Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, někdy v roce 2000 (2001) jsem jela načerno autobusem v Karlovych Varech, pokutu jsem doposud nezaplatila, trvale bydliště jsem za celou dobu nezměnila a co mi pamět sahá žádnou upomínku jsem nedostala (je ale možné, že mi přšlo něco ještě týž rok, kdy k jízdě došlo, to už si nepamatuji). Je možné, že je daná situace již promlčena? Nebo se mám raději informovat na DP a žádat potvrzení o nulovém závazku k DP. Děkuji
Dobrý den, nedávno mi přišel dopis od advokátní kanceláře. V předmětu dopisu byl návrh na smír, dopis ani nepřišel doporučeně.
Bylo v něm uvedeno, abych do 30 dnů uhradil částku cca 3 tisíce. Když jsem se poté ptal, za co bych měl tuto částku uhradit, bylo mi sděleno, že za pokutu (jízda "na černo" v autobuse) udělenou v roce 2003. Prosím poraďte, jak na tento dopis reagovat, děkuji
Přečtěte si odpovědi níže.
JAk postupovat?
- jste si vědom, že jste jel bez jízdenky?
- zaplatil jste tehdy pokutu?
Pokud ne, tak se můžete pokusit zjistit, jaký je momentální stav - zda již proběhl soud a bylo to přisouzeno (nebo zda to není promlčené).
Pokud byste to nechal dojít do exekuce, částka se zvýší - jak si můžete přečíst u jiných dotazů.
Dobyr den,chtela bych se zeptat,v roce 2007 me chytl revozor od te doby mi ale nikdy nic nedslo,myslim ze by me mela dojit nejaka upominka,az dneska 25.6.2008 mi dosel papir od advokatky z Prahy,jelokoz jsem vubec nevedela co to je tak jsem tam zavolala,na tom papire nebyla ani castka k uhrazeni proste skoro nic,po telefonu mi pani rekla ze jsem dluznik a dluzim DP castu 9500,ktera je od min,roku,Pani mi jeste rekla ze nejaky papir mi dojit musel,ale ze ona to nevi presne.Nevim kde bych ty penize vzala u nas v rdine je pracujici jen manzel ,mame 2deti ve veku 8 a 4 roky a ja se staram o babicku ktera je nemohouci a zadne penize neberu,jsou to babicky penize a ona mi dava pouze 2000kč,na potrebne veci a obcas mi necha cele 4000kč.Jak mam stouhle veci nalozit.,Budu rada za Vasi odpoved,Dekuji
Dobrý den, v roce 2008 jsem nejspíš jako těhotná jela v tramvaji bez lístku ale nepamatuji si to.Přišel mi až před týdnem dopis, kde už proběhl soud beze mě a rovnou mi uložily k zaplacení celkem 19.000kč s poplatky. Dopis dorazil na mou kontaktní adresu z důvodu mého cestování po Rakousku a na trvalém ani kontaktní adrese se nezdržuji.Jde mi o to, jedtli může exekutor chtít po majitelích, kteří mi umožnily užívat jejich adresu jako kontaktní nějaké peníze a nebo rovnou sebrat jejich věci.Děkuji Hanach Walent.
Dobrý den , prosila bych o radu.Dne 19.9.2001 jsem jela na černo , přišel mi pouze jeden dopis ještě v tom roce od D.P.na který jsem tehdy nereagovala a od té doby se mi D.P. neozval až nyní mi přišel přímo dopis od exekutora. Myslela jsem , že už je to po tak dlouhé době promlčené.Bydlela jsem tehdy na jiné adrese a měla jsem i jiné jméno (bylo to ještě za svobodna).Celá věc byla podaná k soudu o kterém jsem nabyla vůbec informována dne 15.02.2008 a dnes jsem převzala dopis od exekutora na poště.D.P.dlužím částku 1.011,-kč která nyní vzrostla až na 13.630,- kč. Budu muset vše zaplatit nebo s tím jde ještě něco dělat. Nyní jsem na MD a můj příjem je pouze 3.800,-kč.Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
bohužel Vás zklamu, ale v tomto případě budete zřejmě muset dlužnou částku uhradit. Řádný soud pravděpodobně proběhl, a pokud jste nepřebírala poštu či Vaši adresu soud nezjistil, je to Váš problém. Promlčení zde navíc namítat ani nemůžete; to skončilo podáním žaloby soudu.
Doporučuji spojit se s exekutorem a pokusit se s ním dohodnout na splátkách. Zjistěte si i jak probíhalo nalézací řízení u soudu.
V roce 1999 soud rozhodl o nároku Dopravního podniku (oprávněného) že já (povinný) musím uhradit pokutu a náklady řízení za "jízdu na černo". Tuto povinnost jsem opomenul. Nyní za skoro 12 let mě obeslal exekutor s tím že mám uhradit více jak 13 000 Kč do 15 dnu od doručení výzvy. Pokud bych neuhradil tak by náklady byly vyšší a exekutor mi popsal všechny nepříjemnosti co mě s tím čekají.
Výzvu jsem předal k posouzení mému advokátovi.
Závěr byl: Exekutor nic nedostane, protože nárok "oprávněného" je promlčen po 10 letech o rozhodnutí soudu (Dopravní podnik uplatnil nárok 2 roky po promlčení). Dále Oprávněný zavinil zastavení exekuce a zaplatil mému advokátovi náklady řízení ve výši 6000Kč.
Dohoda mezi dopravním podnikem, JUDr. Sokolem a exekutorem je velice výnosný business.
Je třeba na výzvu exekutora reagovat do 15 dnů, po lhůtě nemůžete namítat případné promlčení nároku.
Dobrý den, prosím porad´te.
Jako studentka jsem dostala pokutu za jízdu na černo v roce 2001. Samozřejmě toho lituji a od té doby kupuji lístek. Přišel mi však dopis od exekutora na uhrazení 13 000 Kc za pokutu s úroky, se splatností 7 dní.
Nedostala jsem nikdy žádný dopis. V roce 2002 jsem se přestěhovala.
Jaká promlčecí lhůta se vztahuje na tento typ pokuty?
Má to, že jsem se přestěhovala nějaký vliv?
Děkuji za rychlou odpověd´
uz jsem to tu psal, mam dojem, ze obecna promlceci lhuta je 3 roky od doby, kdy se o tom ten dotycny dozvedel. Tedy pokud DP to vedely od roku 2001, vy tenkrat take - pravdepodobne, tak by to melo byt promlcene, promlcene. Navic oni maji dokazovaci povinnost, tudiz vam musi ukazat dorucenky, podepsane, nebo podaci listky upominek atd...
Jak můžu ale zastavit exekuci?
Posílali mi dopisy na starou adresu, v roce 2007 byl podán předešlý návrh na exekuci. Já o tomhle nevěděla, protože jsem se v 2002 přestěhovala, a od 2002 jsem dlouhodobě v zahraničí.
Prosím porad´te.
Děkuji
Dobrý den,
v tomto případě s námitkou promlčení neuspějete. Zde totiž došlo zřejmě k tomu, že proběhlo soudní řízení, ve kterém Vám tato povinnost byla uložena a protože jste se nebránila (to že jste byla v zahraničí a nedala např. na poštu vědět, kam vám má být zasílána, či jste nikoho nezmocnila k přebírání pošty, je Váš problém), nabylo rozhodnutí právní moci.
Z toho důvodu tak nyní běží exekuce a Vy jednoduše budete muset zaplatit vše. Jinak exekuci nezastavíte. Můžete max. exekutora požádat o splátkový kalendář.
Dobry den,mam podobny problem-- v minulosti jeste kdyz nebyl manzel zletilej tak dostal nekolik pokut za jizdu na cerno.Jeho matka nic neplatila a ted se bojime ze nam prijde exekuce.Na dopravnim podniku jsme se byli zeptat kolik musime zaplatit a tam nam zdelili ze na pokutach je treba zaplatit 8000,- a 6000,-pravnikovi za jeho sluzby.Domu nam nikdy neprisla zadna upominka,ale zacla jsem jim to platit po 500,-mesicne.Ted z financnich duvodu to platit nemuzeme a bojime se.A jeste by me zajimalo jestli se neda nejak nezaplatit ta castka pro toho pravnika.Pomozte prosim dekuji
a jeste dodatek.Kdyby nam chodila upominka tak by prisla na jakou adresu?mame trvale bydliste teprv jeden rok na tyhle adrese.Kdyby nam prisla na adresu kde uz jsme nebydleli a my si zasilku nevyzvedli tak se to bere jak?
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com