Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, před pár lety jsme koupili pozemek (zahradu) s tím, že bude prý brzy převeden na stavební, ale kdy to nám neřekli. Už je to zkoro 6let a nic. Chci se zeptat co vše můžu se zahradou dělat. Plácnu budu chtít si na něm udělat třeba techno párty, co vše potřebuji k tomu, aby mi to bylo povoleno? Jen ohlášku patřičnému úřadu?
Co všechno si se svým pozemkem můžu dělat? Komu a na co pronajmout? Děkuji
Dobrý den, než jsme začali stavět nechali jsme si zaměřit hranice pozemku, pro upřesnění. Díky satelitnímu zaměření se trochu narovnali, ale výměra nám i sousedovi zůstává stejná. Problém je v tom, že soused má mapy z dob válek a tam je hranice trochu klikatější. Hranice vede uprostřed břehu, který nás dělí.Takže žádný problém s plotem nebo stavbami. Pro postavení stavby u stavební řízení to neuspělo. Dům již stojí. Teď jsme začali u toho břehu stavět opěrnou zeď, aby se to nesesypávalo, najednou problém že nejsou vyřešeny hranice pozemku a že žádá o likvidaci zdi. Je možné aby argumentoval plány z druhé světové války, že hranice vedly takto, než to máme vyměřeno mi.
Plány z druhé světové války neplatí.
Bylo zaměření hranic pozemku akceptováno na katastrálním úřadě? Zkuste se tam jít domluvit.
Ano, nové vyměření je zavedené na katastrálním úřadě, tudíž je akceptováno. On se pořád ohání tím, že nejsou vyřešené hranice pozemku, ale od stavebního povolení to už neřešil. Je pravda, že náš pozemek je v jiné obci a jeho také. Proto geodet když to zaměřoval, tak tam dal kolíky navíc, pro případné možné odchylky, ale ty jsou řádově v cm. Rozhodně na nás poslal kontrolu z úřadu, tak se máme zase na co těšit.
Dobrý den,mám možnost koupit bývalý drážní domek,který má ve vlastnictví jiný majitel než pozemek.Pozemek je Správy železniční dopravní cesty,státní podnik,dříve České dráhy,Domeček je v blízkosti kolejí,tedy v tzv.ochraném pásmu.Chci se zeptat,zdali bude možnost odkoupit tento pozemek,nebo tyto pozemky co jsou v ochraném pásmu prodávat nelze?.Také jsem slyšel,že se má udělat nový zákon,který umožní aby ze zákona pozemek pod stavbou, byl součástí stavby?Děkuji.Pavel Kopřiva, Plzeň
Zda Vám bude odprodán pozemek se musíte zeptat majitele pozemku. Ochranné pásmo se zřizuje za účelem zabránění určitých činností (např. stavebních). Nový zákon - jedná se o nový občanský zákoník, který zruší zásadu, podle které stavba není součástí pozemku. Toto se však bude týkat pouze staveb ve vlastnictví majitelů pozemků a nebude tedy znamenat automatický přechod vlastnictví v případě rozdílných majitelů.
Díky za odpověď.,takže v případě že by mi majitel pozemek do budoucna neprodal,tak bych také mohl o domeček někdy přijít?.
Jsem myslel třeba při elektrizaci trati (rozšiřování korydoru) do budoucna ,nebo tak něco :)
Dobrý den, mám velký problém.Koupil jsem s manželkou dům v aukci na cizím pozemku.Po prvním jednání s majitelkou pozemku jsem zjistil, že se sní nelze normálně domluvit o odkupu pozemku.Ona chce za pozemek neuvěřitelnou sumu a to 450Kč/m2 i když v místě je místní cena 70Kč/m2 a max. tržní cena 250Kč/m2. Pozemek se nachází v obci ve výpisu z Kat. nemov. je pozemek veden jako trvalý travní porost.Dále na pozemku vedle mého domu stojí černá stavba stará slepičárna.Tento pozemek v 50 letech zabralo bývalé JZD majitelce,postavilo na něm můj dům a slepičárnu a dodnes nebyli schopni se s majitelkou vypořádat a jelikož je JZD v likvidaci je na tomto pozemku dluh za nájemné cca 2,5 roku.Mám pro majitelku připravené peníze za odkup 1080m2 což je výměra pozemku v hodnotě 250,-Kč/m2 a ona částku odmítá, pouze prý 450,-Kč/m2 nebo 10Kč/m2měsíční nájem na 5 let s platbou předem s čím nesouhlasím já. Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat dále, abych mohl v klidu užívat koupený dům .Děkuji
Dobrý den,koupili jsme s manželem chalupu,kolem níž je pozemek patřící Pozemkovému fondu.Chtěli bychom ho odkoupit,ale nevíme jaký formulář dle jakého paragrafu musíme vyplnit.Bonita určena není a s manželem nepodnikáme.Prosím o případný postup při vyřizování odkupu.Děkuji Kopřivová
Dobry den,chci od obce odkoupit cca.50m.ale chteji po mě abych si ho nechal zaměřit s tim, že si to budu hradit sám .Neměla by si to obec nechat zaměřit na své naklady?Děkuji
Dobrý den, mám dotaz. Naše sousedka je majitelkou ideální poloviny zahrady. Druhou id. pol. vlastní její syn. Ona by chtěla prodat svůj podíl, jelikož je ve fin. tísni a zahradu neužívá. Syn zahradu taktéž neužívá, ale s prodejem nesouhlasí. Je možné nějakým jednoduchým způsobem vyřešit tuto situaci rozdělením na faktické poloviny, protože syn se složitým jednáním brání.
Děkuji nakládalová
Dobrý den, jestliže nedošlo k dohodě, pak žádné jednoduché řešení není. Vypořádání spoluvlastnictví v případě, že se spoluvlastníci nedohodnou, musí totiž řešit soud. Takže paní bude muset podat návrh na vypořádání k soudu. Tak by se mohl pozemek reálně rozdělit a jeho části by soud přikázal do výlučného vlastnictví každého ze spoluvlastníků. Paní by pak mohla nakladát s pozemkem podle své vůle bez nutnosti souhlasu jiné osoby.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jeli opravdu nevyhnutelná tato situace: rozvodem manželství mně dohodou zůstal dům a manželovi kromě jiného pozemek, který přímo sousedí se zahradou mého domu a na který byl vypracován projekt na stavbu domu, který jsme v době trvání manželství plánovali postavit pro dceru.Dům měl být přímo napojen řadově na stávající dům. Na toto bylo vydáno stavební povolení, kde jsme uvedeni oba.Po rozvodu manžel okamžitě pozemek i s projektem prodal cizím lidem a já jako vlastník stávající nemovitosti musím prý souhlasit se stavbou domu, tzn. přilepením domu k mému úplně cizím lidem, protože prý stavební povolení platí v plném rozsahu..je to pravda?Děkuji za odpověď, M.Šmídová,H2Omilka@seznam.cz
Dobrý den, s původním stavebním projektem jste souhlasila. S tím samým, jen s novými vlastníky, nesouhlasíte. To však není pro stavební úřad nijak podstatné. Z objektivního a stavebnětechnického hlediska k žádné závažné změně nedošlo. Že to osobně vnímáte jinak, není rozhodující ani pro úřady ani pro nové vlastníky. Ti vše koupili s úmyslem zařídit si bydlení a jistě i v dobré víře, že tak mohou učinit. Jestliže pozemek připadl po rozvodu výhradně manželovi, tak si s ním mohl naložit podle svého.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com