Daň z příjmu při prodeji bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

daň z prodeje bytu

Podroužková Jana, 08.01.2009 14:19:33

Dobrý den ,chci prodat svůj byt v OV , kde bydlím přes 30 let a loni v dubnu jsem jej zakoupila a chci přidat dceři na stavbu domu , kde budeme také s maminkou , kterou mám u sebe bydlet nastálo , jak to udělat , abych nemusela platit daň z prodeje bytu a budu po ukončení stavby zapsána také v katastru nemovitostí jako spolumajitelka .
Děkuji .

Re: daň z prodeje bytu

Mgr. Oldřich Topka, 04.02.2009 15:26:04

Dobrý den, jestliže v bytě žijete po tak dlouhou dobu, budete sice osvobozena od daně z příjmů z prodeje bytu, ale dani z převodu nemovitosti se nevyhnete. Podrobnosti si ovšem zjistěte na finančním úřadu nebo u daňového poradce, tato poradna se daněmi nezabývá.

Daň z příjmu při prodeji bytu

Jana Hálová, 01.03.2008 23:50:56

Dobrý den,
prosím o radu. V dubnu 2007 jsme se s manželem rozvedli. Přestěhovala jsem se s dětmi do jiného města do pronajatého bytu a řešila, co dál.
Na podzim r. 2007 jsem v tomto městě koupila do OV menší byt ve stavu před rekonstrukcí. Za pomoci rodičů jsem koupený byt svépomocí částečně zrekonstruovala. Situace se však nyní změnila a já našla jinou vhodnější nemovitost k bydlení - v dalším, jiném, městě - v bezprostřední blízkosti svých rodičů. Na tuto nemovitost mám nyní složenu rezervační zálohu a předvyřízen hypoteční úvěr (k nastěhování a doplacení bude v létě t.r.). Řeším tedy co s již koupeným malým bytem. Nejvíce by mi pomohl jeho prodej (prostředky bych investovala při závěrečném doplatku - snížila bych si tak konečnou částku čerpanou z hypotečního úvěru). Nevím však, zda bych se při prodeji mohla vyhnout placení daně z příjmu, jelikož jsem se do bytu ještě ani trvale nepřihlásila. Momentálně mám i potencionálního kupce. Poraďte prosím, jaké mám možnosti.
Děkuji.

Re: Daň z příjmu při prodeji bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.03.2008 14:25:57

Dobrý den,
pokud získané prostředky z prodeje použijete k uspokojení své bytové potřeby, není nutné, abyste měla v domě bydliště alespoň ony požadované 2 roky a dle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů budete od daně osvobozena.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »