Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu v následujícim případu:
V říjnu 2007 mi byl v noci odcizen kamion v Birminghamu se všemi věcmi, nákladem, byl jsem vytažen z kabiny a zmlácen takřka do bezvědomí, zůstal jsem pouze ve spodním pradle na silnici beze všech prostředků..Kromě jiného v sočasné době, kdy mi byla proplacena pojišťovnou náhrada za mé osobní věci, po mě zaměstnavatel požaduje nafasovanou zálohu na cestu(finance).Ta byla samozřejmě v kamionu a tudiž take odcizena. Má na to právo, A pokud ano, může mi strhnout bez mého souhlasu z výplaty 2x 7500kč? Nebo je povinen se mnou uzavřít dohodu o splátkách? Než se dověděl o penězich z pojišťovny, ani slovem se nikdy nezmínil o nějaké náhradě.
Děkuji Vám za poradu, R.Hanzlík
Dobrý den, svévolně si peníze strhávat nesmí, to by jste museli skutečně uzavřít dohodu o srážkách ze mzdy. Navíc je zde ale již dost velký odstup na to, aby si nárokoval náhradu škody. Tu s Vámi měl řešit neprodleně a nečekat 3/4 roku.
Hezký den, mám na Vás tento dotaz: byla jsem zaměstnána ve společnosti jako obchodní zástupce s tím, že jsem měla k dispozici služební automobil i k soukromým účelům (soukromé najeté km jsem řádně platila). 15. prosince 2007 jsem měla ve služebním autě při soukromé cestě nehodu (srážka srny), kdy v policejním protokole bylo sepsáno, že to nebyla moje vina. Z jiných důvodů jsem se se zaměstnavatelem dohodla na výpovědi dohodou ke dni 31.1.2008. Nyní, do 15.2.2008 mi měla na účet (ve smlouvě uvedeno posílání výplaty na účet k 15. dni následujícího měsíce) přijít poslední výplata za leden 2008 (dělalo to dle mých výpočtů cca 10 000Kč). Do dnešního dne se tak nestalo. Volala jsem si proto do bývalého zaměstnání, co se stalo s výplatou a tam mi bylo sděleno, že mi strhávají 10 000Kč z výplaty jako spoluúčast na výše popsané nehodě (škoda údajně byla 100 000Kč a spoluúčast na havarijním pojištění je 10%). Můj dotaz tedy zní, zda mi zaměstnavatel může bez mého souhlasu z výplaty strhnout spoluúčast na havarijním pojištění. PS: žádný doklad o výši škody jsem nikdy neviděla, ani nepodepsala. V pracovní smlouvě nebyla žádná odpovědnost za škody na automobilu uvedena. Moc děkuji za odpověď. Buchalová
Dobrý den, srážky ze mzdy k náhradě škody jsou možné jen na základě dohody o srážkách ze mzdy (§147 odst.3 zákoníku práce). Takovou dohodu jste však zcela zřejmě neuzavřela. Svévolně si takovou částku zaměstnavatel strhnout nemůže. Jestli věc nevyřešíte dohodou, musíte k soudu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com