Prosím o radu! - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vyplacení domu

Meky, 21.02.2012 17:52:15

Dobrý den,
dostala jsme dopis od bratra který sedí v kriminále že chce vyplatit s domu-vlastní 1/4.V dopise se ohání tím že několikrát už mě říkal o vyplacení.Přitom jsme se nikdy o majetku nebavili a nikdy jsme si nerozuměli.Před rokem se odstěhoval a od té doby jsme ho nevyděla.Jen několikrát mě matka naznačila že ho mám vyplatit protože ona potřebovala peníze na jeho dluhy.Ale nikdy jsem od něj neslyšela že chce vyplatit.V dopise mě naznačuje že jsem se dopustila právních přestupků vůči jeho 1/4.Nechápu jakých(on se odstěhoval,nestará se o majetek,nikdy neplatil pojištění domu,daň,všechny opravy platíme my atd)?Nedávno jsem se dozvěděla že je exekuce na jeho čás.Chce vyplatit odhadní cenu své části.Takovou cenu mu nechceme dát i protože víme že když půjde barák do exekuce zapltíme minimum.Dohodnout se s ním asi taky nepůjde.Jak dál?
Děkuji předem za odpověď

Re: vyplacení domu

právní vrba, 22.02.2012 15:24:49

Vašemu bratrovi se zřejmě jedná o to, aby Vám prodal svůj podíl na nemovitosti. Pokud s tím souhlasíte, sepište s ním kupní smlouvu a tu dejte na katastr (a zaplaťte mu podle ní). O výši kupní ceny a způsobu její úhrady se musíte dohodnout, to nikdo za vás nevyřeší (ani soud). Z listu vlastnictví předmětné nemovitosti zjistíte zda je na podíl některého jejího spoluvlastníka (třeba bratra vedena exekuce. Pokud ano, nemůže Vám (ani nikomu jinému) svůj podíl prodat; musela byste se předem domluvit s exekutorem, který zřejmě bude požadovat uhrazení dluhu a pak teprve nechá exekuci z listu vlastnictví vymazat aby Vám bratr mohl ten svůj podíl prodat.

Meky, 22.02.2012 16:58:41

Podle něj jsem se k vůči jeho 1/4 domu dopustila spoustu právních přestupku které se řeší soudně.Můžete mě vysvětlit jakých?Podle něj nemám zájem o to ho vyplatit ale už několikrát jsme mu vzkazovala ať mě to dá písemně-nedá se mu totiž věřit ani slovo(trvalo mu to 7 let).Akortá jeho část si koupí přítel,takže se nebude jednat o vyplacení ale koupi.Co když se ale na ceně nedohodneme?
Děkuji za odpověď

právní vrba, 23.02.2012 13:17:57

Řeší-li se něco soudně, existuje spis, do kterého lze na soudu nahlédnout. Týká-li se soudní spor nemovitosti, měl by spis být na okresním soudě podle místa nemovitosti.
Zkuste bratrovi nabídnout konkrétní kupní cenu, ať se vyjádří. Nedohodnete-li se na prodeji-koupi jeho podílu, nic se neděje, nic jiného dělat nemusíte (krom toho, že se budete o barák starat...). V krajním případě se můžete obrátit na soud a žádat o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví soudem, to už ale budete potřebovat advokáta.

sňatek

Naty Pjatka, 15.02.2012 19:26:05

Dobrý den!
Jsem cizinka s Ukrajiny,a v letošnim roce hodlám sňatek se svým dlouholetým přitelem se kterym jsme 8 let spolu a máme syna 5 let.A chci se zeptat co potřebuji za dokumenty aby to probehlo bez problemu.Děkuji za odpoved.S pozdravem Naty P.

Re: sňatek

právní vrba, 16.02.2012 13:51:31

Zeptejte se na příslušné matrice; tipoval bych že budete potřebovat potvrzení, že nejste vdaná na Ukrajině; toto potvrzení lze získat i prostřednictvím zastupitelského úřadu Ukrajiny v ČR.

kde podat stížnost

Lucie Vachová, 15.08.2010 22:16:27

Dobrý večer,
můj problém se jedna to že máme majitele domů (Ital) dům je dezolatnim stavu, průjezdu cewlé zdi promočené, učividně někde teče voda, děnsý smrd, vlhko, nedá se ani dýchat.Odmítá opravit,zavadu,ale ve vyučtování za vodu chce po 3 členné rodině, nedopaltek 24.000 kč nedoplatek za vodu. ikdyž platím měsíčně v nájmu, v bytě je vlhko, okna dřevěne, drolicí, odmitá opravir, podleha, ještě nevím z jaké doby dřevěna, propada se.
za tohle měsíčně platime 8010 kč, za uklid domě učtuje 400 kč měsícně, ale uklizečka neuklizínebot učetní pana majitele, nám řekla,že ji nechce dát kliče od domu.světlo na baraku, nesvití učtu. Kde jsi mužu na pana majitele stěžovat.
Jo a sklep uplně pod vodou ,abycho to neviděli, celý sklep uzavřel, nemužeme se tam, dostat.
Neráda. bych aby se dům z mačel a já zrovna byla doma s 2 deti.
dekuji Vám za radu Vachová
osobně jsem pana Majitele kontaktovala řekl mi definuji " když se nelibí,bež prýč "!!!

Práva a povinnosti spoluvlastníka

zdenek palla, 12.05.2010 16:56:43

Dobrý den:
Bydlíme v domku kde jsme tři spoluvlastníci.
Jeden z nás nemá zájem o opravy / konkrétně oprava střechy / že by se mohl ..... na něho neprší a mu nikam nezatéká / bydlí v přízemí.
Je povinen přispět, jestli ano, jak postupovat aby přispěl.
Děkuji

záloha

Jiří Drechsler, 14.05.2009 23:03:48

Dobrý den. K 31.3.08 jsem odešel ze zaměstnání. Nyní, tedy více než po roce, mne bývalý zaměstnavatel kontaktoval s tím, že se mnou při ukončení pracovního poměru zapomněli vyúčtovat zálohu na cestovní výdaje a chce tyto peníze vrátit. Podle mého názoru se jedná o chybu paní účetní, která má za svoji práci zodpovídat a v případě chyby nést i následky, stejně jako každý jiný. Prosím o radu, jak se v tomto případě zachovat. Děkuji.

Česká pojišťovna

Miroslav Zitterbart, 15.12.2008 08:50:07

Dobrý den, v říjnu mi naboural klient České pojišťovny auto. Mé auto je 5 let staré a ČP mi odmítá zaplatit celou částku za opravu, kterou bych chtěl nechat provést u autorizovaného servisu jako doposud vše co se na mém autě provádělo. ČP mi nabídla částku která nestačí ani na polovinu opravy, která bude činit dle odhadu cca 30 tis. korun. Je možné že si toto může ČP dovolit. Děkoji za radu.

Využití fotografie k reklamním účelům

Jiří Drechsler, 10.07.2008 11:21:41

Dobrý den,
zjistili jsme, že firma Europark použila bez našeho vědomí fotografii našich dětí (jedná se o fotografii, kterou si sami pořídili)na propagačních billboardech. Mají na takovýto postup právo? Máme nárok na finanční odškodnění?
Děkuji za odpově´d.

Re: Využití fotografie k reklamním účelům

Mgr. Oldřich Topka, 04.08.2008 16:29:53

Dobrý den, to upravuje přímo občanský zákoník v §12/1 Podobizny (tedy fotografie) týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.
Pokud k tomu dojde bez jejího svolení (nebo bez souhlasu zákonného zástupce), pak může nastoupit ochrana podle §13: Fyzická osoba má právo se zejména domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění.
Takže požadovat nějakou satisfakci by možné bylo. Teď je otázka, jestli se dohodnete na mimosoudním řešení nebo to půjde před soud.

žadost o radu

štefan graff, 08.07.2008 18:47:39

dobry den prosim o radu moji ukradli pas a prukaz o povoleník pobytu pro příslušníka členskeho statu evropskych společenstí zustal ji jenom rodní list ma sloveskou narodnost co ma delat aby dostala novy občansky prukaz dekuji

Re: žadost o radu

Petr Petr, 08.07.2008 19:39:33

Obraťte se na příslušný Inspektorát cizineké policie kde vám jistě poradí co máte v dané situaci dělat.

Dotaz

Jana Husová, 02.07.2008 22:02:27

Dobrý den,prosím o radu.Moje vzdálená příbuzná si chce ode mne půjčit větší částku peněz na splacení svých dluhů.Já to však chci mít nějak ošetřeno v případě, že by mi peníze nesplácela.Nabídla se, že smlouvu mezi námi uzavřeme u notáře.Že v případě,že nebude moci splácet, budou ve smlouvě uvedené jako ručitelé její dvě dcery.Jedna z dcer má ve vlastnictví spolu s manželem rodinný dům.Je možno,aby tato nemovitost byla u notáře zapsána jako zástava, v případě nesplácení dlužné částky?A jak by asi měla smlouva mezi námi být sepsaná.Co by měla všechno obsahovat?
Moc děkuji za radu.Husová

Re: Dotaz

Jana Husová, 30.07.2008 11:44:32

Dobrý den,prosím o radu.Moje vzdálená příbuzná si chce ode mne půjčit větší částku peněz na splacení svých dluhů.Já to však chci mít nějak ošetřeno v případě, že by mi peníze nesplácela.Nabídla se, že smlouvu mezi námi uzavřeme u notáře.Že v případě,že nebude moci splácet, budou ve smlouvě uvedené jako ručitelé její dvě dcery.Jedna z dcer má ve vlastnictví spolu s manželem rodinný dům.Je možno,aby tato nemovitost byla u notáře zapsána jako zástava, v případě nesplácení dlužné částky?A jak by asi měla smlouva mezi námi být sepsaná.Co by měla všechno obsahovat?
Moc děkuji za radu.Husová

sousedské vztahy

Marie Rybenská, 16.06.2008 20:08:12

Prosím o radu.Starší paní bydlí v přízemním bytě v panelovém domě.Byt je v osobním vlastnictví.V bytě nad ní bydlí rozvětvená romská rodina .Po patnácti letech soužití je na pokraji zhroucení,ale nikde nenajde zastání,protože když každý na koho se obrátí zjistí,že jde o Romy,nechce s tím nic mít.Nyní ji sousedi začali vytápět.Třikrát,čtyřikrát týdně ji teče voda ze stropu.Na záchodě přestalo svítít světlo,omítka opadává,oprava není možná,protože jakmile mokré skvrny trochu uschnou,voda teče znovu.Správce kterého si vlastníci platí,ji doporučil,ať se s nimi vypořádá sama.Poslala jim tedy už dva doporučené dopisy se žádostí o nápravu této situace a jediná reakce je,že se stává terčem slovních,velice nevybíravých útoků dospělých i dětí z této rodiny.Paní je nemajetná,má malý důchod a nevidí z této situace žádné východisko.Poslední dobou už jen pláče a přeje si,aby zemřela.Nevím ,jak jí pomoci. Děkuji za případnou radu.Na městský odbor občansko právní jsme se už obrátili,bez úspěchu.

Odcizeni veci

Martin Woratsch, 06.06.2008 19:42:38

Dobry den,rozesel jsem se s pritelkini a ta se odstehovala z naseho bytu ktery byl psany na me a ona ho jen se mnou uzivala.Pri stehovani mi odvezly lednicku na kterou jsem mel s jeji matkou dohodu o pujcce ze po doplaceni ty lednicky bude mim majetkem ale muzu ji denne vyuzivat a bez meho vedomi mi z bytu odvezly kompletni sestavu pocitace jako zastavu.ten pocitac a lednicku mi udajne vrati az doplatim veskerou dluznou castku jeji rodine.Muzou si jen tak vzit muj majetek jako zastavu kdyz jim dluzim penize?a to mi oznamily az kdyz to odvezly z meho bytu..muze jim to projit nebo se muzu nejak branit?dekuji,Martin

Re: Odcizeni veci

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 12:43:53

Dobrý den, tohle není zástava. Spíše se pokusili o zadržení věci, ale tím, že věci odvezli bez Vašeho vědomí, nepostupovali správně. To není věc, kterou již měli u sebe, ale svévolně Vám jí odňali. Bránit se můžete na policii nebo rovnou žalobou o vydání věci.

Re: Odcizeni veci

Martin Woratsch, 14.06.2008 09:05:26

dekuji vam za vasi odpoved.prosim vas nevite kde bych nasel nejaky vzor ty zaloby abych vedel jak to napsat?protoze se v techto vecech vubec nevyznam a ani nevim jak by to melo vypadat..mnohokrat vam dekuji

dotaz

Petr Nikliborc, 01.06.2008 12:13:41

Mam auto na úvěr,bohužel auto nemužu prodat jelikož mito nedovolí úvěrová společnost,takže jsem auto pronajal svému znamemu a on měl za úkol platit úvěrové splátky, tuto povinost dělal až do té doby kdy auto naboural,chci se zeptat mam nějaké pravo nějaké peníze po něm vysoudit,vratil mi nabourané auto a s dluhem, ja musel zaplatit za něj úvěr a spoluučast na dopravní nehodě 10 000kč pojišťovně ,můžete mi poradit co mam dělat abych ty peníze od něj dostal zpět děkuji
Petr Nikliborc

Re: dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 12:45:47

Dobrý den, jak správně píšete, budete se muset soudit. Ale k tomu je třeba nejprve posoudit úvěrové smlouvy, jestli jste vůbec automobil pronajal platně. Takže zajděte za právníkem.

Dodatečně zjištěné věcné břemeno

Jaroslava Červenková, 22.05.2008 19:54:35

Zakoupili jsme pozemek s chatičkou. Podle výpisu z katastru i podle smlouvy bez věcného břemene. Dodatečně jsme zjistili, že přes tento pozemek vedou kabely k přívodu elektřiny sousední chaty. Soused tvrdí, že zde máme věcné břemeno. Od původního majitele jsme zjistili, že se ústně dohodli, ale již si prý nepamatuje kdy to bylo. Toto nám vadí, protože pozemek není velký a máme zažádáno o jeho změnu na stavební. Jak toto vyřešit?

Dozorový státní orgán

Vlasta Bořek, 19.05.2008 17:56:06

Dobrý den,
chtěl bych poradit prosím. Dozorový státní orgán nad pojištovnami spadá pod který resort ministerstva? Díky za odpověd

územní řízení

karel , 05.04.2008 13:21:29

Dobrý den, v roce 2003 jsem podal na OÚ žádost o zařazení pozemku na výstavbu rodinného domku do plánované změny ú.p.obce. při projednávání územního plánu jsem zjistil, že můj návrh nebyl zařazen z důvodu ztráty mé žádosti na obecním úřadu. Starosta obce mi oznámil, žeje to sice chyba obecního zastupitelstva, ale jelikož již proběhlo jednání s dotčenými orgány, nedá se to napravit.Prosím o radu, jak mám dále postupovat prtotože se domnívám, že by měl někdo nést zodpovědnost za šlendrián na obecním úřadě a mi vznikla škoda.Děkuji.

Prosím o radu

Hana Kováčová, 05.04.2008 11:38:11

Dobrý den,máme bytový dům kde jsme 4 majitelé,před rokem jsme se dohodli,že budeme platit měsíčně do fondu oprav a údržby a založili jsme účet.Jeden majitel,ale platit odmítá,nekomunikuje s námi.Navrhli jsme mu ať tedy navrhne on řešení.Chtěl realitní kancelář,která bude účet spravovat,vybral ji,ale když přišli z realitní kanceláře na schůzku,on nepřišel a přestože tvrdí,že se vyjádřil k tomu co nám nabídli,neučinil tak.Chtěli jsme ho dát k soudu,ale další majitel nechce.Chci se zeptat,zda ho můžeme žalovat ve dvou,i když tak nejsme nadpoloviční většina.Byli jsme u pávníka,který nám řekl,že na základě našich podkladů,je povinnen hradit měsíční splátky a další věci,které jsme za něho zaplatili(přestavba chod.el.,pojištění domu).Máme šanci na úspěch?Děkuji Kováčová

Prosím o radu

Miroslav Carda, 29.03.2008 11:14:37

Dobrý den Jarka B
V letošním roce hodlám uzavřít sňatek se svým dlouholetým přítelem. Problém je v tom, že přítel má dluh . Budou mít vliv tyto závazky mého budoucího manžela nabyté před manželstvím nebo darované sice po uzavření sňatku, ale pouze mně, na můj nemovitý majetek (byt)? Mohu být donucena k prodeji za účelem vypořádání manželova dluhu?

Prosím o radu

Miroslav Carda, 29.03.2008 10:45:44

Dobrý den, Mirek
V roce 1997 mi vznikl dluh za pronájem kanceláře cca 26 000,- Korun
Do dnešního dne se tento dluh navýšil na 110 000,- Kč a stále roste, vlivem
nejnepříznivější REPO sazby, která právě v létech 1998-99 kulminovala až na 26% úroku.
Do dnešního dne se mi nepodařilo uhradit z tohoto dluhu ani korunu.Na základě vykonatelného platebního rozkazu z roku 1999 bylo v roce 2003 bylo proti mně vedeno VR prodejem movitých věcí, které bylo z důvodů nezjištění žádného movitého majetku, okresním soudem zastaveno. Na začátku tohoto roku bylo okresním soudem vydáno Usnesení, které nařizuje, podle platebního rozkazu z r. 1999, výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky u peněžního ústavu. Po poradě s advokátem, mi bylo sděleno, že není proti čemu se odvolat, a tudíž usnesení nabylo právní moci.
Je mi téměř 60 let a toho času jsem bez zaměstnání a do důchodu mi zbývají téměř 3 roky. Mám stále vyživovací povinnost na jedno dítě(ještě min. 5 let).Je velice pravděpodobné,
že tento dluh

Družstevní byt

Miroslav Zitterbart, 10.03.2008 20:36:08

Dobrý den,
Rodiče v roce 1977 nabyli společně družstevní byt. Matka se v září roku 1995 odstěhovala s polovinou vybavení bytu. V roce 2003 se rozvedli a ona si koupila jiný byt do osobního vlastnictví. Otec dosud bydlí v původním družstevním bytě a od září 1995 platí veškeré poplatky (nájem...) sám. Nyní přišel otci dopis, že jeho bývalá manželka od něj žádá 350 - 400 tisíc za původní družstevní byt. Chtěl bych se zeptat jestli je její žádost oprávněná, nebo jestli už neztratila právo na tento byt (pokud už cca 12 let nic neplatí) nebo jestli alespoň lze požadovanou částku snížit.
Děkuji za odpověď.

Prosím o radu

Ivana Bláhová, 05.03.2008 09:53:10

Dobrý den,bydlím v panelovém domě(7.poschodí)v přízemí tudíž nevyužívám výtah a i přesto po mě družstvo OSBD Teplice chce 688kč na rekonstrukci výtahu.U jiných družstev také v Teplicích to po lidech, kteří bydlí v přízemí nechtějí.Má na to družstvo právo.Bydlím v bytě sama a dvě děti takže každá koruna je pro mě potřebná.Předem děkuji za odpověď p.Bláhová

Re: Prosím o radu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.03.2008 10:33:57

Dobrý den,
věčný problém obyvatelů přízemních bytů.
V tomto případě záleží především na tom, jakým způsobem máte financování upraveno; jak o tom družstvo rozhodlo a jestli to bylo v souladu se stanovami.
Osobně to pokládám za naprosto v pořádku. Výtah, stejně jako jiná část domu, jsou společným prostorem bez ohledu na to, jestli ho využíváte. To by pak někdo mohl chtít tvrdit, že chodí jen pěšky po schodech, člověk ze 4. patra, že nejezdí výtahem tak dlouho jako člověk ze 7. patra atd. atd.

Prosím o radu!

Petra Čechanovičova, 26.02.2008 14:34:47

Chtěla bych vyhlasit osobni bankrot jako fizicka osoba,doslechla jsem se,že tento osobni bankrot nemuže vyhlasit fizicka osoba pokud má dluh u pojištovny nebo banky.Jak tedy postupovat v tomto připadě?děkuji za odpověd.Petra.

Re: Prosím o radu!

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.02.2008 14:38:33

Dobrý den,
máte zřejmě na mysli tzv. oddlužení dle nového insolvenčního zákona. Podívejte se na
http://insolvencni-zakon.justice.cz/
a tam se dočtete víc.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »