změna pracovní smlouvy - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Změna pracovní smlouvy

Alena Svobodová, 08.01.2012 08:22:17

Dobrý den,pracuji v jednom obchodním řetězci.Prvně jsem měla DPČ,pak mě vzali do pracovního poměru na pozici Prodavač s inkasem.Jelikož se práce konala v noci,práce na pokladně odpadla.S datem 1.2.2010 jsem přešla na pozici Kontrolor vystavování zboží a zároveň jsme přešli na den a v noci se pracovalo už sporadicky.Ke smlouvě původní jsem dostala papír se změnou pozice a teď nevím,zda je pokladna součástí náplně práce či nikoliv.Naši ředitelé nás chtějí posílat na pokladnu(jsme 2 na stejné pozici,ale pouze já jsem přešla z jiné),na dotaz na odborech mi bylo odpovězeno,že je to porušování zákoníku práce,že na pokladnách nemáme co dělat.Nevím co dál,jak se bránit či jak zjistit pravý stav skutečností.Děkuji za rady

Re: Změna pracovní smlouvy

ivzez , 19.01.2012 23:58:05

Na základě čeho jste přešla na pozici "kontrolor vystavování zboží"? Šlo o dodatek k pracovní smlouvě?

Jestli ne, platí to, co máte v pracovní smlouvě sjednáno jako druh práce.

Náplň práce určuje zaměstnavatel, který má právo ji v případě potřeby i měnit.

Alena Svobodová, 20.01.2012 07:50:13

Asi je to dodatek.Mění se tam pozice na Kontrolor vystavování zboží a úvazek na 25hodin týdně.Nyní už jsem po roce dostala i papír s náplní práce pro tuto pozici a práce na pokladně tam není.Nicméně vedení hledá ve slovíčkaření,jak by to využili a tuto práci(pokladna) mi mohli nařídit.

Karel Dlouhý, 20.01.2012 14:36:56

Je zjevné, že Kontrolor vystavování zboží je něco jiného než pokladní nebo prodavač s inkasem.
Je tam i finační rozdíl?(má pokladní větší mzdu?)

Stejně jako nemohou nařídit práci na pokladně třeba údržbáři, skladníkovi nebo uklízečce, tak ani kontrolorovi vystavování zboží.

ivzez , 21.01.2012 00:14:36

Písemnou náplň práce jste měla obdržet do jednoho měsíce od uzavření dodatku o změně sjednaného druhu práce.

Máte-li tedy sjednánu jako druh práce pozici "kontrolora vystavování zboží", trvejte na přidělování práce podle platné pracovní smlouvy.

S přísnění kvalifikace

Ladislav Pištělák, 13.09.2011 17:55:20

Dobrý den, pracuji ve státní sféře jako dělník asi rok a půl, splňoval jsem určité kvalifikační podmínky a podle toho jsem byl i platově zařazený. Nyní na nás vedení podniku připravuje nové mzdové tarify kde spřísňuje podmínky a chce nám snížit mzdové základy. Musím tento nový mzdový výměr podepsat a co se stane když to nepodepíšu.
Děkuji za radu.

Re: S přísnění kvalifikace

ivzez, 18.09.2011 18:51:30

Ve státní sféře nejste odměňován mzdou, nýbrž platem. Plat stanovený platovým výměrem může zaměstnavatel měnit bez souhlasu zaměstnance, a to i směrem dolů. Musí ale zaměstnance seznámit s novou výší platu nejpozději v den, od něhož má nový výměr platit, a to před začátkem práce.

Platový výměr nepodepisuje příjemce (ten jenom potvrzuje převzetí), ale ten, kdo jej vystavuje - tedy zaměstnavatel.

Odmítnete-li potvrdit převzetí nového platového výměru, předá Vám jej zaměstnavatel před svědky nebo jej zašle doporučeně na adresu bydliště. Pokud byste zásilku nepřevzal, považoval by se za den doručení poslední den úložní lhůty.

Re: S přísnění kvalifikace

ivzez, 18.09.2011 18:58:55

Zmiňujete "zpřísnění kvalifikace". Co tím přesně míníte?

Z důvodu nesplnění předpokladů stanovených právními předpisy pro výkon sjednané práce může vést k výpovědi (§ 52 písm. f) bez nároku na odstupné.

zkrácení pracovního úvazku

Karolína Šebestová, 30.01.2011 22:20:46

Dobrý den,

prosím o radu, zda je možné, aby mi zaměstnavatel snížil pracovní úvazek z 8 hod na 6 hod., pokud s tím nesouhlasím. Pracuji jako uklízečka ve školství, ředitelka naší ZŠ prý dostala na mzdy omezené prostředky a chce mi zkrátit pracovní poměr. Je nějaká možnost se bránit, pokud jsem přesvědčená, že za 6 hod. se úklid celé budovy nedá zvládnout?
Děkuji

Re: zkrácení pracovního úvazku

Eva Honigová, 10.08.2011 22:46:00

Dobrý den, mám smlouvu na dobu neurčitou u soukromého podnikatele.Ted prý z důvodů malých tržeb mi chce snížit pracovní úvazek, musím to přijmout?A když ne, může mě propustit?Děkuji.

Karel Dlouhý, 11.08.2011 15:07:06

Souhlasit s tím nemusíte, taže donutit vás k tomu nemůže.
Potom vám může dát výpověď z organizačních důvodů s odstupným a přijmout na to místo někoho na kratší úvazek.

ivzez, 18.09.2011 18:54:13

Nikoliv. Vše, co máte sjednáno v pracovní smlouvě, lze měnit jenom s Vaším souhlasem. Bránit se netřeba, na návrh zaměstnavatele nejste povinna přistoupit.

Ovšem Váš nesouhlas může časem vést k rozvázání pracovního poměru a k přijetí nového zaměstnance již na upravený úvazek.

změna pracovní smlouvy

Pavla Janculova, 20.01.2011 08:32:36

Dobrý den,
chci se zeptat, jak je to se změnou pracovní smlouvy. Zaměstnavatel se přejmenoval a změnil kompletně pracovní smlouvu. Do smlouvy zatím neuvedl délku dovolené ani výši platu,udává odkaz na vnitřní předpis, který zatím neexistuje, ale očekává se snížení platu i dovolené. Když novou smlouvu podepíši, může mi potom ten plat a dovolenou snížit?
Předem děkuji za informace.

Re: změna pracovní smlouvy

Milan Zeman, 20.01.2011 10:12:51

Změna názvu zaměstnavatele není důvodem ke kompletní změně pracovní smlouvy. Novou smlouvu nepodepisujte, trvejte pouze na uzavření dodatku k původní smlouvě, ve kterém bude uveden nový název zaměstnavatele. Tímto jednáním se zřejmě snaží vnutit Vám nevýhodnou smlouvu, kterou nelze jinak změnit.

změna dodatku k pracovní smlouvě

Ondřej Novák, 09.06.2010 10:19:02

Dobrý den,
mám se zaměstnavatelem uzavřený dodatek k pracovní smlouvě týkající se výši smluvní mzdy.Nyní chce zaměstnavatel výši mzdy v dodatku změnit a to směrem dolů.Má na to právo a bude tato změna platná i bez souhlasu zaměstnance?Pokud nebudu coby zaměstnanec s touto změnou souhlasit,můžu být zaměstnavatelem nějak postihnut?
Děkuji za případnou odpověď.

Re: změna dodatku k pracovní smlouvě

Milan Zeman, 09.06.2010 12:48:27

Bez uzavření nového dodatku zaměstnavatel toto právo nemá a doplacení rozdílu mzdy se budete moci s úspěchem domáhat u soudu. Pokud nebudete se změnou souhlasit, postihnut být nemůžete, neboť nesouhlasem se změnou dodatku neporušujete žádnou povinnost uloženou zákoníkem práce.

změna dodatku k pracovní smlouvě

Ondřej Novák, 09.06.2010 10:18:01

Dobrý den,
mám se zaměstnavatelem uzavřený dodatek k pracovní smlouvě týkající se výši smluvní mzdy.Nyní chce zaměstnavatel výši mzdy v dodatku změnit a to směrem dolů.Má na to právo a bude tato změna platná i bez souhlasu zaměstnance?Pokud nebudu coby zaměstnanec s touto změnou souhlasit,můžu být zaměstnavatelem nějak postihnut?
Děkuji za případnou odpověď.

přechod z dohody na HPP

Zdeňka Ondráčková, 01.06.2010 17:28:30

Dobry den, potrebovala bych se zeptat, jestli je pravda, ze (od ledna) existuje zakon, ktery zakazuje pracovat u jednoho zamestnavatele na dohodu pri UP a pak napr. za dva mesice prejit na HPP... Dekuji Ondrackova.

změna PS na dobu určitou

P.Houstova, 30.03.2010 18:10:17

Dobrý den,
v 03/2007 jsem nastoupila do HPP na pozici Obchodní asistent jako zástup za mateřskou/rodičovskou dovolenou.Ke dni 23.4.2010 ukončí kolegyně, za kterou jsem zastupovala, svůj pracovní poměr u našeho zaměstnavatele.V 08/2007 jsem na dobu tří měsíců byla pověřena jinou funkcí.V dodatku smlouvy ze dne 1.8.2007 je uvedeno "v případě pozitivního vyhodnocení výkonu bude zaměstnanec převeden do funkce ředitele na dobu neurčitou" V listopadu 2007 mi byl dalším dodatkem změněn popis práce a mzdový výměr, byla jsem převedena na funkci ředitele, kterou vykonávám dodnes. Dnes mi opět byla předložena Dohoda o změně pracovní smlouvy, kde se uvádí, že jsem "byla převedena na fci ředitele po dobu trvání pracovního poměru u zaměstnavnatele" a požaduje se po mne, abych k dnešnímu dni podepsla změnu obsahu pracovní smlouvy a to na dobu určitou do 23.4. 2011.
Znamená to, že můj pracovní poměr k 23.4.2010 končí?Je zaměstnavatel oprávněn vyžadovat podpis další smlouvy na dobu určitou?
Děkuji.

Re: změna PS na dobu určitou

Karel Dlouhý, 30.03.2010 21:58:59

Formulace "v případě pozitivního vyhodnocení výkonu bude zaměstnanec převeden do funkce ředitele na dobu neurčitou" je podle mne neurčitá.
Byl pozitivně vyhodnocen výkon a máte to nějak písemně potvrzené?
Máte v nějakém dodatku výslovně uvedeno, že se pracovní poměr mění na dobu neurčitou?
Nejspíš ne.
Proto se domnívám, že Váš pracovní poměr je stále na dobu určitou do 23. 4. 2010 a tím dnem skončí - pokud se nedohodnete jinak.
Máte na výběr:
- buď tam nadále pracovat nechcete, tedy žádný dodatek /změnu nepodepíšete)
- nebo tam chcete pracovat alespoň rok - takže podepíšete
- nebo tam chcete pracovat, ale na dobu neurčitou - a když Vám nevyhoví (a nezmění to na dobu neurčitou), tak to nepodepisujet a jděte jinam - tedy záleží na tom, jak moc o Vás stojí.

dodatek k pracovní smlouvě

Marcela, 22.03.2010 19:22:10

Dobrý den,
v květnu mi končí pracovní poměr na dobu určitou, který v květnu bude trvat přesně dva roky. Zaměstnavatel mi přislíbil, že se mnou počítá dál. Jak to bude s pracovním poměrem? bude na dobu neurčitou nebo může být opět na dobu určitou? Pracovní poměr v nynější smlouvě je určen datem - ne jako záskok. Bude se mnou sepsána nová smlouva a tudíž vznikne nový prac. poměr nebo dodatek k původní pracovní smlouvě a tím pádem bude pracovní poměr pokračovat? A jak je to se zkušební dobou, když jsem ji na počátku pracovního poměru na dobu určitou měla tři měsíce, může mi zaměstnavatel opět dát zkušební dobu? Děkuji za rady

Re: dodatek k pracovní smlouvě

Karel Dlouhý, 22.03.2010 20:29:04

§39 (1) Pracovní poměr trvá po dobu neurčitou, nebyla-li výslovně sjednána doba jeho trvání.
§39 (2) Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba alespoň 6 měsíců, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky se nepřihlíží.
§39 (3) Ustanovení odstavce 2 se nevztahuje na případy, kdy dochází k pracovnímu poměru na dobu určitou
a) podle zvláštního právního předpisu nebo kdy zvláštní právní předpis stanoví pracovní poměr na dobu určitou jako podmínku pro vznik dalších práv [17],
b) z důvodu náhrady dočasně nepřítomného zaměstnance na dobu překážek v práci na straně zaměstnance.
-- Na dobu určitou již nelze (kromě uved. výjimek). Změnu žádejte dodatkem k dosavad. prac. smlouvě.

Marcela, 24.03.2010 20:07:14

Dobrý den pane Dlouhý, děkuji za Vaši reakci, neodpověděl jste mi však jak je to se zkušební dobou. Jinak ještě nerozumím větě z vaší odpovědi: to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky...můžete mi to prosím vysvětlit polopatě, abych to pochopila, co je tím míněno? V jakém případě se sepisuje nová smlouva a v jakém případě dodatek k pracovní smlouvě? Děkuji mnohokrát za cenné rady.

Karel Dlouhý, 24.03.2010 21:18:17

Citoval jsem zákoník:
"Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky."
Tzn. není rozhodující, zda jde o jeden pracovní poměr postupně prodlužovaný dodatky nebo skončit jeden a hned nebo po nějaké době (kratší než 6 měsíců) uzavřít další.
Prostě 2 roky a dost (pokud nejde o zastupování za nemoc, mat. dovolenou) - buď na dobu neurčitou, anebo s někým jiným.
Zkušební dobu lze sjednat, pokud souhlasí obě strany a jde o nový pracovní poměr (u prodloužení dodatkem nelze). Vzhledem k tomu, že zaměstnanec i zaměstnavatel se již znají, znají charakter práce i výkony pracovníka, nemá uzavření zkušební doby smysl.

Dodatek se sepisuje, pokud pracovní poměr trvá a mění se některý parametr (doba, na kterou je uzavřen, pracovní zařazení, výše úvazku, ...)

Zkrácení prac. úvazku během smlouvy na dobu určitou

Lenka, 08.12.2009 18:38:08

Dobrý den,

mám podepsanou smlouvu na dobu určitou do konce března 2010. V lednu se ale mají z důvodu restrukturalizace a z finančních důvodů krátit úvazky. Je možné, aby mi zaměstnavatel změnil pracovní smlouvu (zkrátil úvazek), když ji mám už od září s podmínkami na 6 hodin denně do konce března? Pokud má na to právo a já nesouhlasím, mám právo na odstupné? Děkuji.

Re: Zkrácení prac. úvazku během smlouvy na dobu určitou

Karel Dlouhý, 09.12.2009 19:53:06

Pokud se snížením úvazku nesouhlasíte, nemůže to provést.
Buď to nechá tak, jak to je, nebo vám dá výpověď s nárokem na odstupné.

Re: Zkrácení prac. úvazku během smlouvy na dobu určitou

Kira Borovickova, 19.08.2010 08:55:54

Já mám smlouvu na dobu neurčitou a chtějí mi zkrátit pracovní úvazek na polovinu až čtvrtinu. No, uvidím, kolik mi nabídnou. Ale nemění se Vaše odpověď v závislosti na typu pracovní smlouvy? Už mi bylo řečený, že budto to vezmu a nebo mi dají výpoved. Pokud mi dají výpoved, budu muset dva měsíce chodit do práce a pak dostanu jeste odstupné? Kolik by takové odstupné mělo být?

DĚKUJI MNOHOKRÁT,
S pozdravem
KIRA

Změna pracovní doby

simča Ptáčková, 08.11.2009 20:31:58

Dobrý den,chtěla bych se zeptat v pracovní smlouvě mám odpracovat 40 hodin týdně(od kolika do kolika není zmínka),rok byla pracovní doba na domluvě a těd mi napsal upozornění, že mi začíná pracovní doba v 9-17:30, abych musela skoro hodinu čekat před začátkem pracovní doby a po pracovní době hodinu na spoj domů.Jednou jsem odešla o půl hodiny dřív tak mi těd dělá peklo abych dobrovolně dala výpověd a napsal mi hrubé porušení kázně,za ten dřívější odchod.Chtěla bych poradit jaké mám práva.Asi budu muset dobrovolně odejít, než čekat co mi udělá za podrazy. Děkuji moc za jakoukoliv radu.

Re: Změna pracovní doby

Karel Dlouhý, 13.11.2009 19:51:57

Zák. práce stanoví: §81 (1) "Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn."

Předčasný odchod je porušení pracovní kázně, ale zda hrubé porušení, záleží na okolnostech (něco jiného, když to udělá prodavačka a zavře obchod, a něco jiného třeba účetní, která přímo nekomunikuje se zákazníky).

Nemusíte dávat výpověď, ale pracovní poměr můžete skončit dohodou.

Změna pracovního místa

David Macháček, 27.06.2009 10:06:20

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné mít v pracovní smlouvě uvedenou pouze ČR? Protože kolega má být převeden z jednoho místa, kde pracuje hned od příchodu k zaměstnavateli do jiného, vzdáleno asi 100 Km od tohoto místa a asi 80km vzdáleného od svého bydliště, jenom, aby dál sám výpověd... Je toto možné?
Moc děkuji

Změna pracovní pozice

Pavla, 03.05.2009 11:03:40

Dobrý den,
od zítřejšího pondělí budu měnit pracovní pozici u té samé firmy. Chtěla bych se zeptat, co by měl zaměstnavatel udělat, aby bylo vše v pořádku? Sepsat novou pracovní smlouvu nebo k té nynější přidat jen nějaký dodatek nebo něco jiného? Nerada bych totiž, aby bylo něco v nepořádku a zaměstnavatel toho mohl nějak využít.
Předem děkuji za odpověď.

Re: Změna pracovní pozice

Karel Dlouhý, 29.05.2009 19:49:01

Změna pracovní smlouvy formou dodatku.

Dotaz na odstupné

Ivana Zvěřinová, 18.02.2009 19:41:18

Dobrý den. Prosím o radu, jsem zaměstnanec na plný pracovní úvazek. V rámci reorganizace v soukromé firmě mne požádal zaměstnavatel a majitel firmy o změnu pracovní smlouvy. Jsem zaměstnaná jako administrativní pracovnice s platem 14000,-Kč. Navrhl mi změnit pracovní úvazek na práci na ŽL za stejného finančního ohodnocení. Na tento návrh nechci přistoupit. Mám ze zákona nárok na odstupné v případě mého nesouhlasu?
Děkuji s pozdravem I.Zvěřinová

Re: Dotaz na odstupné

Karel Dlouhý, 18.02.2009 20:15:58

Dobrý den,
jakou změnu pracovní smlouvy?
Šlo by přece o skončení pracovního poměru.
Pokud Vás nechce dále zaměstnávat, musí Vám dát výpověď s odstupným z důvodu reorganizace (resp. skončit prac. poměr dohodou z tohoto důvodu).

Mohlo by jít o obcházení práv. předpisů (tzv. Švarc systém) - kdy by práce měla rysy závislé práce:
"§2 (4) Za závislou práci, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, se považuje výlučně osobní výkon práce zaměstnance pro zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele, jeho jménem, za mzdu, plat nebo odměnu za práci, v pracovní době nebo jinak stanovené nebo dohodnuté době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě, na náklady zaměstnavatele a na jeho odpovědnost." - ale fingovaně by to bylo jako dodavatel na fakturu. Vy byste neměla nárok na dovolenou, musela byste si platit soc. a zdrav. pojištění jako OSVČ atd.

změna pracovní smlouvy

Jaroslava , 13.02.2009 11:24:42

Dobrý den,mám pr.smlouvu na dobu neurčitou 40 hodin v týdnu.Nyní přišel zaměstnavatel o část úseku ve kterém jsem pracovala a z tohoto důvodu mě chce změnit pr.smlouvu jen na půl úvazku.Já s tím nesouhasím.Na co mám v tomto případě nárok?Když se dohodnu na výpovědi ,mám nárok na odstupné?Děkuji

Karel Dlouhý, 13.02.2009 18:07:13

Dobrý den,
pokud se změnou pracovní smlouvy nesouhlasíte, tak nemůže být provedena.
Může Vám dát výpověď z organizačních důvodů nebo uzavřít dohodu o skončení pracovního poměru z těchto důvodů, pak je nárok na odstupné.

Jaroslava , 13.02.2009 19:35:55

Děkuji za rychlou odpověď.Jaroslava

Podpis nove smlouvy

Michal Westminster, 17.01.2009 21:03:15

Dobry vecer,

V nedavne dobe byla 'nase' firma v ktere pracuji jiz patnactym rokem jako vedouci koupena jinou. Je to par dni co mne navstivil 'nas' novy oblastni vedouci s novinkou, ze pry se budou podepisovat nove smlouvy, ktere shodou okolnosti vsem vedoucim u spolecnosti snizuji mesicni plat az o sedm tisic. Kdyz jsem namitla, ze nemam o novou smlouvu zajem bylo mi receno, ze ji musim podepsat jinak mam 'padaka'. Je mi jasne, ze kdyz se me bude nove vedeni chtit zbavit, tak si vzdy cestu najde i presto, ze po vsech odpracovanych letech mam vyborne hodnoceni.

Jen jsem se chtela zeptat, jestli takovou smlouvu opravdu musim podepsat? A jestli ne, tak jakym paragrafem se mohu popripade obhajovat? Mnohokrat dekuji za Vasi pomoc a Vas cas. W.

změna pracovní doby

Jitka Benešová, 17.01.2009 13:28:03

Dobrý den,
pracuji na pozici mistr a mám smlouvu na dobu neurčitou, ve smlouvě je uveden třísměnný provoz.Z důvodu organizační změny bych měla pracovat na směny dvě, což přináší výrazné snížení příplatků.Mám nárok na dorovnání mzdy po nějakou dobu, nebo se to týká pouze převedení na jinou pozici.Tato změna by měla být uvedena formou dodatku nebo novou pracovní smlouvou.
Děkuji za odpověď
Benešová Jitka

zmena druhu prace

Katerina Bitalova, 06.01.2009 13:32:39

Dobry den, chtela jsem se optat, zda je mozne aby mne zamestnavatel preradil na jinou praci s jinym platem bez meho souhlasu.Pokud bych s prerazenim nesouhlasila,je mozne od nej obdrzet vypoved,napr, z organizacnich duvodu ?
Dekuji za odpoved a s pozdravem

Re: zmena druhu prace

Karel Dlouhý, 06.01.2009 18:28:58

Bez Vašeho souhlasu nemůže.
Pokud jsou důvodem výpovědi organizační důvody, (a třeba Vaše původní pracovní místo se ruší), tak Vám výpověď dát může, máte nárok na odstupné.

změna pracovní smlouvy

RADANA Svobodníková, 08.12.2008 18:19:19

Dobrý den, v rámci světové krize se u nás ve firmě propuští a také se dělají personální změny.Do teď jsme pracovali jako nepřetržitý provoz.Tudíž 4 směny.Od 1.1.2009 se nabíhá na tří směnný provoz.Bude se tedy rušit jedna směna,to znamená jeden Mistr.Mám smlouvu na dobu neurčitou a jsem tou vyvolenou,která bude přeřazená na jiné místo.Což obnáší o dvě třídy nižší plat.Má na to právo?Přitom je tady ještě jeden Mistr ,který nastoupil v září tudíž má smolouvu na dobu určitou.Doufám,že jsem tuto situaci popsala správně.Prosím o odpověď.Děkuji

Karel Dlouhý, 08.12.2008 18:29:37

Dobrý den,
pokud nebudete souhlasit s přeřazením (což nemusíte), pak Vám může dát výpověď z organizačních důvodů. Volba, koho propustit, je v pravomoci zaměstnavatele.

RADANA Svobodníková, 08.12.2008 19:06:06

Dobrý den ještě jednou,takže mi může snížit o dva stupně tarifní třídu?

Karel Dlouhý, 09.12.2008 20:13:14

Pokud s přeřazením na jiné místo, které je zřejmě méně náročné a tedy méně placené, souhlasíte - tak může.

Jak jsem uvedl, máte možnost volby.

Zkrácené pracovní úvazky

Šárka Holanová, 19.08.2008 21:37:44

Dobrý den,můžete mi prosím poradit ohledně zkracování úvazků ve velkém ještě státním podniku? Jedná se o to, že mi chce zaměstnavatel zkrátit úvazek ze 37hod.na 30hod/týdně, což znamená i o dost zkrátit plat.Nesouhlasím s tímto a nepodepíšu "Dodatek k prac.smlouvě".Bylo mi tedy navrženo 5-ti měsíční odstupné a výpověď z práce.S tímto bych souhlasila,ale protože se nejedná pouze o mě,ale tento problém má spousta lidí v onom podniku po celé republice,zaměstnavatel zřejmě nemá dost prostředků na tolik odstupných,proto hledá cestu,jak nám odstupné nedat.Podle §46-organizační změny,by zaměstnavatel peníze vyplatit měl.Mám pravdu nebo se snad podnik odstupnému může nějak vyhnout? Moc děkuji za odpověď za sebe i za stovky jiných.Š. Holanová

Re: Zkrácené pracovní úvazky

Mgr. Oldřich Topka, 22.08.2008 11:36:49

Dobrý den, §46 ZP s tímhle vůbec nesouhlasí. Výpověď z organizačních důvodů upravuje §52-c) ZP. Pokud není zaměstnavatel schopen zaměstnávat zaměstnance podle smlouvy a ten nesouhlasí se změnou, může to firma řešit právě výpovědí. Ale odstupné pak náleží ze zákona, to nemůže zaměstnavatel nijak obcházet ani se tomu vyhnout (byť se o to různě pokoušejí).

Změna pracovní sml. na dobu neurčitou v době pracovní neschopnostii

Monika B. K., 19.08.2008 20:51:31

V případě, že může mi být změněna prac. sml. v průběhu mé trvající pracovní neschopnosti, tak vím, že změny se většinou provádí dodatkem, který doplňuje původně uzavřenou prac. sml.

Je možné, že popis mé situace může být zavádějící a možná neurčitý pro vysvětlení, zda je či není má prac. sml. sepsaná obecně. Mohla bych ji případně zaslat neskenovanou na posouzení. Nebo doplnit dotaz.

Děkuji mnohokrát za zodpovězení, odkázání, kde bych vyhledala podrobnosti k této problematice. Chci jen předejít situaci, že zda po těhotenství, mateřské a čerpání rodičovské dovolené nebyla nemile překvapena, že jsem podepsala něco, co nešlo uzavřít nebo bylo proti právním předpisům.

Re: Změna pracovní sml. na dobu neurčitou v době pracovní neschopnostii

Mgr. Oldřich Topka, 22.08.2008 11:33:15

Dobrý den, dotaz nedoplňujte, již tak jste ho vložila v rozporu s pravidly. Délka dotazů je omezena právě z toho důvodu, aby byl dán určitý limit. A obcházet to vkládáním takových příspěvků na pokračování je nesolidní jak vůči ostatním, kteří to respektují, tak vůči redakci, kterou tím zdržujete.

Změna smlouvy je dvoustranný právní úkon, musí ji odsouhlasit všichni účastníci. Znění smlouvy neznám, nemohu ji posoudit, navíc je to věc pro komerční právní služby. Ale Váš souhlas je nutný. A pokud ho dáte, pak se smlouva může změnit bez ohledu na to, jestli jste v PN, na MD či RD. Platnost smlouvy to neohrozí. Pokud však se změnou souhlasit nebudete, pak to musí zaměstnavatel respektovat a věc řešit. V případě, že by to řešil výpovědí např. z důvodu organizačních změn, pak by Vám odstupné náleželo vždy, bez ohledu na to, jak "šalamounsky" máte napsanou smlouvu. Pro více informací si můžete projít diskuzi, obdobné dotazy již bylo zodpovězeny.

Re: Změna pracovní sml. na dobu neurčitou v době pracovní neschopnostii

Monika B. K., 22.08.2008 14:30:09

Děkuji mnohokrát za odpověď a omlouvám se za dlouhé rozepsání dotazu.

S přáním pěkného dne.

M.B.K.

Dobrý den,

Monika B. K., 19.08.2008 20:49:58

Dobrý den,
jsem od začátku těhotenství na nemocenské. Pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou (sekretářka na VŠ a PŘO). Ale od 1.9. 2008 se v zaměstnání mají měnit pracovní smlouvy všem zaměstnancům katedry. Chci se zeptat v první řadě, zda je možné a zda právně bude platit, když mi zaměstnavatel změní pracovní sml. během mé pracovní neschopnosti. Naše stávající katedra zakládá novou fakultu a sml. jsou napsané na stávající fakulty, pod kterou původně katedra patřila. Ale naše katedra se bude transformovat do nové fakulty. Vím, že když jsem se uvažovala a rozhodovala, zda změnit práci, tak mi známý sdělil, že má stávající pracovní smlouva je tak „šalamounsky“ obšírně napsaná, že pokud by zaměstnavatel chtěl, tak že v případě výpovědi bych neměla nárok na odstupné ve výši 3 násobku stávajícího platu. Že by se mohl vymluvit, že mě může zařadit kamkoliv na stávajícím pracovišti v rámci vysoké školy.
V případě, že může mi být změněna prac. sml. v průběhu mé trvající pracovní neschopnost

změna smlouvy na dobu neurčitou

František Kumšta, 21.07.2008 20:59:31

Dobrý den.Chtěl bych se Vás zeptat jestli je nějaké omezení při uzavření prac.smlouvy na dobu určitou.Někde jsem slyšel, že pracovní smlouva která je uzavřena na dobu určitou a třikrát se prodlouží, se automaticky mění na dobu neurčitou. Je na tom něco pravdy a nebo si může zaměstnavtel smlouvu prodlužovat dle vlastní vůle do nekonečna? Děkuji Kumšta

Re: změna smlouvy na dobu neurčitou

Mgr. Oldřich Topka, 28.07.2008 13:52:44

Dobrý den, PP u stejného zaměstnavatel na dobu určitou lze uzavřít nejdéle na dobu 2 let. V této lhůtě lze smlouvu uzavírat opakovaně a libovolně, třeba po měsíci. Jakmile by však doba určitá přesáhla 2 roky a zaměstnanec by zaměstnavateli písemně oznámil, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, pak teprve se dojde k tomu, že se PP "změní" na dobu neurčitou. Viz §39 ZP.

pracovní poměr po skončení prac.smlouvy na dobu určitou

josef šlechtický, 20.07.2008 20:04:29

Dobrý večer,mám dotaz na pokračování pracovního poměru po skončení pracovního poměru na dobu určitou-20.07.2008.Co nastane když zítra nastoupím do práce a budu si i nadále plnit pracovní povinnosti.
S pozdravem Josef

Re: pracovní poměr po skončení prac.smlouvy na dobu určitou

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 11:46:10

Dobrý den,§65/2 ZP: Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
Rozhodně by Vám však měl vydat novou pracovní smlouvu.

Prac. smlouvy - podpora v nezaměstnanosti

Jiřina Stichenwirthová, 08.07.2008 20:30:53

Vážení, prosím o radu.
Jsem učitelka ZŠ a moje poslední pr. smlouva byla na dobu určitou a končila 4.5.2008. Navíc jsem si z vlastní iniciativy vzala zdravotnický kroužek, na nějž mi byla vystaven dohoda o pr. činnosti, která ale končila až 27.6.2008. Jednalo se o 2 hodiny měsíčně, čistý měs. výdělek byl 100 Kč.
Od 7.2. do 30.6. jsem byla na PN- plastika kř. vazu v koleni.
Při registraci na ÚP mi bylo řečeno, že výše podpory se počítá z té poslední smlouvy, tj.z toho kroužku, protože sml. byla nejdelší. Takže moje podpora činí 50 Kč.
Je to opravdu tak spráné, když se na tuto smlouvu nevztahovalo placení soc. ani zdr. pojištění, když čistý měs. výdělek byl 100 Kč a hrubý asi 250 Kč?
Děkuji za odpověď. Stichenwirthová

Re: Prac. smlouvy - podpora v nezaměstnanosti

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 13:19:35

Dobrý den, ÚP postupuje striktně podle zákona. §50/1 zák. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, stanoví, že výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů.

změna prac.smlouvy

Jana, 27.02.2008 17:05:40

Dobrý den,pracuji u soukromé firmy a poslední dobou máme problémy s termínem výplat.Já osobně v pracovní smlouvě nemám napsán výplatní den a tak je mi jasné, že zaměstnavatel má na výplatu mzdy celý další měsíc.Jenže většina mých kolegů výplatní den ve smlouvě má.Zajímalo by mne, zda můžu nějakým způsobem přimět zaměstnavatele ke změně smlouvy ve smyslu doplnění výplatního dne. Děkuji

Re: změna prac.smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 28.02.2008 12:34:14

Dobrý den, §113 odst.4 ZP: Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis. Takže i když to nemáte ve smlouvě, má zaměstnavatel povinnost Vás o tom všem písemně informovat. Jestli to nesplnil a nehodlá to napravit, můžete podat podnět na Oblastní inspektorát práce.

Re: změna prac.smlouvy

jana, 03.03.2008 17:01:19

Moc vám děkuji za odpověď.Hlavně mi jde o to, že zaměstnavatel nám nyní hrozí tím, že výplatu za únor dostaneme až v první polovině dubna.Tak mi šlo o to zda si to může dovolit.

změna pracovní smlouvy

Marek Grepl, 26.02.2008 08:56:45

Dobrý den,
obracím se na Vás s žádostí o informaci. Od března 2008 změním pracovní pozici u stejného zaměstnavatele, je možné aby mi smlouva na dobu neurčitou byla místo dodatku ke smlouvě změněna na smlouvu na dobu určitou se zkušební dobou, co požaduje zaměstnavatel. Je to z hlediska zákoníku práce možné? Při nástupu do zaměstnání před 5 lety, jsem měl smlouvu na dobu určitou a poté mi byla změněna na dobu neurčitou, je teď možné uzavřít opět smlouvu na dobu určitou, pokud ani jedna strana nedala výpověď. Děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 11:36:45

Dobrý den, je otázka, kam tím směřuje. Postačila by pouhá změna smlouvy bez nutnosti měnit dobu neurčitou. Jde hlavně o to, jestli na to přistoupíte nebo ne. Stávající smlouva platí a ke změně, o které píšete nemůže dojít bez Vašeho souhlasu. Jestliže by jste to však akceptoval, mohl by s Vámi uzavřít tuto novou smlouvu na dobu určitou i se zkušební dobou. Za určitých okolností by se mohlo jednat o obcházení zákoníku práce, ale to nejspíš není tento případ. Zkuste se dotázat ještě na Oblastním inspektorátu práce.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »