Diskuze ke článku 'Doménová jména a nekalá soutěž' - fórum

redakce  |  16.09.2002  |  diskuze (9)
Užíváním domény nelze zasahovat do práv nositele firmy zapsané do obchodního rejstříku, a to zejména tehdy, vyvíjí-li tento nositel firmy shodnou nebo obdobnou podnikatelskou činnost s uživatelem domény.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Také se nám toto stalo.

www.FirmaZDarma.eu, 05.04.2010 12:08:41

Máme doménu www.FirmaZdarma.eu a do několika měsíců si konkurenční firma zaregistrovala stejnou doménu s koncovkou cz. Tedy i v oblasti prodeje ready made firem se dějí tyto problémy...

vlastnictví domény

Pavla Konečná, 30.10.2009 13:58:42

Můj webmaster (fyzická osoba podnikající dle živnostenského zákona, nezapsaná v o.r. a nepodnikající v mém oboru) se při registraci mé domény (moje společnost je sro a její zaměření není v oboru IT) zapsal jako vlastník domény. Chtěla bych nyní změnit webmastera, ale nemohu, protože mi byl odepřen přístup k emailům umožňující převod domény na jiný webhosting a nemám ani podpisová práva k doméně.
Má doména je plně funkční, ale já odmítám takto doménu provozovat. Otázka: mohu se nějak právně domáhat vlastnictví této domény?

Re: vlastnictví domény

Karel Dlouhý, 30.10.2009 23:30:34

Dobrý den, záleží na smlouvě, co jste s ním měla - zda ji porušil.
Dále je otázka, kdo doménu platí.
Popř. se zkuste obrátit na registrátora.

domena

Marek, 01.10.2007 16:53:12

Dobry den,
mam dotaz, mam nazev sveho internetoveho obchodu podle me prezdivky plus nazev toho v cem podnikam {www.hamletovygumy.net], je to velice netradicni nazev, ale jsem diky nemu velice znamy. Nekdo chce, abych prisel o zakazniky, a proto udelal stejny nazev, ale domenu .CZ [www.hamletovygumy.cz] a na tyto stranky napsal PROVOZOVNA ZRUSENA. Psal jsem mu meil, jestli tu domenu nechce prenechat, neodpovedel a navic jeste pripsal na tyto stranky PROSIM NEVOLEJTE {napsal jsem mu totiz, ze mi lide stejne volaji, kdyz si prectou, ze provozovna byla zrusena] .Da se to napadnout dle zakona?? Nikdy ten dotycny nic neprodaval. Vim jen jmeno a adresu dotycneho. Je zrejme, ze mu jde o to me poskodit, nejsem si vedom, ze bychom se nekdy setkali.

Predem dekuji za radu,

Hamlet

Re: domena

Šéfredaktor, 09.10.2007 11:39:39

Dobrý den, pokud znáte autora těchto stránek, máte napůl vyhráno. Můžete se pokusit bránit se soudní cestou a to zřejmě žalobou na náhradu škody, pokud Vám byla nějaká škoda způsobena a dokážete ji vyčíslit, případně se můžete domáhat přiměřeného zadostiučinění dle § 12 obchodního zákoníku. O nekalou soutěž by se jednalo, pokud by dotyčný byl také podnikatel ve stejném oboru a z toho důvodu měl zájem na tom Vás poškodit.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: domena

Marek, 16.10.2007 01:19:09

Dobry den, tak ten dotycny sundal text provozovna zrusena a nevolejte, udelal z toho rozcestnik. Jinak dotycny podnika ve stejnem oboru jako ja. Nevite o nejakem dobrem pravnikovi, co v tomhle chodi??O prodeji domeny neuvazuje. Kdyz mam registrovanou ochranou znamku muze on pouzivat tu domenu ve ktere je zneni te ochrane znamky???

Sdílení společné domácnosti

Zuzana, 22.07.2005 10:35:07

Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala ohledne jedné věci, která se mi nezda byt zase az tak jasna. Bydlim v byte, kde majitelka (J.) neni vlastnikem bytu, ale najemnikem. Na zaklade nasi domluvy, mi nechala byt uzivat se vsemi jejimi osobnimi veci. Ja ji platim najem a na slozenky elektrinu. Pani J. ma problemy s majitelem cinz.domu, ktery chce aby se vystehovala a on tak mohl rozsirit byty svych synu. Jeji partner mi poradil, ze pokud bych zila ve spolecne domacnosti (presto,ze pani J. se zde ukazuje zridka a pouze na oko sousedům) mela bych z 1/2 nárok po třech letech na byt. A prave tenhle vyrok se mi moc nezda. A o to jeste vice, kdyz vim, ze pani J. neni majitelka bytu.
Velice Vam dekuji za odpoved.

S pozdravem,
Z

domena

Marketa Gazdova, 11.05.2005 12:32:29

Dobry den,

velice bych prosila o radu ohledne vlastnictvi domeny. V srpnu 2004 jsem si zaragistrovala domenu "ABC.cz". Nazev domeny je temer shodny s nazvem me spolecnosti.To byl take jeden z duvodu,proc jsem domenu registrovala,prestoze svou firmu na internetu prezentuji pod presnym nazvem spolecnosti ("abcd.cz"). Nicmene pracuji na priprave stranky pro domenu "ABC.cz", behem nekolika tydnu ji zacnu aktivne uzivat.
Nyni jsem zjistila, ze na cesky trh brzy vstoupi velka zahranicni spolecnost s nazvem "ABC". Predpokladam, ze budou chtit uzivat domenu "ABC.cz". Domenu vsak vlastnim ja. Bohuzel se mi nepodarilo zaregistrovat ochranou znamku "ABC", tu uz ma tato zahranicni spolecnost registrovanou od roku 2000. Pokud nevstoupi na cesky trh do zari 2005,mohu zazadat o vymaz ochrane znamky "ABC". Mam vsak obavy, ze na cesky trh vstoupi drive, budou mit ochranou znamku "ABC" a me znemozni uzivani domeny "ABC.cz".
Mela bych podniknout nejake "preventivni" kroky?
Velice vam dekuji za cenne rady a nazory.
Hezky den,
Marketa Gazdova

Žádost

Miroslav Kordula, 20.04.2005 10:47:06

Vážená společnost,
obracím se na vás touto cestou se žádostí o poskytnutí informace, která se týká
internetové domény.
Jsem fyzická osoba podnikající na základě koncesní listiny ev.č.350301-2580-02 vydané ŽÚ v Chomutově dne 10.06.1991 pod číslem jednacím ŽÚ/2734/98, která není zapsána v obchodním rejstříku. Obchodní jméno mé organizace je Miroslav Kordula - SBA -KOSKORD a předměty podnikání jsou :
Podniky zajišťující ostrahu majetku a osob.
Poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob

Před dvěma lety jsem si chtěl zaregistrovat internetové stránky s doménou www.koskord.cz,
ale s politováním jsem zjistil, že tato doména je již zaregistrována organizací sídlící ve stejném městě, jejíž předmětem podnikání je stejné jako u mé organizace.
Chtěl jsem si zaregistrovat ochranou známku s názvem KOSKORD, ale po konzultaci se
společností, která se zabývá s vyřizováním ochranných známek mi bylo sděleno, že organizace, která má doposud zaregistrovanou tuto doménu s názvem koskord, není povinna
tuto doménu opustit nebo zrušit.
Z důvodu, který se jednoznačně její jako nekalá soutěž se na vás obracím ze žádostí
o poskytnutí rady nebo informace, jak v tomto případě postupovat.

Předem děkuji

Miroslav Kordula
SBA-KOSKORD
Školní 1162, 430 02 Chomutov 2
IČ : 40261387

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »