Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den
chtěl bych požádat touto cestou o radu.
jsem zamestnan od 1.2.2011 a mám smlouvu prodlouženou již po čtvrté a to do 30.7.2012
po jaké době mám,bych měl dostat pracovní
smlouvu na neurčito.
děkuji za odpověď
Kubičík
Žádný "nárok na pracovní smlouvu na dobu neurčitou" neexistuje. Uzavření pracovní smlouvy je vždy dobrovolným oboustranným právním krokem. Nevyhovuje-li Vám pracovní smlouva na dobu určitou, nemusíte ji uzavírat.
Od 1. 1. 2012 platí nová úprava pro sjednávání pracovních poměrů na dobu určitou. Po skončení současné smlouvy s Vámi může zaměstnavatel uzavřít ještě další dvě smlouvy na dobu určitou (případně stávající smlouvu ještě dvakrát prodloužit), a to pokaždé na max. 3 roky.
Potom je možné (nejde o žádnou povinnost) uzavřít pracovní poměr na dobu neurčitou. Další pracovní poměr na dobu určitou mezi týmiž účastníky lze uzavřít až po uplynutí 3 let.
Neznám žádný způsob, jak zaměstnavatele, který nechce uzavírat smlouvy na dobu neurčitou k takovému kroku přimět.
Dobrý den mělůa bych k Vám dotaz pracovala jsem 2 roky v jedné firmě která mi po měsíci prodlužovala pracovní smlouvu, v listopadu 2011 mě propustili.V lednu 2012 jsem nastoupila do stejného podniku ale zaměstnali mě přes pracovní agenturu kde jsem měla od ledna do konce března zkušební dou a minulý týden jsem dostala dodatek k pracovní smlouvě a opět mi prodloužili smlouvu jen na měsíc!Chci se tedy zeptat smí se to??Děkuji za odpověď
Do listopadu 2011 jste byla zaměstnankyní zmíněného podniku, od ledna 2012 jste zaměstnankyní zmíněné agentury.
Od ledna 2012 s Vámi může agentura uzavřít pracovní poměr na dobu určitou a tento ještě dvakrát prodloužit. Doba trvání je omezena na max. roky, minimální rozsah zákoník práce nestanovuje.
Odpracujete-li pro tuto agenturu třikrát jeden měsíc na základě pracovní smlouvy na dobu určitou, bude další pracovní poměr pro tutéž agenturu možný až po uplynutí 3 let.
Vypadla mi číslovka:
Doba trvání jedné smlouvy je omezena na max. 3 roky.
Dobrý den,
mám dotaz týkající se prodlužování smlouvy na doby určitou. Nastoupila jsem do zaměstnání 1.7.2009 na dobu určitou - 1 rok, následující rok (1.7.2010) jsem podepsala opětovně smlouvu na 1 rok a v roce 2011 jsem to samé. Jak mám postupovat při prodlužování smlouvy (nic nenasvědčuje tomu, že bych měla odejít z práce)?
Škoda, že jste se nezeptala před koncem roku 2011, tehdy jste mohla (v případě, že nešlo o dlouhodobý zástup kmenového zaměstnance) zaměstnavateli sdělit, že se pracovní poměr po uplynutí 2 let změnil v pracovní poměr na dobu neurčitou a trvat na dalším zaměstnávání.
Od 1. 1. 2012 může zaměstnavatel s tímtéž zaměstnancem sjednat pracovní poměr na dobu určitou v rozsahu max. 3 let, a tento ještě dvakrát prodloužit (celkem tedy může jít až o 9 let).
Takže záleží na Vás. Chcete-li pro tohoto zaměstnavatele pracovat dále, klidně podepiště PP na dobu určitou.
dobrý den,
můj partner uzavřel smlouvu 1.7.2009 na dobu určitou do 31.12.2009, ta mu byla k 1.1.2010 prodloužena do 30.6.2010. v únoru byl povýšen a podepsal dohodu o změně pracovní smlouvy kde se jednalo jen o změnu pracovní pozice ale ostatní články smlouvy zůstávají beze změny. ted mu prodloužili znovu smlouvu na dobu určitou a já se tedy ptám, zda na toto mají právo. vymlouvají se že nemůžou smlouvu prodloužit na dobu neurčitou protože ta dohoda prý byla jako nová smlouva.
Dobrý den,
známá se na mne dnes obrátila s těmito dotazy:
1) její přítel je zaměstnán od 20.8.2007 v jisté společnosti. Tato společnost s ním dne 20.8.2007 uzavřela pracovní smlouvu na dobu určitou do 30.6.2008. Během této doby se dohodli na pokračování prac. poměru a uzavřeli další pracovní smlouvu na dobu určitou od 1.7.2008 do 30.6.2009...
Nyní zaměstnavatel jejímu příteli předložil opět další (třetí) smlouvu na dobu určitou, která by platila do 31.12.2009...
Je možné, že stále zaměstnavatel stále předkládá smlouvu na dobu určitou? Ze zákoníku práce jsem pochopila, že se může smlouva na dobu určitou prodlužovat max po dobu 2 let, takže ta poslední by mohla být max do 20.8.2009...?????Pak by musela být půl roku pauza....JE TO TAK?
2) A zároveň se známá ptá, zda jestli podepíše tuto třetí smlouvu, tak se automaticky prodlužuje na dobu neurčitou (ale to jsem nikde nevyčetla)???
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, pracovní poměr mě končí 30.4.2009, můj zaměstnavatel mi dal podepsat dodatek o změně pracovní smlouvy do 30.6.2009já to podepsala a dostala jsem lepší finanční nabídku od 1.5.2009, dá se s tím ještě něco udělat?Děkuji Halamíčková
Dobrý den
Již několik let jako starobní důchodce pracuji jako zaměstnanec se smlouvou na dobu určitou, pravidelně prodlužovanou. Předchozí smlouva končila 31.12.2008 a na ni navazuje smlouva nová od 1.1.2009 do 31.12.2009, u téhož zaměstnavatele.
Od 16.12.2008 do 23.12.2008 jsem byl hospitalizován a následně pokračoval v pracovní neschopnosti do 28.2.2009. Přestože § 10 odst.4 zákona 187/2006 Sb. neupozorňuje, že by se nevztahoval na důchodce, zaměstnavatel tvrdí, že pracovní poměr skončil a tím i pracovní neschopnost. Tím nemám od 1.1.2009 nárok na nemocenské dávky. Má zaměstnavatel pravdu?
S pozdravem
Miloš Moc
Dobrý den,
předokládám, že smlouva od 1.1.2009 do 31.12.2009 byla již podepsána.
§ 28 zákona 187/2006 :
(1) Nemocenské se poživateli starobního důchodu vyplácí od 15. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti po dobu nejvýše 70 kalendářních dnů, nejdéle však do dne, jímž skončilo zaměstnání, jde-li o zaměstnance. Při více dočasných pracovních neschopnostech v jednom kalendářním roce se nemocenské vyplácí v tomto roce nejvýše po dobu uvedenou ve větě první. Byla-li podpůrčí doba podle věty první a druhé vyčerpána v jednom kalendářním roce, nevzniká nárok na výplatu nemocenského od 1. ledna následujícího kalendářního roku, pokračuje-li dočasná pracovní neschopnost nebo karanténa v tomto následujícím kalendářním roce. Nemocenské podle věty první a druhé však nelze vyplácet déle, než by se vyplácelo podle § 26.
Předpokládám, že jste 70 kal. dnů v roce 2008 nevyčerpal.
Zkuste se zeptat na OSSZ.
Dobrý den.Jsem v plném invalidním důchodu.Nyní nastupuji do práce na poloviční úvazek.Chci se zeptat,zda se mnou může zaměstnavatel uzavřít smlouvu na dobu neurčitou.Před rokem,kdy jsem zaměstnání z důvodu operace ukončila,jsem byla u stejného zaměstnavatela zaměstnaná taky na dobu neurčitou.Chci jen vědět,zda se něco od té doby nezměnilo.Děkuji za radu.
Dobrý den, nastoupil jsem do společnosti k 1.9.2008 na HPP - dobu neurčitou s 3 měsíční zkušební dobou. Dne 28.11.2008, tedy tři dny před uplynutím zkušební doby, mi byl mým nadřízeným předložen dodatek o změně pracovní smlouvy na dobu neurčitou v trvání tří měsíců, což mi přímo sám odůvodnil jako jisté prodloužení zkušební doby. Celkově mi pouze vrtá hlavou, jestli je takové umělé prodloužení zkušební doby vůbec platné ?
Dobrý den,
napsal jste:
"dodatek o změně pracovní smlouvy na dobu neurčitou v trvání tří měsíců".
Nemá to být:
"dodatek o změně pracovní smlouvy na dobu určitou v trvání tří měsíců"?
Anebo je uvedeno: "se mění na dobu určitou do 28. 2. 2009"?
O žádné zkušební době se tam nepíše.
Pokud je to takto, tak za týden skončí Váš pracovní poměr (pokud za Vámi nepřijdou s dalším dodatkem a pokud ho budete chtít podepsat).
§35 (1) Je-li sjednána zkušební doba, nesmí být delší než 3 měsíce po sobě jdoucí ode dne vzniku pracovního poměru. Sjednaná zkušební doba nemůže být dodatečně prodlužována, není-li dále stanoveno jinak. Zkušební dobu je možné sjednat nejpozději v den, který byl sjednán jako den nástupu do práce. Zkušební dobu není možné sjednat, jestliže pracovní poměr již vznikl.
§35 (2) O dobu překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, se zkušební doba prodlužuje.
Dobrý den
Dnem 20.2.2008 jsem nastoupil do zaměstnání na dobu určitou do 31.7.2008.Po skončení doby určité jsem nadále pracoval u této firmy,měl jsem podepsat smlouvu na dobu neurčitou,ale nestalo se tak z důvodu zapomění.Po preložení na jiné pracoviště u stejného zaměstnavatele mi byla ke dni 30.10.2008 předložena smlouva DOHODA O ZMĚNĚ PRACOVNÍ SMLOUVY
že se po vzajemné dohodě prodlužuje platnost mé PS na DU do 30.4.2009,kterou jsem podepsal,čož byla chyba!
Po ukončení DU mě dle ZP vznikla smlouva na dobu neurčitou,což jsem nevěděl a dotaz zní-má zaměstnavatel právo mě vyzvat k podpisu smlouvy na DU,když už jsem v 2.měsíce v DN???K vzájemný dohodě mi bylo akorát řečeno,že zaměst.zakázal prodlužovat smlouvy na DN kvůli celosvětové krizi,jenomže jsem v té DN už byl.Mohu se nějak bránit i když už jsem z nevědomosti podepsal DU???Děkuji mockrát za Vaši odpověd
Dobrý den,
Vy jste neměl ke dni 30.10.2008 podepisovat uvedenou změnu pracovní smlouvy.
Měl jste se odvolat na to, že máte pracovní poměr na dobu neurčitou podle:
§65 (2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
"Mohu se nějak bránit?" - před čím?
Můžete to zkusit poradit se u advokáta, jak je smlouva a dodatek formulován.
Ale dohoda byla projev Vaí vůle - šance moc nedávám.
Dobrý den,
1.6.2007 jsem uzavřel pracovní smlouvu na dobu určitou, po dobu nepřítomnosti paní X na rodičovské dovolené. Zajímalo by mě zda mi smlouva bude automaticky prodloužena na dobu neurčitou, nebo mám žádat o tuto změnu sám zažádat či mi nic jiného nezbývá než čekat až se dotyčná vrátí?
Děkuji za odpověď.
"zda mi smlouva bude automaticky prodloužena na dobu neurčitou" - nebude
"mám žádat o tuto změnu sám zažádat" - žádat můžete, ale je to nejspíš zbytečné
"čekat až se dotyčná vrátí" - na co čekat?
Prostě máte pracovní smlouvu na dobu určitou. Uplynutím sjednané doby skončí pracovní poměr (bez nějaké výpovědi).
Dobrý den, mám dotaz ohledně smlouvy na dobu určitou, je zde nějaké zákonné omezení týkající se zkušební doby? Tj. pokud uzavírám smlouvu na 6 měsíců může v ní být sjednána zkušební doba 3 měsíce? Děkuji
Dobrý den,řešila jsem podobný problém,ale není to nic proti zákoníku práce,ani když další prodloužení po půl roce bude opět na 6 měsíců a znovu se tam oběví zkušební doba,ikdyž budete vykonávat stejnou práci
Dobrý den.Nastoupila jsem do zaměstnání kde se mnou byla sepsána pracovní smlouva s nástupem 14.10.2008 a to na dobu do 31.3.2009 se zkušební dobou 3 měsíce.Je nutné po tomto časovém období sepsat novou smlouvu třeba na dobu neurčitou?Někdo říká,že smlouva automaticky přechází na dobu neurčitou.Můžete mně to vysvětlit?Byla bych ráda,kdybych pracovní smlouvu na dobu neurčitou měla sepsanou písemně jako tu smlouvu předešlou.Mám na to právo?Děkuji za odpověď Pečenková
Dobrý den,
pracovní smlouva na dobu určitou prostě znamená, že 31. 3. 2009 Váš pracovní poměr skončí. A tím skončí Vaše vzájemné povinnosti a práva vůči zaměstnavateli.
Tedy nic automaticky nepřechází, není třeba sepsat novou smlouvu - prostě vy si od 1. 4. musíte najít nové zaměstnání.
Je možné (ale to NENÍ žádný nárok), že zaměstnavatel bude mít zájem, abyste u něho pracovala i po 31. 3. 2008. Pokud budete mít zájem i Vy, není třeba sepsat novou smlouvu, ale sepíše se dodatek k dosavadní smlouvě - buď že se doba určitá prodlužuje do ... (určité datum, nejdéle 2 roky, pokud nejde např. o zástup za mateřskou a rodičovskou dovolenou) nebo že se mění na dobu neurčitou.
Dobrý den,
chystám se odejít z nejmenované firmy z důvodu nízkého ohodnocení. Smlouvu na dobu určitou jsem uzavřel do konce roku s tříměsíční zkušební dobou. Zkušební dobu mám již více jak měsíc za sebou.
Dnes za mnou přišel zaměstnavatel s tím, že mi smlouva končí a zda-li ji chci obnovit a pracovat v této firmě i příští rok.
*Chtěl bych se tedy zeptat, jestli když řeknu zaměstnavateli, že již dále u nich pracovat nechci a že chci skončit svou docházku do zaměstnání uplynutím smlouvy na dobu určitou, tak jestli budu moci ještě pracovat do konce roku (19.12.08) a mít tak i právo na placenou dovolenou, která je o svátcích a příští rok pak již do práce dále nenastoupit.
*A nebo jestli se může stát, že mi to zaměstnavatel znepříjemní, např. tím, že mi řekne ať ve firmě ještě zůstanu, popřípadě mi dá výpověď nebo něco podobného.
Chtěl bych se tedy zeptat na to, jak to v takovém případě chodí a na co má zaměstnavatel právo.
Děkuji mockrát za odpověď.
"A nebo jestli se může stát, že mi to zaměstnavatel znepříjemní, např. tím, že mi řekne ať ve firmě ještě zůstanu, popřípadě mi dá výpověď nebo něco podobného.
"
Myslím, že by Vám výpověď nedal - když stejně končíte.
Prostě mu na dotaz řekněte, že nechcete pokračovat, Váš pracovní poměr skončí 31. 12. 2008,
Dobrý večer,mám dotaz.Do nového zaměstnání jsem nastoupila 1.4.2008 pracovní poměr nadobu určitou do 31.10.2008 s tříměsíční zkušební dobou.Nyní jsem dostala novou pracovní smlouvu na dobu určitou do 30.4.2009,ale opět je v ní tříměsíční zkušební doba,ikdyž budu vykonávat stejnou práci.Má na to zaměstnavatel právo mi znovu dát zkušební dobu???Děkuji za vysvětlení.
Dobrý den, ano, má. Není na tom nic, co by bylo v rozporu se ZP.
Dobry Den, mam dlouhovodby pobyt v CR a jsem zamestnancem jedne spolecnosti podle smlouvy na dobu neurcitou do 15/03/09. V dnesni dobe spolecnost prochazi zmenami a vyhazuji lidi. Rad bych vedel jake naroky mam jako cizinec v CR. Podle zakona po domluve o odchodu existuje 2mesice + 3 mesice odstupnych; nebo ihned 5 mesicu odstupnych.
Dobrý den,
jestliže máte uzavřenu pracovní smlouvu a pracujete jako zaměstnanec, je zaměstnavatel povinen v případě, že ke skončení prac. poměru došlo z důvodu organizačních změn, zaplatit zaměstnanci odstupné ve výši trojnásobku průměrné mzdy. To platí jak pro dohodu o skončení pracovního poměru, tak i pro výpověď po uplynutí dvouměsíční výpovědní lhůty.
Dobrý den.Mám sepsanou smlovu o dílo na výměnu oken ze dne 13,10 2006 ! s dodací lhůtou 8 týdnů.Okna namontována 16,2 2007 s nedostatky a nekvalitně.I přes
telefonické urgence jsou stále nedodělána.Nyní se firma
ozvala s tím ,že nedostatky odstraní a požaduje doplacení sjednané částky (80%předem 20% po PŘEDÁNÍ).
Dosud není sepsaný předávací protokol.Mohu odstoupit od smlouvy a nenechat práce dodělat a nebo požadovat slevu z prodlení?
Dobrý den.
U zaměstnavatele mám smlouvu na dobu určitou (do 31.12.2008).Firma bude zřejmě zaměstnance propouštět,jsem mezi "kandidáty", proto mě zajímá:
1)Když mě propustí do 31.12.2008-mám právo na tří měsíční odstupné?
2)Pokud mě propustí PO 31.12.2008-udělá mi zaměstnavatel smlouvu na dobu neurčitou nebo co dělat?
Děkuji mnohokrát
Dělat nemusíte nic.
Máte smlouvu na dobu určitou do 31.12.2008, proto nechápu dotaz č. 2 - po 31. 12. 2008 už přece nebudete jejich zaměstnancem!
Ostatním zaměstnancům mohou dát v listopadu výpověď s výpovědní lhůtou 2 měsíce (tedy prac. poměr skončí 31. 1. 2009) a tříměsíčním odstupným - tu Vám nedají, když stejně Váš pracovní poměr skončí 31. 12. 2008.
Nebo s nimi mohou skončit pracovní poměr dohodou k dřívějšímu datu - ale pochybuji, že by to navrhli Vám - neboť i kdyby Vám řekli, ať do konce prosince nechodíte do práce a budete pobírat mzdu, tak to firmu stojí mzdu za 2 měsíce místo odstupného za 3 měsíce.
Dobrý den, jsem zaměstnaná na dobu určitou do konce roku a pobírám i důchod.Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby mi zaměstnavatel řekl, že nemá práci a musím si vzít povinné neplacené volno?Děkuji Smutná
Dobrý den, pokud nemá práci, pak je to jeho problém a jde o překážku na jeho straně. Zaměstnanci pak v závislosti na důvodech nepřidělování práce přísluší náhrada mzdy, přestože práci nevykoná. Řešit to tím, že někomu nařídí neplacené volno nebo ho nutí vyčerpat si dovolenou, není v souladu se ZP.
Zaměstnavatel uzavřel prac.smlouvu na dobu určitou do 30.4.2008. Smlouva prodloužena nebyla, zaměstnankyně pracuje s jeho vědomím i nadále, ale není žádný písemný dokument. Trvá pracovní poměr do současnosti a jak to mám se zaměstnavatelem řešit. Někdo tvrdí, že pracuji bez právního podkladu a že PP fakticky neexistuje, jiný mi radí, že nemusím dělat nic, že PP je automaticky na dobu neurčitou. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
správně je druhá možnost - dle § 65 odst. 2 zákoníku práce platí, že pokračuje-li zaměstnanec i po skončení určené doby s vědomím zaměstnavatele dále v konání práce, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Není tedy nutný žádný písemný podklad a ze zákona pracujete na dobu neurčitou.
Dobry den,
Smlouvu podepsala jsem na jeden rok v 24.9.2007.
Kde mi to konci ? Jaké je posledni pracovní den ?
Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, pracovní poměr skončí uplynutím 24.09.2008, a to je právě dnes. Takže od zítra jste nezaměstnaná, pokud ovšem již nemáte zajištěné prodloužení PP nebo jinou práci.
Dobry den,
po nekolika letech jsem delal kopii sve pracovni smlouvy pro overovaci ucely, a zjistil jsem ze je uzavrena od 1.10.2004 do 30.9.2005 na dobu urcitou. Po tomto datu ale zadnou dalsi smlouvu se zamestnavatelem nemam podepsanou. Presto je to jiz dalsi 3 roky co jsem zamestnan nadale a zamestnavatel za me radne plati zdravotni i socialni pojisteni (dostavam kazdy rok duchodovy list na konci). Moje otazka tedy zni, musim mit se zamestnavatelem podepsany nejaky prodlozovaci dodatek, nebo je smlouva timto automaticky prodlouzena? Jde mi t to overeni, aby si instituce pro ktere overeni potrebuji, nemyslela ze je to nejaka stara pracovni smlouva (napr. lze-li bez dodatku dolozit delku trvani kopii duchodoveho listu nebo tak neco) ?
Dekuji predem za odpoved.
Dobrý den, pak jste po celou dobu od 30.9.2005 pracoval bez platné pracovní smlouvy. Jde o tzv. faktický PP, kdy je práce konána bez platné smlouvy. Tuhle věc by jste samozřejmě měli neprodleně uvést do pořádku.
Myslím si, že jste tazateli neodpověděl správně!!!Dle §65 odst.2 ZP platí, že pokračuje-li zaměstnanec i po skončení určené doby s vědomím zaměstnavatele dále v konání práce, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Není tedy nutný žádný písemný podklad a ze zákona pracuje na dobu neurčitou.
Sice nejsem žádný odborník v tomto směru, ale ZP jsem četla. Nyní jsem potřebovala s něčím poradit a nejsem si jistá, jestli se mohu spolehnout na odpovědi uvedené na těchto stránkách.
Příjemný den. Pavlína Andrlíková
Dobrý den,
jsem třetím rokem zaměstnána ve firmě,na počátku zaměstnání mi byla sepsána smlouva na sedm měsíců s tříměsíční zkuš.lhůtou,poté mi byla smlouva prodloužena o rok a pak ještě jednou.Nyní mi v prosinci smlouva vyprší...Chci se zeptat,jestli mohu počítat opět s prodloužením na dobu určitou nebo už mi zaměstnavatel bude povinen vystavit smlouvu na dobu neurčitou.Děkuji
Dobrý den, pracovní smlouvu lze jednou nebo opakovaně uzavřít na dobu určitou jen do dosažení doby 2 let. Pokračuje-li zaměstnanec v práci i po uplynutí této doby s vědomím zaměstnavatele, platí, že se PP změní na PP na dobu neurčitou. To platí dnes a platilo to i ve starém zákoníku práce (65/1965 Sb.), ve znění, kdy jste do práce nastoupila.
Buď Váš zaměstnavatel nezná zákoník práce anebo "Vás vodí za nos".
Dobrý den chtěla jsem se zeptat teď 30.6.2008 mi končí pracovní smlouva ale od 28.4.2008 jsem na rizikovém těhotenství!V práci mi bylo oznámeno že smlouvu mi neprodlouží to chápu ale chtěla jsem se zeptat jetsli je možné aby snanovili nějaké papíry k tomu že to nebude prodlouženo abych to podepisovala!Protože jsou schopný na mě udělat nějaký švindl!Tak kdyby se tak stalo můžu s tím něco ješte udělat děkuji za odpověď
Dobrý den, k tomu žádné "papíry" nejsou třeba, PP skončí uplynutím sjednané doby sám o osobě. Nejdéle 3 dny před skončením PP by Vás o tom měli informovat, ale povinné to není.
Dobrý den, moje švagrová by se chtěla zeptat jak je to s pracovní smlouvou na dobu určitou. Sedmý rok je zaměstnaná u firmy a vlastně nemá pracovní smlouvu na dobu neurčitou.má stále na dobu určitou,pokaždé ji to prodlouží o tři měsíce.Je to správné jednání?
Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, to zcela zásadně odporuje zákoníku práce. PP u stejného zaměstnavatele nelze uzavřít na více jak 2 roky. Pak již musí být pracovní poměr (až na výjimky) na dobu neurčitou.
Dobrý den.
Mám pracovní smlouvu sepsanou na dobu určitou do 31.7.2008.Zajímá mě,jak dlouho dopředu musím sdělit zaměstnavateli,že nemám zájem dále smlouvu prodlužovat,protože v této firmě se tyto smlouvy automaticky prodlužují.
Dále pak bych si chtěla před ukončením této smlouvy vybrat dovolenou-9 dní,na kterou mám nárok.Jak mám tedy při tomto postupovat?Chci totiž jeětě před skončením smlouvy odjed na dovolenou do zahraničí.Jak by to v tomto případě probíhalo.
Děkuji moc.
Dobrý den, Vy žádnou takovou povinnost nemáte. To zaměstnavatel by Vás na to měl upozornit alespoň 3 dny předem. Vy po skončení PP prostě přestanete chodit do práce a tudíž ani nedojde k automatickému "přechodu" PP na dobu neurčitou. A pokud jde o dovolenou, tak její čerpání nezáleží na tom, že si ji chcete vybrat, ale na tom, jestli Vám její čerpání umožní zaměstnavatel. Pokud ne, tak na dovolenou nepojedete. Pak je však povinen Vám ji po skončení PP proplatit.
Dobrý večer,mám nebo spíš měla jsem pracovní smlouvu na dobu určitou do 11.4. Jenomže od 9.4 jsem na neschopence.
Chtěla bych se zeptat zda pracovní poměr skončil 11.4 nebo až dnem kdy budu uschopněna. Známí mi říkali, že by snad měla být sjednána nová pracovní smlouva, s novým datumem výpovědi neboť jsem toto přerušila nemocenskou a tudíž tato smlouva nebo spíš skončení PP neplatí.Děkuji
Dobrý den, uzavřela jste smlouvu na dobu určitou. Její platnost skončí dnem, který byl sjednán bez ohledu na Vaši pracovní neschopnost. K žádnému "přerušení" nedošlo, zaměstnavatel není povinen s Vámi uzavírat nějakou novou smlouvu a dávat Vám "novou" výpověď. Takže Váš pracovní poměr skončil uplynutím dne 11.4. Proto se to také nazývá pracovní poměr na dobu určitou.
chtěla bych se zeptat jak je to s uzavíráním pracovní smlouvy s důchodci po l.l.2008,zda zaměstnavatel odvádí SP a ZP, ohlašovací povinost na SSZ a ZP. děkuji
Dobrý den, u zaměstnanců - starobních důchodců platí stejné povinnosti jako u ostatních zaměstnanců, včetně veškerých odvodů na daních a pojistném. Důležitou výjimkou však je, že PP s důchodcem je nutné sjednat pouze na dobu určitou a to nejdéle na jeden rok. Po uplynutí této doby s ním lze opakovaně uzavřít novou smlouvu, opět nejdéle na rok. Takže PP se musí každý rok obnovovat. Jestliže je totiž poměr sjednán na dobu delší, ztrácí nárok na výplatu důchodu.
Dobrý den,pracuji na základě pracovní smouvy. Pracovní poměr byl uzavřen od 25.8.2003 do 30.6.2005. Následně byl pracovní poměr prodloužen do 30.6.2008. je možné tento pracovní poměr opět prodloužit,, V kladném případě, na jak dlouho. Děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den, prodloužení PP nezáleží na zákoníku práce, ale na tom, jestli bude zaměstnavatel chtít zaměstnávat Vás i nadále. Protože jste uzavřela pracovní poměr ještě za účinnosti starého zákoníku práce (a to před 1.3.2004, od té doby totiž platí omezení PP na dobu určitou u stejného zaměstnavatele nejdéle na 2 roky), může zaměstnavatel prodlužovat Váš PP i nadále, podle toho, jak sám uzná za vhodné, aniž by při tom jednal v rozporu se zákony.
Dobrý den,
po rodičovské dovolené mám znovu nastoupit do práce. Nabídli mi jinou pozici, s tím souhlasím, ale trvají na nové smlouvě, která bude na dobu určitou (pul roku). V případě, že budou obě strany spokojené, smlouva se automaticky prodlouží. Nejedná se o sezonní práci.
Stávající prac.smlouvu mám na dobu neurčitou. Je tento postup zákonný? Jak se můžu bránit?
Děkuji za odpověď. Schonfelderová
Dobrý den, zatím Vám pouze učinili návrh, na tom není nic nezákonného. Jestli návrh přijmete nebo ne, záleží na Vás. Zaměstnavatel je povinen přidělovat Vám práci podle pracovní smlouvy. Buď Vám ji tedy přidělí. A když ji pro Vás mít nebude, jedná se o překážku na jeho straně a musí to řešit. Když uzavřete smlouvu na dobu určitou je tu samozřejmě riziko, že Vám smlouva nebude po 6 měsících prodloužena (když by jste např. otěhotněla).
Dobrý den, v následujících dnech bych si měla prodlužovat smlouvu na dobu určitou u současného zaměstnavatele. Mohu si do smlouvy o prodloužení dát dodatek, že výpovědní doba z této smlouvy je místo 2 měsíců pouze 1 měsíc?A mohu to samozřejmě i následně použít, pokud si najdu vhodnějšího zaměstnavatele a chci do 1měsíce současnou firmu opustit?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podle §51 ZP činí délka výpovědní doby NEJMÉNĚ 2 měsíce. Je jasné, že nikdo nemůže tuto dobu zkrátit. Takže takové ujednání by bylo neplatné a výpovědní doba bude činit 2 měsíce bez ohledu na Vaše přání.
Dobrý den,
mám sjednanou PS od 1.3.2007 po dobu mateřské a rodičovské dovolené jedné kolegyně.Z výplatnice za leden 2008 jsem zjistila, že mám nárok na dovolenou 12,5 dne. Na můj tel. dotaz mi personalistka řekla "čemu se divím", že pr.poměr jsem měla nejprve do 31.12.2007 a teď ho mám do 30.6.2008. Je postup zaměstnavatele v souladu se ZP?Jde mi o to, že v PS nemám konkrétní data a o tom, že pr.poměr mám do 30.6.2008 jsem zjistila podle nároku na dovolenou.
Děkuji.Petra G.
Dobrý den, jestli Vám správně vypočítali dovolenou, to Vám zde neposoudím, to je dotaz pro mzdové účetní. Jestli máte v textu smlouvy uvedeno, že jde o náhradu za zaměstnankyni na rodičovské a poměr trvá do jejího návratu, tak se doba trvání řídí podle toho. Rodičovská končí dosažením 3 let dítěte. Účetní tedy ví, kdy by mělo k jejímu návratu dojít a podle toho Vám dovolenou počítají.
Dobrý den,
prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Za zaměstnankyni, která je na mateřské a rodičovské dovolené byla do pracovního poměru přijata zaměstnankyně na dobu určitou. Pracovní poměr byl sjednán na dobu určitou, a to po dobu mateřské dovolené, dovolené a rodičovské dovolené konkrétní zaměstnankyně. Tato žena v průběhu rodičovské dovolené znovu otěhotněla a nastoupila na druhou mateřskou dovolenou, dovolenou a následně na rodičovskou dovolenou. Prosím o stanovisko, zda je nutné vyhotovit pro zaměstnankyni, která ji zastupuje novou pracovní smlouvu (změnu pracovní slouvy), když žena na mateřské dovolené bude na MD a RD celkem 6 let?
Děkuji za odpověď.
Dotazy je třeba vkládat samostatně, ne jako reakci na odpověď k jinému dotazu. K dotazu: nevím, co byste chtěla na pracovní smlouvě měnit - pořád je to "po dobu mateřské dovolené, dovolené a rodičovské dovolené zaměstnankyně X.Y.".
V naší firmě se řídíme jedním výkladem a v pracovní smlouvu v těchto případech uzavíráme na: "po dobu mateřské dovolené, dovolené a rodičovské dovolené zaměstnankyně X.Y., nejdéle do ...".(uvedeno konkrétní datum 3 let od pravděpodobného termínu porodu).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com