vymáhaní dluhu z podnájmu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vymáhaní dluhu z podnájmu

David Marek, 05.03.2008 10:34:27

Dobrý den potřeboval bych radu v těchto okolnostech. Já jako nájemník bytu ve vlastnictví 3 osoby, mohu byt nebo jeho část dát další osobě do podnájmu, jedná se mě o to zda musí být sepsaná podnájemní smlouva nebo stačí ustní dohoda. Stalo se to že je mezi nájemníkem a podnájemníkem jen ustní dohoda, kde se podnájemce odstěhoval bez zaplacení posledního nájmu. Lze to nějakým způsobem vymáhat? Lze to, když bya jen ustní dohoda? A navíc jsem se dočetl že o odnájemci můsí dát souhlas ještě pronájímatel bytu, tj. vlastník. Jinak je pry vše neplatné. Pokud mám jako nájemce ve smlouvě uvedeny jména osob které mohou být užívat jako podnájemnící a osoba ktará dluží nájem tam není a ani o tom vlastník nevěděl je nějaká šance tyto peníze dostat? Třeba platebním příkazem???

Re: vymáhaní dluhu z podnájmu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.03.2008 10:39:21

Dobrý den,
podnájemní smlouva, stejně jako smlouva nájemní musí být písemná. Zároveň musíte mít písemný souhlas pronajímatele k tomuto podnájmu, jinak je podnájemní smlouva neplatná. Navíc, podnajímat byt bez vědomí pronajímatele je výpovědním důvodem pro Vás a to i bez přivolení soudu.
Tedy, bez souhlasu pronajímatele a navíc bez písemné smlouvy se budete dlužného podnájmu domáhat těžko, i když neříkám, že to nelze.

Re: vymáhaní dluhu z podnájmu

David Marek, 05.03.2008 12:48:09

A lze se s pronájímatelem domluvit na dodatečném povolení o podnajmu další osobě? Popř že ano co na takové smlouvě musí figurovat.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »