Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den. Začal jsem před více jak 2 měsíci pracovat v jedné firmě. Smlouvu mám na dobu nerčitou se 3 měsíční zkušební lhůtou. Výplatní termín je vždy do 15. následujícího měsíce na účet uvedený ve smlouvě. Protože již jsem začal pracovat 3 měsíc a výplatu nedostal ani za první odpracovaný měsíc, tak chci skončit. Chci se tedy zeptat, zda-li mohu pracovní poměr ukončit dle paragrafu 56 a zda je tam i nárok na odstupné, pokud je to ve zkušební době. Děkuji za odpověď.
Podle §56 určitě ANO.
-Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem-
..zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu, nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoliv část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§141 odst.1)
§ 141
(1) Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.
Dobrý den,
ke dni 9.února 2009 jsem dal okamžitou výpověď ze zaměstnání z důvodu celé,nevyplacené mzdy za prosinec 2008.Zaměstnavatel mi vyplatil pouze 2/3 měsíční mzdy bez udání důvodu.Po mém upozornění mě na začátku února 2009 předložil k podpisu antidatovanou smlouvu o vykonání práce,která měla uvedenu částku nahradit.Tato částka podle mého názoru je nižší než o kterou mě byl prosincový výdělek zkrácen.V pracovní smlouvě je termín výplaty udán:"do konce měsíce následujícího po vykonání práce".
Okamžitou výpověď jsem podal před uplynutím 15dnů od t.zv.výplatního termínu protože podobně pozdní a špatně vypočítaná výplata nebyla u této firmy poprvé.
Podotýkám,že před podáním výpovědi jsem žádal o okamžitou náhradu neproplacené mzdy.Na temto e-mail mě nikdo neodpověděl a až podalších několika dnech t.j. 9.února 2009 mi nabídl zaměstnavatel výše uvedené řešení.
Prosím o vyjádření,zda mám nárok na vyplacení náhrady mzdy za prosinec,leden a část odpracovaného února do jednoho dne.Dík.
Dobrý den,
zaměstnavatel mi při nástupu stanovil měsíční mzdu. V květnu připadly 2 svátky na jinak obvyklý můj pracovní den. Zaměstnavatel mi mzdu pokrátil za 2 dny svátků a místo mzdy mi dal náhradu mzdy. Zvýšením mzdy od 1. 5. 2008 o 5 000 Kč došlo k tomu, že rozdíl mzda/náhrada je -333 Kč. Postupoval zaměstnavatel správně, když mi měsíční mzdu pokrátil o 2 dny svátků a vyplatil místo toho náhradu mzdy?? Je to případně důvod k tomu okamžitě zrušit PP pro nevyplacení části mzdy??
Zaměstnavatel nemá dostatek zakázek a mzdových prostředků a nutí mě vykonávat jinou práci než sjednanou v PS a za nižší mzdu než byla stanovena v PS. Odůvodňuje to tím, že i přes zvýšení mzdy jsem neschopen vykonávat sjednaný druh práce a má právo mě převést na jinou práci. Má na to zaměstnavatel po 6 měsících práce bez jediného písemného upozornění na jaký koliv nedostatek v práci právo??? O skončení PP pro nadbytečnost nechce ani slyšet!!!
Děkuji
Dobrý den, platit má to, co je sjednáno ve smlouvě. Pokud to nedělá, pak je dán důvod k okamžitému zrušení PP.
Právo na převedení na jinou práci z důvodů, které uvádíte nemá. Převést zaměstnance na jinou než sjednanou práci nelze bez jeho souhlasu.
Za svátek se skutečně vyplácí náhrada mzdy podle průměrného výdělku a nikoliv mzda. Tady jeho postup nesprávný není.
Dobrý den.
Od 5/07 pracuji ve fabrice,kde máme odbory,kde máme kolektivní smlouvu.
Ve 4/08 byla podepsána kolkt.sml. nová,kde bylo vyjednáno zvýšení hodinového tarifu o 4%,VŠEM.
Ale..za mnou místo přidání přišli s omluvou,že se prý při mém nástupu stala chyba a při podpisu pr.sml.jsem dostal víc.Mne se prý ty 4% netýkají,aby se to prý "srovnalo".
Jejich další navrhované řešení:
a)ztrhnou mi z hodinové mzdy to,co jsem ten rok bral údajně navíc. (Po dotazu "jak v tomto případě chtěji naplnit ustanovení KS", mi nebyli schopní odpovědět)
b)budu mlčet,jinak když na tom budu trvat,tak rozdíl (který mi dle KS náleží) budou požadovat po vedoucím,který mi pr.sml. k podpisu předložil.
Situace je z mého pohledu jasná -dopustili se protiprávního jedníní -nectili vlastnoručně podepsané ujednání nové KS. Potřebuji se jen ujistit:
1/OKAMŽITÉ ZRUŠENÍ PP ZAMĚSTNANCEM+ODSTUPNÉ? -Jedná se o případ "nevyplacení části mzdy"?
2/jaké jsou PROMLČECÍ LHŮTY NABYTÍ SKUTKOVÉ PODSTATY tohoto jednání?
Dobrý den, šlo o chybu na jejich straně, které si navíc všimli až po dlouhé době. Teď ji tedy hodlají napravit na Váš úkor. Ovšem nelze jednoznačně určit, jak by dopadl soud v případě, že by jste okamžitě zrušil PP a oni toto zrušení napadli u soudu. Co myslíte "promlčecí lhůtou nabytí skutkové podstaty" není zřejmé. Pokud jde o lhůtu k okamžitému zrušení PP tak ta činí 2 měsíce ode dne, kdy se zaměstnanec dozví o důvodu ke zrušení dozvěděl. O podrobnější informace můžete požádat na inspektorátu práce.
Dobrý den,
měla bych dotaz, zda mám podle zákoníku práce i od 1.1.2008 nárok na okamžité zrušení pracovního poměru v případě neproplacení části mzdy zaměstnavatelem do 15 dnů ode dne výplatního termínu a odstupné ve výši tříměsíčního průměrného platu. Mám ve své prac.smlouvě napsáno, že mi zaměstnavatel po zkuš.době zvyšuje hrubou mzdu a zároveň v případě pokračování prac.poměru vyplatí odměnu za každý měsíc zkušební doby. Bohužel došlo k situaci,kdy mi pouze navýšil mzdu a odměny nevyplatil.Nemám v prac.smlouvě přesný termín výplaty odměn, ale z formulace výše snad jasně vyplývá, že mi měl odměny vyplatit v první mzdě po uplynutí zkuš.lhůty, v mém případě skončila zkuš.doba 15.ledna t.r., tak tedy v lednové výplatě? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, právo na sjednanou odměnu máte. Okamžité zrušení pracovního poměru ve lhůtě 15 dnů se však nepočítá ode dne výplatního termínu, kterou máte sjednanou, ale od splatnosti podle §141, kdy mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo některou její složku. Jestli Vám však prémii nevyplatí, budete se jí muset domáhat u soudu.
Prosím vás, platí stále i po novele ZP, že když zaměstnavatel dosud nezaplatil mzdu za prosinec 2007, že mohu dát okamžitou výpověď podle § 56 ZP a mám i nárok
na odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku? (Protože tato věta o nároku je na internetu na stránkách se ZP přeškrtnuta).Děkuji
Dobrý den, od 1.1.2008 byl zákoník práce novelizován zákonem č.362/2007 Sb., a druhý odstavec §56 byl vypuštěn. Zároveň však byl novelizován §67 o odstupném, kde je jasně stanoveno, že při okamžitém zrušení poměru podle §56 náleží zaměstnanci nejméně 3-násobné odstupné.
Dobrý den,
zaměstnavatl mi dluží mzdu za 2,5 měsíce + 3 měsíční odstupné. Tento zaměstnavatel ( SKLO BOHEMIA a.s. ) je v konkurzním řízení a v rámci uspokojování věřitelů rozprodává skladové zásoby .
Mohu svojí pohledávku prodat třetímu subjektu (právnické osobě), který obchoduje (nakupuje zboží) s konkurzním správcem a může si poté tento třetí subjekt nárokovat koupenu pohledávku jako zálohu za zboží ?
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com