Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den potřebovala bych poradit s pár body:
1.nazev soudu u kterého chci podat žádost o zvýšení nájmu
2:či to mám zaslat na soud povinného či žadatele
3: jestli v žádosti napsat požadovanou výši nájemného nebo ji určí samotný soud podle mapy nájemného
Předem děkuji za odpověd
Dobrý den,
žádám o radu. Mám byt, ve kterém mám nájemníka. Nyní při kontrole stavu bytu jsem zjistil, že byt je v dezolátním stavu a navíc mi nájemník nechce uhradit spotřebu elktřiny. Jak se mohu proti takovému nájemníkovi bránit? Ani v takovém případě není nějaká vyjímka na 3.měsíční výpověďní lhůtu? Případně nějaké řešení jak dostat tyto lidi z bytu, než mi ho zničí úplně (jednostrané zvýšení nájmu, nebo něco podobného)?
ještě doplňuji, že se jedná o byt družstevní(smlouva o nájmu je oficialně sepsána s družstvem) a smlouva je na dobu určitou a to do osmého měsíce tohoto roku.
Smlouva je oficiálně sepsána s družstvem - nájemcem jste Vy nebo problémová osoba? Máte svolení družstva s podnájemní smlouvou?
Dobrý den,jako bývalý nájemce jsem odkoupila od města jednopatrový dům s nájemníkem.Mám nájem počítat za m2 z bytu a nebo nechat bývalý nájem a o kolik procent ho zvýšit.Je to byt 2. kategorie.Děkuji předem za odpověď
Pokud jsem zvýšila nájemníkům nájemné formou nové nájemní smlouvy, je to v pořádku, nebo mělo být nájemné zvýšeno jen dodatkem k stávající nájemní smlouvě.
Prosím Vás o vyjádření k tomuto problému.
Děkuji Vám
Dobrý den, to je úplně jedno. Záleží jen na Vaší úvaze. Dodatek ke smlouvě je však administrativně méně náročný než přepisování celé nájemní smlouvy.
Zdravím Vás a rád bych Vás o radu. Před rokem jsme naší známé pronajali byt, jelikož byla v zoufalé situaci.
Jedná se o byt v osobním vlastnictví. Byla sepsána nájemní smlouva na dobu neurčitou. Součástí smlouvy bylo i to,že pronajímatel si ponechává jeden pokoj, kde budou uloženy věci pronajímatele a který bude pronajímatelem nepravidelně obýván.
Dále bylo sepásno, že nájemce nebude v bytě provádět žádné úpravy a změny bez souhlasu pronajímatele.
Je možné vypovědět smlouvu v kratší lhůtě než tři měsíce, z důvodů porušení těchto bodů.
Je možné zvýšit a jak nájemné, kdy původně byly placeny poplatky jen za užívaní bytu.
Děkuji
Z uvedených důvodů nájem vypovědět nelze. Nájemné je možné zvýšit pouze dohodou, tedy uzavřením nové smlouvy.
Dobrý den, v červenci 2005 jsme odkoupili převod práv na družstevní byt, byla uzavřena Kupní smlouva kde prodávající byt měl uvolnit v prosinci 2005(s tím, že do prosince 2005 bude řádně platit nájem 3.245Kč a to nejpozději k 20. v měsíci). Byt opustil 11.prosince a nájem za prosinec 2005 neuhradil dodnes(tudíž jsem nájem za prosinec 2005 musela zaplatit).V září a říjnu 2005 přišla upomínka, že nájemné nebylo zaplaceno po urgenci z mé strany doplatili v listopadu 2005.V červnu 2006 přišlo roční vyúčtování a přeplatek činil 4.391Kč.A v ten moment si začal činit nároky na vrácení ročního vyučtování.Mužete mi poradit zda má na přeplatek nárok či ne.Děkuji Katka
Dobrý den, pokud na bytě váznou ještě nějaké dluhy, pak by jste se měli dohodnout na tom, že budou započteny na tento přeplatek. Pokud něco zbude, pak by to pošlete. Neznám znění Vašich smluv, nemohu tedy soudit, za kým jde nájem z prosince. Jisté ovšem je, že pokud nebude tento nájem vymáhán do letošního prosince, nárok se promlčí.
Dobry den
Chtěl jsem se zeptat,je vice spolumajitelu domu,každy z nich souhlasi se zvyšenim najmu,nejedna se o REGULOVANE NAJEMNE !!!.Chci se zeptat,o kolik se muže najem zvýšit,jestli to je na majiteli,nebo je to nějak zakonem dane.Smlouvu maji na dobu neurčitou,protože jim to dal minuly spravce,ktery byl taky spolumajitelem,ale už neni,přepsal to na svou dceru ten majetek.OTEZKA - O kolik se muže najem zvyšit,jak udělat novou smlouvu na dobu určitou. Děkuji
Dobrý den,
zvýšit nájemné bez vzájemné dohody s nájemcem můžete pouze na základě zákona č. 107/2006 Sb. o jednostranném zvyšování nájemného, kde je způsob výpočtu částky, o niž se může nájemné jednostranně zvýšit, upraven.
Na dobu určitou změnit smlouvu nemůžete - jedině, že by s Vámi nájemci uzavřeli zcela nové nájemní smlouvy s novým obsahem (tj. o výši nájmu, době trvání atd.), což však rozhodně není jejich povinností a nevím, proč by to dělali. Vy jste vstoupili do původních nájemních vztahů a musíte tak respektovat původní smlouvy.
Dobrý den.
obracím se na Vás s prosbou o radu. S manželem máme ve společném jmění ideální polovinu domu, který je obsazen nájemníky. Druhou polovinu vlastní také manželé ve SJM. Nyní by mělo dojít k některým změnám nájemních smluv (výpovězení a následnému uzavření nových nájmů). S těmito změnami nesouhlasíme a proto bych Vás chtěla požádat o vysvětlení kdo a za jakých podmínek může tyto vztahy měnit. Je nutné při právních změnách podpisu od všech vlastníků dle výpisu z katastru nemovitostí? Nebo stačí, když bude podepsán pouze jeden z manželů. Budou pak tyto úkony právně plátné? Předem děkuji za odpověď. Romana Čenková České Budějovice
Dobrý den,
Mám ještě jeden dotaz. Mělo by součástí smlouvy být:
Výpis z Katastru nemovitostí.
Fotografie vybavení bytu.
Protokol o předání bytu.
Pojištění domáctnosti sjednává pronajímatel nebo nájemce? Je potřeba mít toto pojištění?
Předem děkuji za rychlou odpověď.
Smlouva nemusí mít žádné přílohy. Doporučuji však, aby součástí smlouvy byl protokol o předání bytu - ostatní je dle mého nadbytečné, ale proč ne.
Co se týče pojištění, i to je zcela na dohodě mezi smluvními stranami, kdo jej uzavře. Toto pojištění povinné není.
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit ohledně smlouvy o pronájmu bytu. Ve smlouvě, kterou mi předložil pronajímatel je uveden bod. Že pokud se inflace zvýší nad 5% pronajímatel zvýší nájem. Nemělo by tam být, že se zvýší zálohy na energie a ne nájmu.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
jak si smlouvu uzavřete, takový bude mít obsah - záleží tedy jen na tom, co si sjednáte, nebude-li to v rozporu se zákonem.
Dobrý den,
bývalý manžel koupil původně podnikový byt do os. vlastnictví v r. 1995. V té době už v tomto bytě nežil ( v podniku jsme pracovali oba, já jsem v době, kdy byt kupoval byla dlouhodobě nemocná a hospitalizovaná). Od té doby v tomto bytě žiju a platím nájemné, které si určil.Bývalý manžel je v bytě stále přihlášen k trvalému pobytu. Byt jsme společně užívali od r. 1978. V současné době užívám jednu místnost o výměře 20m2 a z jedné třetiny kuchyň a příslušenství. Nyní mi byl předložen návrh smlouvy ve výši, která se mi jeví jako přemrštěná. Zajímalo by mě, zda se na mě vztahuje regulované nájemné. Za Vaši odpověď předem děkuji.
Dobrý den, koupila jsem zemědělskou půdu. Hospodaří na ní zemědělská akciová společnost, která se zabývá více činnostmi. Poslali mi smlouvu a určili si sami, že za 3129 m2 dostanu ročně dle ceny zemědělské půdy * 1,75% ca asi 183 Kč za rok. Můžu si jako majitelka sama stanovit cenu za kterou chci vlastní pozemek akciové společnosti pronajímat? Vím, že ji nemusí akceptovat. Nebo jsem vázaná nějakými předpisy podle kterých se řídí pronajímání zemědělské půdy? Kdybych jim smlouvu v říjnu 2008 s roční výpovědní lhůtou vypověděla, musím pole udržovat? K poli mám po obou stranách přístupovou cestu. Na jedné straně silnici na druhé polní cestu.
Děkuji vám za odpověď.
Jana Nováková
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit, jak mám do nájemní smlouvy (chci pronajmout byt) napsat, že jsem oprávněná jednou ročně zvýšit nájem a o kolik? Moc děkuji.
Poraďte, prosím, jak má vypadat Dodatek ke smlouvě o nájmu nebytového prostoru, když se po roce mění původní sjednaná výše nájemného? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,bydlím v nájmu.Majitelka dostala dům v restituci v roce 2002,žádnou nájemní smlouvu jsem od ní ještě neviděla,mám akorát tu původní od pozem.fondu.dům je ve špatném stavu.Majitelka nedělá žádnou údržbu a vždy pošle dopis ,že zvyšuje nájem a to bez žádné smlouvy,tak že ani nevim jaké povinosti a prava mám,jaké opravy v bytě mi bude hradit majitelka třeba koupi kotle nebo ohřívače vody a podobně.Prosím o vyjádření jak postupovat ,přece není možné obývat byt bez řádné smlouvya prosím napište mi co by smlouva měla obsahovat.Děkuji.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com