Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.
Prosím o zodpovězení dotazu.
K 28.2.2010 jsem ukončil zaměstnání u firmy a začal provádět vedlejší výdělečnou činnost, která je shodná s činností mého předchozího zaměstnavatele. Se zaměstnavatelem jsem neměl podepsanou žádnou konkurenční doložku!
Při ukončení pp mě zaměstnavatel nutil podepsat čestné prohlášení, ve kterém stojí "nesmíte mít zkopírované a ani jiným způsobem zreprodukované důvěrné informace získané při působení u naší firmy, a poskytnout je a ani jinak použít pro vlastní prospěch nebo prospěch třetích stran. Za dův inf. se považují obchodní plány, technická, finanční a obchodní data, materiály a dokumenty, prodejní a marketingové inf. a nápady, atd. se kterými jste se seznámil během pracovního poměru v naší firmě"
Chěl bych se zeptat, zda na toto má můj bývalý zaměstnavatel právo a pokud až zjistí, že podnikám ve stejném oboru, mohu mí nějaké problémy? Nebo mohu naopak já žalovat tuto firmu za toto omezování?
Děkuji za odpoved
S pozdravem
AP
Dotaz mi není zcela jasný.
"vedlejší výdělečnou činnost" - vedlejší vedle čeho?
"nutil podepsat čestné prohlášení" - podepsal jste?
"mohu naopak já žalovat tuto firmu za toto omezování?" - za jaké omezování?
Citovaný text prohlášení přece nezakazuje podnikat ve stejném oboru.
Obsahem prohlášení je, že jste si nezkopíroval důvěrné informace - obchodní plány, technická, finanční a obchodní data, materiály a dokumenty, prodejní a marketingové inf. a nápady. (Něco takového byste ostatně činit neměl).
Zkopíroval jste si je nebo ne?
Dobrý večer dnes jsem obdržel od zaměstnavatele výpověď ze zaměstnání z důvodů snižovaní stavu. Můj pracovní poměr bude ukončen k 30.4. Chci se tedy zeptat mam nárok na placene volno k nalezení jiného zaměstnání a pokud ano v jaké délce by mělo být volno poskytnuto. Děkuji.
Dobrý den, volno je, ale neplacené:
11. Vyhledání nového zaměstnání
Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 půlden v týdnu, po dobu odpovídající výpovědní době v délce dvou měsíců. Ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu před skončením pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) zákoníku práce, nebo dohodou z týchž důvodů. Pracovní volno je možné se souhlasem zaměstnavatele slučovat.
Děkuji za odpověď a pokud jsem dobře porozuměl, jelikož mi byla dáná výpověď zaměstnavatelem podle ustanovení § 52 písm.c, zákoniku práce mam nárok na placené volno půl dne v týdnu po dobu dvou měsícu k vyhledání nového zaměstnání...
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, pokud mám v pracovní smlouvě konkurenční doložku, a to ve znění, že po dobu minimálně půl roku nebudu moct po ukončení zaměstnání pravat v konkurenční firmě ani u jejích partnerů, znamená, že mám nárok na onu "náhradu".
1) Jsem ve zkušební době a mám to obsažené ve smlouvě, stejně jako s bodem, že firmu mohu opusttit v této době (2 měsíce), jen k poslednímu dni v měsíci.
2) Pokud by zaměstnavatel po prvním měsíci(+15dní)dodržení závazku nezaplatil, podle toho jak to chápu, znamená, že tuto konkurenční doložku můžu vypověděť. Ale mám nějaký nárok na vyrovnání za ten měsíc splněného závazku, pochybuju že by mi pak chtěl zaměstnavatel platit a určitě nebude. Jak se poti tomu mohu bránit?
Díky za odpověď nebo případnou pomoc, pokud by šlo z této situace vyjít nějak kvalitně, rád případně využiji vaše služby.
Jakub Jukl
Dobrý den, 1) ve zkušební době lze PP zrušit kdykoliv i bez udání důvodu, takže ustanovení o tom, že je to možné jen ke konci měsíce, je neplatné pro rozpor se ZP.
2) Konkurenční doložka je neplatná a to podle §310/2 ZP: jestliže byla se zaměstnancem sjednána zkušební doba, je možné konkurenční dohodu uzavřít nejdříve po uplynutí zkušební doby, jinak je dohoda neplatná.
Takže Vám žádný nárok na kompenzaci nevznikne, tudíž nemáte co vymáhat. Zaměstnavatel zase nemůže chtít, abyste dodržoval něco co neplatí.
Kromě toho by si zaměstnavatel měl pořídit ZP a seznámit se s ním. Je zřejmé, že ho nezná, přestože je to jeho povinnost.
Dobrý den,
v pracovní smlouvě mám konkurenční doložku ve znění:
- zaměstnanec nesmí po dobu jednoho roku po skončení pracovního poměru u zaměstnavatele vykonávat výdělečnou činnost, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu. Při porušení tohoto zákazu se zaměstnanec zavazuje zaplatit zaměstnavateli smluvní pokutu ve výši ...Kč. Zaměstnavatel zaměstnanci poskytne peněžité vyrovnání ve výši průměrného měsíčního výdělku za každý měsíc plnění tohoto závazku zaměstnancem. Toto ustanovení nabývá platnosti a účinnosti až okamžikem uplynutí zkušební zaměstnance.
Se zaměstnavatelem jsem rozvázal pracovní poměr dohodou dle §43 ZP (zkušební doba již uplynula a ve výpovědi není udán důvod skončení pracovního poměru).
Je zaměstnavatel podle této doložky povinen mi platit onu náhradu po dobu jednoho roku? V případě že mi ji nezaplatí, mohu to od zaměstnavatele nějak vymáhat?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
mám dotaz , kdo posoudí, že pracovník dosáhl na pracovišti nejvyšší přípustné expozice ?
Od LPS ČSSZ jsem obdržela pracovní REKOMANDACI , že nesmím vykonávat těžkou práci, nesmím zvedat a nesit těžká břemena. Nesmím konat práci v nepříznivých klimatických podmínkách .
Stačí tento posudek pro uznání k dosažení nejvyšší přípustné expozice na pracovišti ?
Za odpověď na můj dotaz děkuji.
Hunešová
Dobrý den, to si vykládáte nepřesně, expozice se týká, práce v prašném, hlučném, radiačním prostředí, práce s chemickými látkami, biologickými činiteli apod. Ve Vašem případě tedy o žádnou nejvýše přípustnou expozici vůbec nejde. Jestliže Vám zdravotní stav neumožňuje pokračovat v dosavadní práci, musí Vás zaměstnavatel v rámci vaší smlouvy převést na jiné místo. Když Vám místo nenabídne do 15 dnů od předložení posudku, můžete poměr okamžitě zrušit.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com