Nemovitost - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

prodej nemovitosti

natálie s., 16.08.2008 13:34:50

Dobrý den! Jsem vlastníkem ideální 1/2 dvougeneračního rodinného domku (domek se skládá ze sklepů, z přízemí ,kde je byt 3+1 můj, prvního patra, kde je byt 4+1 mého sourozence a z půdy), ve kterém nebydlím. V jedné bytové jednotce bydlí můj sourozenec, který mi nedovolí můj byt pronajímat ani prodat a nesouhlasí ani s rozdělením domu jak právní cestou tak fyzicky, aby se dala samostatná bytová jednotka prodat. Sourozenec nechce tu mojí polovinu koupit. Každý byt má svoje topení, vodu,... Vchod je pro oba byty společný, sklepy,půda a pozemek, na kterém stojí, také Existují nějaké možnosti jak tento problém vyřešit?

Re: prodej nemovitosti

marcel nováček, 16.08.2008 15:07:12

Klidně můžete svoji polovinu prodat bezohedu na druhého spolumajitele,jen musíte dodržet jeho předkupní právo.Pokud toho právo nevyužije má smůlu a Vy můžete prodat komukoliv.Nejlépe bude poslat mu doporučený dopis kde uvedete cenu za kterou hodláte nemovitost prodat a dáte mu lhůtu např. 60dní aby své předkupní právo realizoval.

platnost darovani

Jan Kupiera, 06.08.2008 23:26:28

Dobry den,
prosil bych o zodpovezeni nasledne otazky:

jestlize byla uzavrena pred notaremS darovaci smlouva a darovatel zemrel pred vlozenim do KN ,plati nemovitost jako darovana ci je predmetem dedickeho rizeni?

Kupiera

Re: platnost darovani

Mgr. Oldřich Topka, 15.08.2008 13:18:57

Dobrý den, z takové smlouvy (zvláště sepsané u notáře) je nezpochybnitelná vůle dárce. Touto smlouvou se zavázal k převodu vlastnictví. Na dědice tedy přechází nemovitost ovšem se závazkem dárce odevzdat je obdarovanému. Dědici se tak stanou účastníky řízení o vkladu do KN.
Pokud již byl návrh podán (z dotazu nevyplývá v jakém stádiu věc je), pak by se mělo dědické řízení přerušit do doby než katastr rozhodne o vkladu.

darovaní domu

Zdenka Turková, 20.02.2008 14:29:36

Bydlíme v domě mého přítele,dům patří jeho otci.Ten se rozhodl dům přepsat na přítele ,ale je zde ještě jeho sestra,která zde bydlet nechce.Musí jí přítel vyplatit i když jeho otec napíše dům na něj??A pokud by jí musel vyplatit jaké všechny doklady musí mít,pokud by se rozumně dohodli.Stačí jen potvrzení od notáře??

Re: darovaní domu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.02.2008 14:39:14

Dobrý den,
žádný zákon nestanoví v těchto případech povinnost obdarovaného vyplácet svého sourozence. To je obecný omyl veřejnosti, který však nikde nemá oporu. Rodiče jako vlastníci nemovitosti si se svým majetkem mohou nakládat dle svého uvážení a svobodně.
Darování jen jednomu může mít pouze vliv v případném dědictví, kdy by mohlo dojít ke zmenšení dědického podílu obdarovaného.

Daň z nemovitosti

Jan.K, 20.02.2008 13:52:04

Dobrý den,
když zemřela babička a neplatila za poslední 2 roky daň z nemovitosti. Jsem povinen to zaplatit za ní zpětně nebo nikoliv. Díky

Re: Daň z nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.02.2008 14:40:52

Dobrý den,
za dluhy zemřelého odpovídá pouze dědic a to jen do výše jím nabytého dědického podílu.

lze darovat?

Jitka Čeřovská, 20.02.2008 09:25:31

Dobrý den, prosím o odpověď:
Mám 7let trvalé bydliště a bydlím ve společné domácnosti s majitelkou domku. Nejsme v žádném příbuzenském poměru. Přesto mám za to, že od letošního roku lze na mě domek bezplatně převést. Je to opravdu tak? Stačí darovací smlouva s vypsáním čp. a p.č., úředně ověřené podpisy a vklad na katastr? Platí se nějaká daň z převodu? Děkuji Vám za odpověď.

Re: lze darovat?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.02.2008 09:39:46

Dobrý den,
Váš dotaz je poněkud zmatený.
Předně, pokud Vám bude chtít darovat nemovitost, musíte sepsat darovací smlouvu se všemi potřebnými náležitostmi a tuto vložit na katastr nemovitostí s 500,- Kč kolkem. K darování se daň z převodu vůbec nevztahuje.
Osvobozena od daně darovací byste byla v případě, že žijete s dárcem ve společné domácnosti a z toho důvodu o něj pečujete nebo jste na něj odkázána výživou. Společná domácnost není jen o tom, že tam bydlíte.

Jitka Čeřovská, 20.02.2008 09:49:16

Nelze ji tedy darovat z toho prostého faktu, že bydlíme ve "společné domácnosti", resp. jsme spolu donedávna i podnikaly v "obchodním sdružení"? Děkuji, je to nyní velice zásadní věc.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.02.2008 14:36:05

Darovat samozřejmě můžete. Je však otázka, jestli se na vás bude vztahovat osvobození od placení daně darovací.

Nemovitost

Pavla Komzáková, 19.02.2008 14:47:44

Dobrý den, řeším závažný problém. Rozcházíme se s přítelem. Byt je na 2 hypotéky, jedna na mě, druhá na přítele. Vlastnictví bytu je také na půl. Hypotéku platil přítel ze svého účtu i za mě. Po dohodě já platila nábytek, jídlo, oblečení... Prsoím o radu, jaké mám možnosti, když byt vzrostl na ceně asi o milion, než je hypotéka a on ho nechce prodat a ani mi nic dát, že nemám na nic nárok. Děkuji mnohokrát za radu.

Re: Nemovitost

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.02.2008 14:52:16

Dobrý den,
doporučuji podat soudu návrh na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti, kde soud otázku vypořádacího podílu rozhodne.

Pavla Komzáková, 20.02.2008 08:49:16

Muj zamer by byl prodat byt, zaplatit hypoteku a zbytek si rozdelit na polovinu, coz by mohlo byt pro kazdeho asi pul milionu. Je realne tyto penize ziskat nebo ne? Mnohokrat dekuji za odpoved?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.02.2008 09:06:42

Dobrý den,
pokud jste schopni se dohodnout, můžete to tak udělat (pokud ovšem lze hypotéku zaplatit předčasně). Nebo můžete byt prodat s tím, že se na kupující převede závazek z hypotéky a tomu úměrná by byla i kupní cena.
Nejlepší bude dohodnout se mezi sebou a dojít do banky, která hypotéku poskytla a informovat se tam.

Pavla Komzáková, 20.02.2008 09:20:06

Bohuzel dohoda neni mozna. Odmita byt prodat a pul milionu mi taky nechce dat, ze na to nemam narok.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.02.2008 09:41:00

Takže jak jsem již uvedla v 1. odpovědi, je logické, že pak nezbývá nic jiného, než to řešit soudně.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »