Zrušení pracovního poměru - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď daná dohodou

Markéta Suchánková, 27.02.2008 14:12:29

Dobrý den,
zaměstnanec se domluvil se zaměstnavatelem na výpovědi dohodou.Náleží mu odstupné?Jak je to s dovolenou?Musí se mu proplatit?Zbývá mu 4,5 dne...Jak se to vypočítá.Zaměstnanec končí k 29.2.2008.
Děkuji
Markéta S.

Re: Výpověď daná dohodou

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.02.2008 14:24:51

Dobrý den,
tato dohoda (nikoli výpověď dohodou) musí být písemná. Odstupné náleží jen v případě, že by důvodem pro toto skončení prac.poměru byla některá z organizačních změn na straně zaměstnavatele. Dovolenou si buď musíte vybrat nebo Vám ji proplatí.

nárok na odstupné

Veronika Nevelosova, 21.02.2008 11:14:00

Dobrý den,nyní pracuji v nejmenovaném řetězci, který se má v nejbližší době prodávat, jenže jsem zjistila, že jsem otěhotněla a za půl roku nastoupím na mateřskou,po návratu mateřské dovolené po třech letech když nastoupím do práce mi třeba zaměstnavatel oznámí že mi dá výpověď z nadbytečnosti mám nárok na odstupný i přesto že řetězec odkoupil jiný prodejní řetězec

Re: nárok na odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 10:14:46

Dobrý den, zaměstnanci přecházejí na nového zaměstnavatele. Budete tedy v zaměstnání vedena i u nového zaměstnavatele. A jestliže dostanete výpověď pro nadbytečnost, pak máte nárok na 3-násobné odstupné.

Zrušení pracovního poměru

Jana Oravová, 19.02.2008 16:14:01

Mohu okamžitě zrušit pracovní poměr zaměstnanci, kterému jsem v posledních 6 měsících doručila dvojí písemné upozornění na možnost výpovědi pro neplnění písemných pokynů nadřízeného, a které tento zaměstnanec stejně neplnil ani v dalších ústně zadaných termínech? Jak postupovat. Jak se může zaměstnanec bránit, co by mi mohlo jako zaměstnavateli hrozit?

Re: Zrušení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 20.02.2008 14:33:00

Dobrý den, je otázka jestli jde skutečně o hrubé porušování povinností nebo jen o méně závažné. Přesná definice takového hrubého porušování stanovena není. Okamžité zrušení by mohl napadnout u soudu. Ten by pak rozhodoval (i s přihlédnutím k již vydané judikatuře) jestli jeho chování skutečně odůvodňovalo okamžité zrušení či nikoliv. Intenzita takového chování musí být značná, posuzuje se podle konkrétních okolností i osobnosti zaměstnance. Jistější by byla výpověď podle §52 písm. g) pro méně závažné, ale soustavné porušování povinností, na které jste ho jži 2x písemně upozornily (včetně možnosti výpovědi). Sice by mu běžela ještě 2-měsíční výpovědní doba, ale prokazování těchto důvodů by v případném soudním řízení bylo o něco jednodušší (kdyby se rozhodl Vás zažalovat).

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »