Kategorie: Pracovní právo / Způsobení škody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
Při výkonu povolání jsem utrpěl poranění kotníku, navštívíl pohotovost po návratu domů a úraz sepsal s zaměstnavatelem. Jelikož jsem byl benevolentní vůči firmě protože s eto odehrálo v době kdy je hodně práce, nechtěl jsem v tom kolegy nechat samotné a nenastoupil na nemocenskou ale vzal si jeden den NV a přes víkend úraz vyležel. Není to ještě 100% v pořádku ale již chodím do zaměstnání. Chci se optat zda mám nárok na nějakou míru bolestného (a kdo by ji měl příp. vyplácet) když mám lékařskou zprávu při návštěvě pohotovosti. Nebo mám jít ještě na kontrolu aby mi zapsal určité body?
Děkuji,
Dobrý den,
člověk, který má s naší firmou uzavřenou Dohodu o provedení práce, se při vykonávání této práce zranil. Má firma vůči tomuto pracovníkovi nějaké závazky (bolestné atd.). Děkuji za odpověď
Hrubá
Dobrý den, došlo-li k tomu v rámci výkonu práce, pak jde o pracovní úraz se všemi důsledky a náhradami, které upravuje zákoník práce. Ten by jste jako zaměstnavatelé měli znát. Viz §365 a následující ZP.
Dobrý den,v roce 2006 v listopadu se mi stal pracovní úraz.Spadla jsem z třímetrové výšky na pravou nohu.Na pohotovosti po rentgenu mi řekli,že mám zlomenou patu a podvrklý kotník.Ten byl hrozně oteklý a měla jsem hrozné bolesti.Nadměrně mi noha natekla,oslali mě s tím na rehabilitace,ale ty nepomohly.Marodila jsem s tím deset měsíců.Pořád bylotok a bolesti okolo kotníku atou kostí nad kotníkem.Na ortopedii mi bylo řečeno,že mám poškozené měkké tkáně a vazy,že se s tím nedá nic dělat.Takže při delší chůzi trpím,ráno při vstávání když stoupnu trpím,když delší dobu stojím tak trpím bolestma.V práci právě s tím vším trpím bolestma.Jinou prácipro mě nemají.Můjdotaz zní,jestli bych měla nárok na částečný invalidní důchod a co dál s financema?Jestli bych dostávala jen rentu a nic víc.Děkuji
Dobrý den, tohle zde za Vás nevyřešíme, a to platí i o finanční situaci. O tom, jestli se Vaše pracovní schopnost snížila o více než 33%, aby jste měla nárok alespoň na částečný invalidní důchod, rozhoduje okresní správa sociálního zabezpečení na základě rozhodnutí posudkových lékařů.
Při přenosu břemene jsem klopýtl na schodech. Píchlo mne v zádech.Řidič byl v tu dobu v kabině automobilu a nic neviděl.V ten den jsem už žádnou bolest necítil.Po příjezdu věčer jsem odešel domů.Ráno po probuzení jsem zjistil,že se nemohu hýbat.Toto jsem hlásil ihned do zaměstnání s tím co se mi den předtím stalo.Lékař zjistil,že mám poškození plotýnky v bederní části zad.Byla mi vystavena pracovní neschopnost s odůvodněním ,že se jedná o pracovní úraz.Takto je to vedeno i u OSSZ Č.Budějovice.Nyní je mi zaměstnavatelem tvrzeno,že se nejedná o pracovní úraz,protže to není v knize.Já jsem se ze zdravotních důvodů nemohl již do zaměstnání vrátit.OTÁZKA-byl zaměstnavatel povinen toto zapsat do knihy úrazů?.Jedá se o pracovní úraz? Jaký postup a kroky bych měl zvolit vůči zaměstnavateli,aby mi můj požadavek uznal?Jaký vliv na toto má i lékařská zpráva a vyjádření lékaře? Předem děkuji za Vaše odborné vyjádření.
Dobrý den, zaměstnavatel je povinen pracovní úrazy evidovat v knize úrazů, to, že záznam v ní chybí není Vaše chyba. A pokud k úrazu došlo v souvislosti s výkonem práce, tak se o pracovní úraz jedná. Povinnosti zaměstnavatele v souvislosti s úrazy upravuj ezj. §105 ZP a nařízení vlády č. 494/2001 Sb. Pokud bude trvat na svém a úraz neuzná, kontaktujte Oblastní inspektorát práce a OSSZ. V krajním případě by jste se musel se zaměstnavatelem soudit.
Dorý den, při zdravotní prohlídce, na kterou jsem byl poslán zaměstnavatelem, přesněji na zátěžovém EKG, jsem měl zástavu srce. Byl jsem hospitalizován na JIP. Vyjádření dvou lékařů, kardiologů, bylo, že k zástavě srce došlo v důsledku zátěže při EKG, nejednalo se o nějakou vrozenou vadu, krevní sraženinu apod.. Musím se jenom vyhýbat námaze, a protože mám fyzicky namáhavou práci, budu na základě tohoto vyjádření lékaře propuštěn ze zdravotních důvodů. Po propuštění z JIP jsem byl nahlásit zaměstnavateli pracovní úraz, byl se mnou sepsán záznam o tomto úrazu. Po asi 10 dnech mi zaměstnavatel oznámil, že se o pracovní úraz nejedná, že tak rozhodli. Teď čekám na prohlídku lékařem, , která bude až za dva měsíce a na kterou mě poslal lékař zaměstnavatele, takže budu mít krácenou nemocenskou. Může si zaměstnavatel jen tak rozhodnout, že to pracovní úraz nebyl? A jaké mám možnosti to změnit, můžu já zavolat na Inspektorát bez.práce, i když by to měl udělat zaměstnavatel ? Děkuji .
Dobrý den, za pracovní úraz se považuje poškození zdraví při plnění pracovních úkolů, v přímé souvislosti s nimi anebo pro jejich plnění. Skutková zjištění doprovázející celý úrazový děj je třeba náležitě prošetřit a dát do vzájemné souvislosti. Zaměstnavatel sice nemusí uznat, že určitý uraz považuje za pracovní, ale konečné a závazné řešení určí teprve soud. Takže zvažte podání žaloby.
O tomto pracovním úrazu již rozhodl soud v roce 2005 a pracovní úraz i se 100% odškodněním mi přiznal. Zaměstnavatel šel však v listopadu 2005 do konkurzu a správce konkurzní podstaty tyto moje nároky přenechal k jednání mezi mnou a pojišťovnou ze zákonného pojištění zaměstnavatele pro pracovní úrazy. Vše probíhá mezi mnou a pojišťovnou v pořádku až na to, že v roce 2007 jsem z důvodů prac. úrazu podstoupil operaci endoprotézy kolenního kloubu. Po operaci vyžadovalo dlouhodobou rehabilitaci hybnosti tohoto kolen.kloubu, kterou jsem podstoupil od 18.4.2007 do 26.10.2007 a poté jsem byl ještě v lázeňské péči. Dle vyhl. č. 440/2001 Sb. § 2 odst. l mi náleží, cituji: „Odškodnění bolesti se určuje podle sazeb bodového ohodnocení stanoveného v přílohách č. 1 a 3 této vyhlášky a to za bolest způsobenou škodou na zdraví, jejím léčením nebo odstraňováním jejich následků;považuje se za bolest tedy i rehabilitace? Dle judikátu R 38/1964 ano, ale pojišťovně se do toho nějak nechce.Jak postupovat?
Dobrý den, odpověď je obdobná jako minule. Jestliže pojišťovna odmítá plnit, je třeba důkladně zkontrolovat pojistnou smlouvu i všeobecné pojistné podmínky a zjistit, jestli pojišťovna postupuje v rozporu. Vyhláška č. 440/2001 Sb., skutečně platí, ale já na tomto místě nemohu pouze na základě Vašeho písemného vyjádření jednoznačně rozpoznat, proč pojišťovna zvolila tento postup. Když budou trvat na svém, budete muset uvažovat o žalobě.
V roce 2004 jsem utrpěl těžký prac. úraz levého kolenního kloubu dolní končetiny, zaměstnavatel zanikl, škodu mi vyplácí včetně "renty" poj. Kooperativa a.s..Po několika operacích jsem teď i po operaci endoprotézy kolenního kloubu;od l8.4.2007 do 26.10.2007 jsem podstoupil rehabilitaci,dlouhodobé rehabilitační cvičení včetně lázeňské léčby.Ačkoliv mi lékař zpracoval posudek o bolestném -pojišťovna mi odmítá toto bolestné vyplatit i když jsem ji vyzval v souladu s vyhl. č. 44O/2001Sb.§ 2 odst. 1 i judikaturou R 38/1964 a zaslal jsem i více dokumentace než jsem měl. Postupuje pojišťovna správně, že mi odmítá vyplatit toto bolestné za rehabilitaci? Dle lékař zpráv 11.duben 2007 ohnutí kolena 20-60St.,31.květen 2007 -ohnutí kolena 20-75 St., srpen 2007 ohnutí kolena 5-90 st. a pokračovat v rehabilitaci.Tato rehabilitace byla bolestivá ale pomohla i jak uznal zpracovatel posudku, přesto pojišťovna odmítá toto vyplatit.Jedná se o 330 bodů. Postupuje správně, že bolestné odmítá vyplatit?
Dobrý den, nemohu přesně určit proč pojišťovna odmítá plnit. Kontaktujte její právní oddělení a požádejte o jasné odůvodnění toho, proč nechtějí plnit pojistnou událost. Podstatné je i to, co přesně máte uvedeno ve smlouvě (a co je i ve všeobecných pojistných podmínkách). Jestli k tomu skutečně nemají žádný právě relevantní důvod, budete muset k právníkovi.
Pane magistře, děkuji za informace, pojišťovna nakonec přes Vámi zmiňované právní oddělení bolestné za rehabilitaci po pracovním úrazu mi přiznala. Ja všeobec. pojistné podmínky jsem se nemohl odvolat, neboť já jsem pojištění mezi zaměstnavatelem a pojišťovnou jako zákonné pojištění pro pracovní úrazy neviděl, ani mi je nikdo nechtěl doložit. Nakonec mi pomohlo, že jsem sehnal judikáty k této problemacice, které zpracoval předseda Krajského soudu v Ostravě a až to mi pomohlo, když jsem je upozornil,že budu požadovat i případné úroky a nároky z prodlení. Takže toto bolestné za rehabilitaci po pracovním úrazu již mám vyplaceno. Děkuji i přesto za tuto právní pomoc.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com