Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
V letošním roce jsem kromě stálého pracovního poměru u jednoho zaměstnavatele měla dohodu o provedení práce u jiného zaměstnavatele (tj. souběžně 2 různí zaměstnavatelé). DPP trvala jeden měsíc, hrubá mzda činila cca 22.000 Kč a daň byla cca 3.000 Kč. Musím si v tomto případě v příštím roce podat sama daňové přiznání, do kterého zahrnu jak příjem ze stálého zaměstnání, tak příjem z DPP? (V minulosti toto za mě vždy řešil zaměstnavatel (provedl roční zúčtování) u kt. mám hlavní pracovní poměr, neb jsem jiného zaměstnavatele souběžně nikdy neměla.))
Dobrý den,
ráda bych se zeptala : syn uzavřel se zaměstnavatelem smlouvu - DOHODA O PRACOVNÍ ČINNOSTI.
Je to stejné jako dohoda o provedení práce?
Ve smlouvě má napsáno 90 hodin / měsíčně.
Je to v rámci této smlouvy možné?
Dále je ještě pořád registrován ÚP jako nezaměstnaný a nynější zaměstnavatel mu říkal, že není potřeba se odhlásit z ÚP , či hlásit nějakou změnu.
Předem Vám děkuji za odpověď
Prosím vás, když nově vzniklá společnost, která bude provozovat kurzy cvičení jogy, pilates,atd. bude své cvičitele zaměstnávat na DPČ, nebo na Smlouvu o dílo,či Mandátní smlouvu, bude to správné? Děkuji za odpověď.
Dohoda o pracovní činnosti - ano, při rozsahu do 20 hodin týdně u 1 osoby.
Smlouva o dílo - se uzavírá s podnikatelem (OSVČ)
Dobrý den,
před pár dny mi vznikla společnost s jedním zaměstnancem(já osobně). Chtěla jsem ze zeptat, jestli se můžu jako jediný zaměstnanec zaměstnat na dohodu o provedení práce. Jsem stále studentka a tato forma by pro mě byla nejvýhodnější.
Děkuji za odpověď, Lucie Kubizňáková
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Dcera je studentka.Sehnala si práci na 150 hodin za rok,má podepsanou dohodu o práci a teď na prázdniny by chtěla ještě jednu brigádu u jiné firmy.Je to možné?Bude si muset platit sociální a zdravotní pojištění?
Dohoda o provedení práce může být u každého zaměstnavatele do 150 hodin ročně (tedy postupně může u více firem).
Soc. a zdrav. pojištění se přitom neplatí.
dobry den,
mam dotaz. Podepsala jsem dohodu o provedeni prace na dobu neurcitou. Nyni bych chtela tuto dohodu ukoncit. Existuje neco jako vypoved k dohode o provedeni prace?CHtela bych mit o ukonceni dohody vyrozumeni. dekuji.
Dobrý den, DPP je nejméně upravený smluvní typ v ZP. Jeho úprava ani nepostihuje otázky ukončení. Takže na prvním místě je to, co je obsahem smlouvy. Správně sepsaná DPP by měla řešit i způsoby jejího ukončení. Pokud ne, bude nejlepší se na jejím ukončení dohodnout, popřípadě ji vypovědět.
Dobrý den,
pojedu jako zdravotník na letní tábor (4.roč. medik).
Podepsala jsem smlouvu "pro zdravotníka",
ale po jejím (bohužel až po podpisu) přečtení
jsem zjistila, že z povinností zdravotníka daných vyhl.a zákonem jich je uvedeno minimum, hojně je tam povinností náležejících pedagog. pracovníkům ( strouhání pastelek, tanečky, příprava programu atd.).
Při podpisu mi bylo řečeno, že budu "pomocná vedoucí".Dále je ve smlouvě, že pokud cokoli z uvedeného
nedodržím, může mi být " odejmut" plat, popř. uložena pokuta 50 000.... Tábor ještě nezačal a již mi zřizovatelka vyhrožuje sankcemi, za to, že nemůžu zajistit lékárničku, neboť mi na ni odmítá dát dopředu peníze. ( její pořízení je ze zákona její povinnost).
Můj dotaz: mám právo požadovat sepsání nové odpovídající smlouvy, popř. můžu být sankcionována, pokud nesplním věci, které ze zákona zdaleka nejsou povinností zdravotníka? Jsem zoufalá..Předem mockrát děkuji. Machalová Hana
Dobrý den, pracovní poměr vzniká dnem nástupu do práce, do té doby PP neexistuje a je možné od smlouvy odstoupit. Takže pokud máte nějaké nesrovnalosti, pokuste se je vyřešit dohodou co nejdříve. Pokud se to nepodaří, pak od smlouvy odstupte. Pokud jste neuzavírala pracovní smlouvu, ale jen některou z dohod o pracích konaných mimo PP, pak záleží na tom, co je ve smlouvě obsaženo, protože režim dohod je poněkud odlišný od pracovního poměru. Můžete se také informovat na inspektorátu práce nebo kontaktovat nadřízeného úřednice, která Vám neodůvodněně vyhrožuje sankcemi, aniž by Vám poskytla součinnost, kterou má.
Dobrý den, je možné mít u jednoho zaměstnavatele uzavřenou souběžně pracovní smlouvu na hlavní PP a dohodu o provedení práce na stejný předmět činnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, to nelze (viz §13/4 ZP: Zaměstnanec v dalším pracovním poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr u téhož zaměstnavatele nemůže vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny.).
Dobrý den, mám sepsanou dohodu o provedení práce od 3.1.2008 až 30.12.2008a jsem vedena na ÚP. Zatím jsem tam byla spokojená, ale v poslední době se v té firmě vyostřují názory i vztahy mezi lidmi, takže na mě jednou nadřízená přišla s tím, že máme uzavřenou dohodu o provedení práce, takže jsme povinni chodit kdykoli oni budou potřebovat a neomezeně. Proto jsem se chtěla ujistit zda na to mají právo, když je dopp jen na 150 hodin ročně, tak přeci není možné, aby nás tam nutili zůstávat od 6.00 do 14. 00 a když je práce a velká zakázka, tak i o víkendu bez nároku na nějaké zvýšení peněz. Dále mám malé dítě,které nemám v době prázdnin kam umístit,na což vůbec neberou ohled.Ve smlouvě není nikde uvedeno časové rozpětí, ale správně by to mělo být jen na 4 hod denně. prosím poraďte, jak se v takovémto případě slušně a dle zákona chránit. Děkuji Olosová
Dobrý den, pokud jde o DPP, pak pracovní doba nemusí být "správně" jen 4 hodiny denně, jak píšete. Limitem je zde 150 hodin ročně. Jakmile jsou vyčerpány, DPP pro daný rok u jednoho zaměstnavatele končí. Jinak DPP je nejjednodušším a také nejméně upraveným pracovněprávním vztahem. Takže je žádoucí, aby byla uzavřena co nejpodrobněji a písemně (i když to není předepsáno). Protože každé další ústní dohody a příkazy mohou působit potíže, o kterých píšete. Jestliže nenajdete společnou řeč, pak uvažujte o odchodu. Pochybuji, že se Vám bude chtít pouštět se s nimi do soudní pře.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda lze u stejného zaměstnavatele být na rodičovské dovolené (HPP) a zároveň pracovat na DPP?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v tom není žádný problém. Rodičovský příspěvek vůbec nezávisí na příjmech rodičů. DPP tedy uzavřít můžete, pokud ovšem budete mít zajištěnou péči o dítě (jesle, školka, prarodiče). Ovšem nesmí v ní jít o stejný druh práce, který máte v pracovním poměru, to u stejného zaměstnavatele není možné (§13/4 ZP).
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně ukončení. Mám sepsanou dohodu o provedení prace s jednou agenturou, která mi bude končit dnem 30.6.2008 a ikdyž jsem ústně ukončila v půli května dohodu se zaměstnavatelem, tak jsem na ÚP jim zdělila až po měsíci kdy jsem měla jít opět na ÚP a tam my zdělily, že musím přinést ukončení dohody. Sice chápu asi je tento dotaz směšný,možná i špatně pochopitelný, ale nemám s tím zkušenosti nevím zda-li má to ukončení napsat zaměstnavatel nebo já jako zaměstnanec asi já, že ano. a chci se zeptat zda-li se to má brát jako výpověď nebo ukončení. Děkuji.
Dobrý den, pro účely ÚP by Vám měl skončení DPP potvrdit i zaměstnavatel. Vaše pouhé vyjádření stačit nebude.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na studentku, která pracuje na DPP/jen na 2 měsíce/, může po podepsání prohlášení uplatňovat slevu na poplatníka a zároveň slevu na studenta. Ze slevou na studenta jsem si téměř 100% jista, že jde, ale se slevou na poplatníka /2070Kč/ bych vážně potřebovala poradit.
Moc děkuji.
Dobrý den, slevy na dani se mohou uplatnit také. Ale podobné dotazy směřujte spíše do poraden, kde se zabývají daněmi nebo přímo na FÚ.
Dobrý den,
jsem hlášena na ÚP a na letní měsíce si mohu zajistit práci na DPP s výdělkem do Kč 4000,- měsíčně. Chtěla bych se zeptat zda mi bude kráce podpora z ÚP o výši mého výdělku na DPP nebo mi i nadále zůstane v plné výši. Děkuji za odpověď
Dobrý den, pokud nepřekročí 1/2 minimální mzdy (tj. 4.000,-Kč), pak se to podpory nedotkne. Je ovšem nutné ÚP nejméně 1 den před nástupem oznámit, že máte brigádu a do 8 dnů pak doložit smlouvu. Jinak by Vás mohli také vyřadit z evidence a nárok na podporu by tím skončil. Na takové věci se máte ostatně informovat přímo u Vašeho referenta na ÚP. Od toho tam jsou.
Po více než čtyřech letech mi napsala známá, že jí dlužím c.10.000 Kč za tehdy vykonanou praci pro mne. Neexistuje smlouva či dohoda o této práci. Neposlala mi fakturu, pouze číslo svého konta. Do jaké míry mám právní povinnost jí zaplatit? Děkuji. S.K.
Dobrý den, mzdové nároky se promlčují po uplynutí 3 let od jejich splatnosti. Takže její nárok je promlčen. Neznamená to, že by úplně zanikl, ale u soudu se ho již nedomůže.
Dobrý den,
Mzdová účetní odchází na MD v měsíci srpen/2007 .K 1.9.2007 je s ní uzavřena smlouva DPP -vypracování mezd,/vykonáva na MD/.K 31..8.2008 je s ní tato smouva zrušena. Výpověď.Nechce zpracovat výplaty za měsíc květen 08.Porušila z její strany tuto dohodu DPP?
Děkuji
Dobrý den, pokud DPP trvá a ona odmítá plnit své povinnosti, pak to samozřejmě porušení DPP je. Jelikož neodvede práci, pak jí nebude náležet ani odměna. Je možné zvážit i náhradu škody, kterou Vám svým jednáním způsobí.
Dobrý den, mám dotaz zda jako OSVČ mohu uzavřít DPP - limit 150 hodin ročně - s osobou blízkou (manželem, který je zaměstnán v jiné firmě.
Děkuji Eva.
Dobrý den, §318 ZP: Pracovněprávní vztah uvedený v § 3 větě druhé (tj. pracovní poměr, DPP a DPČ) nemůže být mezi manžely. Takže nemůžete.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné se zaměstnancem (DPP) současně spolupracovat na základě živnostenského listu a to na stejnou činnost? Mít obě smlouvy souběžně platné. Děkuji
Dobrý den, souběh pracovně-právního vztahu a živnostenského podnikání je možný. Spolupráce na ŽL se ovšem neřídí zákoníkem práce, takže jsou zde jisté odlišnosti. Je pak na Vás, jak rozlišíte dobu, kdy pracuje jako zaměstnanec na DPP a kdy jako OSVČ na ŽL.
Dobrý den,
pokud mohu uzavřít DPP s kolika zaměstnavateli chci, pak mohu pracovat třeba u třech zaměstnavatelů na DPP o rozsahu oněch 150h(celkem 450/rok), nebo mohu mít DPP sice u kolika zaměstnavatelů chci, ale max. do rozsahu 150 h.
Děkuji
Dobrý den, limit platí pro DPP u jednoho zaměstnavatele.
Od února mám dohodu o prov.práce.Tuto dohodu jsem donesla na sociální úřad kde jsem byla vedená.Na PÚ,jsem byla zaevidovaná již přes 2 roky,tuto dohodu jsem tam ale zapoměla donést a tak mě k 8 dnu od nástupu práce sankčně vyřadili po dobu 6-měsíců.Zjistila jsem ale že jsem těhotná.Momentálně nemám žádný příjem a ke všemu si platím zdravotní.Porod mi vychází na říjen a v srpnu bych se mohla zaevidovat na ÚP.Ráda bych věděla pokud mám vůbec nárok se na ÚP zaevidovat?nebo mám jít zrovna na sociální úřad?
Dobrý den, uchazeč o zaměstnání musí zaměstnaní na DPP oznámit ÚP. To jste neučinila a je Vaše chyba, že jste si nezjistila jaké máte povinnosti. Jelikož jste byla vyřazena, zaregistrovat se po dobu 6 měsíců nemůžete. Vaše těhotenství na to nemá vliv. Takže musíte na úřady, které řeší státní sociální podpory.
Dobrý den,
u kolika zaměstnavatelů mohu uzavřít DPP během jednoho kalandářního roku.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Já mám uzavřenou dohodu o provedení práce na 150 hodin. Těch 150 hodin odpracovaných je myšleno v zákoníku práce ročně a nebo měsíčně? Platí za mně zaměstnavatel Zdravotní a Sociální pojistení když mám dohodu o provedení práce a je mi povinen vyplácet Danové zvýhodnění na dítě 890 kč? Děkuji za odpověd. Klas
Dobrý den,
v zákoně je myšleno 150 hodin za rok. Dohoda o provedení práce nezakládá účast na nemocenském a důchodovém pojištění, a proto se z příjmu z této dohody neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Výše odměny není rozhodující, tj. i z dohody za 25 000 Kč se sociální ani zdravotní pojištění neodvádí. Daň se odvádí standardně ve výši 15 %.
www.ipodnikatel.cz
Mám možnost zaměstnat paní na rodičovské dovolené, vím, že nemusím odvádět sociální a zdravotní.Pokud bude mít výdělek 12000,-/měs.Jakou dań za ni musím odvést, vztahuje se na ni sleva na dani/prohlášení poplatníka k dani/? Děkuji
Dobrý den, daň z příjmu je 15%. Daňové úlevy závisí na tom, jestli podepíše prohlášení k dani. Více informací si vyžádejte na FÚ.
Dobrý den, zajímalo by mě, od jaké výše výdělku na DPP je nutné odvádět zdravotní a sociální?
Dobrý den, zdravotní odvádíte vždy bez ohledu na výši výdělku. Sociální pak, když se k němu přihlásíte. O tom se informujte na OSSZ.
Dobrý den, jsem zaměstnaná u úklidové firmyy s tím, že mám Dohoduo pracovní činnosti a jsem vedená na úřadu práce. Chtěla bych dát výpověď a zajímalo by mě, zda je nějaký výpovědní lhůta nebo není. A jestli poté co dám výpověď mohu být dále vedená u úřadu práce. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, DPČ můžete ukončit podle toho, co máte ve smlouvě anebo podle §76 odst.6 ZP: Není-li sjednán způsob zrušení dohody o pracovní činnosti, je možné ji zrušit dohodou účastníků ke sjednanému dni; jednostranně může být zrušena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhému účastníku. Okamžité zrušení dohody o pracovní činnosti může být však sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.
Není důvod proč by jste nemohla i nadále zůstat v evidenci na ÚP, popř. se informujte u referenta úřadu práce, který Vám byl přidělen.
Dobrý večer,zabýváme se výukou jazyků,můžeme na DPP přijat i učitele jazyků i když je to hlavní činnost firmy,nebo se musí uzavřít DPČ? Jedná se o výpomoc do 150 hodin za rok.Děkuji za odpověď. I.M.
Dobrý den, na výuku jazyků si můžete najmout každého, kdo splní Vaše kritéria. A jestli to bude na DPP nebo DPČ záleží jen na vašem rozhodnutí. Pokud by však dotyčná osoba učila jazyky i jinde v pracovním poměru, měla by mít písemný souhlas od svého zaměstnavatele.
Dobrý den,mám ŽL na správu a údržbu nemovitostí /úklidovka/.Nyní jsem získala zakázku na umytí oken jedné velké firmy, jedná se o přízemí až 3.p.Můj dotaz zní,jak vše ošetřit z mé strany ohledně bezpečnosti práce,tzn.co je mojí povinností, co vše musím ze své strany zabezpečit a jaká je má odpovědnost v případě úrazu.Zda je lepší najmout jednorázově pracovníky na DPP a za jakých podmínek s nimi tuto dohodu uzavřít tak, abych při dodržení mých povinností, za jejich případný úraz nenesla žádnou odpovědnost. Nebo zda je výhodnější najmout pracovníky z nějaké pracovní /zprostředkovatelské/ agentury a kdo v tomto případě za tyto pracovníky odpovídá.Děkuji.
Dobrý den, poskytujeme zde rámcové poradenství na jednotlivé dotazy. Vy však požadujete úplný výčet povinností na úseku bezpečnosti práce. Jako podnikatelka jste povinna seznámit se s příslušnými právními předpisy, tedy zejména se zákoníkem práce. To, že by pro Vás někdo pracoval, aniž by jste Vy nebyla nijak odpovědná, půjde stěží. Bezpečnost a ochranu zdraví při práci zajišťujete Vy, a to i v případě, že si objednáte agenturní zaměstnance. Pro konkrétní info o bezpečnosti práce se obraťte na Oblastní inspektorát bezpečnosti práce ve Vašem regionu.
Dobrý den, mám ŽL údržba a správa nemovitostí (klasická úklidovka) a rád bych zaměstnal pracovníka na DPP. Prosím Vás, vše je mi jasné, ale co když tento pracovník klientovi udělá nějakou škodu (rozbije vázů, neco zničí), mohu pak po tomto pracovníkovi vymáhat náhradu škody a příp. do jaké výše? Děkuji za odpověď
Dobrý den, škodu vymáhat můžete a to až do výše 4,5 násobku jeho průměrného výdělku. Jedná se o pracovněprávní vztah a odpovědnost za škodu se tedy řídí zákoníkem práce (konkrétně §250 a násl. ZP).
Dobrý den, podnikám na ŽL v oblasti poradenství a plánuji realizovat výzkum pro společnost, která má pobočky také na Slovensku (1)a Maďarsku (2). Chtěla bych pro sběr dat najmout místní studenty (tj. na Slovensku Slováky, v Maďarsku Maďary) na dohodu o provedení práce? Jde jen o jednorázovou příležitost. Musím v Maďarsku a na Slovensku nahlásit také svou živnost? Jsou v tomto ohledu nějaká omezení? Předem děkuji za odpověď.
Eva Baarová
Dobrý den, chcete-li zaměstnat studenty v zahraničí musíte při tom vycházet z tamních právních předpisů. Slovenským ani maďarským právem se zde však nezabýváme, takže hledejte informace jinde. Ohledně SR platí, že právní úprava je poměrně blízká našemu právnímu řádu. Doporučuji kontaktovat úřad práce, popř. Ministerstvo průmyslu a obchodu nebo sociálních věcí a práce. Kontaktovat můžete i zastupitelské úřady uvedených zemí.
Dobrý den,
pracovníky OSSZ mi bylo sděleno,že je-li v jednom roce uzavřeno více DPP s jedním zaměstnancem,je nutné v každé z dohod specifikovat počet hodin tak,aby jejich součet nepřekročil 150 za rok.Mám však za to,že toto je zcela na zodpovědnosti zaměstnavatele,aby měl zavedeny takové kontrolní mechanismy,které zamezí překročení přípustného počtu hodin odpracovaných jedním zaměstnancem v rámci dohod o provedení práce.V okamžiku,kdy je uzavírána taková dohoda s časovým omezením např.na jeden měsíc,není zpravidla zřejmé,že bude v budoucnosti spolupráce opětovně navázána.Je tedy možné mít v každé z dohod uzavíraných v průběhu roku s jedním zaměstnancem maximální možný počet hodin 150,nebo je nutné nějakým střízlivým odhadem rozdělit tento počet mezi jednotlivé dohody?Děkuji za odpověď.VN
Dobrý den, u stejného zaměstnavatele můžete na DPP odpracovat jen 150 hodin v roce, i kdyby jste jich měl třeba sto. Odpracovaná doba se sčítá ze všech DPP (u téhož zaměstnavatele) a nesmí jít nad 150 hodin. Takže si to odhadněte. V praxi stejně dochází k tomu, že faktický výkon prací na DPP či DPČ není v souladu s "papírovým" zněním dohody.
Dobrý den , kolik hodin za rok můžu odpracovat a jakou maximalní odměnu mohu dostat ?
Dobrý den, projděte si diskuze, tohle už bylo řešeno mnohokrát.
Dobrý den,
prosím o radu. V případě, že se mnou zaměstnavatel uzavřel dohodu o provedení práce na určitý počet hodin
a já jsem je již odpracovala, zaniká tímto smlouva automaticky? V dohodě, je že výpověd musí být vypracována písemně. Současně mám uzavřenu dohodu o hmotné odpovědnosti,musí být tato též zrušena zvláíšť písemně nebo taktéž automaticky zaniká se zanikem dohody o provedení práce?V této smlouvě o hm.o. je jen uvedeno, že musí být při zániku smliuvy provedena inventarizace.
Děkuji za odpověď.
E.M.
Dobrý den!Může zaměstnat agentura práce pracovníka na dohodu o provedení práce?
Dobrý den, ano, pokud bude vykovávat práce jen pro agenturu a nebude přidělován k práci k jinému uživateli. Jestliže má být takový zaměstnanec přidělován k jiným zaměstnavatelům, musí mít uzavřenou pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti (§66 zákona č.435/2004 Sb., o zaměstnanosti).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com