1.6. a počkat dvouměsíční výpovědní lhůty - s tím, že mi proplatí pouze polovinu dovolené za rok 2008(20dní) - ale budu mít oba měsíce hrazeno pojištění?
Děkuji.
Petra

Re: výpověď či dohoda?

Mgr. Oldřich Topka, 18.03.2008 14:09:23

Dobrý den, tohle rozhodnutí je na Vás. Buď dohodu podepíšete nebo ne. Když se nedohodnete poběží výpovědní doba a s ní i pojištění. Naopak jiným dohoda vyhovuje, protože mohou rovnou nastoupit do nové práce. Někdy se v ní také sjednává určité "odchodné", ale to je ryze dobrovolný benefit ze strany zaměstnavatele. Ve školství to navíc chodí poněkud odlišně než je tomu u ostatních zaměstnanců.

Dvouměsíční výpovědní lhůta

Josef Král, 05.03.2008 17:16:13

Dobrý den podal jsem výpověď dohodou.Zaměstnavatel mi dal dvouměsíční výpovědní lhůtu.Já jsem začal marodit se zády (nemohu si ani sednout)a zaměstnavatel mi řekl,že se mi do výpovědní lhůty počítá pouze prvních 7dní a potom už neběží výpovědní lhůta. Až ukončím marodění,tak potom mi začíná běžet zbytek výpovědní lhůty. Tak to kdybych nedej bože marodil s těmi zády dva měsíce tak mi poběží výpovědní lhůta další dva měsíce? To je přeci hloupost? Jaká je pravda? Děkuji Pepa

Re: Dvouměsíční výpovědní lhůta

Mgr. Oldřich Topka, 06.03.2008 11:10:38

Dobrý den, tak to není. Vy jste podal nesmyslné ukončení PP. Buď ho ukončujete dohodou nebo výpovědí. "Výpověď dohodou" neexistuje. Zaměstnavatel to tedy vzal jako výpověď a běží 2-měsíční výpovědní doba. Jestliže budete nemocný, tak se Vám to v běhu lhůty nijak neodráží. Pracovní poměr skončí uplynutím lhůty, i když budete stále marodit.

lesek dubcak, 09.07.2008 22:24:45

Dobrý den podal jsem výpověď dohodou.Zaměstnavatel mi dal dvouměsíční výpovědní lhůtu.Já jsem začal marodit po měsíci a půl a zaměstnavatel mi řekl,že se mi do výpovědní lhůty počítá pouze první měsíc a půl a potom už neběží výpovědní lhůta. Až ukončím marodění,tak potom mi začíná běžet zbytek výpovědní lhůty. Tak to kdybych po nemocenské pracoval ječtě půl měsíce? Jaká je pravda? Děkuji Lesek

Mgr. Oldřich Topka, 15.07.2008 15:44:47

Dobrý den, příště nevkládejte dotaz jako odpověď na dotaz někoho jiného.

Pravda to není, to platí výhradně pro případ, kdy výpověď dostane zaměstnanec od zaměstnavatele. Pokud ji dá sám zaměstnanec nebo je uzavřena dohoda o rozvázání PP, která sama o sobě žádnou výpovědní dobu stanovenou nemá, pak takové "nastavování" není možné. Ale je možné, že jste tento zmatek vyvolal Vy sám, protože jste podal právně neurčité podání. "Výpověď dohodou" je holý nesmysl, to v této poradně zdůrazňujeme stále dokola. Skončení PP výpovědí a dohodu jsou dva zcela odlišné způsoby.

Ilona Javorová, 16.01.2012 16:17:50

Dobrý den,

chci ve svém zaměstnání podat výpověď, ale mám dvouměsíční výpovědní lhůtu. Dá se zaměstnavatelem domluvit na nějaké dohodě,pracuju ve společnosti 1 rok a opravdu to s platem už nezvládám, nabídky na jinou práci mám, ale samozřejmě je nástup ihned. Pracuji a žiju v Praze, ale trvalé bydliště mám na Moravě. Dá se tato skutečnost nějak využít, aby nebyla uplatněna dvouměsíční výpovědní lhůta? Předem děkuji za odpověď. Ilona Javorová

Karel Dlouhý, 16.01.2012 20:45:17

Dá se zaměstnavatelem domluvit na nějaké dohodě?
To vám přece tady nikdo neřekne, my vašeho zaměstnavatele neznáme.
S dohodopu musejí souhlasit obě strany.

Pracuji a žiju v Praze, ale trvalé bydliště mám na Moravě. Dá se tato skutečnost nějak využít, aby nebyla uplatněna dvouměsíční výpovědní lhůta?
Nedá.

Jakub Vojáček, 17.05.2012 15:50:28

Dobrý den Ilono,
na dohodě se samozřejmě domluvit dá. Ale nemyslíte, že toto byste měla řešit především se svým nadřízeným? Jakub Vojáček

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »