Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Přeji Vám krásný den a prosím Vás o jednu radu.Mám 42 letou přítelkyni a jejídceři je 13.Bydlíme 90 km od sebe a ona chce,abych vzal její dceru občas na víkendy k sobě do Prahy.Sama s námi ale bohužel nemůže do Prahy jet kvůli víkendových službám v nemocnici.Přestože si myslím,že znám ji i její dceru už celkem dobře,rád bych si nějakým způsobem smluvně ošetřil možnost jakéhokoliv případného křivého nařčení(nebo finančního či jiného vydírání)ať z její strany,tak i ze strany její dcery,např.z nějakého fingovaného sexuálního obtěžování,zneužívání,apod,neboť dívky v jejím věku jsou velmi záludné a nevyzpytatelné a když nemají právě to,co si zrovna vymyslí,tak dokáží člověku pěkně znepříjemnit život.Ani jedna z nich na tom totiž není finančně zrovna nejlíp.Něco podobného se před lety stalo mému kolegovi,který pak jen chodil na výslechy a ikdyž se ukázalo,že si dcera jeho bývalé přítelkyně vše vymyslela,tak z toho měl v životě i v práci jen spoustu nepříjemností.Předem moc děkuji za radu.P.S
Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o radu.Darovala jsem dům své dceři z důvodu nedostatku peněz a ona se měla starat o dům.Je to už 7 let a do domu,nedala ani korunu,ač to dům nutně potřebuje.Zajímalo by mě zda je nějaká možnost zrušit darovací smlouvu a jak postupovat.Předem děkuji za vaší radu.S pozdravem Hamralová
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu: Jak postupovat v případě prodeje části pozemku v ideálním spoluvlastnictví 3 osob, kdy jedna z nich je již 30 let po smrti- její podíl na pozemku neprošel dědickým řízením (dědicové neznámí). Zbylí 2 vlastníci chtějí své podíly prodat třetí osobě. Zemřelý spoluvlastník má ze zákona předkupní právo, jak ostatní spoluvlastníci splní tuto svoji zákonnou povinnost nabídnout k odkoupení své podíly, tedy jakým způsobem by mu odkup měli nabídnout a jak vše nejlépe provést po formální stránce, aby prodej podílů nebylo možno později jakkoli zpochybnit? Zasláním doporučeného dopisu s nabídkou na poslední známou adresu zemřelého? Tento dopis se zřejmě vrátí zpět neotevřen, je problém tímto vyřešen nebo je nutno splnit nějaké další podmínky - například dodržet nějaké lhůty...? Moc Vám děkuji, J. Rezková
Dobrý den obracím se na vás se svím problémem potřeboval bych od vás radu jestli by nebylo možné dokoupit roky své přítelkini,má rodiné problémi její rodina se jí vzdala a niní je umístěna v dětském diagnostikm ustavu a hrozí jí že bude v dětském domovu a psychicky to nezvládá,nebyla by tu možnost dokoupit jí roky aby mohla žít se mnou?? nebo pořípadě protože je nezletilá jestli by tu nebyla možnost svatby tím bych ji také mněl splonletnil podle informací co jsem slyšel našlo by se pro nás nějaké řešení předem děkuji za odpověd. Niebauer
Před dosažením věku 18ti let se zletilosti nabývá jen uzavřením manželství. Soud může povolit výjimku ke zplnoletění u osoby, která je starší a tedy dosáhla již věku 16ti let, ale pouze v případě pokud by šlo o uzavření manželství.
Dobrý den, matka mi chce darovat 1/4 RD, a já bych se chtěla zeptat, jestli budu mít předkupní právo jako nový vlastník, kdyby chtěl druhou 1/4 RD prodat můj strýc? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
podílový spoluvlastníci mají navzájem předkupní právo k podílu ostatních - to však neplatí v případě, že by mělo být darováno osobě blízké. Tedy, odpověď na Vaši otázku je "ano, měla byste předkupní právo".
Dobrý den,vlastním 1/4 rod.domu a soused 1/2.Zbylá 1/4 nám byla nabídnuta ke koupi s předkupním právem.Je pravda, že soused má nárok k odkoupení vetšího podílu, protože vlastní taky větší část rod.domu?A pokud ano,bude tedy muset zaplatit větší část z kupní ceny?Děkuji.
Dobrý den,
manželé jsou rozvedeni soudem (již asi 1,5 roku), ale ještě neproběhlo vypořádání majetku. Vlastní rod. domek, který nabyli v průběhu manželství, domek je však v katastru napsán jen na bývalého manžela-muže. Mají dvě děti (20 a 22 let). Nyní se manželka (dnes už tedy bývalá) dozvěděla - náhodou se jí dostal do ruky dopis od notáře, adresovaný bývalému manželovi - že manžel (bývalý) sepsal darovací smlouvu (asi květen 2008)a daroval celou nemovitost pouze jednomu dítěti. Toto vše bez vědomí manželky a druhého dítěte (tzn. bez jejich podpisu či jiného schválení). Dle OZ se mi zdá, že toto je protiprávní.
Jaká je skutečnost?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat při darování nemovitosti nezletilému - rodič dítěti. Nezletilý, pokud nedosáhl 18 let - zodpovídají za něj rodiče. Může tedy rodič obdarovat svoje nezletilé dítě? Jak to lze právně ošetřit? Nebo je řešení dokoupit nezletilému roky (jedná li se např. jen o několik měsíců než dosáhne plnoletosti)? Děkuji za odpověď.
Chtela bych se zeptat,jak mam postupovat pri darovani nemovitosti nezletilemu 8let. Jedna se z otce na syna z nemanzelskeho vztahu. Dekuji za odpoved.
Dobry den
mam dotaz zhruba pred 8 lety jsem darovala me dceri pulku domu s tim ze se kompletne prestavi z duvodu nedostatku financi jsem odletela do USA na praci a zasilala domu penize .Me dceri jsem dala podpisove pravo v bance aby mohla finance vybirat .O stavbu se staral jeji dlouholety pritel se kterym ma 2 deti.K memu zdeseni jsem zjistila ze vybrala 600 000 a dala je priteli na vybaveni restaurace ktera jiz zkrachovala .Dnes nema ani penize ani restauraci .toto mohu povazovat vlastne za kradez odcizeni penez .Zajimalo by me jestli je to hrube poruseni dobrych mravu a mohu pozadovat navraceni daru .Ja dnes ztezi buduji a vlastne je dum ve stavu ze se v nem neda bydlet a ja nemam kam jit .Dekuji
Dobrý den,
ano, tato situace dle mého názoru za hrubé porušení mravů považovat lze. Zašlete dceři dopis v němž ji vyzvete k vrácení daru z těchto důvodů s tím, že jí upozorníte, že pokud dar nevrátí, budete ji žalovat u soudu a to pro ni bude znamenat velké výdaje. Pokud se dohodnete, sepište prohlášení o vrácení daru a to vložte na katastr. Pokud se nedohodnete, podejte na dceru žalobu soudu. Budete však muset prokázat, že tyto peníze takto použila v rozporu s tím, na co byly určeny.
Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, ohledně překupního práva. Mám ve smlouvě k nemovitosti sjednané pětileté předkupní právo, jež má povahu věcného břemene. Mám v plánu tuto nemovitost darovat synovi. Smlouva nestanovuje, že se předkupní právo vztahuje i na jiné formy zcizení než prodej. Tudíž si myslím, že bych ji mohla darovat, ačkoliv pětiletá lhůta mi ještě neuběhla.Mám pravdu? Děkuji
Dobrý den, darovat lze nemovitost i s věcným břemenem, pokud tím nedojde k porušení závazků ze smlouvy. Podle toho, co uvádíte, však smlouva tuto variantu nezmiňuje, tudíž by jí nemělo nic bránit.
Dobry den,
rada bych se zeptala na prescasove hodiny. Pracuji u zamestnavatele, ktery vyzaduje, abychom do prace chodili 15 minut pred zacatkem pracovni doby. Zaroven mame urcenou hodinovou pauzu na obed. Pro me to znamena, ze pracuji vlastne 9 hodin 15 min. S hodinovou pauzou na obed souhlasim, to mi nikterak nevadi. S cim ale nesouhlasim jsou tyto ctvrt hodiny. Odecita nam je totiz z nasich hodin. A to za mesic dela 5 hodin. Pokud tedy budu chodit do prace napr.stale od 8 do 17 hodin, tak mi z toho odecte jeste 15 min a na konci mesice jsem v minusu.
Ma na toto narok? Rika, ze takto je to ustanoveno ve smernicich firmy...
Dekuji za odpoved, s pozddravem, M.Sleglova
Dobrý den, to že je to ve směrnicích ještě neznamená, že je to v souladu se zákoníkem práce. Stanovená délka pracovní doby v rovnoměrném režimu je 40 hodin týdně. Co je nad tuto dobu je přesčas, který Vám musí proplatit. Můžete podat podnět na inspektorát práce.
Známá obdržela finanční dar ve formě převedení bankovního účtu. Problém je v tom, že dárkyně byla hospitalizována v psychiatrické léčebně, ale v době darování nebyla zbavena svéprávnosti. Své pohnutky k darování zdůvodňovala tím, že nemá dědice a nechce, aby peníze propadly státu. Později však byla soudem zbavena svéprávnosti a určený opatrovník, v tomto případě Centrum sociálních služeb podal na obdarovanou trestní oznámení pro krádež. Jednala obdarovaná protizákoně? A pokud ano, je možné mimosoudní vyrovnání?
Dobrý den,
musím přiznat, že moc nechápu, jak by se mohlo jednat o trestný čin krádeže. Domnívám se, že není ani důvod takové jednání zpochybňovat. Protože však neznám podrobnosti, nemůžu Vám více pomoci. Zkuste se obrátit na místního advokáta, ať prostuduje trestní spis atp.
Dobrý den, mám dvě dospívající dcery a chtěla bych na ně převést domek. Co vše k tomu potřebuji? Kolik procent se platí s odhadu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud máte na mysli převod formou darování, potřebujete sepsat darovací smlouvu, pokud jsou nezletilé podat soudu návrh na schválení takového právního úkonu a to vše vložit do katastru nemovitostí. Od daně darovací jsou osvobozeny a z toho důvodu není zapotřebí ani znalecký posudek (odhad).
Dobrý den,
chci se zeptat, jestliže mi otec daruje nemovitost darovací smlouvou, nadá se tato smlouva později, po otcově smrti, nějak napadnout?
Dobrý den,
a z jakého důvodu?
Tato, již darovaná nemovitost, se již nebude zahrnovat do dědického řízení? Myslím tím, jestli nemohou toto sourozenci požadovat.
Ne, do dědického řízení se zahrnují pouze věci, které jsou ve vlastnictví zemřelého v době jeho smrti. Jestliže tedy tento nemovitost ještě za života daroval, nemůže být samozřejmě předmětem dědického řízení.
Tento dar však mohou ostatní dědicové v řízení namítat a požadovat, aby o hodnotu domu byl ponížen podíl obdarovaného. Tedy, nejde o vlastnictví domu ale o to, že tento dědic bude dědit méně nebo nic.
Dobrý den,
chci se zeptat.Moje tchyně před čtyřmi roky darovala všechen svůj majetek svému manželovi to jest byt a chatu.Všichni čtyři již plnoletí děti se podpisem tohoto majetku vzdali a vzápětí i ona sama.Jako důvod měla že dvoum dětem na její adresu chodili exekuce a ona s obavy aby jí tento majetek nezabavili a pod psychickým nátlakem jejího manžela,jelikož 3 děti nejsou jeho učinila tuto darovací listinu.Nyní by chtěla tuto listinu napadnou jelikož s manželem neužívají společnou domácnost již několik let on žije na chatě ona v bytě je plně invalidní a manžel jí nepřispívá ani na poplatky v tomto bytě,může jí kdykoliv vystěhovat,protože jí nepatří nic.Neví jak má postupovat,jestli se rozvést nebo napadnout tuto darovací listinu,ale neví jak a z jakého důvodu.Proto prosíme o radu nebo kontakt na nějakého bezplatného právníka z okolí města Cheb.Děkuji Kalná(snacha)
Dobrý den,
chci se zeptat.Moje tchyně před čtyřmi roky darovala všechen svůj majetek svému manželovi to jest byt a chatu.Všichni čtyři již plnoletí děti se podpisem tohoto majetku vzdali a vzápětí i ona sama.Jako důvod měla že dvoum dětem na její adresu chodili exekuce a ona s obavy aby jí tento majetek nezabavili a pod psychickým nátlakem jejího manžela,jelikož 3 děti nejsou jeho učinila tuto darovací listinu.Nyní by chtěla tuto listinu napadnou jelikož s manželem neužívají společnou domácnost již několik let on žije na chatě ona v bytě je plně invalidní a manžel jí nepřispívá ani na poplatky v tomto bytě,může jí kdykoliv vystěhovat,protože jí nepatří nic.Neví jak má postupovat,jestli se rozvést nebo napadnout tuto darovací listinu,ale neví jak a z jakého důvodu.Proto prosíme o radu nebo kontakt na nějakého bezplatného právníka z okolí města Cheb.Děkuji Kalná(snacha)
Může matka, která je vdova a má dva dospělé syny, darovat vše jednomu? Jedná se o nemovitost. Popřípadě, může napsat závěť, v které vše připadne jednomu ze synú?
Dobrý den,
ano, takto darovací smlouvu sepsat můžete.
V případě závěti se však potomci považují za neopomenutelné dědice a dospělým potomkům se musí dostat alespoń poloviny toho, co by získali při dědění ze zákona. Tedy, i přes takto sepsanou závět získá onen v závěti neuvedený syn 1/4 Vašeho majetku.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com