Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
pracuji v jedné základní umělecké škole. V listopadu jsem podala výpověď a tudíž končím 31. ledna 2009. Na výplatní pásce není zmínka o zbývajících dnech dovolené ani o tom, že jsem nějakou čerpala. Vedení mi také písemně nedalo oznámení o čerpání dovolené během vánočních prázdnin. Přesto mi teď paní ředitelka tvrdí, že dovolenou jsem čerpala o vánočních prázdninách a na její čerpání či proplacení nemám nárok. Mám na její proplacení nárok či nikoliv? Děkuji za odpověď.
§217 (1) Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak.
Na výplatních páskách bývá údaj o nároku na dovolenou a o počtu dní dovolené čerpaných v daném měsíci, za které náleží náhrada mzdy (platu). Z dotazu není jasné, co je na výplatní pásce za prosinec uvedeno - kolik dní jste v tom měsíci pracovala, kolik dní jste čerpala dovolenou.
Co jste tedy dělala 22., 23., 29., 30. a 31. prosince? Chodila jste do práce?
Po skončení pracovního poměru máte nárok na proplacení nevyčerpané dovolené.
Na výplatní pásce za září, říjen, listopad a prosinec je kolonka "dovolená čerpáno" a kolonka "zbývá z nároku" prázdná. Podle všeho bych měla mít nárok na dovolenou 16,5 dne včetně ledna. Tudíž i kdybych čerpala svou dovolenou o prázdninách t.j. 6 dní (nebyla jsem v práci ani 2.1.2009) pořád bych tedy měla mít nárok na proplacení či čerpání 10,5 dne. Jenže na té výplatní pásce tyto kolonky prostě nejsou vyplněné!!! A když se na to ptám vedení, tak mi není schopno odpovědět.
Můžete podat podnět inspekci práce, popř. se obrátit na odborovou organizaci nebo na zřizovatele.
Přece není možné, aby nárok najednou "zmizel".
Upozorňuji, že nárok na dovolenou se posuzuje za každý kalendářní rok samostatně.
Tedy pro rok 2009 pro Vás platí:
§ 214 Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, náleží dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce.
Znovu jsem důkladně prozkoumala svou výplatní pásku z prosince a pro upřesnění dodávám: v kolonce "fond 23 dnů" 184:00 a v další kolonce "odpracováno" 184:00. Z toho mi vyplývá, že ačkoliv jsem Vámi zmíněné dny v prosinci nepracovala tak jsem vlastně podle výplatní pásky pracovala. Kdepak asi soudruzi v účtárně udělali chybu nevím :-). Předem děkuji za Vaši trpělivost a rady.
Po konzultaci s mzdovou účtárnou jsem zjistila, že došlo k nedorozumění. Vše mi bylo náležitě vysvětleno a velmi se omlouvám za obvinění, které jsem zde vznesla.
Dobrý den, v prosinci 2007 jsem nastoupila na nemocenskou z důvodu těhotenství, která trvala až do června 2008 a pak jsem plynule přešla na mateřskou dovolenou. Za rok 2007 mi zbylo 9 dní dovolené, Za rok 2008 mi bylo připsáno 25 dní dovolené, celkem 34 dní.Požádala jsem zaměstnavatele o dovolenou na zotavenou, která má bezprostředně navazovat na konec mateřské dovolené v domění, že mi zaměstnavatel proplatí 9 dní za rok 2007 a že v roce 2008 mi nárok na dovolenou nevznikl.Bylo mi však proplaceno všech 34 dní, aniž bych v roce 2008 pracovala...Je to v pořádku?
Děkuji za odpověď, Ličková
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to se zkracováním dovolené za dobu nemocenské.Už od října roku 2007 jsem na nemocenské a ta trvá i nadále. Mám nárok na dovolenou za dobu kdy jsem byla v tomto roce na nemocenské?
Děkuji Ortová Jitka
Dobrý den, doba pracovní neschopnosti se pro účely dovolené nepovažuje za dobu výkonu práce. Tudíž Vám v letošním roce žádný nárok na ni nevznikl. Pokud jde o loňskou dovolenou, ta by se Vám krátila až v případě, že by neschopnost přesáhla 100 pracovních dnů, což nenastalo, takže krátit by se Vám neměla.
pracuji 12h denně krátké o dluohé týdny na kolik dní dovolené za rok mám právo. Zaměstnavatel říká že jen 10dní děkuji
Dobrý den, u nerovnoměrně rozvržené pracovní doby je výpočet odlišný. Počet směn se dělí počtem dnů v roce a pak se násobí počtem dnů dovolené, kterou má stanovenou zaměstnanec. Přesný výpočet je však záležitostí pro mzdovou účetní.
Prosím tímto o radu.14.1.2008 jsem nastoupila z ÚP do zaměstnání. K 28.5.08 je se mnou ukončen pracovní poměr dohodou. Na kolik dnů dovolené mám nárok? Za kalendářní rok bych měla nárok na 25 dnů. Počítám správně 4/12 ( t.j. v tomto případě 8,5 dnů), když jsem v lednu ani v květnu neodpracovala celý měsíc? Jelikož jsem si vybrala zatím jen 1 den musí mi zaměstnavatel zbytek dovolené proplatit?
Děkuji
Dobrý den, nárok na dovolenou Vám vznikl. Za každých 21 dnů, které jste odpracovala, Vám náleží 1/12 z dovolené. O přesný výpočet požádejte mzdovou účetní, ty zde neprovádíme.
Dobrý den, manželka pracuje ve firmě, kter konči na základě konkurzu. Ma ještě nevyčerpanou dovolenou za rok 2007 a zaměstnavatel ji odmíta tuto dovolenou čerpat rovněž tak i poměrnou část dovolené za letošní rok, jelikož končí k 31.7.2008. Poraďte jak má postupovat, aby mohla čerpat dovolenou, která ji vznika ze zákona. Děkuji.
Dobrý den, pokud čerpání dovolené zaměstnavatel neumožní, tak na ní nastoupit nemůže. Výjimka je u čerpání loňských dovolených. Pokud jejich čerpání není určeno do 31. října, pak na ni zaměstnanec může nastoupit ze zákona, aniž by potřeboval souhlas zaměstnavatele. PP však končí k 31.7.2008, takže tuto možnost nelze uplatnit. Po skončení zaměstnání ji vznikne nárok na proplacení nevyčerpané dovolené, což by měl řešit konkurzní správce.
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou: jedná se mi o dovolenou na rok 2008. Starobní důchodce, pracovní smlouva od 2.1.2008 do 31.12.2008- Kolik má nárok na dovolenou? 20dní a nebo se mu krátí leden vzhledem k pracovní smlouvě od 2.1.2008.
děkuji předem za odpověď. Jitka štréblová
Dobrý den, kvůli tomu se dovolená krátit nebude.
Dobrý den. Mám dotaz týkající se vybrání dovolené za rok 2008 a týká se to mé manželky. Manželka je zaměstnaná od 01.03.2006 u soukromníka / podotýkám Vietnamské národnosti /, kdy má platnou pracovní smlouvu. Od 01.10.2007 do 28.04.2008 byla má manželka na nemocenské / z důvodu těhotenství / Od 29.04.2008 nastoupila na mateřskou dovolenou.
Když jsem mluvil s jejím zaměstnavatelem, tak ten mě sdělil, že má manželka v roce 2008 nepracovala, tak dovolenou nedostane. Dle mého názoru je to však naopak a na nárok vybrat si dovolenou a tím i ji proplatit její zaměstnavatel musí. Vybrat si ji dle mého názoru může ihned po skončení mateřské dovolené a po jejím vyčerpání nastupuje poté na rodičovskou dovolenou.
Proto bych se chtěl zeptat jak postupovat v případě, že se ze zaměstnavatele nedomluví a ten ji dovolenou za rok 2008 nebude chtít přiznat. Jsou s ním totiž neustále nějaké problémy v tomhle ohledu. Děkuji za radu.
Dobrý den, to je pravda. Podle §217 odst.5 ZP: "Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.". Pokud bude postupovat v rozporu se ZP, pak je možné podat podnět na inspektorát práce. Ten může uložit opatření k nápravě i pokutu.
Dobrý den,
prosím o radu v následujícím.
31.3.08 končí zaměstanci pracovní poměr výpovědí. Z loňského roku mu zbývá 3,5 dne dovolené a za rok 2008 má nárok na 5 dní dovolené. Celkem tedy 8,5 dne dovolené, které chce zaměstnanec vyčerpat. Z provozních důvodů je ale potřeba, aby zaměstnanec dodělal svou práci, než jeho pracovní poměr skončí. Je možné, aby zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou neposkytl - zamítnul a proplatil ji? Velice děkuji za odpověď. K. Králová
Dobrý den, čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, nezáleží tedy na přání zaměstnance. Jeho požadavku tedy nejste povinni vyhovět. Čerpání dovolené mu neposkytnete a proplatíte mu ji při skončení PP.
Dobrý den, dne 31.8. jsem ukončila prac. poměr v jedné organizaci a 3.9. nastoupila v jiné. Smlouvu mám od 3.9.2007. Zaměstnavatel mi nejprve vypočetl nárok na dovolenou za rok 2007 8,5 dne. Nyní mi však sdělil, že se stala chyba a nárok činí pouze 6 dní. Můžete mi, prosím , sdělit, zda je výpočet správný? Děkuji.
Dobrý den, s tímto dotazem se obraťte na nějaký server, kde se zabývají mzdovým účetnictvím. Konkrétní výpočty mezd, dovolených, příplatků a tak dále zde neprovádíme.
Dobrý den, prosím o radu: jeden z našich zaměstnanců je od 1.1.2008 ve starobním důchodu, dál u naší firmy pracuje od téhož data (smlouva na dobu určitou). Za loňský rok má 8 dní nevyčerpané dovolené. Převádí se tato dovolená do letošního roku? Pokud ne můžeme mu ji proplatit propadne? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, loňská dovolená se převádí. Její čerpání musí zaměstnavatel nařídit (nebou umožnit) zaměstnanci nejpozději do 31.října. Jestli ne, může zaměstnanec nastoupit na nevyčerpanou dovolenou od následujícího pracovního dne ze zákona. Když se dovolená do konce roku nevyčerpá, pak propadá. Loňská dovolená do rozsahu 4 týdnů (podle zákona) se podle současného zákoníku práce neproplácí.
Prosím o odpověď jaký mám nárok na dovolenou. Pracuji u firmy na HPP 5 let, a brzy musím nastoupit na neschopnenku z důvodu rizikového těhotenství s dvojčaty. Jaký nárok (kolik dnů) na dovolenou za rok 2008 mám? Na mateřskou dovolenou bych měla potom nastoupit v červenci. děkuji
Dobrý den, s dotazy na určení dnů dovolené se musíte obrátit na Vaši mzdovou účetní. Neznám Vaši pracovní smlouvu, tudíž ani kolik dovolené Vám zaměstnavatel poskytuje, kolik jste již vyčerpala a další údaje potřebné pro zjištění přesného počtu dnů dovolené. Tyhle věci řeší účetní, nikoli právníci.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com