Podaná výpověď a překážky u zaměstnavatele - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dotaz

Tereza Marešová, 02.03.2009 07:05:05

Dobý den.

Chtěla bych se zeptat. Může můj manžel dostat výpověď, když jsem těhotná nebo na mateřské či rodičovské dovolené?
Děkuji za odpověď.
Myslím, že toto by mělo být nějak chráněno.

Re: dotaz

Karel Dlouhý, 02.03.2009 19:03:35

Může dostat výpověď.

Podaná výpověď a překážky u zaměstnavatele

Lenka Zahradníková, 22.02.2008 11:12:14

Dobrý den, jsem zaměstnána jako účetní v soukromé společnosti. Podala jsem řádnou výpověd, výpovědní doba činí 2 měsíce.

Zaměstnavatel nyní přišel s tím, že si již nepřeje, abych druhý měsíc ve výpovědní době do zaměstnání docházela, je ochoten mi platit normální plat.

Ráda bych se tedy optala, jak lze tuto situaci co nejlépe řešit, pokud se správně domnívám, pokud bych jen pouze na ústní dohodu nechodila měsíc do práce, mohlo by se také jednat o vážné porušení pracovní kázně.

Mám možnost toto odmítnout a trvat na docházení do zaměstnání (vzhledem k tomu, že na moji pozici nastupuje kolegyně, potřebuji jí také vše v pořádku předat), a pokud toto nelze, pak zda mám požadovat sepsání jakéhosi písemného potvrzení, že se jedná o překážky na straně zaměstnavatele či odchod pro nadbytečnost? Lze to i když jsem již ve výpovědní době?

Za odpověď předem děkuji.

Re: Podaná výpověď a překážky u zaměstnavatele

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 09:27:13

Dobrý den, jestliže Vám zaměstnavatel nebude přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy, pak je to překážka v práci na straně zaměstnavatele a náleží Vám plná náhrada mzdy. Je samozřejmě správné, že chcete jeho požadavek písemně. Ústní dohody se těžko prokazují a je to zneužitelné. Můžete to vyřešit i tak, že místo výpovědi si sjednáte rozvázání pracovního poměru dohodu. Pracovní poměr skončí ke dni, který si dohodnete s tím, že se zaměstnavatel zaváže vyplatit Vám "odchodné" ve výši jedné mzdy (jak Vám slibuje).

Lenka Zahradníková, 26.02.2008 20:46:40

Dobrý den, děkuji za odpověď. Situace se mezitím změnila. Písemné ustanovení o tom, že za poslední měsíc nemám docházet do zaměstnání z důvodu překážek na straně zaměstnavatele (v souladu se zákonem) zaměstnavatel odmítá, protože by se průměrný plat za tento měsíc počítal dle předchozího kvartálu, kam spadly vanoční prémie a zaměstnavateli se to nechce platit.

Místo toho buď přistoupím na dohodu, ve které se zaměstnavatel zaváže mi jednorázově vyplatit "odškodné" ve výši jednoho platu, čili za další měsíc si sociální a zdravotní zařizuji již sama nebo budu dál zaměstnanec, ale musím pracovat pouze z domova.V pracovní smlouvě mám uvedeno jako místo výkonu práce jen město, ráda bych se tedy zeptala, může mne zaměstnavatel nutit pracovat z domova?

Přijde mi to malinko postavené na hlavu, pokud se takto míní místo výkonu práce, pak jsem do zaměstnání docházela zjevně 4 roky zcela zbytečně a mohla jsem pracovat např. z internetové kavárny.

Budu velmi vděčná za každou radu.

Mgr. Oldřich Topka, 28.02.2008 14:03:42

Dobrý den, práce se koná tam, kde máte sjednáno místo výkonu práce. Práci z domova Vám nařídit nemůže. Ale je zřejmé, že tady je každá dohoda těžká.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »