Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, když jsem já byla ten, kdo podal žádost o zrušení pp ve zkušební době?
Předem díky za rychlou odpověď.
"když jsem já byla ten, kdo podal žádost o zrušení pp ve zkušební době?"
Vy přece nedáváte žádnou žádost, ale pracovní poměr zrušujete:
§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.
§66 (2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.
Na podporu v nezaměstnanosti to vliv nemá.
Dobrý den,dne 27.8.2009 jsem nastoupila do pp se zkušební dobou 3měsíce. 2.11.2009 jsem odešla na rizikové těhotenství které trvá dodnes a zaměstnavatel mi zrušil pp ve zkušební době ke dni 21.2.2010, je to možné za takovou dobu? a budu dostávat od zaměstnavateledál nemocenskou?
§35 (1) Je-li sjednána zkušební doba, nesmí být delší než 3 měsíce po sobě jdoucí ode dne vzniku pracovního poměru (§ 36 odst. 1).
§35 (2) O dobu překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, se zkušební doba prodlužuje.
Tedy normálně by byla zkušební doba do 26. 11. 2009. Protože jste ale od 2. 11. v pracovní neschopnosti, tak se o to zkušební doba prodlužuje a zrušení pracovního poměru je v pořádku.
Nemocenské dávky budete dostávat (od Čes. správy soc. zabezpečení) nadále, pokud bude prac. neschopnost trvat.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptak jak se počíta 3 měsíční zkušební doba. Někde jsem četl, že se počíta od měsíce nástupu (tj. první měsíc, a následující měsíc je 2.) je to pravda? Když jsem nastoupil do pracovního poněru 12.8.2008 je zkušební doba do 12.10.2008 nebo do 12.11.2008. Děkuju za odpověď
Dobrý den, ZD poběží do 12.11., počítá se ode dne vzniku PP (§35 ZP).
Dobrý den.Dne 30.6. jsem dostala výpověd´ pracovní smlouvy písemnou formou,kde byly uvedené špatné moje osobní údaje.Výpověd´byla platná od 30.6. a dána dle §66.Dle zákonníku práce výpověd´by měla být dáná aspoń 3 dny předem.Mohu-li já mít požadavek na proplácení 3 dnů i když již v té práci nechci pracovat?
Děkuji
Dobrý den, má být dána, nikoliv musí. Proplatit pak můžete chtít jen ty dny, které jste odpracovala. A nejde o výpověď, ale o zrušení PP ve zkušební době.
Dobrý den,prosim Vás o radu.Mé prac.místo bylo dotováno ÚP,/jsem va 3mes.zkuš.době/ale dostala jsem nabídku jiného zamestnání.Muže druhy zamestnavatel uplatnit dotaci?Musim se jit zareg. na ÚP aby neprišel o dotaci?/U prvního zames.sem musela čekat na schvaleni dotace/Jestliže jsem v 3mes.zkušební dobe nemocna tak se zkus.doba prodluzuje o dny mé nemocenské?Dekuji moc za odpoved.
Dobrý den, o dobu nemoci se doba prodlužuje. Jinak dotace byla přidělena určitému zaměstnavateli a na podmínky jejího "přenosu" na jiného zaměstnavatele se musíte informovat přímo na úřadu práce.
Dobrý den, k 15.4.2008 mi končí zkušební doba. Dne 9.4.2008 jsem obdržel zrušení pracovního poměru ve zkušební době ze strany zaměstnavatele podle §66. Zaměstnavatel uvedl jako důvod zrušení pracovního poměru : Nezájem seznamovat se s prací na středisku a technologiemi a laxní přistup k práci což jsou důvody pro výpověď ze strany zaměstnavatele podle §52. Po otázce na vedoucího střediska mi bylo sděleno, že reference podával mistr úseku, který semnou nebyl po dobu mé práce v kontaktu. Své pracovní povinnosti plním a školení absolvuji. Od spolupracovníka, který je u této firmy zaměstnán mi bylo sděleno, že místo a pracoviště na které mě přijali od 15.1.2008 je již dlouhou dobu v návrhu na zrušení, což mi bylo utajeno. Zrušení pracovního poměru bylo tudíž nevyhnutelné a já se domnívám, že jsem důvodem pro rozvázání pracovního poměru poškozen. Otázka zní mohu se nějakým způsobem bránit? Zrušení praocvního poměru jsem zatím nepodepsal. Děkuji za rychlou odpověď
Dobrý den, zrušení PP ve zkušební době ani podepisovat nemusíte. Je účinné již tím, že Vám bylo doručeno a Váš podpis vůbec nevyžaduje. Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou PP ve zkušební době zrušit z jakéhokoliv důvodu anebo i bez uvedení důvodů. Dokonce ani není nutné, aby bylo písemné (i když v zájmu právní jistoty účastníků by být mělo). Zaměstnavatel se nakonec příliš rozepsal, nic ani uvádět nemusel. Ač se cítíte poškozen, ničeho konkrétního se nedomůžete.
Ve zkusebni dobe me zamestnavatel dal okamzitou vypoved podle § 52 odst.g. Jak musi pri vydani ZL formulovat zpusob ukonceni prac. pomeru? Musi tam napsat jen ukonceni prac. pomeru ve zkusebni dobe, nebo tam muze napsat vypoved podle § 52? Pak bych nemel narok na podporu. Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, §52 písm. g) ZP není okamžitým zrušením PP podle §55 ZP. Do formuláře by jste měl uvést pravdivé údaje, tj. výpoveď dle §52. Ke ztrátě nároku by to vést nemělo. Na přesné vyplnění formulářů se však informujte přímo u úředníků.
Dobrý den,chci se poradit jak spravne písemne oznámit zaměstnavateli zrušení PP ve zkušební době.Předem moc dekuji.
Dobrý den, napíšete komu adresujete, od koho, kdy byl uzavřen PP a že tento v souladu s §66 ZP rušíte. Datum, podpis. Budete-li předávat osobně nechte si na stejnopisu potvrdit přijetí. Pokud to půjde poštou, tak to pošlete s dodejkou, ať máte doklad o doručení.
Dobrý den,chci se zeptat mám prac.smlouvu od 11.3.08 se zkušební dobou na 3 měsíce a zaměstnavatel na me dostal dotaci/ÚP/.Mohu teda zrušit pracovní poměr ve zkušební době,a jak?Předem moc děkuji.
Dobrý den, zrušit pracovní poměr ve zkušební době může zcela jednoduše. Nejlépe písemným oznámením zaměstnavateli. To, že Vaše místo bylo dotováno úřadem práce, nijak nebrání tomu, aby jste PP zrušil.
Dobrý den,
rozvázala jsem pracovní poměr ve zkušební době. Jak jsem se dočetla pracovní poměr lze rozvázat termínem zvaným zrušení pracovního poměru ve zkušební době, dle mého názoru nejlepší způsob jak ve zkušební době poměr ukončit. Personalistka ovšem napsala, že dávám výpověď. Řekla jsem jí, že žádnou výpověď nedávám, ale že ruším pracovní poměr ve zkušební době. Tak to formulovala stylem: Že zaměstnanec k tomu a tomu datu dává výpověď, za výpověď na psala pomlčku zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Podepsala jsem to s tím, že si myslím, že poměr nejde zrušit dvojjace, a to zároveň výpovědí i zrušením pracovního poměru ve zkušební době.
Jsou mé informace správné vypožené, pokud jsem se dočetla v zákoníku práce, že rozvázání ve zkušební době nemusí být písemne a stačí ústní oznámení i třídení oznamovací lhůta nemusí být dodržena i když o ní zákon hovoří. Zaměstnavatel má vydat pouze zápočtoví list od kdy do kdy poměr trval a evidenční list důchodového pojištění? zajímá mne to z hlediska potvrzení pro úřad práce. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem I. kramlová
Dobrý den, jedná se skutečně skončení pracovního poměru ve zkušební době, což je odlišné od skončení poměru z důvodu výpovědi. Může být sice ústní, ale jestli nebylo učiněno písemně (s potvrzením o doručení zaměstnavateli) pak se hůře prokazuje. Na ÚP tedy uveďte všechny okolnosti skončení, včetně potíží, které vznikly při jednání s účetní. ÚP jistě podobné situace řešil, takže Vám sdělí, jak přesně postupovat. Zaměstnavatel je skutečně povinen vystavit Vám potvrzení o zaměstnání. V tomto však není povinen uvádět důvody ani způsob skončení (s výjimkou okamžitého zrušení poměru pro porušení povinností zaměstnance). Běžně však potvrzení kolonku o způsobu obsahuje. Jinak podle §315 zákoníku práce platí, že nesouhlasí-li zaměstnanec s obsahem potvrzení o zaměstnání nebo pracovního posudku, může se domáhat do 3 měsíců ode dne, kdy se o jejich obsahu dověděl, u soudu, aby zaměstnavateli bylo uloženo přiměřeně jej upravit.
Chci Vám touto formou poděkovat, za velmi rychlé vyřízení dotazu a za bezplatnou právní pomoc, která je pro leckterého občana v dnešní spleti zákonů a nařízení velmi užitečná. Tímto chci vyjádřit uznání nejen Vám, ale celé poradně za nabídku bezplatného poradenství v diskusi.
Ještě jednou děkuji, s pozdravem I. Kramlová
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com