Nájemní byt-smlouva na dobu neurčitou - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpoveď z najmu bytu na dobu urcitu

Nina Orviská, 23.06.2011 14:53:03

Dobry den,
rada by som sa spytala ci je mozne dat vypoved z najmu bytu ak je byt prenajaty na 1 rok, aj skor? ci existuje nejaka dohoda. pretoze 3 mesacnu vypovednu lehotu kvoli financnym problemom nemozme dodrzat a ci je nutne uvadzat dovod aj vo vypovedi.

dakujem

Změna smlouvy

Veronika V., 16.06.2010 09:29:26

Dobrý den,
bydlím v bytě s bratrem a mamkou, na kterou je uzavřena smlouva na dobu neurčitou s regulovaným nájmem. Majitel domu nám nabídl náhradní bydlení, protože potřebuje část domu, ve kterém bydlíme, rekonstruovat. Nová smlouva by už byla uzavřena s tržním nájmem a také na dobu neurčitou. Ale pouze za podmínky, že jí uzavře opět jen s mamkou. Pokud bych ji chtěla uzavřít já, tvrdí, že bude jen na dobu určitou - 2 roky, protože smlouvu s reg.nájmem neuzavíral se mnou, takže na to nemám nárok. Má na to právo? Předem děkuji!

Náhradní byt

Jana Kasalová, 01.06.2010 16:21:28

Dobrý den,

mám nájemní smlouvu na dobu neurčitou a zajímalo by mně, pokud je v ní uvedeno, že v případě skončení nájmu nemá pronajímatel povinnost najít náhradní ubytování, jestli toto smluvní ujednání není v rozporu se zákonem. Dále pak co může být příčinou výpovědi smlouvy na dobu neurčitou? Třeba to, že bude chtít majitel byt prodat nebo se do něj sám nastěhovat? Má v bytě totiž své trvalé bydliště. Děkuji.

Re: Náhradní byt

Milan Zeman, 01.06.2010 17:04:15

Ustanovení o tom, že majitel nemá povinnost najít náhradní ubytování je protizákonné a je tudíž neplatné. Prodej bytu není důvodem výpovědi smlouvy. Pouze pokud pronajímatel potřebuje byt pro sebe, může smlouvu vypovědět.

daň z převodu pozemku

Lenka Šindlerová, 26.02.2009 09:30:32

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak to je s daní z převodu pozemku, který je uskutečněn na základě směnné smlouvy. Jelikož výměra směňovaných pozemků je stejná,smluvní starny si nic nedoplací. Tedy cenu pozemku neznáme, musíme si udělat znalecký posudek nebo si můžeme určit cenu obvyklou? Děkuji

dotaz

Blanka Szirtiova, 26.02.2009 08:53:41

Dobrý den,
majitel bytu má slečnu, která za něho jedná bez plné moci majitele .
S náma jedná arogantně..sprostě.
Chtěla jsem se zeptat..zda jsem poviná se s touto osobou bavit, zda když dostane písemně plnou moc..jak taková plná moc má vypadat..a jestli po písemné pl. moci musím nadále komunikovat s ní.Jsme ochotní komunikovat s majitelem bytu ohledně hledání náhradního bytu,ale s ní to nejde..provokuje svým chováním k tomu bychom se s ní museli hádat.
Děkuji za radu

ukončení nájmu

Andrea Balejová, 18.05.2008 14:08:46

Dobrý den, může majitel domu, ve kterém pronajal byt na dobu neurčitou, ukončit tento nájem bez udání jiného důvodu a bez poskytnutí náhradního bydlení?
Děkuji.

Re: ukončení nájmu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.05.2008 10:16:45

Dobrý den,
ne, to nemůže. K podání výpovědi z nájmu bytu musí mít pronajímatel vždy některý ze zákonných důvodů. Co se týče náhradního bydlení - zde záleží na výpovědním důvodu.

změna výše nájemného

Jana Zobínová, 23.04.2008 13:56:35

Dobrý den,prosím o informaci, za jakých podmínek může majitel bytu změnit regulované nájemné na tržní. Lze toto provést při odhlášení jednoho nájemníka? Majitel tvrdí,že pokud se jeden z nájemců z bytu odstěhuje,automaticky se mění nájemní smlouva a tímto úkonem je možné změnit výši nájemného z regulovaného na nájemné tržní.Moc děkuji za odpověď !

ukončení smlouvy na dobu neurčitou

David Forejt, 17.04.2008 22:06:03

Dobrý den,
Klient vlastní nemovitost, ve které jsou dva byty s nájemníky, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou a dále regulované nájemné. Chystá se celou nemovitost prodat a bohužel nájemníky budu muset vystěhovat.
Chtěl bych vás poprosit o radu, jakým způsobem má postupovat aby s nájemníky byla v co nejkratší dobu ukončena smlouva a vše bylo v souladu s občanským zákonem.
Děkuji

Re: ukončení smlouvy na dobu neurčitou

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.05.2008 10:19:15

Dobrý den,
může jim nabídnout buď dohodu o skončení nájmu, nebo jim bude muset dát výpověď - to však lze jen z nějakého zákonného důvodu a změna vlastníka nemovitosti takovým důvodem rozhodně není. Ať se pokusí dohodnout za každou cenu.

zrušení nájemní smlouvy a odstupné

jana botolová, 15.04.2008 10:53:48

Přeji hezký den.
Na základě nájemní smlouvy na dobu neurčitou v domě s regulovaným nájemným užíváme byt 1+1 2.kat.Majitel do-
mu tento prodal a nový majitel nás chce z domu vystěhovat z důvodu jeho rekonstrukce a zrušit naši nájemní smlouvu s tím, že nám poskytne odstupné ve výši Kč 200 tisíc.Jsme s manželem oba ZTP důchodci, navíc manžel těžce nemocný. Máme velké obavy, abychom neskončili někde pod mostem.V případě, že se odmítneme vystěhovat /nejsme sami, je zde dalších 8 stejně postižených nájemníků/, vypne nám vodu,plyn,elektřinu atd. Má na to nový majitel právo? Můžeme se nějak bránit?
Děkuji předem za váš čas a vaši odpověd.
Jana Botolová

najemni smlouva

wyrwolova galina, 02.04.2008 12:10:44

bydlime v najemnim byte se smlouvou na dobu neurcitou s regulovanym najemnym. Majitelka nam predlozila novou smlouvu s neregulovanym najemnym na dobu urcitou 1 rok, s tim, ze zjistila, ze jsme vlastniky nemovitosti. Je to pravda, v byte zije muj tatinek, ktery financne prispel na nakup nemovotosti, ale kupni smlouva byla na mne a namzela (tatinek se prestehoval ze Slovenska).
Nemame problem s vysi neregulovaneho najemneho, spise mne zajima, jestli muze majitelka zmenit dobu neurcitou na urcitou.
dekuji
gw

Re: najemni smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.04.2008 13:38:06

Dobrý den,
pronajímatel není oprávněn Vám takto jednostranně navýšit nájem (v rozporu se zákonem o jednostranném zvyšování nájemného) ani změnit dobu trvání smlouvy. Vlastnictví dalšího bytu sice je výpovědním důvodem, nicméně v tomto případě by zřejmě soud dospěl k závěru, že po Vás nelze spravedlivě požadovat, abyste tento byt užívala.

Re: najemni smlouva

wyrwolova galina, 04.04.2008 12:40:39

Dobrý den,
děkuji Vám za odpověď

výpověď z nájemní smlouvy

Jozef Králik, 06.03.2008 12:02:32

Dobrý den,
město se rozhodlo konečně odprodat byty do osobního vlastníctví. Vše by bylo v pořádku, kdyby se na městským fóru daného města pracovník MěU nevyjádřil, že se bude zjišťovat zda-li někdo nevlatní jinou nemovitost, ketrou má zapsanou v katastru. Přesně citoval obč. zákoník že pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu:
c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt.
Je to i můj případ. Koupili jsme si nemovitost na hypotéku. Máme nájemní smlouvu na byt, kde přes týden jsme protože děti chodí do školy v daném městě a přes víkend jedeme do nového RD. Můžu dostat výpověď? Trvalý pobyt máme stále v nájemním bytě a máme smlouvu na dobu. NEURČITOU. Děkuji za odpověď

Re: výpověď z nájemní smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.03.2008 12:45:32

Dobrý den,
ano, výpověď dostat můžete. Pokud by se tomu tak stalo, podejte žalobu na určení neplatnosti této výpovědi a domáhejte se u soudu toho, že v tomto případě máte důvod užívat dva byty. O oprávněnosti výpovědi rozhodne soud.

Nájemní byt-smlouva na dobu neurčitou

Kamila , 04.03.2008 12:33:09

V roce 2004 jsme měnili dr. 2+1 za nájemní byt 3+1. U obou bytů byla původní nájemní smlouva na dobu neurčitou. Aby byla směna bytů provedena, museli jsme souhlasit s podmínkou, že budeme mít nájemní smlouvu na 1 rok, pak po splnění všech podmínek na 3 roky a poté na dobu neurčitou. Toto jejich prohlášení mám v písemné formě. Tento měsíc jsem žádala o prodloužení nájemní smlouvy na dobu neurčitou. Bytový technik na úřadě se mi vysmál do očí, že teď schválili nové podmínky a to: nájemní smlouva se uzavírá na 1 rok s automatickým prodlužováním. Mám nějakou šanci, že bych případný spor vyhrála?
Děkuji.

Re: Nájemní byt-smlouva na dobu neurčitou

Mgr. Oldřich Topka, 04.03.2008 12:41:20

Dobrý den, tak na to by Vám jednoznačnou a závaznou odpověď poskytl až soud. Na úřadu, kde věc řešíte (např. na právním oddělení), požádejte o vysvětlení proč došlo ke změně podmínek ohledně trvání nájmů bytů a z jakého důvodu nebylo respektováno ujednání, o kterém píšete. Když se ničeho nedomůžete, předložte věc právníkovi, aby prozkoumal, jestli má vůbec cenu se soudně bránit. Jestliže nebude nijak závažně porušovat nájemní podmínky, tak by se Vám měl nájem automaticky prodlužovat bez potíží.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »