Dedictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nemovitost

no name, 16.06.2009 22:58:58

Dobrý den
Manžel si postavil ještě za svobodna nad rodiči patro(bytovou jednotku).Mě říkal ,že polovina domu a zahrady je jeho.Poté se semnou oženil a máme syna.Já zde mám jen trvalé bydliště.Z prodeje chaty kterou sem zdědila jako jediná dedička po svých rodičích jsem investovala do bytu manžela 400 000kč.Manžel má dva sourozence kteří jsou zajištěni.Nyní když matka i otec manžela zemřely sourozenci se nemůžou dohodnout o vypořádání.Manžel nemá na vyplacení v hotovosti.A tak by je chtěl vyplatit částí pozemku který je dost velký a mohl by být prodán jako stavební parcela za cca 2 000 000kč.Odhad byl stanoven na 4 200 000kč Nemovitosti i pozemku.Oni navrhují nemovitost prodat celou a vzít si z toho 1/3 na kterou mají ze zákona nárok.manžel má 6/8 oni každý po 1/8.manžel nechce místo opustit protože se zde narodil.Jaké v této situaci je nejlepší řešení prosíme o pomoc.Děkuji

DOTAZ

martin hell, 04.03.2008 18:04:50

dobry den Po smrti našeho otce se bude vest dedicke rizeni o byt v osobnim vlastnictvi,ktery byl majetkem obou našich rodiču/trvale bydleni v nem ma pouze mama/.Jsme tri vlastni sourozenci kteři by se dedictvi vzdali ve prspech mami,ale přihlasil se nevlastni sourozenec z otcovi strany ktereho jsme videli jednou v živote.Ma narok na čast tohoto bytu?Jestli že ano,a mama nebude mít na vyplaceni muže ji donutit k prodeji tohoto bytu?

Re: DOTAZ

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.03.2008 18:09:11

Dobrý den,
v tomto případě budou ze zákona dědit pozůstalá manželka a všechny děti otce, tzn. i onen "nevlastní sourozenec".
Není však nutné, aby získal podíl i na bytě. Pouze 1/4 na veškerém majetku. Pokud je v dědickém řízení i jiný majetek než byt, může on dostat tento jiný majetek.

rodiné právo

Iva kukukova, 04.03.2008 16:45:29

Dobrý den,po umrtí manzelová otce bylo notářsky rozdelen majetek na polovinu. Majitelé jsou manžel a jeho matka.Je možné,aby matka po sedmi letech,vyžadovala čtvrtinu spět.Děkuji za odpověď.

Re: rodiné právo

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.03.2008 17:52:51

Dobrý den,
nerozumím jakou čtvrtinu a po kom ji má vyžadovat?

Iva kukukova, 04.03.2008 20:01:18

Čtvrtinu,kterou mu prý u notáře dala navíc a chce jí spátky. Po smrti otce měl zďedit jen čtvrtinu podle zákona ale, dohodli se,půl na půl.Ale teť chce čtvtinu zpátky,prý už to dala k soudu.Jaké máme šance?A nebo ona? Děkuji za odpověď.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.03.2008 11:00:13

Dobrý den,
pokud se v dědickém řízení dědicové dohodli na vypořádání, soud tuto dohodu dědiců schválí. Jakmile uplynula lhůta pro odvolání proti tomuto rozhodnutí, není možné ho již napadnout.
Šance opravdu nemá.

Dedictví

Navratilova, 03.03.2008 12:31:24

Dobrý den.mam dotaz .Bydlím v polovině domu.druhou polovinu měl bratr,ted zemrel.jeho polovina je rozdelena na 3 dedice.jedním dedicem jsem ja.Musím souhlasit z vyplacením ostatním dedicum podle odhadu nemovitosti ostatních 2/3?co se bude dal dít Když ostatní dedici nebudou souhlasit z odhadní cenou, mohou tam např.někoho nNastěhovat nebo jejich podíly prodat cizímu?TED vlastním 4/6 domu a mám zajem je vyplatit,ale nemam tolik peněz.po bratrovi je jeste dluh na vysavači 20000 jak postupovat,kdyz ten vysavač nikdo nechce?musíme ten dluh zaplatit?dekuji

Re: Dedictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.03.2008 09:27:37

Dobrý den,
poté, co získáte každý svůj podíl na domě, máte tento dům v podílovém spoluvlastnictví. Žádný ze spoluvlastníků nesmí svůj podíl prodat či darovat třetí osobě bez Vašeho souhlasu, s výjimkou převodu na osobu blízkou. Vypořádací podíly si stanovte na základě vzájemné dohody.
Dluh z vysavače je třeba zaplatit pouze tehdy, pokud věřitel svou pohledávku přihlásil ve lhůtě do dědického řízení a tato pohledávka tak byla v řízení řešena. V opačném případě za tento dluh neodpovídáte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »