Okamžité zrušení pracovního poměru - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Hrubé porušení prac.povinností.

Zdeňka Drahotová, 17.09.2010 15:46:05

Pracuji mnoho let v prádelně. Za tu dobu změnila několikrát majitele, ten poslední má finanční problémy, zaměstnancům neplatí v poslední době jich několik okamžitě propustil podle §55. Důvody propuštění jsou účelové, aby nemusel platit odstupné. Jako nové zaměstnance bere cizince zřejmě za nižší mzdu. Dosud jsem nebyla nikdy trestána za nějaké nedostatky v práci, ale výpověď zřejmě čeká i mne. Poraďte, jak se zachovat, abych nepřišla o odstupné. Nerada bych se soudila, ale jsem samoživitelka takže financemi neoplývám. Děkuji.

Přesčasová práce

Zdenka Borovičková, 18.05.2011 12:00:56

Dobrý den,naše zaměstnakyně, THP, si na filiálce , kde nejsme schopni, vzhledem k odloučenosti pracoviště, kontrolovat docházku, vykazuje denně přesčasovou práci, která jí nebyla nařízena. Vedoucí docházku za celý měsíc potvrzuje svým podpisem, ale příkaz k proplaceni přesčasů nedává, může čerpat náhradní volno. Zaměstankyně chce nyní tyto hodiny proplatit s tím, že když jí přesčasovou práci neproplatíme, dá nás k soudu.V organizačním řádu, se kterým byla seznámena, máme pracovní dobu pro tuto filiálku stanovenou od 7-15 hod. Má opravdu na proplacení těchto hodin právo? Jak se můžeme bránit tomu, aby si zaměstnanci na odlehlých pracovištích vykazovali práci přesčas, dokonce i nad povolený limit?

Re: Přesčasová práce

Karel Dlouhý, 18.05.2011 20:16:37

Hodiny vykázané v docházce nad rámec doby od 7 do 15 hodin nelze automaticky považovat za práci přesčas a dávat za ně mzdu s příplatkem nebo náhradní volno.
Rozhodující pro uznání "práce přesčas" je, zda tato práce byla konána na příkaz nebo se souhlasem organizace.
Pokud nebyla, tak není ani nárok na náhradní volno.

Práce Přesčas

Zdeněk Kubů, 12.07.2010 16:21:04

Dobrý den,dnes mi můj nadřízený na pracovišti zhruba 30 min. před koncem pracovní doby zdělil že mi nařizuje práci přesčas.(pracovní doba je 6:00-14:30 a přesčas je do 17:00)Já sem toto nařízení ignoroval a pracoviště sem opustil 14:36.Z důvodu že jsem byl unaven horkem.(a to proto že na pracovišti byla teplota nad 30°C)Může mně za toto zaměstnavatel nějak pokárat nebo i dokonce ukončit pracovní poměr?(když se tato situace bude opakovat)
děkuji Zdeněk K.

Neproplacené ořesčasy

Denisa Doskočilová, 22.12.2009 09:09:30

Dobrý den..Prosím o radu. Jsem v novém zaměstnání 4měsíce a ještě jsem nedostala výplatní pásku. Ani jednu. Několikrát jsem si o ně říkala, ale bez odezvy. Ve smlouvě mám 40ti hodinový úvazek, ale pracujeme krátký/dlouhý a každý měsíc naděláme minimálně 20h přesčasu. Podle výplaty na účet kterou dostávám, je mi jasné že tyto přesčasy mi nebyly proplaceny. Jenže to bez výplatních pásek, nemám jak dokázat..Vůbec nevím co dělat a jak se domáhat zaplacení přesčasů.Děkuji všem..

Vypoved

Dominik dost, 28.09.2009 21:40:44

Dobry den,chtel sem se zeptat co mi vse muze zamesnavatel udelat pokud uz nikdy neprijdu doprace,duvodem nastupu do jineho zamesnani sampozrejme az po ukonceni prac. smlouvi.Dekuji za odpovedi

Nevyplacení mzdy

Zuzana Lišková, 09.09.2009 15:50:31

Dobrý den, chtěla bych se zeptat můj otec pracoval rok v jedné stavební firmě. A jeho zaměstnavatel mu za celý rok dal jen dvě výplaty. Samozřejmě sme mu zaslali okamžité zrušení pracovního poměru a ted je zaregistrovaný na Úřadu práce. Jenže stále nám nezaslal Zápočtový list ani mzdu ač to bylo i zapsáné na té výpověďi. Byli jsme i na jeho trvalém místu bydliště a nikdy nebyl k zastižení nebo spíše nám nechtěl otevřít a nemůžeme se ani dovolat telefonicky poněvadž nám nezvedá telefony.Chtěli bychom na zaměstnavatele podat trestní oznámení jen nevíme jak postupovat a myslíte, že bychom u soudu uspěli? Mockrát Vám děkuji za odpověd.

Okamzite zruseni pracovniho mista

Vladimir Orlik, 17.03.2009 19:53:56

Pane Dlouhy,velice Vam dekuji za odpoved. Zivnostensky list po me chtel z duvodu,ze vramci uspor firmy,za me nechteji platit socialni a zdravotni odvody. U firmy tak mohu zustat pouze jako zivnostnik. Jsem rad,ze diky Vam vim,na co mam pravo. Vladimir Orlik

Okamzite zruseni pracovniho mista

Vladimir Orlik, 17.03.2009 18:55:51

Dobry vecer,potrebuji od vas poradit. Pracuji ve firme jiz druhym rokem a smlouvu mam na dobu neurcitou. Dne 16.3. mi muj vedouci oznamil,ze ke dni 31.3. rusi me pracovni misto bez dvoumesicni vypovedni lhuty,kterou mam ve smlove. Rekl mi ze pokud si zaridim zivnostensky list vyplati mi dvoumesicni plat jako odstupne,poku to neudalam,nevyplati mi nic. Mam narok se dozadovat odstupneho,jakeho? A nahradu za dvoumesicni vypovedni lhutu? Predem dekuji za vasi pomoc Vladimir Orlik

Re: Okamzite zruseni pracovniho mista

Karel Dlouhý, 17.03.2009 19:23:03

Proč byste si měl zařizovat živnostenský list?

Jeho postup je protiprávní. Prostě je povinen Vám přidělovat práci (jinak máte nárok na 100 % náhradu mzdy) a když chce pracovní místo zrušit, musí Vám dát výpověď, platit Vás během výpovědní doby a pak zaplatit 3měs. odstupné.

Můžete podat podnět inspekci práce.

O odstupné a náhradu se budete muset soudit.

Okamzie zruseni pracovniho mista Dobry den, pracuji ve firme jiz 2 rokem,pracovni smlouvu mam na dobu neurcitou. 11.3. mi bylo oznameno ze rusi ke dni 31.3. moje pracovni misto,bez dvoumesicni vypovedni lhuty jiz mam

Vladimir Orlik, 17.03.2009 18:53:09

Dobry vecer,potrebuji od vas poradit. Pracuji ve firme jiz druhym rokem a smlouvu mam na dobu neurcitou. Dne 16.3. mi muj vedouci oznamil,ze ke dni 31.3. rusi me pracovni misto bez dvoumesicni vypovedni lhuty,kterou mam ve smlove. Rekl mi ze pokud si zaridim zivnostensky list vyplati mi dvoumesicni plat jako odstupne,poku to neudalam,nevyplati mi nic. Mam narok se dozadovat odstupneho,jakeho? A nahradu za dvoumesicni vypovedni lhutu? Predem dekuji za vasi pomoc Vladimir Orlik

Okamžité zrušení PP

Marek Štourač, 17.03.2009 16:36:22

Pane Dlouhý , děkuji za odpověď,na můj dotaz ze dne 16.3.2009.V druhé části odpovědi píšete , že nárok na okamžité zrušení PP zaniká vyrovnáním nevyplacené mzdy i po zákoném termínu. Dovoluji si citovat článek z internetu týkající se tomuto problému , a tak Vás proto žádám o vysvětlení.
""Z judikatury (rozhodovací praxe a stanovisek soudů):
Z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR ze dne 26. 4. 2002, spis. zn. 21 Cdo 1151/2001:
„Důvod k okamžitému zrušení pracovního poměru pro nezaplacení mzdy nebo náhrady mzdy je dán, i kdyby zaměstnavatel ještě před doručením okamžitého zrušení uspokojil mzdový nárok zaměstnance, jestliže byla dlužná mzda nebo náhrada mzdy zaplacena až po uplynutí 15 dnů po její splatnosti.
K dodatečnému uspokojení zaměstnancova nároku může být přihlédnuto pouze v rámci posouzení, zda jednání zaměstnance nepředstavovalo zneužití práva.“"
Nerad bych udělal ukvapené rozhodnutí.Děkuji za ochotu

Re: Okamžité zrušení PP

Karel Dlouhý, 17.03.2009 18:11:38

Dobrý den,
teď jsem našl starší odpověď na dotaz:
Dobrý den,
okamžitě zrušit pracovní poměr pro nezaplacení mzdy byste však za měsíc červen mohla až k 15. srpnu - nejde o 15 dní počítaných od data uvedeného ve smlouvě jako termín výplaty, ale o 15 dní od data splatnosti mzdy a ta je podle zákona nejpozději do konce následujícího měsíce - viz § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce.
Tedy se to počítá trochu jinak.

O tom soudním rozhodnutí jsem nevěděl.

opožděné mzdy

Radek Maryško, 16.03.2009 20:05:48

Dobrý den, dočetl sem se tady že pokud mi zaměstnavatel dá mzdu po 15dnu ode dne zákonem dané splatnosti mzdy,mohu podat okamžitou výpověď-co když mi jí můj zaměstnavatel již více jak půl roku dává mezi posledním dnem v měsíci kdy by podle zákona měl mzdu vyplatit a desátým dnem následujícího měsíce. Vždy to dá před tím 15dnem kdy mi vzniká nárok na ukončení PP. Pokud budu chtít skončit PP tak vím že mě nepustí bez 2měs. lhůty. Výplatu nám dělí na dvě části které nám vyplácí v následujícím měsíci ale vždy s velkým opožděním.Mám nějakou šanci na okamžitou výpověď za toto neustálé opožďování mzdy? Děkuji.

Re: opožděné mzdy

Karel Dlouhý, 16.03.2009 21:37:54

Nejde o výpověď ale o § 56

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).

Tedy můžete zrušit prac. poměr kdykoliv uplyne 15 dnů po splatnosti až do doby, dokud nedostanete mzdu vyplacenou (až ji dostanete vyplacenou, tak již nebudete poci zrušit prac. poměr).

---
Nebo dáte výpověď bez uvedení důvodu a počkáte, až uplyne dvouměs. výp. lhůta.

okamžitá výpověď

Marek Štourač, 16.03.2009 15:42:10

Dobrý den , chtěl bych se zeptat , do kdy mohu podat výpověď z PP zaměstnavateli od dne kdy mě vnikl nárok na podání výpovědi z PP dle § 56 při nedodržení sjednaného termínu výplaty mzdy.Dne 16.3.jsem ještě neobdržel mzdu za leden 2009 byť v pracovní smlouvě je uveden termín do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci ve kterém vnikl na mzdu nárok.Pokud bychpodal výpověď z PP v průběhu dubna , budu mít nárok na odstupné 3 měsíce?

Re: okamžitá výpověď

Karel Dlouhý, 16.03.2009 19:07:13

Nejde o výpověď ale o § 56

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).

Tedy můžete zrušit prac. poměr kdykoliv ode dneška až do doby, dokud nedostanete mzdu vyplacenou (až ji dostanete vyplacenou, tak již nebudete poci zrušit prac. poměr.

Výpověď u smlouvy na dobu určitou

Alena Menhartova, 11.03.2009 08:16:16

Firma snižuje stav zaměstnanců.Já jsem měla smlouvu na dobu určitou do konce dubna.Dostala jsem výpověď k 28.2 s tím že mi bude vyplaceno odstupné formou odměny za zbývající dva měsíce.Je tento postup normální?

Re: Výpověď u smlouvy na dobu určitou

Karel Dlouhý, 11.03.2009 18:39:37

Pokud jste v únoru dostala výpověď z organizačních důvodů, tak výpovědní doba běží v březnu a dubnu (během ní normálně chodíte do práce a dostáváte mzdu). Ve výplatě za duben pak dostanete odstupné ve výší 3 měsíčních výdělků.

Zaměstnavatel případně může řící, že nemusíte v březnu a dubnu chodit do práce a že Vám za to vyplatí náhradu mzdy ve výši 100 % výdělku.

"že mi bude vyplaceno odstupné formou odměny za zbývající dva měsíce" - tomu nerozumím

Kromě toho - z odměny se platí zdrav. a soc. pojištění, z odstupného ne.

Alena Menhartova, 11.03.2009 08:15:32

Firma snižuje stav zaměstnanců.Já jsem měla smlouvu na dobu určitou do konce dubna.Dostala jsem výpověď k 28.2 s tím že mi bude vyplaceno odstupné formou odměny za zbývající dva měsíce.Je tento postup normální?

Alena Menhartova, 11.03.2009 08:15:09

okamžitá výpověď,jak se bránit?

Martin Häusler, 25.02.2009 16:27:18

Dobrý den.16.10.2008 jsem nastoupil v prodejně jako pokladník-prodavač.Na kasu jsem šel po zkušební lhůtě tj.16.12.2008.Na kase jsme se střídali 3 prodavači pod stejným kódem.Na konci ledna 2009 proběhla v obchodě inventura,kde byl zjištěn vysoký schodek, ale s výsledkem inventury mně nikdo neseznámil.20.2.2009 jsem byl v práci a zaměstnavatel mně pozval do kanceláře,kde již čekali policisté,kteří mně přišli zatknout pro zpronevěru.Před nimi mně zaměstnavatel nutil podepsat výpověď, to jsem neučinil.23.2.2009 jsem nastoupil pracovní neschopnost a dnes 25.2.2009 mi od zaměstnavatele přišla výpověď podle §55 ZP.Jak se mohu proti výpovědi bránit, pokud mi nebyla prokázána vina? A pokud zaměstnavatel nepředložil žádné důkazy, ani to, na čem vlastně jeho obvinění vůči mé osobě stojí? Děkuji Martin

Re: okamžitá výpověď,jak se bránit?

Karel Dlouhý, 25.02.2009 20:07:40

§55 (1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
§ 60
Okamžité zrušení pracovního poměru musí zaměstnavatel i zaměstnanec provést písemně, musí v něm skutkově vymezit jeho důvod tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným, a musí je ve stanovené době doručit druhému účastníku, jinak je neplatné; uvedený důvod nesmí být dodatečně měněn.

§ 72
Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.

§69 (1) Dal-li zaměstnavatel zaměstnanci neplatnou výpověď nebo zrušil-li s ním zaměstnavatel neplatně pracovní poměr okamžitě nebo ve zkušební době, a oznámil-li zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu písemně, že trvá

Re: okamžitá výpověď,jak se bránit?

Karel Dlouhý, 25.02.2009 20:10:32

... že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, jeho pracovní poměr trvá i nadále a zaměstnavatel je povinen poskytnout mu náhradu mzdy nebo platu. Náhrada podle věty první přísluší zaměstnanci ve výši průměrného výdělku ode dne, kdy oznámil zaměstnavateli, že trvá na dalším zaměstnávání, až do doby, kdy mu zaměstnavatel umožní pokračovat v práci nebo kdy dojde k platnému skončení pracovního poměru.
---
Tedy mu dejte to písemné oznámení a neplatnost rozvázání uplatněte u soudu.
---
V tom okamžitém zrušení by měl být důvod popsán.

Pokud bylo na Policii započato Vaše trestní stíhání, máte právo nahlížet do spisu, kde by mělo být trestní oznámení s podklady.
Ve vaší situaci zvažte využití služeb advokáta.

okamžité zrušení pracovního poměru

Eva Žitná, 23.02.2009 10:22:46

Dobrý den,prosím o Váš názor.Zaměstnavatel mi dal 7.1.09 okamžité zrušení pp a neuvedl žádný důvod,neměla jsem žádné výtky,žádné prac.problémy.Se zrušením jsem nesouhlasila a take mu to písemně oznámila.Dál jsem trvala na tom, že chci chodit do práce a on mi to umožnil.Bohužel ale toto okamžité zrušení žádným spůsobem nezrušil a ani zrušit nechce, proto se budu neplatnosti dožadovat u soudu.Nicméně pan zaměstnavatel mi dal 19.2.09 další okamžité zrušení z PP kde už si "nějaký" ten důvod napsal.Reagovala jsem na to stejně jako na to první zrušení,do práce mi dál chodit neumožnil.Chtěla bych se zeptat, jestli toto druhé zrušení má vůbec nějaky právní smysl a jestli musím ted napadnout u soudu obě zrušení.Děkuji pěkně za odpověď.

Re: okamžité zrušení pracovního poměru

Karel Dlouhý, 23.02.2009 19:05:47

Domnívám se, že musíte napadnout obě zrušení.
§55 (1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.

§ 60 Okamžité zrušení pracovního poměru musí zaměstnavatel i zaměstnanec provést písemně, musí v něm skutkově vymezit jeho důvod tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným, a musí je ve stanovené době doručit druhému účastníku, jinak je neplatné; uvedený důvod nesmí být dodatečně měněn.
§ 72

Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.

Je pravděpodobné, že u 1. zrušení uspějete (neuveden důvod), ale náhradu nedostanete, neboť jste chodila do práce a brala mzdu.

výplatní termín

pavel siling, 20.02.2009 11:05:24

dobrý den,potřeboval bych vědět co znamená termín splatnosti.Výplatní termín mám ve smlouvě k 25.Mzdu na účet jsem obdržel až 11.dalšího měsíce.Mám právo dát okamžitou výpověd s nárokem na odstupné?

okamžité zrušení PP

Lenka Slezáková, 19.02.2009 12:42:01

Dobrý den,
dostala jsem okamžité zrušení PP bez udání důvodu.Zaměstnavateli jsem písemně oznámila, že s tímto nesouhlasím a chci aby mi nadále přiděloval práci podle platné pracovní smlouvy.Zaměstnavatel mi neumožnil nadále pracovat.Celou věc budu řešit soudně.Zajímalo by mě, jak je to s placením soc.a zdravotního pojištění po dobu soudního řízení.Má zaměstnavatel nadále povinnost tyto poplatky za mě odvádět? Děkuji

Ilona Nováková, 15.01.2009 11:25:18

Dobrý den, zaměstnanec byl v pracovní neschopnosti, která trvala do 18.12. Ukončení nemoci nenahlásil ani nezaslal "lístek na peníze", tak mu nemocenská nebyla vyplacena. Ve firmě byla od 20.12. dovolená. Ukončení neschopnosti bylo mistru předáno 10.1. Můžeme za neomluvenou absenci okamžitě zrušit pracovní poměr?

Karel Dlouhý, 15.01.2009 20:08:12

Dobrý den,
z dotazu není zřejmé, o kolik dní absence se jedná (v době od 20. 12. asi absenci neměl).
Pokud jde o déle trvající absence (třeba měsíc), pak okamžité zrušení je možné.

Okamžité zrušení PP §55 ZP

Petra Šamalíková, 09.01.2009 20:28:37

Dobrý den, chci se zeptat, zda se zaměstnancem, u kterého bylo zjištěno na základě namátkové kontroly, že pracuje pod vlivem alkoholu, může být rozvázán pracovní poměr dle §55 ZP. Je podmínkou, že tento zaměstnanec musí podstoupit u závodního lékaře odběr krve a teprve na základě výsledků s ním může být PP ukončen? Děkuji za odpověď.

Odmítnutí prac. pozice,výpověď,odstupné

Bc.Radka Jiřičová, 05.01.2009 02:11:37

Dobrý den.
Zaměstnavatel z důvodu finanční krize přechází z 12-ti směnného provozu na 8 hodinový. Tím zrušil jednu směnu. Mě,která podle prac. smlouvy pracuje jako vedoucí skupiny. Chce přeřadit na místo operátora na lince a zároveň mi snížit plat. Když odmítnu,tak chce, abych si podala výpověď sama,protože nechce dávat odstupné. A nebo mi nechá místo dle smlovy,ale bude se mě snažit dát výpověď jiným způsobem (porušení prac. kázně), za každou cenu. Jaké mám práva? 1) Můžu odmítnout a trvat na výpovědi z jeho strany (myslím,že na to podle zákoníku práce mám nárok), b)Jak se mám chovat v tom druhém případě?
Prosím,kdyby mi bylo možné na můj dotaz odpovědět dnes do 20.00.Jdu po svátcích prvně do práce a bude se to řešit vše až teď.
Děkuji předem za odpověď a předem se omlovám za případně stejný dotaz,který byl již zodpovězen,ale po přečtení podobných jsem nenašla shodu.
S přáním hezkého dne
Bc. Radka Jiřičová

Re: Odmítnutí prac. pozice,výpověď,odstupné

Karel Dlouhý, 05.01.2009 19:49:46

Dobrý den,
asi odpověď víte -
1) přeřazení můžete odmítnout. Je povinen Vám přidělovat práci podle pracovní smlouvy, pokud tuto možnost nemá, může Vám dát výpověď z org. důvodů s odstupným.
2) jak víte, šikanování se těžko prokazuje

Maximálně můžete souhlasit s rozvázáním prac. poměru dohodou, pokud bude uvedeno, že jde o skončení prac. poměru z organ. důvodů.
Tím zaměstnavatel ušetří za mzdu za výpovědní dobu a Vy dostanete odstupné.

Důvod pro okamžité zrušení prac. poměru

Hroch, 05.01.2009 01:03:58

Je dostatečným důvodem pro okamžité zrušení prac. poměru u účetní nezaplacení DPH FÚ a nevypočítání a nezaplacení některých mezd zaměstnanců? Příp. jsou známy některé důvody, které byly nebo naopak nebyly neuznány jako dostatečné pro srovnání?

Re: Důvod pro okamžité zrušení prac. poměru

Mgr. Oldřich Topka, 08.01.2009 10:13:23

To by posoudil teprve soud podle konkrétních okolností. Co soudy obecně uznávají za důvod pro uplatnění §55 lze vyčíst z judikatury (konkrétní údaje z ní však v této poradně neposkytujeme). Každý případ se však stejně rozhoduje individuálně. Co je v jednom případě jako platný důvod uznáno, v jiném případě být nemusí.

odchod z práce

emilie kozubovska, 10.11.2008 12:25:58

Vzhledem k neustálým problémům v práci, jsem se po posl.příšerném incidentu ze strany vedení rozhodla opustit kancelář.Odešla jsem cca v 12.00hod(6.11.),oznámila jsem to vedoucímu,uvedla jsem důvod odchodu.Druhý den(7.11.)jsem přišla vrátit veškeré věci a vyřídit formality.Výpověď dohodou mi nedal,trval na 2měsících.Další den jsem dostala neschopenku,platnou od 7.11.,tu jsem ihned poslala do práce.Zároveň ten den mi přišel dopis:"Z důvodu neomluveného a bezdůvodného opuštění prac.ve dnech 6.a7.11. rušíme váš prac.pomět dle §55,odst.1 písm.b ke dni 7.11. Co to pro mě znamená? Budu mít z toho nějaké další problémy?Mám nárok na nemocenské dávky? Kdy mi musí dát zápočtový list? Děkuji předem za odpověď. Emílie

Re: odchod z práce

Mgr. Oldřich Topka, 20.11.2008 15:50:56

Dobrý den, tohle je sice porušení povinností zaměstnace, ale okamžité zrušení PP to neodůvodňuje. Pokud byste tohle napadla u soudu pro neplatnost, pak by byla velká šance na úspěch. Jinak nemocenskou dostávat budete, to skončení PP neovlivní. Ovšem má to ten dopad, že Vám nebude přiznána podpora v nezaměstnanosti, pokud se zaregistrujete na ÚP a požádáte o ni.
Potvrzení o zaměstnání (dříve zápočtový list) musí vydat při skončení PP.

zrušení pracovního poměru

Jiří Sehnal, 07.11.2008 14:26:53

Jsem zaměstnán ,jako vedoucí prodejny od r. 2002. Zaměstnavatel mi odmítnul zaplatit od začátku letošního roku již 454 hod. přesčasu. Ve smlouvě mám dovětek , že případná práce přesčas je zahrnuta do pracovní doby. Tento postup se mi nelíbí, na mé připomínky ohledně zaplacení přesčasů vedení nijak nereaguje. Dal jsem tedy normální výpověď a pracovní poměr ukončím dne 30.11.2008 . Nemohl bych pracovní poměr ukončit podle §56 ZP pro nevyplacení mzdy? Prosím Vás o radu jak se zachovat. díky

Re: zrušení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 20.11.2008 16:33:03

Dobrý den, podle ZP č. 262/06 Sb. (na rozdíl od předchozího ZP) nelze přesčasy zahrnovat do mzdy, musí být vždy propláceny samostatně. Výjimkou je sjednání paušální platby za přesčasy (to ovšem musí být znám počet přesčasů předem) anebo stanovená v §114/3 ZP: "U vedoucích zaměstnanců může být mzda sjednána již s přihlédnutím k případné práci přesčas, je-li současně v rámci limitu práce přesčas v kalendářním roce stanoveného v §93 odst. 2 sjednán rozsah práce přesčas, k níž bylo přihlédnuto. V takovém případě dosažená mzda a příplatek ani náhradní volno podle odstavců 1 a 2 nepřísluší. ". A to pro Vás jako vedoucího platí. Je otázkou, jestli tomu odpovídá znění smlouvy, kde se píše o přesčasech zahrnutých do pracovní doby, což není nejpřesnější. O tom by však závazně rozhodl teprve soud.

Padělání dokumentu

Jana Soukupová, 06.11.2008 14:41:47

Náš zaměstnanec, který má již větší počet exekucí, které stojí v řadě na uspokojení, si vytvořil nepravdivé potvrzení o příjmu, včetně razítka a podpisu mzdové účetní, aby dostal půjčku ve výši 50 tis. Kč. Banka si potvrzení ověřovala, a tak se na celou záležitost přišlo. Lze v tomto případě dát okamžitou výpověď.

Re: Padělání dokumentu

Mgr. Oldřich Topka, 20.11.2008 15:55:07

Tohle je sice trestněprávní jednání, ale jako důvod pro okamžité zrušení PP se to uplatní těžko. Nijak to totiž nesouvisí s výkonem jeho práce. Takže aplikace §55 ZP na tento případ by byla sporná. Nic Vám ovšem nebrání navrhnout mu zrušení PP dohodou s ohledem na jeho chování s tím, že pokud ji přijme, nebudete z jeho chování vyvozovat další důsledky.

Výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně

sońa bednářová, 01.11.2008 15:07:25

Dobrý den, dostala jsem výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně a to pro to, že jsem zaslala mailem sdělení, kde uvádím:"dnes se jeví, že jde o konstrukční vadu, protože turbína nevykazuje dostatečný výkon, který byl uvažován při výpočtech na zadané paramtery páry." Zaměstnavatel se odvolává na text mé pracovní smlouvy, kde se zavazuji, že nebudu poskytovat informace technického rázu, výkresovou dokumentaci, ovadách výrobků, informace o obchodních aktivitách ani reklamacích. Sdělení ovšem bylo přes mailovou poštu svému kolegovi ve firmě a kopii jsem posílala firmě, která provádí projekt dodávky jmenované turbíny a je vázána smluvní povinností neposkytovat 3. straně informace o našich společných aktivitách. Také se ukázalo, že ten komu jsem tuto zprávu posílala nikomu dál nic neposílal, mám podezření, že Zaměstnavatel si četl mou elektronickou poštu, přesto, že mu nebyla určená. Prosím o názor.

Re: Výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 14:13:13

Dobrý den, to, co uvádíte, se jako důvod pro okamžité zrušení PP nejeví. Při napadnutí platnosti zrušení by byla poměrně velká šance na úspěch, protože by firma neprokázala naplnění zákonných důvodů.
Kontrola e-mailů je ožehavá záležitost, která sahá až k základním právům v ústavě. I na maily se tak vztahuje ochrana listovního tajemství. Přímo jejich obsah zaměstnavatel kontrolovat nesmí, ale dokázat v praxi, že to není dodržováno, je ze strany zaměstnance téměř nemožné. Zaměstnavatel však může kontrolovat, jak je využívána pracovní doba a prostředky (např. PC). Avšak nikoliv podle obsahu mailů, ale podle toho, o jakou jde komunikaci (s kým a v jaké frekvenci). Pokud bude zřejmé, že nejde o pracovní komunikaci, pak lze vyvodit sankce. Tolik tedy obecně ke kontrole pošty.

Okamžitá výpověď

Alena Blechová, 31.10.2008 11:04:07

Prosím o radu. Dcera má nastoupit do diagnostického ústavu. Pracuje v jedné nejmenované firmě. Je možné ukončit pracovní poměr okažitě a zažádat o výplatu na náš /můj a manželovo/ účet. Dceři je teprve 16 let.
Děkuji za odpověď

Re: Okamžitá výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 13:58:22

Dobrý den, celou situaci řešte přímo se zaměstnavatelem. Tohle není příliš typická situace, bude nejvhodnější si vše předem dohodnout.

okamžité zrušení prac. poměru

Vlaďka Mašatová, 23.10.2008 21:51:47

Dobrý den. CCa rok pracuji u firmy, která mi neproplání ani přesčasy ani svátky ani příplatky za práci v sobotu a neděli( ani mi neumožňuje vybrat si náhradní volno). Pokud bych chtěla okamžitě zrušit prac.poměr podle par.56, je to možné? Vím, že existuje lhůta 2měsíce pro uplatnění , takže kdybych uplatnila např. srpnové nebo zářijové nedoplatky, mám naději na úspěch?
Děkuji za odpověď. VM

Re: okamžité zrušení prac. poměru

martin brettl, 24.10.2008 11:08:25

Dobrý den, pracuji cca 5 let ve firmě letos se můj zaměstnavatel rozhodl část podniku prodat i se zaměstnanci jinému nabyvateli. Jak je to s plněním smlouvy na dobu neurčitou a kolektivní smlouvou. Musí jí přebrat nový nabyvatel? Jakým způsobobem si vyjednat co nejlepší podmínky s novým nabyvatelem?

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 09:37:55

Pro p. Brettla: příště nevkládejte dotazy k příspěvkům jiného tazatele, sám můžete vidět, jak jsou pak odpovědi nepřehledné.

Pracovněprávní vztahy přecházejí beze změn, s totožnými podmínkami. Pokud bude chtít nový zaměstnavatel učinit nějaké změny, pak jen v souladu se ZP. Je třeba rozlišit záležitosti, které může upravovat jednostranně s ohledem na jeho potřeby (např. změna interních předpisů, určování směn aj.) a ty, jež může měnit pouze po projednání se zaměstnancem a s jeho souhlasem (např. změny pracovních smluv).

martin brettl, 24.10.2008 11:09:38

Děkuji za odpověd.
S pozdravem
MB

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 09:41:25

Pro paní Mašatovou: Pokud nastanou okolnosti podle uvedeného §56, pak je okamžité zrušení možné. To, co uvádíte, by účinným důvodem být mohlo. Když se to zaměstnavateli nebude zdát, může Váš úkon soudně napadnou pro neplatnost, ale měl by zvážit, jestli má vůbec šanci uspět.

okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem

Ivana Toráčová, 02.09.2008 18:26:56

Dobrý den,mám prosbu o radu,jak postupovat dále v případě,že jsem jako zaměstnanec v pracovním poměru na dobu neurčitou,po asi ročním pracovním poměru dostala v krátké době dva vytýkací dopisy,každý jiného charakteru,se nedostavila bez omluvy do zaměstnání ani o sobě nedala žádným zpusobemvědět.Takto jsem ze studu setrvala zhruba 2 měsíce.Nevím nyní jak nastálou situaci řešit tak,abych se mohla případně uchazet o nové zaměstnání.prosím o radu,předem děkuji.

Re: okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem

Karel Dlouhý, 02.09.2008 19:19:12

Nejlépe by bylo se dohodnout o skončení pracovního poměru dohodou.

Výpověď

Jana Kulichova, 02.09.2008 17:34:30

Dobrý den,chtěla bych změnit zaměstnání.Nový zaměstnavatel ale požaduje nástup co nejdříve. Je možné ukončit pracovní poměr u stávajícího zaměstnavatele dříve než uplyne dvouměsíční výpovědní doba? S ukončením dohodou nebude zaměstnavatel souhlasit.Děkuji předem za odpověď.

Re: Výpověď

Karel Dlouhý, 02.09.2008 19:22:29

Není možné ukončit. (Přečtěte si starší odpovědi na dotazy, bylo to již vícekrát zodpovězeno. Výpovědní lhůta dva měsíce je přece proto, aby si zaměstnavatel mohl najít náhradu.)

okamžitá výpověd

petra vojirova, 02.09.2008 11:58:49

Dobrý den, jsem zaměstnná v supermarketu. Vzhledem k jednání mé nadřízené jsem se po několika hádkách rozhodla ukončit prac poměr okamžitě a to písemně manažerce prodejny. Ta miale výpověd nepodpsala s tím,že vulgarity mé nadřízené nejsou a mám ihned nastoupit do práce jinak mi bude psaá absence. Prosím jak dlouho mi může absence psát a dokdy mi musí poslat zápočták? Nechci se tam už vrátit,radši at mi do zápočtového listu napáše porušování prac kázně . Můžete mi odpovědět? Děkuji Petra Vojířová

Re: okamžitá výpověd

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 13:40:37

Dobrý den, jestliže chcete okamžitě ukončovat PP, pak si nejprve musíte zjistit, kdy a za jakých okolností je to možné. Nevhodné chování vedoucí Vás rozhodně neopravňuje k okamžitému zrušení. Takže Vy jste PP platně neukončila, trvá i nadále. Nechodíte do práce, tudíž máte absence a po několika neomluvených dnech to naopak budete Vy, kdo dostane okamžité zrušení PP. Bude to zapsané v potvrzení o zaměstnání, nebude mít nárok na podporu a ještě po Vás budou moci vymáhat náhradu škody. Takže jste si to všechno "hezky" zkomplikovala sama.

Okamžitá výpověď zaměstnancem

Olga Novotná, 21.08.2008 21:10:09

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda můžu dát okamžitou výpověď z důvodu toho, že mi zaměstnavatel nikde neudal výplatní termín a výplatu mi posílá podle toho, kdy si "vzpomene". S jednou výplatou musím "vyžít" třeba i 7 týdnů. Už teď s jistotou vím, že mi zaměstnavatel nepodepíše dohodu. V úvahu přichází standardní výpověď s dvou měsíční výpovědní lhůtou, ale to bych nechtěla. Zaměstnavatel mi také slíbil, že po ukončení zkušební doby mi dá určitý plat, na kterém jsme se domluvili. Mzdový výměr na tento plat mi nevystavil a poslední výplaty jsou pouze v té hodnotě, kdy jsem naposledy podepisovala mzdový výměr (na nižší částku - plat se mi zvedal po měsíci). Myslíte, že bych měla šanci z od mého zaměstnavatele "utýct" co nejdříve? Děkuji za odpověď.

Re: Okamžitá výpověď zaměstnancem

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 15:52:59

Dobrý den, těžko Vám vydá "mzdový výměr" na "plat", jelikož nemáte nárok na plat, ale na mzdu. Směšujete tak dvě rozdílné věci.
Jestliže není stanoven výplatní termín (ač by měl být), pak platí §141 ZP: mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku. Příklad: mzda za červen musí být vyplacena do 31.7. Jestliže není, pak po uplynutí 15 dnů od začátku srpna vzniká takové prodlení, pro které může zaměstnanec okamžitě ukončit PP.
Podle toho, co píšete, by to u Vás mělo být možné.

Okamžité zrušení PP zaměstnavatelem

Vendula Václavková, 18.08.2008 07:44:49

Dobrý den, máme problém s jedním zaměstnancem, který nám již měsíc nechodí do práce-má neomluvenou absenci. (pokládá nám telefony, nereaguje na písemné výzvy).Poštou jsme mu na dodejku zasílali upozornění, že pokud se toto bude opakovat, hrozí mu ukončení PP dle § 52 písm.g). Avšak si tento dopis záměrně nepřebral. Máme toto považovat za nedoručené? Může zaměstnavatel dát tomuto zaměstnanci okamžitou výpověď dle § 55 ZP odst.1 písm. b)? A pokud tuto výpověď zašleme doporučeně poštou ( a zaměstnanec si to zase nepřevezme) můžeme to považovat za ukončení PP? Ve vnitřním předpisu má firma uvedeno, že pokud se jedná o opakované absence, tak se toto považuje za hrubé porušení pracovních povinností zaměstnance.
Víme, že dotyčný pracuje jinde (asi načerno), u nás mu vzniká dluh na pojistném,nevíme si rady. Děkuji za radu S pozdravem Václavková V.

Re: Okamžité zrušení PP zaměstnavatelem

Mgr. Oldřich Topka, 21.08.2008 14:36:09

Dobrý den, jako zaměstnavatel máte znát zákoník práce. Při takhle dlouhé neomluvené absenci je jasné, že došlo k porušení pracovních povinností zvlášť hrubým způsobem a je možné okamžitě ukončit PP podle §55/1-b ZP.
Pokud jde o doručování, pak platí fikce doručení i v případě, že zásilku nepřevezme nebo převzetí odmítne (§336 ZP).
A kromě toho by se dalo zvážit, jestli po zaměstnanci nepožadovat náhradu škody, kterou svým jednáním způsobil zaměstnavateli a třeba ho i zažalovat. V této věci by jste měli velkou šanci na úspěch.

RE

libuse celikovska, 13.08.2008 12:01:46

Dobry den,Chtela bych se zeptat jestli zamestnvatel muze zamestnaci neviplatit mzdu.Manzel jezdil jako ridic mel havarku ato se odepsaloProtoze to mel na lising tak musi zaplatit 10 ze skody. a to je to ze mu nedal plat.Ja si myslim ,ze na nejakou cast by mel narok.Dekuji

Re: RE

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 16:22:34

Dobrý den, to je nesrozumitelný dotaz, o co Vám jde? Není možné, aby mu nevyplatil žádnou mzdu. Pokud vůči němu má nějaký požadavek na náhradu škody, pak to musí projednat a uzavřít o tom dohodu. Svévolně mu škodu ze mzdy strhávat nemůže.

paragraf 56 jeho uplatnění zpětně

Radek Setínský, 12.08.2008 19:37:19

Dobrý den, chci se informovat,zda je možno, uplatnit paragraf 56 zpětně. Mám totiž problém. Chci dát ve firmě výpověď a mám smlouvu na dobu určitou. Problém je však v tom, že den splatnosti výplaty je 25. v měsíci a tím pádem zaměstnavatel všechny zaměstnance chlácholí slovy, však výplata do konce měsíce nebo začátkem následovného přijde. A tak vždy čekám. Výplata opravdu přijde, ale třeba o pět dní později než je dohodnuto a jistotu nikdy nemám. Chci tedy vědět, zda mohu dát výpověď formou paragrafu 56 a požadovat tříměsíční odstupné. Jedná se mi o to, že bych tyto dny, které mi zaměstnavatel dlužil výplatu sečetl a nárokoval bych je jako časový úsek delší jak 15 dní po splatnosti. U nás ve firmě mi kolegové tvrdí, že to jde, ale radši se zeptám Vás, abych nenarazil. Prosím, poraďte mi popř., na kterou podobnou klauzuli nebo paragraf v zákoně se mohu odvolat. Děkuji za odpověď.

Re: paragraf 56 jeho uplatnění zpětně

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 16:19:34

Dobrý den, to není pravda. Jedná se o 15-denní lhůtu, která se týká jednotlivé výplaty. Zpoždění u více výplat takto sčítat nelze, to je nesmysl. To by z Vaší strany bylo neplatné zrušení PP a pokud by Vás firma žalovala, neuspěl by jste.
Zaměstnanec může okamžitě zrušit PP nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy se dozví o důvodech, které ho k tomu opravňují. Takže žádné zpětné zrušení v delším časovém horizontu možné není.

Re: paragraf 56 jeho uplatnění zpětně

Lucie Kumstová, 14.01.2009 17:58:15

Dobrý dne, chtěla bych se zeptat jestli je možné zrušit PP v případě, že mi má zaměstnavatel 15. vyplatit mzdu, ale do 30. jsem žádné peníze neobdržela? Ve smlouvě mám totiž napsáno, že mzdu dostanu 15. v hotovosti nejpozději do 30. na adresu. Jakou formou se PP ukončuje? Děkuji za odpověď

okamžité ukončení PP z důvodu nemoci z povolání

Helena , 12.08.2008 01:01:57

Dobrý den,
při výkonu svého povolání jsem se nakazila infekční chorobou z důvodu zamlčování důležitých informací ze strany zamětnavatele (jednalo se o manipulaci s infikovaným biologickým materiálem) a také z nedostatečného hygienického režimu na pracovišti. Jsem v PN a na neschopence mám vyznačeno nemoc z povolání. Karanténa a léčba brzy zkončí a protože podmínky na pracovišti jsou stále stejné, hrozí mi opakovaná nákaza. Chci ukončit pracovní poměr co nejdříve, na pracoviště se už nechci v žádném případě vrátit. Prosím poraďte mi, jak bych měla postupovat. Zkusím dohodu o ukončení PP, ale vyjednávání bude asi velmi složité. Potřebuji být dobře připravená. Děkuji. Helena

Re: okamžité ukončení PP z důvodu nemoci z povolání

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 16:14:56

Dobrý den, na tom není nic tak složitého. Buď na dohodu přistoupí anebo ne. Můžete argumentovat tím, že na pracovišti není zabezpečena dostatečná ochrana zdraví zaměstnanců a budete v této věci kontaktovat příslušné instituce. Nebo jste již dříve mohla podat výpověď. Zatímco jste marodila, by Vám uběhla výpovědní doba (nebo její část) a PP již mohl skončit. To už teď ale nedoženete.

Helena , 14.08.2008 01:42:26

Neschopnost mi začala první týden v srpnu. Kromě léčby jsem měla karanténu, takže jsem nemohla dělat nic. Telefonicky jsem tedy oznámila, že po vyléčení už nechci nastoupit (bylo mi to odsouhlaseno) a tak jsem odfaxovala dohodu o ukončeni PP. Nyní spekulují a nutí mě, že musím nejdříve ukončit PN a pak přijít podat výpověď osobně, protože v době neschopnosti jí nesmím dávat. Pokud se nedohodneme, stihnu podat klas. výp. ještě v srpnu, ale budu mít 2měsíční výpovědní lhůtu. Jednalo se mi o to, jak vyřešit období, než příslušné orgány zjednají nápravu a já už budu práce schopná. Děkuji Helena.

Oldřich Topka, 14.08.2008 08:04:02

Dobrý den, to jim nesmíte věřit takový nesmysl, jako že zaměstnanec v době PN nemůže podat výpověď. Tu nemůže v této ochranné době dát zaměstnavatel, ale zaměstnanec ji může dát kdykoliv, i když je nemocný.
Pokud jde o bezpečnost a ochranu zdraví při práci, s tím se obraťte na oblastní inspektorát práce, který má tohle hlídat.

Helena Kubrová, 14.08.2008 22:49:39

Děkuji.Helena

Okamžité zrušení pracovního poměru

Jan Trédl, 11.08.2008 16:35:38

Dobrý den, okamžitým zrušením podle § 55 odst 1 písm b) Zákoníku práce, ukončil se mnou můj zaměstnavatel pracovní poměr k 31.1.2008. Uvedený dokument mi odeslal poštou 11. 2. 2008 a mně byl doručen 12. 2. 2008. Rozhodnutím Okresního soudu bylo určeno, že okamžité zrušení pracovního poměru je neplatné. Netrval jsem na dalším zaměstnávání. Spor se táhl a rozsudek nabyl právní moci teprve v minulých dnech. Kterým dnem skončil můj pracovní poměr a jaké mám nároky vůči zaměstnavateli z důvodu neplatnosti okamžitého zrušení pracovního poměru.

Re: Okamžité zrušení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 16:11:37

Dobrý den, o tom jste se měl nechat poučit u soudu. Pokud soud okamžité zrušení prohlásil za neplatné, pak Váš PP neskončil a trvá dál. Zaměstnavatel by Vám tedy měl umožnit opětovný nástup do zaměstnání a přidělit Vám práci podle Vaší smlouvy. Pokud pro něj pracovat nechcete, pak se na skončení PP můžete dohodnout nebo podáte výpověď.
Hlavním nárokem je, že za celou dobu soudního řízení by Vám měla náležet náhrada mzdy.

Okamžitá výpověď zaměstnavatelem

Eva Fikrlová, 09.08.2008 15:30:35

Prosím o radu, jak dále postupovat v případě, že výpověď daná zaměstnavatelem dle paragrafu 55 není v souladu se zákonem (chybí věcné vymezení hrubého porušení). Výpověď byla osobně předána zaměstnanci ve zkušební době. Zaměstnanec nemá zájem dále ve firmě pracovat. Moc děkuji za odpověď.

Re: Okamžitá výpověď zaměstnavatelem

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 16:04:41

Dobrý den, proč bylo zaměstnanci dáváno okamžité zrušení, které se musí náležitě odůvodňovat, když ve zkušební době stačí PP jednoduše zrušit? To jasně svědčí o neznalosti zaměstnavatele.
Pokud ani jedna strana nemá zájem v právním vztahu pokračovat, pak to prostě řešte neformálně. Domluvte se s ním, okamžité zrušení roztrhejte a podepište dohodu o rozvázání PP nebo mu předejte zrušení PP ve ZD.
Jinak by to ale (kdyby chtěl) mohl napadnout soudně, pro neplatnost okamžitého zrušení.

zrušení pracovni smlouvy dohodou

martina šiborova, 08.08.2008 19:03:54

dobry den,chtěla bych se zeptat:zaměstnavatel ruši prodejnu.Bylo nam řečeno,že pokud si najdeme jine misto nebude nam delat problemy a pusti nas.Prodejna končí 30.9.08.Dnes jsem donesla napsanou smlouvu na rozvázani prac.poměru dohodou k 31.8.08,ale on mě ji odmítl podepsat s tím,ze potřebuje lidi na likvidaci prodejny.Ja jsem si ale zajistila nove zaměstnani ale bohužel nebudu moct nastoupit.dekuji

Re: zrušení pracovni smlouvy dohodou

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 15:58:31

Dobrý den, takové ústní přísliby nejsou závazné. Pokud na nové místo nenastoupíte, pak Vám nový PP nevznikne. Zkuste mu připomenout jeho slib, ale nic konkrétního si na něm nevymůžete.
Kdyby jste přestala chodit do práce, mohl by Vás okamžitě propustit a chtít náhradu škody. Je na Vás, jestli by jste to chtěla riskovat.

dotaz

Pavel Zezula, 08.08.2008 13:17:47

Dobry den mam prosbu normalne bych si to nasel v nasem zakoniku prace , bohuzel sem zamestnancem slovinske firmy. Muj zamestnavatel mi dal vypoved podle Ur.l. RS 42/2002 jejich zakoniku prace. Ve vypovedi mi poslal tri duvody spatne obleceni na pracovisti jedna neomluvena absence a manipulace s vozidlem ,ktera mi nebyla povolena. Tata manipulace byla na popud meho nadrizeneho a dalsi vec ,nebyl sem pisemne poucen a spravne manipulaci. O zadne z techto chyb nebyl ucinen zapis respektive nic sem nepodepsal. Nikdo mi ani nic na podepsani nedal. Dalsi vec prvni dve z techto chyb se stali na zacatku meho pracovniho pomeru coz je neco pres tri mesice zpatky. Neni mozne ze sou tyto chyby uz promlcene. Prosim o radu jak se zachovat v tete situaci na internetu nemuzu nic najit predem dekuji...

Re: dotaz

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.08.2008 14:33:06

Dobrý den,
na tento problém se zeptejte odborníka na slovinské právo - tedy nejlépe slovinského advokáta. Ti nám zde však opravdu neodpovídají.

marcel nováček, 08.08.2008 20:05:09

Vy pracujete ve Slovinsku?Pokud ne a jste zaměstnán v čechách, musí se zaměstnavatel řídit naším zákoníkem práce.a výpověd dle Slovinského ZP je neplatná.

Výpověd

Julie Muchová, 06.08.2008 13:58:37

Dobrý den,
Mám problém se zaměstnavatelem a nevím na koho se obrátit.Do téhle doby jsem si dokázala celkem pomoct sama.
Předem se omlouvám,že vás otravuji,ale pokud je to jen trochu možné zkuste mi poradit.
Již přes 8 měsíců pracuji u soukromníka.Vyplácení mzdy mělo vždy zpoždění oproti výplatnímu termínu uvedeném ve smlouvě.
Vždy jsme se nějak dohodli.Tento měsíc jsem však mzdu nedostala ještě vůbec.V pracovní smlouvě je uveden termín k 20.dni.
Včera to bylo však více než 15.dní co mi výplata nebyla vyplacena.Podle zákoníku práce paragrafu 56 odstavce 1 písmena b,jsem podala písemně okamžité zrušení pracovního poměru k 5.8. 2008.Mám tedy právo na vyplacení mzdy a trojnásobku průměrné mzdy jako odstupné.
Zaměstnavatel semnou,ale nekomunikuje a peníze mi nechce vyplatit.
Jak se mohu dále bránit?
Moc Vám děkuji.
S přáním pěkného dne Muchová Julie.mjulie@seznam.cz

Re: Výpověd

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.08.2008 14:38:16

Dobrý den,
okamžitě zrušit pracovní poměr pro nezaplacení mzdy byste však za měsíc červen mohla až k 15. srpnu - nejde o 15 dní počítaných od data uvedeného ve smlouvě jako termín výplaty, ale o 15 dní od data splatnosti mzdy a ta je podle zákona nejpozději do konce následujícího měsíce - viz § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce. Vedle dlužné mzdy byste pak měla nárok i na odstupné.
Vzhledem k tomu, že však nebyla výpověď podána platně, žalobu soudu zatím nepodávejte a vyčkejte do 15.8., kdy zaměstnavateli opětovně zašlete okamžité zrušení prac. poměru a pak můžete dlužnou mzdu vymáhat i soudní cestou.

dotaz

Soňa Nezbedová, 04.08.2008 11:14:26

Dobrý den.Náš zaměstnanec od 30.6. nenastoupil do zaměstnání.Poslala jsem mu tři výstahy(tu první doporučeně)kde jsem podotkla,že s ním může být ukončen PP.K 15.7.jsem poslala"výpověď"bohužel ne "okamžité zrušení"Zaměstnanec vůbec nereagoval a 29.7.mi poslal neschopenku s tím že je práce neschopen od 10.7.K 31.7.jsem mu poslala již"okamžité zrušení PP.Jsem v právu?Jak tedy postihovat těch"10dní"co nepřišel do práce a nijak je neomluvil.Je tedy z mé strany okamžité zrušení PP platné?A jaké dát datumy,do výpovědi?Prosím poraďte je to všechno zamotané.Pokud přece nepřinesl neschopenku hned,jak je to postižitelný.Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 05.08.2008 12:06:02

Dobrý den, více jak 5-denní neomluvená absence je zvlášť hrubým porušením pracovních povinností a je možné přistoupit k okamžitému zrušení PP. To jste také měla udělat hned ze začátku. Psát nějaké výzvy a nakonec mu zaslat výpověď bylo zcela zbytečné a celou věc to jen komplikuje. Navíc pokud je v pracovní neschopnosti nelze mu dát výpověď s výjimkou výpovědi podle §52g) ZP.
Zaměstnanec je jinak povinen prokázat pracovní neschopnost bez zbytečného odkladu.
Za dny, kdy nebyl v práci, je možné požadovat náhradu škody, kterou svými neomluvenými absencemi způsobil. Pokud si nevíte rady s tím, jak věc řešit a jak vyčíslit škodu a nárokovat ji, pak zajděte za advokátem.

Ukončení pracovního poměru v co nejkratší době

Pavel Sedláček, 04.08.2008 09:32:27

Dobrý den, mám uzavřítou pracovní smlouvu do konce tohoto roku. Naskytla se mě možnost jiného zaměstnání, kde po dohodnutí všech podmínek musím nastoupit do nového zaměstnání cca do 1. týdne.
V nynějšího zaměstnavatele jsem nespokojen z důvodu neomezené pracovní doby. Mám stanovený fixní plat, na pracovní výkaz si musím psát pouze 8 hod denně, ale skutečnost je, že pracuji 10 i více hodin. U firmy pracuji 6 roků a ještě před 1,5 rokem jsem pracoval za hodinovou mzdu, ale přesto jsem nedostal nikdy žádný příplatek za přesčas, práci o víkendu ( a to jsem míval 200 - 220 hod měsíčně)
Děkuji za radu. Sedláček Pavel

Re: Ukončení pracovního poměru v co nejkratší době

Mgr. Oldřich Topka, 05.08.2008 11:23:26

Dobrý den, popsal jste do sice dobře, ale v čem chcete poradit? Jestli Vám jde o skončení PP, pak se můžete pokusit dohodnout na rozvázání PP, to je nejrychlejší. Pokud se nedohodnete, musíte podat výpověď. Tam ale běží výpovědní lhůta. Anebo se můžete pokusit PP okamžitě zrušit pro nezaplacení mzdového nároku, ale není jisté, že to nenapadne pro neplatnost. Anebo prostě přestanete chodit do práce, ale vystavujete se riziku okamžitého zrušení PP ze strany zaměstnavatele a hlavně tomu, že bude požadovat náhradu škody. Jinak o tomhle všem je tu toho napsáno již hodně, tak si projděte diskuze.

Pavel Melichar, 15.07.2008 17:21:01

Dobrý den,
pracuji ve společnosti cca půl roku, smlouvu mám na dobu určitou. Smlouva vyprší asi za měsíc.Po 4 měsících zaměstnavatel najednou ohlásil změny v pracovní smlouvě, a to ve výši platu. Avšak podotýkým, že jsem nic nedostal písemně, tudíž jsem ani nové podmínky odměňování nepodepsal. Teď chci co nejdříve skončit. Podle mého názoru zaměstnavatel porušuje písemnou smlouvu tím, že mi nechce vyplatit výplatu stanovenou ve smlouvě. Mohu se nějak bránit?Je možné zaměstnavatele "donutit", aby mi vyplatil peníze, které mi náleží?Mohu dát okamžitou výpověď protože smlouva není dodržena?
Mnohokrát děkuji za radu.
Melichar

Mgr. Oldřich Topka, 17.07.2008 15:34:23

Dobrý den, nemůžete okamžitě zrušit PP, protože není dodržena smlouva, ale budete moci v případě, že Vám nezaplatí to, co máte sjednáno v pracovní smlouvě do 15 dnů ode dne, který je ve smlouvě určený jako výplatní termín. Ale pozor na dvě věci. 1) pokud není mzda sjednána ve smlouvě, ale ve mzdovém výměru, pak ji zaměstnavatel může jednostranně měnit. Pokud je ve smlouvě, pak ne, to lze jen se souhlasem zaměstnance. 2) Není-li termín výplaty sjednán ve smlouvě, ale v nějakém jiném předpisu zaměstnavatele, pak platí, že okamžité zrušení lze učinit 15 dnů po skončení měsíce, kdy Vám měla být mzda vyplacena, a nikoliv tedy ode dne, který zaměstnavatel jednostranně určil za výplatní den.

Okamzité zrušení prac.pomeru.

Josef Korgen, 09.07.2008 14:19:42

Zamestnavateli jsem predlozil dne 26.4.2008 pracovní
rekomandaci vystavenou ČSSZ v Praze v popisu prací a
cinosti ktere nesmim vykonávat ktera byla vystavena
od CSSZ dne 24.4.2008.
Zamestnavatel me nadale zamestnával pracemi které
jsem me nesmel pridelovat podle této pracovní rekomandace a tak jsem po 15 dnech nečinosti zamestnavatele podal zadost o okamzite skonceni
pracovnípomeru podle § 56 písm.a) s tím ze mne
nepřevedl na jinou práci.
Zamestnavatel mne sdelil ze musim predlozil pouze
lekařský posudek od pracovního lekaře, nikoliv
od ČSSZ i když pod posudkem ČSSZ je lékař podepsán
Prosím o sdelení zda-li je nutný současný posudek
od pracov. lekaře ci postací od ČSSZ.
Dekuji za odppoved

Re: Okamzité zrušení prac.pomeru.

Mgr. Oldřich Topka, 15.07.2008 15:37:29

Dobrý den, takový posudek od OSSZ by měl mít platnost lékařského posudku, který může být podkladem pro okamžité zrušení PP. Kontaktujte příslušnou OSSZ a celou záležitost s nimi projednejte.

zrušení pracovního poměru

Zlata Rožnovjáková, 01.07.2008 04:55:35

Jsem u zaměstnavatele přes rok a bohužel jsem dne 30.5. nastoupila na neschopenku s naštíplou rukou. Dne 9.6. mě volala šéfová, že existují nějaké nesrovnalosti v mé práci a že se potřebuje se mnou poradit, jestli bych nebyla ochotna dojet do práce ( mám to přes dvacet kilometrů ). Přijela jsem tedy na druhý den do firmy, kde mi bylo přímo řečeno, abych si vybrala priority a rozhodla se jestli chci i nadále být na neschopence. Podala jsem výpoveď s dvouměsíční výpovědní lhůtou a zůstala na neschopence doma ( jsem samoživetelka s dvěma dětmi ). Nabídla se mi možnost jiného zaměstnání v místě bydsliště, tak jsem volalal do firmy, jestli by paní šéfová, byla tak hodná a ukončila se mnou pracovní smlouvu na dohodu dřív ke dni 30.6., řekla mi, že není problém, že si mám ukončit neschopenku, vzít vrátit klíče a přijet, že to nějak uděláme, ale když jsem tam dnes přijela, řekla mi, že se mnou nic neukončí a jestli zítra neneastoupím do zaměstnání zpěšt, podá na mě trestní oznámení

Re: zrušení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 03.07.2008 14:31:14

Dobrý den, tak to je nesmysl nejhrubšího kalibru. Za něco takového není totiž možné podat trestní oznámení, které by bylo účinné. Jde pouze o plané výhrůžky, které nemají opodstatnění v zákonech. Vaše chyba je v tom, že jste uvěřila jejich příslibům, přestože Vám podle jejich dosavadního chování mohlo být zřejmé, že to z jejich strany nebude dodrženo.

výpověď z pracovního poměru

Lucie Nytrová, 29.06.2008 14:06:35

Dobrý den, u svého zaměstnavatele jsem zaměstnána od června minulého roku a práci jsem zvládala bez potíží.Nyní se však u mne projevily zdravotní problémy, díky nímž nejsem schopna práci vykonávat. Podávám tedy výpověď. Zaměstnavatel však trvá na dvouměsíční výpovědní lhůtě, po kterou bych já stejně musela být na nemocenské. Chtěla bych se tedy zeptat, zda mám nárok na okamžité ukončení pracovního poměru, když mám od lékaře potvrzení, že nemohu v tomto prostředí pracovat. Předem děkuji za co nejrychlejší odpověď.

Re: výpověď z pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 03.07.2008 14:26:45

Dobrý den, pouhá zpráva od lékaře Vám nestačí. Musela by jste mu předložit lékařský posudek. On by Vám měl zajistit jinou vhodnou práci a pokud to neudělá do 15 dnů od předložení posudku, pak teprve můžete PP okamžitě zrušit. Jinak nejde o to, že by zaměstnavatel trval na výpovědní době, ta je totiž daná přímo zákonem a nezáleží tedy na vůli zaměstnavatele.

Okamžité zrušení PP zaměstnancem

helena rychlikova, 26.06.2008 21:00:02

Přeji hezký den, ráda bych věděla, můžu-li využít paragraf 56 odst. b) pokud mi zaměstnavatel neproplatil dodnes část mzdy (přesčas z měsíce března). Děkuji

Re: Okamžité zrušení PP zaměstnancem

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 12:56:00

Dobrý den, to je tu zodpovězeno již mnohokrát. Pokud jste to neučinila do 2 měsíců ode dne, kdy jste se o tom dozvěděla (což je zpravidla výplatní den), pak jste promarnila lhůtu a Vaše zrušení nebude účinné.

Odstupné

Miroslava Křikavová, 26.06.2008 20:47:05

Dobrý den,
> Můj zaměstnavatel mi dává výpověď, protože převádí část své výroby na jinou
> firmu ( prý dceřinnou spol.). S touto společností mám uzavřít novou pracovní
> smlouvu na dobu neurčitou, pro mě velmi nevýhodnou a musela bych dojíždět na
> Kladno po dobu rekonstrukce stávajícího pracoviště. Ve smlouvě není uvedena
> pracovní doba ani doba po kterou bych na Kladně měla pracovat- pouze místo výkonu práce :Kladno,Praha. Odmítla jsem na
> takovou smlouvu přistoupit a náhradní místo pro mě nemají. Mám v tomto případě
> nárok na odstupné?
> Děkuji za odpověď
>

Re: Odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 12:53:58

Dobrý den, pokud se převádí činnost zaměstnavatele na jiného, pak zaměstnanci a jejich smlouvy mají přecházet beze změn. Pokud Vám nabízejí nové smlouvy, aniž by odpovídali těm původním, pak to není správné. Můžete trvat na tom, aby Vás zaměstnávali podle platné pracovní smlouvy od původního zaměstnavatele. A pokud pro Vás takovou práci nemají, pak Vám mohou dát výpověď, ale s 3-násobným odstupným. Pokud nebudou jednat, obraťte se na právníka nebo inspektorát práce.

Síbek Pavel, 25.06.2008 20:16:04

Dobrý den, obracím se na vás s tímto dotazem: manželka obdržela cca v polovině června 2008 výpověď z prac.poměru dle §55 pro porušení prac.kázně. Ve firmě byla zaměstnána od 2.1.2008, a měla tedy právo na cca 9-10 dní dovolené,kterou si ovšem až doposud nevybrala. Zajímalo by mě, zda v tomto případě má nárok na proplacení nevybrané dovolené či nikoli.
Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 12:49:32

Dobrý den, ano, je (viz §222/2 ZP).

Okamžitá výpověď

Eva Sýkorová, 24.06.2008 10:44:00

Dobrý den, zaměstnavatel mi v prosinci 2007 a lednu 2008 ústně slíbil proplacení přesčasů - prosincové proplatil, lednové nikoliv, i když o tom několikrát byla diskuze, k proplacení nedošlo. Ráda bych ukončila pracovní poměr, nechce ani slyšet o dohodě k určitému datu, trvá na klasické 2 měsíční výpovědní lhůtě. Mám zde cca 30 hodin přesčasů, 5 dní loňské a poměrnou část letošní dovolené. Mám nárok na okamžitou výpověď s tím, že mi je zaměstnavatel povinnen toto proplatit? Případně prosím poradtě jiný vhodný způsob, jak postupovat. Děkuji.

Re: Okamžitá výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 12:48:35

Dobrý den, pokud přesčasy neproplatil, pak by jste měla mít možnost okamžitého zrušení PP. Je k tomu ovšem stanovena lhůta a to 2 měsíce ode dne, kdy se o důvodu pro okamžité zrušení PP (tedy o neproplacení přesčasů) dozví. A to jste již promarnila, takže by to mohl účinně napadnout pro neplatnost. A pokud nezaplatí dobrovolně, pak se k penězům nakonec nedostanete jinak než přes soud. Můžete také podat podnět na inspektorát práce.

Výpověd´ a zrušení pracovního poměru

pavel konrad, 20.06.2008 02:31:17

Dobrý den.
Jsem zaměstnán od 1.4.2008 se zkušební dobou na 3měsíce.Ústně jsem zaměstnavateli zdělil dne 13.6. že končim (od tohoto data jsem nebyl v zaměstnání) a osobně předal písemné oznámení dne 19.6.(tento datum je na mém oznámení dnem kdy se ruší pracovní poměr).
U předávání mého písemného oznámení mi zaměstnavatel zdělil,že mi dává výpověď formou hrubého porušení pracovní kázně a již mi jí poslal poštou.Ješte mi nebyla doručena!
Zajímalo by mě zdali mi může touto formou dát výpověď i přesto že jsem ve zkušební době a věděl že chci skončit,pokud ano tak prosím o radu jak se mohu bránit proti zaměstnavateli.
Před děkuji
Konrád Pavel

Re: Výpověd´ a zrušení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 20.06.2008 08:23:03

Dobrý den, může Vám ji dát, pokud se domnívá, že jsou pro to důvody. A pokud jde o Vás, je sice možné zrušit PP ve zkušební době pouze ústně, ale v každém případě je vždy lepší činit takové věci písemně. Pokud by jste podal písemné zrušení a nechal si potvrdit jeho převzetí zaměstnavatelem, pak by na Vás tyhle triky nezkoušel. Jestli se teď budete chtít bránit, budete muset podat žalobu a bude se prokazovat, že PP skončil 13.6. a ne okamžitým zrušením.

okamžité zrušení prac.poměru

Petra Urbanová, 18.06.2008 08:10:23

Dobrý den!Jsem zaměstnána na dobu určitou od 15.7.07 do 16.7.08,zaměstnavatel mi přestal přidělovat práci,hradit mi mzdu,soc. a zdrav.pojištění.Protože tento problém vznikl se mzdou za měsíc duben a zaměstnavatel se mnou žádným způsobem nekomunikuje(na adrese sídla nikdo není,na email,ani dopisy neodpovídá,pouze z počátku odpověděli inspektorátu práce na který jsem se obrátila,že za ně v současné době nemá kdo jednat,rozhodla jsem se tento prac.poměr okamžitě zrušit,zrušení jsem zaslala na adresu sídla zaměstnavatele(dopis s dodejkou)dodejka se mi vrátila 16.6.08,nicméně potvrzene razítkem jiné organizace s podpisem paní u kterého je připojen dovětek v zastoupení.Nemám možnost ověřit zda ji k tomu zaměstnavatel pověřil,Mohu tedy považovat pracovní poměr za skončený?
Děkuji Vám za odpověď

Re: okamžité zrušení prac.poměru

Mgr. Oldřich Topka, 19.06.2008 15:49:18

Dobrý den, to není jisté. Pokud zaměstnanec něco doručuje zaměstnavateli, pak je to doručené teprve když zaměstnavatel písemnost převezme. A v tomto případě nemůžete mít za prokázané, že dotyčná osoba je oprávněna, tudíž nemáte důvod se oprávněně domnívat, že bylo řádně doručeno. Pokuste se v obchodním rejstříku zjistit, jestli nedošlo u firmy ke změně údajů anebo tam zjistíte adresu jednatele a pokuste se doručit na adresu sídla i jednatele.

Petra Urbanová, 19.06.2008 17:00:22

Děkuji za odpověď a prosím ještě o radu!Pokud toto okamžité zrušení prac.poměru zašlu na adresu jednatele a on ho převezme má na okamžité zrušení prac.poměru vliv skutečnost ,že dle pracovní smlouvy do konce tohoto pracovního poměru již nezbývá celý kalendářní měsíc(smlova na dobu určitou od 15.7.07-16.7.08),mohu požadovat odtupné,nebo úroky z nevyplacených mezd?Pokud toto skončeníjednatel nepřevezme,bere se tato zásilka po 15.dnech kdy je po oznámení o uložení v úschově pošty za doručenou?
Děkuji Vám za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 20.06.2008 08:04:44

Dobrý den, ne, žádná fikce doručení zde neplatí. Musí zásilku převzít, v žádné lhůtě od uložení se zásilka nebude považovat za doručenou. Pokud to nedoručíte před uplynutím doby skončení PP, pak to nebude účinné a žádné nároky mít nebude. Kromě úroků z prodlení za dlužnou mzdu.

druhý pracovní poměr u jednoho zaměstnavatele

Kateřina Pechová, 10.06.2008 14:27:40

zaměstnáváme šičky na 2 směný provoz a dvě šičky by u nás rády pracovaly jako uklízečky, přičemž jejich představa je, že dopoledne bude uklízet a odpoledne bude šít a druhá šička naopak. tzn, že každá by měla plný úvazek jako šička a půlku úvazku jako uklízečka. Jak to mám právně ošetřit, 2 pracovními smlouvami, jednou na šičku a podruhé na uklízečku nebo stačí dodatkem smlouvy stávající a rozšířit pouze pracovní zařazení. Jde mi zejmén o dodržování přestávek a nepřetržitost práce. Děkuji za odpověď

Re: druhý pracovní poměr u jednoho zaměstnavatele

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 15:55:39

Dobrý den, řešení je na Vás. Můžete uzavřít dvě smlouvy, nebo s nimi podepsat některou z dohod. Pokud budou uklízet pravidelně a doba úklidu nepřesáhne více jak 20 hodin týdně, pak by přicházela do úvahy dohoda o pracovní činnosti. Dohoda o provedení práce je limitována 150 hodinami ročně, takže to by nejspíš nestačilo. Pokud jde o přestávky a nepřetržitost, pak si musíte dobře sjednat, jaký bude jejich rozvrh práce.

Prosim o pomoc / urgentne /

Erika Novotna, 21.05.2008 01:22:46

Dobry den.Zamestnavatel mi (a mojim dalsim 3 kolegom) naridil platene volno a zobral kluce od kancelarie s tym, ze vo stvrtok sa mame vratit do prace a zhodnoti nasu pracu.Ja uz som dostala upozornenie dla §52,pism.g.pred 2 mesiacmi, ktore bolo ciastocne pravdive len v tom, ze som urazila kolegu. Situacia je teraz taka, ze zamestnavatel chce zmenit pravidla vyplacania bonusov, kt.su v rozpore so zmluvou. Ja som sa voci tomu ohradila a preto mam nariadene volno. Po mojom navrate cakam vypoved a predpokladam, ze sa to zamestnavatel bude snazit uhrat na dalsie napomenutie a vypoved. Tuto pracu robim rada, pre tuto firmu uz pracovat nechcem, ale nechcem prist o peniaze z provizii. So zamestn.sa uz 2 kolegovia sudia.Poradte prosim>1.mozem sa este odvolat, ze nesuhlasim so znenim prveho napomenutia? 2.co mozem urobit, ked dostanem druhe napomenutie a tiez bude vymyslene? Mam volat Urad prace? 3.ked mi daju vypoved dla §52, pism.g, je vypoved.doba 2 mesiace? 4.da sa to riesit len sudom? Vdaka

Re: Prosim o pomoc / urgentne /

Mgr. Oldřich Topka, 28.05.2008 15:25:10

Dobrý den, výpovědní doba je 2-měsíční. Výpověď můžete napadnout jen u soudu, protože jediným jiným řešením je dohoda, která ale při výpovědi není příliš reálná. Výtky napadnout můžete, ale pokud je zaměstnavatel nepřehodnotí, pak s tím nic nenaděláte.
Dodržování zákoníku práce dnes již nekontrolují úřad práce, ale státní úřad inspekce práce.

výpověď dohodou

raduz corell, 17.05.2008 13:57:47

Dobrý den prosím o radu jak rozvázat pracovní poměr dohodou.Zaměstnavatel mi hrozí §55(neoprávněně) a já už nechci u zamětnavatele dále pracovat(i jiných mezilidských důvodů) potřebuji uvést že touto dohodou o RPP se zříkám jakékoli pozdější zodpovědnosti a pozdějších postihů ze strany zaměstnavatele nějakým §.Bez 2 měsíční lhůty, ihned.Děkuji

Re: výpověď dohodou

Mgr. Oldřich Topka, 19.05.2008 10:38:25

Dobrý den, dohodu můžete uzavřít tak, jak si ji sjednáte a ke dni, který si odsouhlasíte. Ovšem těžko se zřeknete své odpovědnosti. Pokud se totiž po čase zjistí, že Vaší vinou došlo například ke škodě, pak za ni budete odpovědný, i kdyby jste se své odpovědnosti "zřekl" stokrát.

výpověď

Marta Andrlíková, 11.05.2008 21:02:35

Dobrý den,
manžel pracoval u sokromníka od kterého dostal okamžitou výpověď podle § 55, doručena byla 2.5.2008. Ve výpovědi je uvedeno datum 21.4.2007, dále nebyla doručena do vlastních rukou. S výpovědí jsme nesouhlasili a napsali zaměstnavateli, že nesouhlasíme a trváme na dalším zaměstnání. Od 30.4.2008 má mažel pracovní neschopnost.Zaměstnavatel dluží manželovi mzdu za březen a duben, lhůta po splatnosti mzdy uplynula 6.5.2008, kdy jsme písemně zrušili pracovní poměr pro nevyplácení mzdy.
Zaměstnavatel nepřebírá písemnosti, chci se zeptat, kdy manželovi skončí pracovní poměr k tomuto zaměstnavateli?
Dále se chci zeptat, jestli musíme výpověď danou zaměstnavtelem žalovat u soudu jako neplatnou? A kam se obrátit, když zaměstnavatel nesplňuje podmínky zákoníku práce, manžel nastoupil 16.1.2008 a doposud nemá platební výměr, výplatní pásky a pod.
Děkuji za odpověď.

Re: výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 12.05.2008 10:30:38

Dobrý den, se žalobou o neplatnost okamžitého zrušení PP (ne výpovědi jak nesprávně píšete) se na soud obrátit musíte. Vaše písemnosti, ve kterých rušíte poměr nemají žádnou právní účinnost. Nejprve se totiž musí prokázat neplatnost okamžitého zrušení na straně zaměstnavatele. Žalobu musíte podat nejpozději do dvou měsíců. Co myslíte tím, že nebylo manželovi doručeno do vlastních rukou, když mu písemnost doručena byla, není jasné.

Marta Andrlíková, 12.05.2008 16:54:34

Musí být toto okamžité zrušení PP zaměstnavatelem posláno zaměstnanci do vlastních rukou? Nám byla zaslána doporučeně a přebrat ji mohl kdokoliv, třeba i soused.

Mgr. Oldřich Topka, 19.05.2008 10:35:49

Dobrý den, musí být zasláno do vlastních rukou.

Okamžité zrušení PP

Jindřich, 07.05.2008 20:23:37

Dobrý den. Vím, že zde bylo řečeno mnoho, ale... Syn dělá v jednom ppodniku, kde témře každý pracovník končí na okamžité zrušení PP (OZPP). Nikdo nebyl nikdy předem upozorněn na porušení pracovní kázně. Hedal jsem v ZP a článcích na netu ale nikde jsem nezjistil kolikrát musí být pracovník upozorněn před OZPP písemně. Zaměstnavatel si dělá doslova co chce. Jak postupovat? Různá soudní rozhodnutí ohledně neplatnosti OZPP jsou jedinečná a nedají se použít /pouze orientačně/. Můžete poradit? Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 12.05.2008 10:23:47

Dobrý den, OZPP zaměstnavatelem upravuje §55 ZP. Pokud jde o zvláště hrubé porušení pracovních povinností, pak není stanovena žádná povinnost zaměstnavatele, aby zaměstnance předem na něco písemně upozorňoval. Pokud se písemných výzev k odstranění nedostatků týká, naleznete je v §52 písm. f) a g) ZP. V tomto případě však nejde o OZPP, ale o klasickou výpověď. V případě, že se zaměstnanec domnívá, že OZPP bylo neoprávněné, musí zaměstnavateli doručit oznámení o tom, že trvá na dalším zaměstnávání a také podat žalobu o neplatnost OZPP. Teprve soud závazně rozhodne o tom, jestli na straně zaměstnanci byly dány důvody pro OZPP nebo ne a jestli zaměstnavatel celou situaci vyhodnotil správně.

Hana Hřebcová, 06.05.2008 19:33:57

Dobrý den,
ráda bych Vám položila pár otázek týkajících se okamžitého zrušení pracovního poměru, se kterými si nevím rady. Pracuji u soukromé firmy a ještě jsem nedostala mzdu za měsíc březen, která byla splatná 15. dubna. Jelikož se tohle nestalo poprvé, rozhodla jsem se, že podám výpověď. Chtěla bych se zeptat, komu konkrétně mám výpověď odevzdat a jak postupovat v případě, že mi ji zaměstnavatel odmítne podepsat, případně si nevyzvedne doporučený dopis, v němž budu svoji výpověď posílat.Velice děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 12.05.2008 10:10:50

Dobrý den, výpověď nebo okamžité zrušení PP musíte prokazatelně doručit zaměstnavateli, respektive osobě, která je oprávněná za něj jednat v pracovněprávních vztazích (např. nadřízený, asistentka vedoucího, která je oprávněna přebírat písemnosti apod.). Zaměstnavatel Vám žádnou výpověď podepisovat nemusí, jen je dobré mít potvrzené, že výpověď převzala oprávněná osoba. Pokud zaměstnavatel nevyzvedne doporučenou písemnost, pak mu doručeno nebude, protože zaměstnavateli je doručeno teprve ve chvíli, kdy písemnost převezme (§337 odst.3 ZP).

Hana Hřebcová, 14.05.2008 17:18:04

Velice děkuji za odpověď. Ještě bych se Vás ráda zeptala na jednu věc, a to jestli lze podat okamžitou výpověď (např. k datu 31.května) a zítra už do práce nejít a vybírat si do 31.května řádnou dovolenou.
Dále nevím zda správně chápu to, když si zaměstnavatel nevyzvedne doporučený dopis s mou výpovědí, tak to vlastně znamená, že je moje výpověď neplatná???

Anna Kotulová, 05.05.2008 07:09:26

Dobrý den, zajímalo by mne zda ještě existuje možnost a podle jakého paragrafu se řídit, když bych okamžitě zrušila pracovní poměr z důvodu péče o dítě. Pamatuji si z dřívějška,že nějaký paragraf z důvodu péče o dítě existoval. Existuje ještě něco pdobného v dnešním ZP? A je nějaká možnost k okamžitému přerušení pracovní smlouvy? Děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 05.05.2008 08:26:20

Dobrý den, žádný takový důvod současný ZP nezná. Okamžité zrušení PP je možné jen v případech podle §55-56 ZP. U zaměstnance se to týká zdravotního stavu nebo nevyplacení mzdových nároků. Pro detaily si projděte diskuze, bylo to již řešeno.

jak se dokazuje hrube poruseni p.k.

Rostislav Omáčka, 30.04.2008 12:11:26

Dobrý den,
Zaměstnavatel mi navrhl podepsat dohodu o ukončení PP. Když jsem ho požádal o uvedení důvodu na dohodu, začal vyhrožovat okamžitým zrušením PP, za hrubé porušení p.k..
Pracoval jsem dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a tedy se domnívám že mám nárok na odstupné. Nejsem si vědom toho, že bych jakýmkoli způsobem porušil prac.kázeň.
Pokud tedy obdržím paragraf, za hrubé porušení p.k. (bez předchozího upozornění na tuto skutečnost), mám ho považovat za platný? A kde se mohu proti tomuto odvolat? A jakým způsobem musí zaměstnavatel prokazovat (podotýkám: "smyšlené") porušení kázně?
Mám dojem že je zaměstnavatel ve finanční krizi, potřebuje snížit počet zaměstnanců a chce mě připravit o odstupné.
Předem děkuji za odpověď!

Re: jak se dokazuje hrube poruseni p.k.

Mgr. Oldřich Topka, 05.05.2008 08:41:49

Dobrý den, na odstupné není automatický nárok. Musí se jednat o propuštění z důvodu organizačních změn nebo ze zdravotních důvodů. Jestliže s Vámi rozváže PP z důvodu, který není pravdivý, pak mu musíte doručit, že trváte na dalším zaměstnání a pak výpověď nebo okamžité zrušení PP zažalovat o neplatnost.

Stanislava Pacholíková, 25.04.2008 20:25:58

Prosím o radu_- Od 1.11.07 do 31.3.08 - pracovní neschopnost. Dne 31.3.08 byla podána výpověď k 31.3.08. Písemně jsem zaměstnanci oznámila, že taková výpověď bez výpovědní doby neexistuje a tudíž je neplatná.
Zaměstnance jsem písemně žádala o nástup do zaměstnání.
Na doporučený dopis nijak nereagovala, tudíž jsem 15.4. napsala upozornění,o vzniku neomluvené absence.
Znova jsem žádala o nástup do zaměstnání.Reakce žádná. Zaměstnanec nereaguje na nic, telefonáty,sms dopisy.... a pracuje" zřejmě načerno"na benz.pumpě.
Mohu okamžitě zrušit prac.poměr dle §55? Ovšem ona si ji nepřevezme. Jak postupovat dál? A jakým způsobem z ní dostanu nemoc.pojištění, které za ni musím odvádět?
Prosím poraďte mi. Děkuji, Stáňa

Mgr. Oldřich Topka, 29.04.2008 09:32:54

Dobrý den, pokud jde o to, že jste sama "usoudila", že nebyla podána platná výpověď, pak jste na omylu. Zaměstnanec ve výpovědi vůbec výpovědní dobu uvádět nemusí, ta prostě běží ze zákona. Přesto však je povinen dodržet 2-měsíční výpovědní dobu. A pokud nechodí do práce, může dojít ke zvláště hrubému porušení pracovních povinností a lze dát okamžité zrušení PP. Jestli chcete uplatňovat náhradu škody, která Vám vznikla jeho jednáním, obraťte se na advokáta.

Okamžité ukončení pracovního poměru

Martina Fischerová, 20.04.2008 17:42:27

Dobrý den,
jedna ze zaměstnankyň v mém obchodě telefonicky ohlásila pracovní neschopnost. Po 10 kal. dnech opět nastoupila, požadovala jsem po ní neschopenku s tím, že už ji měla dávno doručit. Dostalo se mi odpovědi, že se jí neschopnost nevyplatí a tudíž si na dobu nepřítomnosti bere dovolenou. Považuji to za neomluvenou nepřítomnost. Navíc jsem zjistila, že tatáž zaměstnankyně opakovaně v pracovní době realizuje zakázky ze soukromně nakoupeného zboží(potvrdil dodavatel) a i dalšími způsoby snižuje tržby.
Chtěla bych s ní okamžitě ukončit PP.
Je to možné a jaké důvody mám uvádět?
Děkuji za odpověď.

Re: Okamžité ukončení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 21.04.2008 10:35:38

Dobrý den, čerpání dovolené určuje zaměstnavatel a nikoliv zaměstnanec tím, že oznámí, že si ji bere a k tomu ještě zpětně. Více jak 10 denní nepřítomnost v práci bez toho, aniž by šlo o zaměstnavatelem určenou dovolenou, by skutečně mohlo být kvalifikováno jako zvlášť hrubé porušení pracovních povinností.

Okemžité zrušení PP

Ivana Hornychová, 19.04.2008 19:09:59

Dobrý den.
Chtěla bych dát okamžitou výpověď z PP ze zdravotních důvodů.Jedná se o práci ve velmi hlučném prostředí,stále ve stoje na místě a v polopředklonu.Mám zdravotní potíže a potřebuji vědět,zda je k této výpovědi nutný lék.posudek od odborného lékaře,nebo stačí od praktického lékaře.
Děkuji I.Hornychová

Re: Okemžité zrušení PP

Mgr. Oldřich Topka, 21.04.2008 10:18:21

Dobrý den, musíte mít lékařský posudek od specialisty, kde bude jasně uvedeno, že pokračování v tomto zaměstnání představuje vážné ohrožení Vašeho zdraví. A to není tak jednoduché. Zpráva od praktického lékaře nestačí.

Okamžité zrušení PP

Eva Veselá, 09.04.2008 16:16:38

Dobrý den, zaměstnanec odešel z pracoviště i se svěřenou hotovostí, je stíhán policií, ale už několik dní se neukázal v práci, přesto, že je stále zaměstnán, telefon má vypnutý a není k zastižení. Jak s ním mohu rozvázat pracovní poměr co nejdříve a pokud rozvážu pracovní poměr okamžitým zrušením kvůli hrubému porušení, bude se na toto ukončení také vztahovat 2-měsíční výpovědní lhůta, nebo skončí poměr ke dni, který určím já? děkuji mnohokrát za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 10.04.2008 13:53:17

Dobrý den, název "okamžité zrušení pracovního poměru" by Vám měl jasně naznačit, že PP končí okamžitě a žádná výpovědní doba neběží. Ani den skončení si však nebudete určovat Vy, ale bude záležet na dni kdy mu bude doručeno. Pak teprve bude zrušení PP účinné. Jestliže je toho času neznámého pobytu, pak budete doručovat na poslední známou adresu, a když si zásilku do 10 dnů nevyzvedne na poště, bude považována za doručenou (§336 ZP).

okamžité zrušení

dušan jambor, 07.04.2008 21:00:01

Dobrý den,
Který den je jako první,od kterého bych mohl použít §56,když mám v pracovní smlouvě uveden termín splatnosti mzdy k 25.dni v každém měsící a za měsíc únor 2008 jsem doposud ještě mzdu nedostal.
Děkuji.

Re: okamžité zrušení

Mgr. Oldřich Topka, 10.04.2008 13:45:32

Dobrý den, vezměte si kalendář a ke dni následujícímu po termínu splatnosti si připočítejte 15 dnů.

Okamzite zruseni pracovniho pomeru zamestnancem

Lukas Horsky, 06.04.2008 22:14:38

Dobry den nam dotaz dne 29,2 08 jsem ukonci pracovni pomer a mam dvoumesicni vypovedni lhutu,ale muj zamestnavatel mi nevypaci mzdu dnes je 6,4 08 a ja jsem jeste nedostal vyplatu za unor muzu jeste podat okamzite zruseni pracovniho pomeru z narokem na odstupne predem dekuji za odpoved moc mi pomuze
s pozdravem Lukas Horsky

Re: Okamzite zruseni pracovniho pomeru zamestnancem

Mgr. Oldřich Topka, 07.04.2008 08:05:41

Dobrý den, vzhledem k tomu, že ve výpovědní době PP stále trvá, je možné ho okamžitě zrušit, pokud je zaměstnavatel s výplatou mzdy v prodlení o více než 15 dnů po výplatním termínu. Odstupné je s tím spojeno přímo ze zákona, ovšem když dobrovolně nezaplatí mzdu ani odstupné, budete muset podat žalobu.

Výpověď zaměstnanci

Patrik Dedek, 03.04.2008 22:49:58

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat,jak mám dát výpověď svému zaměstnanci,který již od ledna nenastoupil do práce(bez omluvy) a není k dostižení.Upozorňoval jsem ho,ale jen ústně na možnost výpovědi,ale od té doby se neozvalMůžete mi poradit co mám dělat?
Mockrát děkuji
Dedek

Re: Výpověď zaměstnanci

Mgr. Oldřich Topka, 04.04.2008 10:39:59

Dobrý den, sepíšete výpověď, v tomto případě ovšem bude vhodnější způsob okamžité zrušení PP. Písemnost pošlete poštou doporučeně (popř. i s dodejkou) na poslední adresu, která je Vám známá. I když si ji nevyzvedne a pošta Vám ji vrátí, nastane fikce doručení a dopis bude považován za doručený 10 dnem uložení na poště. To znamená, že zrušení PP bude vůči zaměstnanci účinné. O doručování si můžete přečíst článek v sekci "Pracovní právo".

Re: Výpověď zaměstnanci

Patrik Dedek, 04.04.2008 15:35:42

Děkuji Vám za radu a zatím nashledanou

okamžité zrušení prac. poměru

dušan jambor, 02.04.2008 16:59:41

Zaměstnavatel mě v listopadové mzdě 2007 provedl srážku na stravenky, které mě do dnešního dne nepředal,ani mě sraženou částku nevrátil.Mohu nyní okamžitě ukončit pracovní poměr podle § 56 ?

Děkuji.

Mgr. Oldřich Topka, 03.04.2008 14:12:38

Dobrý den, tak to jste si měl ohlídat lhůtu. Okamžité zrušení je možné pouze do 2 měsíců, kdy jste se o důvodu dozvěděl. Dlužných nároků se však můžete domáhat u soudu.

okamžité zrušení

ZlobivkaZ, 01.04.2008 18:01:20

Dobrý den, chci se zeptat, zda je lepší si nechat napsat výpověď od advokáta. Budu zaměstnavateli dávat okamžité zrušení pracovního poměru z důvodu nevyplácení mezd a zároveň budu chtít vymáhat mzdu i odstupné. Je lepší si vzít rovnou advokáta a nebo dát výpovědˇ,poté navštívit inspektorát práce a pak podat žalobu? Nevím, jak napsat výpověď, paragrafy vím, ale co se dále uvádí....děkuji.

Mgr. Oldřich Topka, 02.04.2008 10:43:14

Dobrý den, to je pouze na Vašem uvážení. Výpověď si podejte klidně sám, na advokáta se obraťte v případě, že zaměstnavatel bude dělat potíže anebo Vám odmítne zaplatit dlužné nároky.

ZlobivkaZ, 02.04.2008 12:57:15

Nevíte, kde najdu nějaký vzor, jak to mám napsat. Musí tam být vypsána částka, která mě nebyla uhrazena?dekuji

Mgr. Oldřich Topka, 02.04.2008 13:03:32

Dobrý den, vzor si vyhledejte na internetu, částku uvádět nemusíte. Buď zaplatí co má anebo to bude předmětem dokazování v případném soudním sporu.

výpověď

Zuzana Vymětalová, 19.03.2008 05:51:04

Dobrý den, chci podat okamžitou výpověď. Mzda mi vyplacena byla, ale ráda bych výpověď podala ze zdravotních důvodů. Mezilidské vztahy jsou dlouhodobě nesnesitelné. Jedná se o mobbing, pomluvy, izolace apod. Šéf je dle možností informován, částečně učinil opatření, ale bez výsledku. Mám z toho zdravotní potíže a to nejen fyzického charakteru. Nechci tedy u této společnosti již pracovat a chci odejít ihned. Je to možné?

Mgr. Oldřich Topka, 19.03.2008 08:20:40

Dobrý den, vidíte to příliš jednoduše. Na to, aby jste mohla okamžitě zrušit pracovní poměr musíte mít lékařský posudek, který výslovně stanoví, že nemůžete nadále vykonávat práci, protože by tím bylo vážně ohroženo zdraví. Zdravotní potíže, o kterých píšete tedy musí posoudit příslušný lékař a vydat Vám lékařský posudek. Jinak by nebylo zrušení PP platné.

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem

Petra, 18.03.2008 16:29:57

Dobrý den,
chci dát okamžitou výpověď zaměstnankyni, která je v měsíc a půl v pracovní neschopnosti.
Kamerovým bezpečnostím systémem bylo dodatečně zjištěno, že při její poslední návštěvě na pracovišti neoprávněně vnikla do schránky vedení společnosti a četla si dokumenty, které schránka obsahovala. Toto můžeme doložit záznamem z kamery.Taktéž na pracovišti stále vyvolávala konflikty a šířila pomluvy. Byla několikrát spatřena venku mimo dobu vycházek zaměstnavatelem. Ona toto všechno popírá a výpověď dohodou odmítá podepsat s tím, že jsme lháři.
Můžu jí okažitě zrušit pracovní poměr z důvodu hrubého porušení pracovní kázně? Odvolávám se hlavně na záznam z kamery.
Děkuji za odpověď Petra Nováková

Re: Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.03.2008 16:36:55

Dobrý den,
nejprve bych řešila, jestli provoz kamerového systému na pracovišti schválil Úřad pro ochranu osobních údajů (abyste nakonec sami neměli problém).
Pokud ano, může být toto považováno za zvlášt hrubé porušení pracovní kázně. Záleží samozřejmě na zabezpečení schránky, na tom co obsahovala a jestli jí měly tyto dokumenty zůstat utajeny.

Výpověď dle § 56

Lenka Holanová, 11.03.2008 15:23:37

Dobrý den,
rádi bychom vás požádali o raduviz případ: Zaměstnavatel nevyplatili do dnešního dne zaměstnanci mzdu za leden ,která byla splatná dle pracovní smlouvy 20.2.2008. Tudíž jsme podali okamžitou výpověď dle § 56 odst.1 b) k 10.3. 2008 a náš zaměstnanec přestal chodit do práce na základě této výpovědi. Nyní mu zaměstnavatel vyhrožuje, že mu píše A a říká mu fluktuant. A chce po něm, aby si podepsal dovolenou. Chceme vědět, zda jsme postupovali správně a výhružka od zaměstnavatele je chybná? Nevíme jak postupovat dále, zaměstnavatel nechce vydat zaměstnanci zápočtový list.
Předem moc děkuji

Re: Výpověď dle § 56

Mgr. Oldřich Topka, 18.03.2008 16:18:06

Dobrý den, podle toho, co píšete, bylo okamžité zrušení PP podáno platně, jelikož termín splatnosti byl sjednán přímo v pracovní smlouvě. Nároky bývalého zaměstnavatele jsou tedy marné. Pokuste se s ním domluvit na smírném řešení s tím, ať upustí od svého jednání. Jinak můžete podat podnět na Oblastní inspektorát práce.

okamžitá výpověď

Petr Valášek, 09.03.2008 20:23:46

Dobrý den,
Chtěl bych okamžitě ukončit pracovní poměr u svého zaměstnavatele.Důvodem je že i přes mé upozornění mi zaměstnavatel uvádí na výplatní pásce pouze základní mzdu a zbytek mi vyplácí bokem.Dále mi zaměstnavatel neposkytuje pracovní oblečení ani bezpečnostní obuv ačkoliv to má práce skladníka vyžaduje(pracuji i venku léto -zima)Dále mi strhává peníze za nadspotřebu phm ačkoliv jsem nepodepsal žádné nařízení, nehledě na to že spotřeba,kterou po mě zaměstnavatel požaduje není uvedena ani v technickém průkazu,ale do nákladů si dává celkovou spotřebu.Při dotazu v servisu mi bylo řečeno, že takové spotřeby nelze dosáhnout.Dále mám nařízeno pracovat denně cca10 hod, ale v docházkovém listě mám jen předepsaný počet hodin na daný měsíc.
Chtěl bych proto ukončit pracovní poměr okamžitě.Můžete mi poradit?

Re: okamžitá výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 18.03.2008 15:49:44

Dobrý den, zrušit okamžitě PP můžete jen ze dvou důvodů uvedených v §56 ZP. Jedním z nich je, že Vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu více jak 15 dnů po termínu splatnosti. Ve vašem případě je komplikace v tom, že Vám ji sice vyplácí, ale oficiálně pouze jako základní mzdu a zbytek dostáváte "bokem". To znamená, že ve své podstatě mzdu nakonec dostanete. Tudíž nelze říci, že by Vám nebyla mzda vyplácena. Můžete se pokusit se zaměstnavatelem domluvit na rozvázání PP dohodou s tím, že nebude-li souhlasit podáte podnět na příslušné úřady (finanční úřad, Oblastní inspektorát práce).

okamžitá výpověd

Eva, 04.03.2008 13:03:44

Prosím o radu.Zaměstnavatel mi ústně povolil,že si v případě potřeby mohu odskočit domů podívat se na dceru.Vše probíhalo bez problémů až do doby,kdy jsem mu odmítla podepsat výpoved dohodou.Musela jsem mu podepsat výtku,že jsem ten den ráno bez dovolení opustila pracoviště.Může eWmě na základě této výtky okamžitě propustit?Pokud ano,mám nárok na podporu?

Re: okamžitá výpověd

Mgr. Oldřich Topka, 06.03.2008 12:48:49

Dobrý den, výpověď dohodou neexistuje, to je nesmyslný pojem. Nejspíš s Vámi chce rozvázat PP na základě dohody. To, že jste mu něco musela podepsat, také není pravda. Nic takového jste podepisovat nemusela, to bylo Vaše rozhodnutí. Pokud Vám okamžité zruší PP podle §55 ZP, pak nárok na podporu mít nebude. A těžko a zdlouhavě se budete muset bránit žalobou o neplatnost okamžitého rozvázání PP s tím, že Vám odchod z práce byl povolen.

Okamžitá výpověd

Renata Sekaninová, 26.02.2008 11:27:03

Dobrý den,chtěla bych vědět kdy a za jakých podmínek mohu podat okamžitou výpověd.Nechtěla bych dvouměsíční výpovědní lhůtu.Děkuji za odpověd.

Re: Okamžitá výpověd

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.02.2008 11:28:36

Dobrý den,
pouze pokud Vám zaměstnavatel neuhradil mzdu ani do 15dnů po měsíci, v němž byla mzda splatná anebo ze zdravotních důvodů.

Kamila Černá, 25.02.2008 16:23:41

Dobrý den, četla jsem si několik Vašich právních rad a není mi jasné, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr ze strany zaměstnance, pokud mu zaměstnavatel do 15 dnů ode dne splatnosti mzdy, mzdu nezaplatí. Je to tedy např. pokud má termín výplaty mzdy 10. následujícího kalendářního měsíce, tak 26. už tento poměr může okamžitě zrušit?V jedné Vaší odpovědi máte uvedeno,že se tato lhůta nepočítá podle termínu výplaty mzdy, ale podle § 141 mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci náledujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu (znamená to tedy, že např. 10.1.2008 má termín výplaty za prosinec 2007 a měsíc poté je ještě únor 2008?Kdy začíná běžet lhůta 15 dnů?). V další odpovědi to podle termínu výplaty mzdy máte. Moc děkuji za odpověď.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 25.02.2008 16:32:57

Dobrý den,
ona 15ti denní lhůta počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž měla být výplata mzdy provedena. Mzda totiž (bez ohledu na výplatní termín) má být vyplacena nejpozději v následujícím kalendářním měsíci, tzn. do jeho konce. Tak tedy např. u mzdy za prosinec 2007 by posledním dnem byl 15. únor 2008. Poté můžete okamžitě zrušit prac.poměr.
Nepřesnost odpovědí mohla být způsobena výkladovými problémy se ZP.

lada tučkova, 16.05.2008 10:57:08

Dobrý den,
prosím o radu v příspěvcích se dá dočíst o okamž. zrušení prac.poměru podle §56 ods.1 pism.b),ale nenašla jsem nikde jesli toto zrušení můžu uplatnit i s odstupím když mám prac.smlouvu na dobu určitou.
Předem děkují za odpověď.
S pozdravem Tučková L.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »