Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli se o dědictví musíme přihlásit sami,když se dozvíme že náš otec zemřel a nebo jestli nás musí kontaktovat notář.S otcem jsme se nestýkali rodiče se rozvedli když jsme byli malí,a z druhého manželství prý má dceru,ale nevíme kde.Mohou nás při dědictví zatajit nebo ne?Vůbec nevíme co dělat a bratrovi někdo volal z druhé strany republiky,údajný příbuzný,že otec zemřel,ale ani jeden ho neznáme a nevíme ani zda se to zakládá na pravdě.Děkuji za odpověď.
Na dědictví jsou tři sourozenci. Chci se svého podílu vzdát - dědictví odmítnout. Jsem povinnen i přes svůj záměr spolupodílet se na platbách za znalecké posudky - podklady pro vyčíslení hodnoty nemovitostí spadajících do dědictví?
Dobrý den. Reaguji ještě na poslední příspěvek ohledně bratra mého přítele. Já se právě chtěla poradit, na co má přítel nárok. S jeho bratrem není domluva, peníze nemá, hypotéku si brát nechce, tudíž ho nevyplatí ani si jeho polovinu neodkoupí. Z domu odejít nechce a pokud se tam přestěhujeme my, tak bude dělat opět peklo, což se opravdu dost negativně odráží na starším synovi. Takže nás víceméně drží v šachu. Jaké máme možnosti? Může přítel pronajat v nejhorším případě svou polovinu domu i bez jeho souhlasu? Moc děkuji za odpověď a trpělivost :-)
Příteli nepatří žádná konkrétní polovina RD, jemu a bratrovi společně patří celý RD, každý má 1/2 práv a povinností ke společné věci. Většinový spoluvlastník může nemovitost nebo její část pronajmout, spoluvlastníci se stejnými podíly se musí o pronájmu dohodnout, nebo na návrh jednoho z nich rozhodne soud. Pokud jeden ze spoluvlastníků užívá celou společnou věc, měl by platit druhému spoluvlastníku 1/2 v místě obvyklého nájemného. Ať přítel navrhne písemně bratrovi prodej podílu (obě varianty) za konkrétní částku, anebo společný prodej celého RD třetí osobě, nebo zrušení a vypořádání jejich podílového spoluvlastnictví. Nedohodnou-li se, ať požádá o zrušení a vypořádání soud. Bez této problematiky znalého advokáta se asi neobejdete...
Dobrý den, přítel zdědil po mamince 1/2 dvougeneračního domu. Druhou polovinu obývá jeho bratr s rodinou. My žijeme s přítelem a 10-tiletým synem u mých rodičů, jelikož jsme se tak po předchozím otřesném soužití s jeho bratrem rozhodli. Nyní se nám však narodil druhý syn a chceme se přestěhovat. Bratr nejdřív slíbil vyplacení, nyní však tvrdí, že hypotéku nedostane a nás tam nechce. Já z osobních důvodů soužití s ním také odmítám (starší syn se bál i chodit do školy, aby ho náhodou nepotkal), takže jsem příteli řekla, ať tedy svoji polovinu pronajme a my si z toho budeme platit hypotéku. S tím jeho bratr samozřejmě nesouhlasí a tvrdí, že pokud to uděláme, bude nájemcům dělat takové peklo, až se odstěhují. Jak se v takovém případě zachovat? Tu polovinu má přítel už na sebe psanou, maminka již umřela. Žít tam nejde, pronajmout to máme tedy taky strach. A nechceme si platit zbytečně byt, když má přítel peníze v RD. Moc prosím o radu. Děkuji, P.H.
Spoluvlastníci mohou svůj podíl prodat - druhému spoluvlastníku, nebo "třetí" osobě (před tím však tento svůj prodávaný podíl musí nabídnout spoluvlastníku za stejnou cenu). Podílové spoluvlastnictví také lze zrušit a vypořádat - dohodou nebo soudně. Nabídněte písemně spoluvlastníkovi polovinu reálné ceny společné věci, na to banky hypotéku dávají. Nepůjde-li to dohodou, obraťte se na soud.
Jsem zoufalý a už nevím, na koho se obrátit?
Na média se chci obrátit ,až v posledním zoufalém pokusu.
Prosím ,jak se domůže normální občan práva?
Můj případ není ani tak složitý.
Dne 01.08.2002. mi zemřel můj biologický otec.
Přibližně od let 1993-1994 se přerušili veškeré kontakty s otcem ,ale né se sestrami.
Proběhlo dědické řízení ,kde mě moje sestry zapřely a paní notářka neměla zájem mne kontaktovat.
Vyvstává podezření na trestné činy podvodu a korupce.
O podvodu jsem přesvědčen a o skorumpování paní notářky se pouze domnívám.
Obrátil jsem se na notářskou komoru a odpověd mne šokovala.
Paní notařka nemá povinnost zjištovat ,kdo je oprávněný dědic .Shrnutí dopisu od
Notářské komory.
Mám za to ,že se kreje trestná činnost.
Usnesení vydané na základě spáchání trestného činu by nemělo být platné.
Je to jen moje domněnka. Nikde nepochodím a proto se ptám ,peněz nemám mnoho .
Jak se domoct práva?
Děkuji za odpověd
Obrátit se n advokáta, na příslušný okresní soud - znovuprojednání dědictví?
i po tak dlouhé době mam nějakou šanci?
Boužžel nemám na právníka .
Jinak děkuji
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak postupovat,když máme na svém pozemku dědictví(traktor,valník,nějaké stroje...)příbuzných.Dědické rozhodnutí bylo vydáno před 10 lety.Zatím neprojevili zájem o toto dědictví.Zda mám nárok dožadovat se po nich finanční náhrady,za právní úkony v této věci mnou podniknuté. Děkuji K.V.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat která cena nemovitosti bývá zpravidla nižší zda-li odhadní cena v rámci dědického řízení /notářství/ nebo cena tržní /prodejní/. Díky moc.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda při dědickém řízení je nutný odhad nemovitosti provedený znalcem nebo stačí pouze když se pozůstalí dohodnou na tržní ceně nemovitosti. jedná se o byt v osobním vlastnictví, který zdědilo více dědiců.
Děkuji za odpověď
Co nás čeká při projednání dědictví po otci na Slovensku. Je tam dům, kde je poloviční vlastnictví , srůhá půlka patří bývalé manželce . Pravník nám vyhotoví pozvání k dědickému řízení a já nevím co by jsme měli čekat.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně dědictví po prarodičovi. Jedná se o mého dědu, kterého ovšem neznám. Jeho jediné dítě zemřelo již před mnoha lety a je rozvedený - tudíž jsem prakticky jediným dědicem. Ovšem je tu háček. Již cca 30let žije v bytě (jeho bytě, je napsaný pouze na něho) s přítelkyní. Nejsou manželé, ale zajímalo by mě, jestli díky tomu, že spolu žijí tak dlouho, má nárok na určitou část bytu a jestli ano, tak na jakou, nebo mám přednost já a ona tím nedostane nic, či půjdeme 50/50.
Moc děkuji
Dobrý den přeji.
Prosím o radu.Moje sestra je rozvedená již pár let,má s exmanželem 2 syny.Jeden syn žil od mala u otce a druhý u matky,takže si neplatily alimenty.Nyní si sestra vzala toho druhého syna do své péče a čeká na soud.Sestru zajímá jak to bude probíhat,když se ted dozvěděla že otec 2 dětí spáchal sebevraždu,zda má nárok když je s ním rozvedená na něj.alimenty od státu za umrtí.Nebot na děti nebere žádné alimenty a ted neví jak to bude probíhat.Můžete mi poradit co má dělat a zda má na něco nárok a na co?Děkuji za informace.Zdeňka Sikorová
Máte pravděpodobně na mysli sirotčí důchod. Poraďte Vaší sestře, ať navštíví sociální odbor obecního úřadu.
Dobrý den,
chci se zeptat, zda-li, když se děti vzdají dědictví po smrti otce ve prospěch matky(jedná se o družstevní dům), musí být udělán tržní odhad nemovitosti, i když se s ní vlastně nebude po finanční stránce jakkoli nakládat a celá tedy připadne matce. Jelikož děti si ji jakýmkoliv způsobem nenárokují a mamince ji chtějí přenechat.
Děkuji mnohokrát za odpověď
Dědictví se můžete vzdát pouze obecně, nemůžete určit, kdo dědictví nabude místo Vás. Odhad provádět nemusíte.
Dobrý den, před několika měsíci jsme se dozvěděli, že otec mého manžela, se kterým jsme nebyli v žádném kontaktu, již před několika lety zemřel. O jeho úmrtí ani o žádném dědickém řízení manžel nebyl vyrozuměn. Manželka zemřelého žije, ale ani s ní nemáme žádný kontakt. Jak bychom měli danou situaci řešit? Jestli měl zemřelý nějaký majetek nevíme. Ještě podotýkám, že manžel má dalších 5 sourozenců, z nichž nebyl také nikdo obeznámen. Děkuji za jakékoli odpovědi. Jana
Dobrý den, v tomto případě Vám doporučuji obrátit se na soud, v jehož obvodě měl manželův otec bydliště, a požadovat sdělení, jak dědické řízení probíhá - přesněji, který notář byl ustanoven soudním komisařem. Následně se pak obraťte na tohoto notáře.
Dobrý den, prosím o radu. Vypravila jsem bratrovi pohřeb, ale nechci být účastna dědického řízení, jak to mohu udělat?
děkuji za odpověď
Dobrý den, lze předpokládat, že jako vypravitel pohřbu budete notářem, který bude pověřen úkony v dědickém řízením, vyzvána, abyste se k němu dostavila a sdělila mu rozhodné skutečnosti - majetek a závazky zůstavitele a předpokládaný okruh dědiců. Na výzvu notáře však můžete reagovat i tím, že Vám tyto skutečnosti nejsou známé a sdělit notáři kontaktní údaje na jiného člena rodiny. Pokud nechce být příp. dědicem, pak postačí, když dědictví odmítnete. Zde Vás však upozorňuji, že prohlášení o odmítnutí řízení nelze odvolat. Jestliže se však pouze nechcete dědického řízení osobně účastnit, tak můžete udělit plnou moc zástupci, který Vás bude v dědickém řízení zastupovat.
Máma na mě přepsala nemovitost, kterou zdědila po příteli, se kterým žila. Veškerá dědická řízení už proběhla a bratr zesnulého byl vyplacen a dostal i část pozemku na jehož části je stavba. Nyní po několika létech uplatňuje požadavky na věci, které údajně v nemovitosti měl a pokud je nedostane požaduje peněžitou náhradu. Také vyžaduje zbourání stavby, která je sice na jeho pozemku(je přistavěna k naší nemovitosti), ale tato zde stála v době, kdy tento pozemek dostal v dědickém řízení a on ho bez výhrad přijal. Má na tyto věci nárok? Je mou povinností tuto stavbu odstranit?
Pokud proběhlo dědické řízení, má bratr nárok na vydání věcí, které mu podle usnesení o vypořádání dědictví náleží. Pokud takové věci nejsou, může se u soudu domáhat vydání věcí soudně, bude ovšem muset prokázat, že: věci jsou jeho a byly v uvedené nemovitosti, jinak nemá naději na úspěch. Pokud od vypořádání dědictví uplynuly již tři roky, vlastnické právo k věcem jste vydržel. Ke stavbě: pokud se jedná o stavbu, na kterou musíte mít stavební povolení a nebylo vydáno, zbourání stavby se domáhat může. Jinak má právo po Vás požadovat nájemné v místě obvyklé.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jakým způsobem se zjišťují dědicové. Konkrétně mě zajímá, jakým způsobem se zjistí existence nemanželského potomka. Otec mého syna je cizinec a žije v Německu, určení otcovství probíhalo soudní cestou, jelikož otcovství nechtěl uznat a je uveden v RL. Alimenty neplatil.Od té doby jsme se již nikdy neviděli. Synovi je 25let a jeho rodina neví, že má syna v Čechách. děkuji za odpověď Táňa H.
Dobrý den,
chci se zeptat, zda-li, když se děti vzdají dědictví po smrti otce ve prospěch matky(jedná se o rodinný dům s pozemky), musí být udělán odhad nemovitosti, i když se s ní vlastně nebude po finanční stránce jakkoli nakládat a celá tedy připadne matce. Jelikož děti si ji jakýmkoliv způsobem nenárokují a připadne jim naprosto morální dům mamince přenechat. V důsledku odhad jen prohloubí finanční krizi pozůstalé osoby, která se na hodnotě a vzhledu nemovitosti podílela po celý svůj život.
Děkuji mnohokrát za odpověď
Valiček Jan
Dědictví se nemůžete vzdát ve prospěch matky. Můžete jej pouze odmítnout. V tomto případě na Vaše místo dědice nastupují Vaše děti a pokud děti nemáte, podíly ostatních dědiců se o Váš podíl zvětší.
dobrý den, měla bych dotáz jestli častka invalidního důchodu přiznaného kratce před smrti a vyplacena asi 4 dní po umrtií (na účet zemřelého) patři do dědického řizeni? a jestli tam patři i družstevní byt a musi byt oceněn jakou má tržní cenu?děkují, Kazaková
Dobrý den mám dotaz ohledně dědického řízení po mem ex příteli se kterým mám syna má 7let. Dědické řízení jsem znovu obnovila z duvodu nevyřešení pohledávky jeho sestry která mu měla vyplatit částku 120. 000Kč z dědictví po jejich matce. Nevyplatila do dnešního dne ani korunu. Dnes jsem byla u notářky která mi zdělila, že jsou i dluvy ve vyši zhruba 50. 000Kč Musím prý dluhy zaplatit a poté si z jeho sestry zemřelého vymoct peníze. Ptala jsem se jestli se dluhu můžu zčíct bylo mi řečeno, že to ji soud neschálí, že tam zbude 70. 000Kč. Dědictví se prý ani celého nemohu zříct, že v tom případě jsem neměla žádat o obnovení odědického řízení. Jsem velice zmatená nevěděla jsem, že dluhy jsou takové. Věděla jsem o 20. 000Kč Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat? Máme tři děti a opravdu nemáme 50. 000Kč na zaplacení dluhu které budou chtít zřejmě zaplatit co nejdříve. A vymoct částku 120. 000Kč nebude také nic snadného. Děkuji moc Štěpánka Dutková
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,žiji s přítelem a mými třemi dětmi s prvního manželství dva roky a nyni budeme mít dítě spolu.Přítel je svobodný ale má jedno dítě na které platí alimenty ale nikdy ho neviděl a druhé dítě na které platil také alimenty ale jeho matka se provdala a sepsali na matrice že syn se bude jmenovat po manželovi provdané matky dítěte a tím že se zbavuje povinnosti platit alimenty.My jsme koupili dum na hypotéku který jsme spolu opravili a v katastru je zapsán pouze přítel a zástavní právo má banka.Při této hypotéce je spoludlužníkem přítelova matka protože já v té době byla nezaměsnaná a neměla jsem na to vhodné přijmy.Tak jsem se chtěla zeptat zda pro případ smrti přítele má právo na dum jeho matka a zda jde sepsat závět nebo vydědit dvě předešlé děti s kterými se od jejich narození nastýka a napsat závět na našeho společného syna s tím že dum připadá jemu.
Dobrý den, předně dědictvím se nenabývají jen aktiva (majetek), ale i pasiva (dluhy). V případě úmrtí Vašeho přítele za současného stavu, by dědilo Vaše společné dítě + dítě, na které platí výživné. Druhé dítě osvojením (přepsáním jména otce v rodném listě) pozbylo veškerých práv a povinností k Vašemu příteli. Závěť by v tomto případě nic neřešila, neboť dle občanského zákoníku při dědění ze závěti musí nezletilí potomci nabýt alespoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilí potomci alespoň 1/2 dědického podílu ze zákona. Jediným možným řešením je tedy sepsat listinu o vydědění. Vydědit potomka lze však jen z důvodů, které zákon stanovuje v § 469a občanského zákoníka. A ohledně nemovitosti s hypotékou - dědily by ji potomci s tím, že za nezletilé (pokud nemají vlastní příjmy) by splátky hradil zákonný zástupce, tedy v případě Vašeho syna Vy.
Dobrý den,
mám dotaz, jaký je postup v případě úmrtí partnera, kdy partneři nejsou manželé, mají spolu dítě (a žádné jiné), žijí spolu méně, než rok a vlastní nemovitost, která je v katastru nemovitostí zapsána rovným dílem, tedy 1/2 na 1/2.
Na nemovitost se vztahuje "plomba" vůči bance, jež poskytla novým majitelům úvěr, kdy tento je psán na pozůstalého partnera, zesnulý byl spoludlužníkem. Oba v rámci úvěru pojištění i pro případ smrti.
Pohřeb zajišťují rodiče zemřelého, komunikují s notářkou, pozůstalý partner nemá informace o tom, kdo pozůstalost vyřizuje, neb si to nepřejí. Jedinou informací, jež mu poskytli, je, že část nemovitosti po zesnulém otci dítěte dědí dítě.
Je běžné, že není vyžadována účast pozůstalého rodiče dědice a spolumajitele nemovitosti při vyřizování pozůstalosti/dědictví a kdo jedná v tomto případě za dítě/dědice?
Děkuji.
Karel D.
Doporučuji návštěvu advokáta.
Pokud zemřelý měl jenom to jedno dítě (a nezanechal závěť), tak děděním ze zákona by bylo jediným dědicem toto dítě.
Domnívám se, že matka dítěte by měla kontaktovat notářku, vyžadovat informace, hájit práva dítěte.
Dobrý den chtěl bych se zeptat,tchán umřel v dubnu roku 2009.V červnu po nás notářka chtěla odhad a ostatní papíry.A řekla,že dědické řízení proběhne co nejdřív.Do dnes sem,ale nic neděje.Já se ptám jak dlouho může ze zákona dědictví probíhat.Děkuji za odpověd
V zákoně není žádná lhůta uvedena.
Zkuste se ptát té notářky.
Dobrý den.
Rád bych Vás požádal o informaci. V roce 1997 byla mou příbuznou sepsána závěť v můj "prospěch". Závět byla sepsaná klasicky v advokátní kanceláři, kde je i současně uložena.
Můj dotaz:
V průběhu doby se změnila u mé osoby adresa trvalého pobytu. Ostatní zaznamenané data jsou stále stejná.(Jméno, příjmení, rodné číslo)
Je nutné při změně adresy trvalého pobytu závět měnit, nebo stačí pro správnou identifikaci osoby její jméno a popř. rodné číslo?
Předem děkuji za odpověd.
Limburský Martin
Závěť není nutno měnit.
Ale tam, kde je uložena, byste asi mohl nahlásit změnu své adresy.
Zdravím,chci se zeptat. Můj otec je dědicem ze závěti sepsané notářem. Problém ale je,že nastaly tahanice a řízení se táhne dlouho a konec v nedohlednu.Otci je 86 roků, má zdravotní problémy a už mi nikam nechce k jednání jít.Jeho plnou moc mám,ale bojím se,že může zemřít jelikož jej celá situace stresuje.Proto se ptám co s tím? Dá se převést, zatím nedokončené dědictví u notáře na mě jako dědictví?
Děkuji za odpověď. Hermanová
Dobrý den, pokud Váš otec zemře, dědický podíl, který mu připadá ze závěti, připadne jeho dědicům.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak postupovat pří situaci, kdy dědické řízení už proběhlo, ale nabylo v něm zahrnuta nemovitost(pozemky).Toto řízení proběhlo už před 26ti lety, kdy tyto nemovitosti byli součástí JZD. Do dnes jsou tyto pozemky vedeny v katastru pozemků na zemřelou osobu. Děkuji za odpověď
Dobrý den, v červnu toho roku mi umřel přítel, za svého života napsal řádnou závěť, kde mě uvedl jako právoplatného dědice...
Chtěla bych se tímto zeptat, jak dlouho se čeká, až mě vyzve příslušná notářka k děd.řízení? Podotýkam, že jsem ze Slovenska, kde mám trv.pobyt, ale v ČR žiju dlouhodobě, tudíž mám tady řádně hlášený přechodní pobyt.Zajíma mě i to, jestli se nějak prověřuje moje adresa, nebo ni-koli?
Děkuji za odpověď.
Tatiana
Mám nezletilého syna (12 let).Jsem rozvedená a z tohoto rozvedeného manž. mám s mým rozvedeným manželem jen tohoto syna. V případě mého úmrtí by přicházel v I.skpině jako dědic tento nezletilý syn. Jeho zákonným zástupcem by byl u dědictví jeho otec,tedy můj bývalý manžel.Musím se smířit s faktem,že by se mohlo stát, že po mé smrti bude smět s mým majetkem (za syna,který by majetek nabyl) disponovat můj bývalý manžel????? Poraďte mi, prosím, jak předejít,aby k této situaci nedošlo. Jde to řešit třeba závětí, kde bych vyjádřila své přání, aby nebyl!! syn zastoupen u dědictví zákonným zástupcem - tj. otcem, ale např.zástupcem z řad soudu??? V tomto případě, asi listina o ustanovení správce nic nespraví,že?? Děkuji moc za každou odpověď. (kukinekkukinek@seznam.cz)
Dobrý den, mám podobný problém. Raději to napíšu, tak, jak vím, že to je.
Mám šestiletou dceru. Po rozvodu jsem nabyla majetek.
Žiji s přítelem, který je svobodný, bezdětný, a děti mít nechce. On má taky čerstvě nadobytý majetek. On má 3+1, já 1+1 byt. Co vím,když uzavřeme manželství, za chvíli uvedu proč, jak by to bylo s dědickým právem mé dcery, když bych byla vdaná a neměla s partnerem děti v případě mé smrti. Dědil by můj manžel s dcerou, pakliže by byla zletilá. Když by byla nezletilá, dědí po mně všechno. Ale musí to být zakotveno v předmanž. smlouvě.
Co vím jistě, je to, že v případě mé smrti figuruje v rodném listě její biologický otec, který se s dcerou 4 roky neviděl, nezajímá se o ni, sice on tvrdí opak, ale to je nepodstatné. A ohledně dědictví by se vedl soud o opatrovníka. V mém případě by to byl můjbudoucímanžel.V žádném případě, kdyby se stanovil opatrovníkem Váš bývalý manžel - by s tím majetkem nesměl nijak špatně nakládat.
Ten majetek patří pouze Vašemu synovi
Dobry den,
Chtela bych se zeptat jestli ma muj otec narok na dedistvi po manzelce. Otec se podruhe ozenil se zenou se dvema detmi a bytem. Poridily si spolu chatu a ona pak zemrela. Muj otec nebyl hlaseny v jejim byte ackoliv tam zil 10 let ale byl hlaseny u babicky aby v pripade jejiho umrti nebyl problem s bytovym druzstvem. Po manzelcine smrti jeji deti meho otce z bytu vyhodily ze tam nema co delat a cheji klice od chaty aby ji financne ohodnotili a pak posleze prodali. Memu otci ani nedali jmeno notare ke kteremu by mohl narokovat sva dedicka prava. Ma nejake pravo na cast bytu, ktery jeho manzelka nabyla pred svatbou s otcem a jak se ma otec dozvedet jmeno notare ktery vyrizuje toto dedictvi pokud mu to jeji deti nechteji sdelit?
Moc dekuji za odpoved
Martina
"jak se ma otec dozvedet jmeno notare" - na okresním soudu
Předpokládám, že chata je zapsaná jako SJM (společné jmění manželů). Tedy klíče bych dětem nedával, nárok nemají.
Pokud nebyla závěť, tak dědí manžel a děti stejným dílem.
Tzn. co bylo v SJM (chata + zařízení bytu, které si koupili za manželství + peníze na účtech) : zruší se SJM, takže otec bude mít z toho polovinu a druhá polovina připadne do dědického řízení a rozdělí se na třetiny - takže otec bude mít 4/6 chaty a děti po jedné šestině.
Byt byl jejím výlučným majetkem, takže každý má nárok na 1/3.
Tzn. otec by měl mít nárok na 1/3 bytu a 2/3 chaty.
Dobrý den,
mám dva dotazy
1. Kdo všechno v našem případě dědí?
2. Započítává se i majetek získaný v době, kdy ještě nebyli manželé?
Situace je taková: moje mamka žila od roku 2003 s přítelem a jeho dcerou. V březnu 1.3. loňského roku si ho vzala (aby dostávala v nemocnici info o jeho zdrav. stavu). On po necelém půl roce zemřel 26.8. 2008.
Nejprve paní advokátka chtěla pouze jeho majetek a tak jsme to brali, že dědí naše mamka a jeho 2 děti. Nyní ovšem začala paní advokátka započítávat do dědictví i majetek, který je naší mamky, ovšem nabytý v době, kdy byli druh a družka. tedy od roku 2003. Neměli bychom tedy dědit i my s bratrem?
Nejsme odborníci, ale ještě jsem neslyšela, že by se dědil majetek z doby, kdy lidi ještě nebyli manželé.
Moc děkuji za odpověď Mgr. M. Hošková
zemřel mamky manžel, takže předmětem dědictví bude jeho výlučný majetek a to co bylo v SJM.
to, co měla sama maminka před svatbou nemůže být předmětem dědictví
pokud něco získali spolu v manželství, tak se to rozdělí na půl, půlku si nechá mamka jako vypořádání SJM a polovina se rozdělí rovným dílem mezi mamku a jeho děti
advokátka by Vám měla svůj postup vysvětlit
Dobrý den.
Jak postupovat a napsat závěť, jestliže oba s manželem chceme, aby po naši smrti připadl dům jednomu ze 3 synů.
Musíme napsat závěť každý zvlášť, dům je ve SJM ?A aby bylo zřejmé, že jsme neopomenuli další dva syny, musíme
se v závěti zmínit, že během našeho života obdrželi každý movitost jako dar? Musíme cenu daru zhodnotit, aby bylo
zřejmé, že je to alespoň polovička toho, co by jim připadlo ze zákona? Pokud bychom chtěli hodnotu dědictví
vyrovnat finančním darem, stačí sepsat darovací smlouvu darující a obdarovaný bez ověření?
Děkuji předem za odpověď.
Závěť musíte napsat každý zvlášť. "Po naší smrti" - pravděpodobně nezemřete současně - tedy po smrti 1 z manželů se zruší SJM, přeživší manžel bude mít 1/2 domu a druhá polovina domu půjde do dědictví (mezi manžela a děti).
Tedy vyplatí se obrátit se se sepsáním závěti na odborníka (advokát, notář).
Nebo můžete synovi dům darovat již teď s věcným břemenem doživotního užívání pro Vás.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, před 2,5 lety manželovi umřela matka. Zůstal otec, syn a dcera. To dnešního dne manžela nikdo nepozval na projednání dědictví po matce.Otec jen sepsal závěť, že po jeho smrti dostane každý 1/2 movitého a nemovitého majetku a tím, že je dědictví po matce vyřízeno. Já jsem toho názoru, že se měl manžel k dědickému rízení dostavit a tam třeba sepsat, že dědictví příjme až po smrti otce. Závěť byla sepsána asi před 2 lety. Co když ale jeho otec mezi tím napíše novou závěť, o které manžel nebude věděť a dozví se to třeba až po otvové smrti. Platí ta původní závěť. Navíc otec si dovedl domů přítelkyni, která s ním bydlí ve společné domáctnosti. Jak by se tato situace řešila. Zůstává zde, že pokud je sepsána závěť, že ona nemá na nic nárok. Protože pokud by to podle mého názoru otec neupravil a přítelkyně měla právo dědit, dostala by o z děditví po matce, které manžel nedostal ba ani žádný soud ho nepozval k vyřízení dědictví. Děkuji za odpověď Mlatečková
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na záležitost spojenou s dědictvím po matce. Zemřela přes rokem a půl já svému bratru dala plnou moc v domnění ,že je spravedlivý a vyrovná se se mnou. Ale nedostala jsem žádný notářský zápis ani usnesení soudu a nevím jak dál. Předmětem dědictví byl družstevní byt, který si bratr nechal napsat na sebe, to znamená , že pozůstalý otec z toho také vypadl. Už mimo jiné také zemřel a nebylo po něm nic. A vprůběhu času jsem zjistila, že si bratr nechal byt přepsat do osobního vlastnictví. udělal jsem na bratra dotaz, že bych chtěla aby se se mnou vyrovnal a dostala jsem odpověď, že si otec přál to napsat na vnučku bratra ale závět nezanechal a víc se se mnou domlouvat nebude. V této době je byt pronajímán a já nevím, jestli mám ještě šanci získat z dědictví nějaký podíl tohoto bytu.
Děkuji za odpovď Mladá
Dobrý večer.Nedávno zemřel otec,předmětem dědictví je mimo jiné dům,který nabyl on se svým bratrem (v době trvání manželství),rovněž jako dědictví po své matce.Domníváme se správně,že matka je z tohoto dědictví vyloučena a otcovu část dědíme pouze my se sestrou?Matka tvrdí,že to byl společný majetek a tudíž má na jeho část také nárok.Děkuji
V listopadu zemřel můj dědeček. Závěť nezanechal.Jeho družka, která s ním žila 25 let se odstěhovala,změnila i trvalé bydliště,ale odvezla si z bytu spoustu věcí i přes to, že dědické řízení ještě nezačalo. Chtěla bych se proto zeptat, zda na to má právo.
Dále bych chtěla vědět, jestli mohu byt v OV po dědovi užívat.
Děkuji
Dobry den,dozvedela jsem se, ze mi pred tremi dny zemrel otec,s kterym jsem se od sveho detstvi nestykala.Ja se sestrou jsou zakonni dedici,ale dozvedeli jsme se, ze otec mel velke mnozstvi dluhu, a proto se chceme zrici dedictvi.Prosim o radu,jak postupovat v teto situaci s prihlednutim k tomu, ze ziji v zahranici a je pro me problematicke prijet do CR,kdykoliv je potreba........Je mozne celou tuto zalezitost vyridit na dalku,napr.zplnomocnenim sve sestry,ktera zije v Cechach a take se chce zrici dedictvi.
Nalehave prosim o odpoved a predem dekuji.
Dobry den,dozvedela jsem se, ze mi zemrel otec,s kterym jsem se od sveho detstvi nestykala.Ja se sestrou jsou zakonni dedici,ale dozvedeli jsme se, ze otec mel velke mnozstvi dluhu, a proto se chceme zrici dedictvi.Prosim o radu,jak postupovat v teto situaci s prihlednutim k tomu, ze ziji v zahranici.Je mozne celou tuto zalezitost vyridit na dalku,napr.zplnomocnenim sve sestry,ktera zije v Cechach a take se chce zrici vlastnictvi.
Nalehave prosim o odpoved a predem dekuji.
Dobrý den,byla jsem obeslána jako BM pozůstalého syna ve věci dědictví po jeho zemřelém otci.Notářka žádala,abych sdělila jeho adresu,pokud je mi známa.BM jsem již 15let neviděla a snikým z rodiny není v kontaktu.Je možné,kyž se nenajde,aby místo něho byli pozvíni jeho potomci?Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat.6/08 mi zemřela maminka. V dědictví je byt v os,vlastnictví, kde je dluh asi 150 000.Chtěla se rozvést a byt prodat,ani jedno nestihla.Její manžel platí pouze teplo a elektřinu a dluh stále roste.Bydlí v něm jen on s novou přítelkyní.Na byt je uvalena exekuce,domluva s ním není možná.Mám ještě 3 sourozence. Můžete mi poradit,jaké máme možnosti vystěhování? Kdo bude platit dluhy,které on úmyslně dělá? Mohu se dodatečně zříct dědictví?
Děkuji moc za odpověd
Dobrý den, v dědickém řízení po otci jsem zdědil vůz. Nikdo však neví,kde vůz je, případně zda vůbec ještě existuje. Je možné zdědit věc, která možná neexistuje? Případně jak dále postupovat? Děkuji.
Dobrý den,prosím o radu.Před měsícem mi zemřel tatínek.Žil sám.S maminkou byl rozveden.Byt v domě,kde bydlel,byl policií zapečetěn,nemám tam přístup.Byla jsem jako vypravitel pohřbu vyzvána k zahájení dědického řízení.V dopise je uvedeno,že mám doložit různé doklady a podklady o movitém i nemovitému majetku otce,ke kterým ale nemám přístup.Je mou povinností tyto podklady zajistit?A jak?A dále:dle databáze byli vyhledáni 4 dědicové(já-dcera,po zemřelém bratrovi 17-tiletý syn a údajné dvě dcery někde na Moravě).Zajímalo by mě,pokud se dědictví(není-li závěť)bude dělit na 4 díly,má každý dědic povinnost také zaplatit 1/4 poplatků za služby notáře a odhadce na nemovitost(otec vlastnil polovinu RD)??
Předem moc děkuji za odpověď....Brožová Ivana
Dobrý den,
babička zemřela a nezanechala žádný majetek. Neměla bankovní účet, ani stavební spoření, ani žádné větší úspory, jen jednu vkladní knížku s cca 1.500 Kč a osobní věci (oblečení. Je nutno zahájit dědické řízení, aby notář potvrdil, že skutečně neměla majetek ani dluhy? Měla 2 děti, jeden se o babičku staral a také vypravoval pohřeb, dcera vůbec nic. Co ale s tou vkladní knížkou? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
soud zahájí dědické řízení z úřední povinnosti (tedy bez návrhu kohokoliv- automaticky). Jestliže se zjistí, že zůstavitel nezanechala žádný majetek nebo jen tzv. majetek nepatrný, pak soud řízení o dědíctví zastaví. Tento nepatrný majetek může soud vydat tomu, kdo zůstaviteli vypravil pohřeb.
Dobrý den.Chtěla by jsem se Vás zeptat na jednu věc a moc prosím o radu.Trošku se mou situaci pokusím popsat a doufám,že mi alespoň trošku poradíte.Věc se týká dědictví.Moje babička s mým otcem bydleli v domě,oba zemřeli a nenechali závěť.Můj otec měl sestru a bratra.Mého otce bratr zemřel a zůstal po něm syn,který se kolem dědictví a všeho ostatního motal.K němu se připojila i mého otce setra,tedy má teta.Ti dům prodali bez toho aniž by mi tom něčem dali vědět,nepozvali mě k dědickému řízení,notáři-prostě nikam.Peníze si rozdělili na poloviny.Mě jen zajímá co se stím dá dělat...Mám nárok na svou třetinu?????Je možné po nich peníze vymáhat zpětně???Jak mám postupovat??Jen chci dodat,že je to zhruba 3roky stará záležitost,tehdy jsem ještě nebyla plnoletá...Předem děkuji za vše.Brantalíková
Dobrý den,
z dotazu není jasné, kdo byl majitelem domu resp. jaký podíl na domě měl Váš otec. Kdo zemřel dříve - babička nebo otec?
Pokud Váš otec neměl manželku a byla jste jeho jediným potomkem, tak přece máte nárok na celé dědictví po něm.
V první fázi byste měla na okresním soudu chtít nahlédnout do spisu o vypořádání dědictví, popř. pak se poradit s advokátem.
Dobry den, chci se zeptat, v jake dobe musi matrika informovat povereneho notare o umrti a v jake dobe musi notar kontaktovat dedice? Dekuji.
Dobrý den, zemřelý otec měl bankovní účet se záporným zůstatkem (kontokorent), byly tam nějaké trv.příkazy, SIPO atd., které se neprováděly. Hned na začátku děd.řízení jsem se notáře ptala, co s tím můžu udělat, abych nemusela platit po skončení řízení úroky za celou dobu řízení (zrušit účet nebo něco jiného). Bylo mi řečeno, že s účtem neudělám nic, dokud řízení neskončí. V bance mi řekli, že správce dědictví má po celou dobu dědického řízení právo majitele účtu. Je povinností notáře do toho zasáhnout? Aspoň zrušit trvalé platby, aby bylo možné zůstatek na účtu vyrovnat a neplatit tak po skončení děd. řízení úroky z kontokorentu? Děkuji.
Dobrý den, má notář v děd. řízení povinnost zjistit, zda zemřelý má účty u fin.úřadů a poté je zahrnout do dědictví? A to i v případě, prohlásí-li jeden z pozůstalých, že zemřelý "nic neměl"?Nebo stačí tento výrok a notář už nepátrá?/to mi ale připadá moc jednoduché a lehce zneužitelné/. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, MOC bych Vás prosil o odpověď. Zajímalo by mě, zda je nějakým způsobem omezen počet lhůt na rozmyšlení pro jednoho dědice.
Děkuji za vyřízeni.
Dobrý den, prosím o informaci,zda je možné
ještě před ukončením dědického řízení,se souhlasem
druhého dědice,nemovitost pronajímat ?
Velmi děkuji.
Po úmrtí rodičů zůstalo pojištění na auto,které po mě pojišťovna Kooperativa vymáhá,přesto,že není ukončeno dědické řízení.Ta stejná zvěrstva provádí i O2.Nemohu odstoupit od smluv,kvůli neukončenému dědickému řízení.K trvalým příkazům mých zesnulých rodičů v bance také nemám přístup.Jak postupovat,abych po dokončení dědického řízení nemusel platit penále za služby,které nepoužívám.Nevím ani co s inkasem a jinými platbami,kde měly rodiče trvalý příkaz v bance.Nechtějí mě ani zdělit zůstatek na ůčtu,abych věděl jestli se platby provádějí,abych potom neplatil další penále.Děkuji za odpověď.
...muj pritel Milos Prochazka mi odkazal bankovni konto v Bank of America USA. Zemrel 4/7/2008 v Praze. Abych si mohl vybrat penize potrebuji Milosuv umrtni list. Moje otazka je, kde ho dostanu? Ken
Dobrý den,
především musíte vyčkat na skončení dědického řízení, jímž bude mj. rozhodnuto, že jste dědicem tohoto konta.
Jak to tedy dopadlo? Také jsme s bratrem zdědili účet v americe.. Umrtní list máme. Jak máme postupovat dále? Máme také podezření, že bývalá manželka vybrala peníze a teď je tedy účet delší dobu v mínusu. Potřebovali ten účet zrušit, ale také předem zjistit, jestli tam byly nějaké peníze následně po jeho úmrtí.
Dobrý den, minulý týden mi zemřel otčím (tj. druhý muž mé matky,která zemřela před 6ti lety). Měl 3 vlastní děti, se kterými se léta nestýkal- byt zapečetěla policie. Chci se zeptat, jak máme postupovat, abychom měli možnost přístupu do bytu (jsou tam některé naše osobní věci,např. fotky, knihy i úmrtní list a dokumenty od hrobu po mé matce) a zda-li je možné zpětně požadovat zahájení dědictví po mamce, po které -vzhledem k tomu, že měla jen movitiý majetek v bytě (např. nábytek, TV apod.) - nepřoběhl a vše jsem po domluvě nechala otčímu. Také dost pochybuji, že jej jeho vlastní děti nechají uložit do hrobu - o což bych se i postarala.
Děkuji.
L.Šestáková
Může potencionální dědic nakládat s majetkem když nebylo dědické řízení ukončeno? Dopouští se tr.činu pokud nakládá s tímto majetkem? Předem děkuji.
Dobrý den,
jako trestný čin by to zřejmě posouzeno nebylo - záleží ale na konkrétním způsobu nakládání s tímto majetkem.
S tímto majetkem by však nakládat neměl a notář by měl učinit úkony k zamezení takové činnosti.
Dobrý den.Jsme čtyři sourozenci.Rodiče chtějí darovat rodinný dům v hodnotě 1 500 000 pouze jednomu z nás.Ostatní tři nedostanou nic.Je možný takovýto postup,přestože my ostatní nesouhlasíme? Máme nárok na vyplacení od sourozence? Darování domu chtějí provést ještě během svého života.Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,
jak jste se zde jistě několikrát dočetl, rodiče samozřejmě mohou se svým majetkem nakládat dle svého uvážení, tzn. např. dům darovat jen jednomu dítěti. Je to čistě jejich rozhodnutí jako vlastníků, do něhož nemůže nikdo zasahovat a omezovat tak jejich vlastnické právo. Tento sourozenec vůbec nemusí ostatní vyplácet. Žádný zákon takovou povinnost nestanoví.
Jestliže rodiče zemřou, mohou ostatní neobdarovaní max. namítat toto darování a požadovat zápočet hodnoty domu na podíl obdarovaného dědice.
Dobrý den, součástí majetku mojí zemřelé manželky je prosperující NZZ (nestátní zdravotnické zařízení) v pronajatých prostorách, jehož dobré jméno a klientela nyla deset let budována. Všechny státní úřady tvrdí, že okamžikem úmrtí toto zařízení přestalo existovat. Dotaz je tedy: Jak je toto NZZ možno zdědit. Děkuji.
Dobrý den,
před pěti lety zemřel tatínek mého přítele. Do teď není vyřešeno dědické řízení. Tatínek byl spolumajitelem firmy s.r.o. Po jeho úmrtí firma zanikla a jeho společník a zároveň jediný jednatel společnosti, firmu zadlužil. Notářka je nyní upozornila, že až se dědické řízení uzavře, že je možné, že jim příjde exekuce, protožr dluhy firmy jsou velmi vysoké. Moje otázka zní: Jak je toto možné, když se jednalo o společnost s ručením omezeným? Je vůbec možné, aby se dědické řizení táhlo takovou dobu? Je možné rozdělit dědictví na část, která se váže k firmě a na soukromou (byt, garáž, atd.) Jak se má v takovým případě postupovat? Předem děkuji za Vaši odpověď, Jarmila
Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu v následující věci nároku na dědictví dětí manžela z předchozího manželství.
Bydlela jsem v nájemním bytě mého bývalého zaměstnavatele (byt je jedním ze čtyř bytů bytového domu) se svou dcerou. V roce 1993 jsem se provdala a v roce 1996 jsme spolu se sousedem v rámci privatizace koupili každý ideální polovinu domu. V kupní smouvě jsem uvedena já a soused a takto je proveden i zápis v katastru nemovitostí (manžel ne a takto s tím i souhlasil). Nyní manžel zemřel a bylo mi sděleno,že do dědického řízení spadají i manželovy děti z předchozího manželství . Prosím o potvrzení nebo vyvrácení této informace,zda jsem povinna děti z předchozího manželství vyplatit.Velice děkuji
Dobrý den,
po manželovi budete dědit vy jako manželka a pak všechny jeho děti (lhostejno z jakého manželství či mimo ně). Nejprve bude vypořádáno SJM a z něho 1/2 bude Vaše a 1/2 připadne do dědictví spolu s výlučným majetkem manžela a o to se podělíte rovným dílem.
Dobrý den,
po zemřelém otci jsem v ČR byla uznána za dědičku a dědictví přijala (dědici jsme byli já a můj bratr, který se dědictví vzdal v můj prospěch). Otec ale vlastil i ideální povolinu nemovitosti na Slovensku. Tohoto dědictví bych se ale chtěla zříct. Notářka, která projednávala dědictví v ČR, mne informovala, že dědictví slovenského majetku bude projednávat slovenský soud. Je možné se dědictví na slovensku zříct, i když jsem už přijala dědictví v ČR?
Děkuji za odpověď
Dobrý den.Přišlo mi od soudu vyrozumění o ukončení dědického řízení.Ale je tam napsáno že mám zaplatit poplatek.Potom mi pošlou oficiální papíry s ůčty a nemovitosti od soudu?Já ale tolik peněz nemám.Co s tím?
Dobrý den, prosím o radu v následující záležitosti dědictví.Zesnulý v závěti veškerý svůj majetek odkázal jednomu ze tří synů. Ti co v závěti nebyli uvedeni se závětí nesouhlasí a uplatňují nárok neopomenutelných dědiců (=1/2 z 1/3 kterou by měli při spravedlivém rozdělení). Dále uplatňují nárok na zajištění daru neobvyklé hodnoty. Jde o nemovitost, kterou dědící syn dostal před 12ti lety. Nějaká dohoda není možná, dva opomenuté zastupuje právník a mé dotazy zní. Mají Ti dva nárok na tu 1/2 z 1/3 (neopomenutelný dědic) a připočtení toho daru do dědictví po 12ti letech?
Děkuji P.
Dobrý den,
z Vašeho dotazu vyplývá, že tím obdarovaným a závětním dědicem jste Vy. Ano, ostatní mají právo požadovat to, co jste uvedl a to právě z titulu neopomenutelných dědiců. Otec by je musel vydědit, což se očividně nestalo.
Dobrý den, nečekaně nám zemřel otec. Mohl abych se zeptat, jaky narok ma na dum, ktreý muj otec vlastnil s mojí matkou, dcera z jeho 1.manželství, resp. její dítě, když s námi nebyly min 15 let v kontaktu? Nalezne ji notář pověřený dědickým řízením? Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den,
jeho dcera z prvního manželství má na dům, resp. na podíl na domě úplně stejný nárok jako jeho ostatní děti, tzn. i jako Vy. Aby tomu tak nebylo, musel by ji vydědit. Jestli jí notář nalezne je otázka - nevím, ale předpokládám, že by měl.
Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu v následující věci nároku na dědictví dětí manžela z předchozího manželství.
Bydlela jsem v nájemním bytě mého bývalého zaměstnavatele (byt je jedním ze čtyř bytů bytového domu) se svou dcerou. V roce 1993 jsem se provdala a v roce 1996 jsme spolu se sousedem v rámci privatizace koupili každý ideální polovinu domu. V kupní smouvě jsem uvedena já a soused a takto je proveden i zápis v katastru nemovitostí (manžel ne a takto s tím i souhlasil). Nyní manžel zemřel a bylo mi sděleno,že do dědického řízení spadají i manželovy děti z předchozího manželství . Prosím o potvrzení nebo vyvrácení této informace,zda jsem povinna děti z předchozího manželství vyplatit.Velice děkuji
Dobrý den, zajímalo by mne zda existuje lhůta pro zahájení dědického řízení. Dále by mne zajímalo, zda může jeden z dědiců nakládat s nemovitostí, která je zahrnuta do dědictví, aniž by se o tom dohodl s ostatními dědici a to navíc v době kdy ještě nebyli dědicové přizváni k dědickému řízení a nemohli tak projevit svou vůli.
Dobrý den,
konkrétní lhůta pro zahájení neexistuje. Nevím sice, co máte přesně na mysli pojmem "nakládání s nemovitostí", ale ke zcizení dojít nemůže - to by k.ú. nezapsal.
Dobrý den,
chci se zeptat na podmínky ohledně dědického řízení.
Počátkem měsíce března tohoto roku jsem byla jako vypravitel pohřbu své babičky vyzvána notářkou k zahájení dědického řízení. Babička měla dva syny, kteří jsou dědici a dle tvrzení notářky jako vypravitel pohřbu nejsem účastníkem dědického řízení a to i přesto, že jsem náklady na pohřeb (po odečtení státního příspěvku) uplatnila v rámci dědictví. Vzhledem k nepříliš dobrým vztahům v rodině mne zajímá, jakým způsobem mi bude oznámeno, že dědické řízení bylo ukončeno a kým mi bude vyplacena částka za pohřeb, kterou jsem uplatnila.
Předem děkuji za Vaši zprávu.
Dobry den, prosim o informaci jakym zpusobem se zjistuji dedicove pokud ziji v zahranici. Muj manzel je cizinec a zijeme spolecne v CR, zde jsme si spolu zakoupili rodinny dum. Manzel ma deti z predesleho manzelstvi, se kterymi neudrzuje zadny kontakt a nema o nich zadne zpravy. Deti jsou nyni ve veku od 30 let vyse. Co by se stalo v pripade umrti meho manzela a jakym zpusobem by byli jeho deti v zahranici vyhledany. Protoze nejsou s otcem radu let v kontaktu, neni ani zrejme zda jsou nazivu. Zajima me, jakou cestou se takovi dedicove zjistuji nebo zda jejich podil na dedictvi propada pokud se sami neprihlasi.
Dekuji predem za odpoved.
Dobrý den, dne 5.12.2006 mi zemřel otec. Jeho manželka však před jeho smrtí zařídila přepsání nemovitosti na své jméno. Řízení na katastrálním úřadu bylo založeno 30.11.2006, provedení vkladu proběhlo 6.12.2006, což je den po smrti. Nikdo nás následně nekontaktoval kvůli dědickému řízení, protože prý nebylo co dědit. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáme na dědictví nárok, když vlastnictví nemovistosti přešlo dle zákona až následující den po úmrtí. Myslíte, že bychom se tedy měli odvolat?
Děkuji předem za odpověď.
Lucie Svobodová
Dobrý den,jsme s bratrem jediní dědicové majetku po našem tatínkovi.Jedná se o dům,zahradu a pole.Jakým způsobem musíme majetek ocenit?Slyšela jsem,že není potřeba znalecký posudek,ale stačí prohlášení před notářem obou dědiců o ceně obvyklé.
Dobrý den,
zde bude záležet především na dotyčném notáři. Domluvte se s ním.
Dobrý den!
Prosím o radu:jsme manž. pár, já - majitel nemovitosti - oba už jednou rozvedení a z předchozích manželství máme každý dvě děti, spolu pak žádné. Chtěl bych darovat manželce polovinu rodinného domku, kde spolu žijeme sami - děti už jsou všechny soběstačné s vlastním bydlením. Co se ale stane v případě dědického vyrovnání při úmrtí jednoho z nás - jaký díl majetku a komu připadne? Je možné, že děti toho z nás, který zemře dřív nedostanou nic nebo jen mizivou část majetku? Moc by mi pomohla Vaše rada, případně návod, jak celo věc spravedlivě rozsoudit!
Mnohokrát děkuji.
Jaromír Hajný
Dobrý den,
pokud darujete manželce polovinu nemovitosti, tak v případě smrti některého z Vás, budou dědit stejným dílem tuto polovinu nemovitosti děti zemřelého a pozůstalý manžel, každý stejným dílem. Pak záleží na tom, čeho chcete dosáhnout. Jestliže chcete, aby Vaši polovinu nemovitosti získali vaše děti, můžete jim jí závětí odkázat.
Po smrti mé matky(otec již nežije) spolu se sestrou jako jediní dva dědici ze zákona dědíme (každá polovinu majetku). Nemovitost, ve které bydlíme, by chtěla má sestra (jedná se o polovinu), darovat při dědickém řízení)mému manželovi,který je občanem NSR,má u nás přechodný pobyt(v návaznosti na mez.smlouvu z 21.12.2007), jako občan EU, nemusel žádat o trvalý či přechodný pobyt, ale po výše uvedeném datu, dle informací cizinecké policie, získá trvalý pobyt až po uplynutí 2-letého přechodného pobytu, který mu už od 31.12.2007 běží.Může jako cizinec získat 1/2 nemovitosti vč. pozemků u této nemovitosti darem od mé sestry, máme-li smlouvu o RJM - v případě,že s tímto postupem souhlasím a vzhledem k tomu, že do této nemovitosti investoval?Vzhledem k dobrým vztahům v rodině, je možno i při jednom dědickém řízení udělat rozdělení majetku vč. toho, které je předmětem dědického řízení - má sestra se zřekne svého podílu ve prospěch mého manžela ?Jedná-li se o plac.službu prosím info.
Můj otec zemřel již v prosinci minulého roku, ale dědické řízení se konalo beze mne, protože má sestra uvedla, že není nic k dědění, což se nezakládá na pravdě.A tak se ptám, jakto, že jsme nemusely byýt obě u řízení a zda je to povinnost. A ještě něco moje sestra dostala dům od mého otce již za života, takže jak to, že ještě po smrti otce dostala vše zbylé.Co ted mám udělat, at´vše uvedu na pravou míru?Celé je to divné, protože mne vyřadila také ze zařizování pohřbu zesnulého.Myslíte, že se mám obrátit na nějakého advokáta a začít soudní proces?
Dobrý den,
nevím, v jaké fázi se dědické řízení nachází. Zda je již pravomocné rozhodnutí soudu, či nikoli; proč jste dědického řízení neúčastnila - to jste o něm nevěděla nebo proč? Těch otázek je mnoho, proto bude vhodnější opravdu se s dotazy a listinami obrátit na místního advokáta.
Dobrý den. Koncem února mi zemřel otec a 3 týdny po něm i maminka. Dnes jsme dostaly dva dopisy o dědickém řízení s tím, že každému z rodičů byla určena jiná notářka. Lze provést dědické řízení najednou u jedné notářky nebo musíme postupně vyřídit otce u jedné a pak matku u druhé? Musíme mít znalecký posudek na dům, ve kterém oni bydleli? Děkuji.
Dobrý den,
při úmrtí dvou osob, i když manželů, se jedná o dvě různá dědická řízení, tudíž je možné, aby je konali dva různí notáři. Tedy, budou probíhat dvě různá dědická řízení. O znalecký posudek si notáři řeknou.
ale ta paní se ptá jestli posudek MUSÍ mít,také mě to zajímá.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat z čeho a jaká častka se platí u notáře a zda jsou nějaké tabulky,podle kterých si notář může říci cenu za odvedenou službu? Dále bych se chtěla zeptat, byli jsme pozváni k notáři, který vyřizuje dědictví po mém otci. Mám jestě dvě sestry(16, za pár měsíců 18)nejmladší sestře byl vybrán poručník,naše babička,ale v případě druhé sestry nám pan notář řekl, že máme počkat do srpna kdy již bude plnoletá,aby se k tomu sama vyjádřila. Můžete mi prosím vysvětlit o co panu notáři jde a co tím chce vyřešit, když sestra může mít také poručníka?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
na to, "o co notáři jde" se zeptejte spíše jeho. Předpokládám však, že chce chránit zájmy Vaší sestry.
Odměna se stanoví dle vyhl.č. 196/2001 Sb.
Dobrý den, potřebuji radu ohledně dědické daně. Loni v prosinci mi zemřel strýc, který mi formou závěti odkázal veškerý svůj majetek, konkrétně se jedná o byt (vel. 3+1), pole, garáž a auto. Byla jsem u notáře na projednání dědictví, za veškerý výše uvedený majetek jsem zaplatila notářský poplatek necelých Kč 14000,--. Odhad veškerého majetku si dělal notář sám. Chci se zeptat - budu muset platit dědickou daň? V případě že ano, tak by mě zajímalo, jak se vypočítává. Do kdy musím podat daňové přiznání?A dále by mě zajímalo, zda budu muset nechat majetek odhadnout odborným odhadcem nebo zda k výpočtu daně bude stačit odhad toho notáře.
Děkuji za odpověď, s pozdravem Jana B.
Dobrý den,
v případě dědění mezi Vámi a strýcem patříte do II. skupiny a jste tak od dědické daně osvobozena.
I přesto, že strýc zemřel v loňském roce? Slyšela jsem, že do 31. 12. 2007 platilo to, že i osoby ve II. skupině dědickou daň platí. Jinak děkuji za odpověď.
Máte pravdu, záleží na datu úmrtí a do 31.12.2007 osvobozena nejste. Přehlédla jsem to slovo "loni".
Budete platit 3% dědickou daň.
Dobrý den, chci se zeptat podle jakého vzorce a dle jakého právního předpisu se provádí rozpočet aktiv dědictví mezi jednotlivé věřitele. Likvidace dědictví během dědického řízení neproběhla. Děkuji za odpověď. Květoslava Lochová
Vážená paní Mgr.
Mohl by se na toto dědictví vztahovat §468 o.z.i když dědic se nedostavoval k dědickému řízení a přesto v této nemovitosti poté bydlel(vlastnil zatím 1/2)než zemřel.Dědic se totiž před těmi 25 lety měl stát majitelem celé nemovitosti.Znamená to,že podle tohoto § o dědictví přišel?Měl by mít na toto dědictví nárok až následující žijící potomek?Když o toto dědictví nebyl zájem? Předem děkuji
Zde záleží na tom, proč se nedostavovala - jestli vůbec byla řádně předvolána a věděla o tomto řízení.
Musela bych znát bližší podrobnosti o celé věci.
Jsou dva vlastníci domu,ale ani jeden v něm nebydlí a tudíž tam nemají trv.bydl.Může si jeden spolumajitel bez souhlasu druhého spolumajitele změnit trv.bydl.na adresu tohoto domu?
Dobrý den,
nevidím důvod, proč by si tento spoluvlastník nemohl trvalé bydliště nahlásit do domu, jehož je podílovým spoluvlastníkem. Bude především záležet na OÚ, zda bude vyžadovat souhlas i druhého, ale pochybuji, že by jej vyžadovali.
Chtěl bych se zeptat jestli je možné,aby dědila zesnulá osoba po zesnulé a ta zase po zesnulé.U soudu nám řekli,že dědic.říz.,které bylo před 25 lety zastaveno bude otevřeno a bude se dědit posloupně.Osoba,která se měla účastnit d.ř.se totiž nedostavovala k notáři.
Pred 3 tydny mi zemrel tata, ja ziji a pracuji ve Velke Britanii, takze je pro mne casove problematicke jezdit do CR pokazde, kdy bych potrebovala... Dedicke rizeni jeste nezacalo (doted nas nikdo nekontaktoval). Chtela bych moji mamu poverit mym zastupovanim (rodice jsou jiz 10 let rozvedeni). Budu pro to potrebovat plnou moc. Jak ji ale mam ziskat? Plnou moc v cestine mi ve VB nikdo nepotvrdi a anglickou nemuzu pouzit v CR. Dale je tu problem odliznych zakonu a predpisu mezi CR z VB... Co mam delat? Jakou plnou moc potrebuji, aby mi ji tu ve VB potvrdili a nasledne v CR uznali?
Dekuji z aodpoved.
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že od smrti otce uběhla poměrně krátká doba, je pravděpodobné, že celou věc soud ještě ani nezačal řešit. Pro doložení plné moci je tak celkem dost času. Osobně jako nejjednodušší vidím Vaši návštěvu v ČR a ověření podpisu v ČR.
Zemřel mi otec. Se svou družkou mají v OV byt - uvedeni dva vlastníci, každý s podílem 1/2. Jako jediná dcera dědím tedy polovinu bytu, nepletu-li se. Nestýkali jsme se, s jeho družkou se v podstatě neznám a zajímá mne, jak lze situaci řešit. Lze požadovat finanční vyplacení? Nebo přiřknutím poloviny bytu už je můj podíl "vyplacen" a dál záleží na dohodě?
Dobrý den,
ano, v dědictví získáte 1/2 bytu - otcův podíl. Pak bude záležet na tom, jestli se s jeho přítelkyní dohodnete na tom, jestli některá tu druhou vyplatí nebo jiným způsobem, či zda chcete vlastnit byt takto v podílovém spoluvlastnictví.
Prababička je dle Listu vlastníka nemovitosti vlastníkem 1/2 domu,ale je 25 let po smrti.Dalším potomkem je pravnučka.Prosím poraďte jak postupovat.K jaké instituci a jaké dokumenty bude potřebovat(úmrtní list?) a pokud ho nemá kde pořídí duplikát nebo opis.
Dobrý den,
obraťte se na soud, který po její smrti dědictví řešil.
Zemřel nám otec .U dědictví by jsme měli být,já dcera bratr a matka.
Rodiče vlastnili společně nemovitost. Matka kategeroicky odmítá účast na dědickém řízení. Jak se taková situace řeší? Děkuji za odpověď S.
Dobrý den,
odmítnout dědictví určitým způsobem a ve stanovené lhůtě je jejím právem.
Dobrý den,
sourozenci Jakub nar. 1991 a Lucie nar. 1994 mají děditspolečně s dědou po babičce, protože jejich otec syn zemřelé babičky už nežije.
Kdo může být ustanoven jejich poručníkem ?
Může to být jejich matka ?
Mohou mít oba sourozenci jednoho společného poručníka ?
Děkuji.
Dobrý den,
pokud nebudou jejich zájmy v rozporu, ano, může.
Zletilá vnučka bydlí trvale u prarodičů v bytě v osobním vlastnictví. Jak zabezpečit, aby v případě úmrtí jednoho nebo obou, přešlo vlastnické i uživatelské právo výhradně na vnučku? Na doplnění uvádím, že prarodiče mají ještě 3 děti. Děkuji.
Dobrý den,
to lze zajistit nejlépe darováním bytu ještě za života prarodičů.
dobrý den,chtěl jsem se zeptat a to prosím na toto.
moje je manželka se před nedávnem dozvěděla ,že jí zemřel otec ,který s ní nežil ve společné domácnosti ,ale řadně platil alimenty a má otce zapsaného i v rodném listě.Ptám se prosím jak je možné že manželka nebyla vyrozuměna příslušnym notářen o dědickém řízení a o umrtí které bylo před 2lety .Děkuji a prosím odpověd
Dobrý den,
je otázka proč - buď notář o existenci dcery nevěděl, nebo jí otec vydědil. Nevím. To se spíše informujte u notáře či soudu a ne zde.
dve nezlet.deti maji dve matky a jednoho otce po kterem deti.U notare se rozhodlo pro dedeni ze zakona deti na pulPRED NAB.prav.moci se matka jednoho syna odvolala s tim ze nechce aby jeji syn dedil pul ale vse a druhe dite pry do budoucna vyplati ze jeji syn je man.tak ma vetsi prava nez muj neman.a take do dedictvi patri os.auto octavie a s timto autem stale jezdi matka zemreleho vydat ho nechce i kdyz nic nededi.Proc notar nezadal aby auto i s doklady odevzdala notari.J a se divam na to jak cizi osoba pouziva auto.dekuji
Dobrý den..Mé dceři zemřel tatínek.je jí 16 let.byli jsme rozvedeni.U dědického řízení/žádné jiné děti neměl/jsou dvě garáže a dluhy včetně pohřbu atd.Dcera má zdědit 50tis. Já vím,že obchodoval s vínem a v den pohřbu měl plné garáže vína,měl zlato atd.Již nemám sílu se soudit,ale nechci toho jednou litovat.Myslíte si,že nemám souhlasit s dědictvím a napadnout ho.Nevím si rady.je to velmi těžká situace.hrůza.Děkuji Vám.
Ženatý nebyl,ale bydlel u přítelkyně.
Dobrý den,
předmětem dědictví je to, co zjistí soud či pověřený notář za majetek zemřelého či co pozůstalí za jeho majetek určí.
Pokud tedy máte informace i o jiném jeho majetku, které nebylo v dědictví projednáváno, sdělte tuto informaci notáři.
Dobrý den.Žila jsem 10 let s přítelem.Koupili jsme dům a celý opravili.Mám zde trvalé bydliště.Dům je napsán na přítele.Přítel zemřel a má tři zletilé děti.Musím dům opustit i přesto,že jsem na něm moc pracovala a mám i účty na opravy atd.Co mohu udělat,abych se nemusela vystěhovat.
Děkuji za odpověd´.
Dobrý den,
po příteli nic nezdědíte, protože jste "pouze" přítelkyně; vše zdědí jeho děti.
Vy byste mohla v dědickém řízení uvádět, že ne vše je majetkem přítele a nespadá tak do dědického řízení. To by se ale týkalo pouze movitých věcí, či příp. nějaké finanční částky. K domu jako takovému žádné právo nemáte a bude záležet pouze na tom, jestli Vás tam jeho děti nechají bydlet nebo ne.
Dobrý den, mám trošku zamotanější případ, snad mi poradíte. Otci zemřela matka(má babička) před 40 léty.Pak se jeho otec znovu oženil, ale nevlastní matka si ho nikdy neadoptovala. Loni umřel jeho otec a proběhlo dědické řízení. Otec měl setru, která je již mrtvá, takže se na dědické řízení dostavily jen její děti, ale jeden otcův synovec je již taktéž mrtvý, tak jedním z dědiců je jeho syn, který není plnoletý. Nevlastní matka řekla otci, že chce přepsat dům ve kterém bydlí na otce. Notář, který dědické řízení vyřizuje řekl, že se to dá vše udělat během dědického řízení. Byl udělán odhad na dům a účastníci řízení se dohodli na vyplacení jejich podílů s tím, že otec se vzdal jeho podílu vůči nevlastní matce. Notář má potvrzení o tom, že nevlastní matka chce přepsat dům na otce. Dědické řízení ale nebylo ukončeno, protože se musí počkat na to, až soud určí nezletilému dědici zák.zástupce. Mezitím ale otec zemřel, zajímá mě tedy, jaký bude další postup.Moc děkuji za odpověd
Dobrý den,
jakou formou se prosím mohu zřeknout dědictví ve prospěch bratra. Jsme jediní dědici v I.skupině.
Stačí, když se nezúčastním dědického řízení, nebo musím splnit nějaké formality?
Kdo určuje odhadce na pozůstalost pro účely dědického řízení? Jakou mám záruku, že odhad nebude nadhodnocen?
Děkuji
Dobrý den,
dědictví můžete odmítnout a to svým prohlášením učiněným písemně nebo ústně před soudem, ve lhůtě 1 měsíce ode dne, kdy Vás k tomu vyzve usnesením soud.
Odhadci vycházejí u nemovitostí z cen stanovených předpisem, u věcí movitých z obvyklé ceny. Takovou záruku Vám nikdo nedá.
Dobrý den,
ráda bych se poradila. Existují nějaké dané termíny pro vyřízení dědictví? Je nějak měřitelné "protahování"?
Jsme spolu s bratrem jediní dědicové po otci (zemřel v srpnu). Notářce jsme poskytli všechny známé údaje, následně po cca 2 měsících jsme se tam dohodli na vypořádání dědictví (bankovní účet a nemovitost a penzijní pojištění, nehledě na to, že se to protáhlo, protože notářka ověřovala životní pojištění, nikoliv penzijní pojištění), pak poštou přišlo vyrozumění a že pokud se neodvoláme do určitého data-konkrétně 22.1., bude vydáno Rozhodnutí. Neodvolali jsme se, už uběhl měsíc od daného datumu a stále nic. Na sekretariátu notářky nám bylo řečeno, že to je ještě u nich, že mají moc práce. Můžeme si stěžovat? Asi nám brzy začnou problémy kvůli SIPO, které potřebujeme předělat na náš účet. Děkuji Lenka Kočinská
Dobrý den,
Vám se to zdá asi dlouho, ale věřte, že jsou dědická řízení, která trvají roky (ne že bych chtěla někoho obhajovat).
Zkuste se písemně dotázat soudu, jak to vypadá a ten by mohl dát notářce pokyn.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možné řešení v případě, kdy manželovi rodiče vlastnili RD o dvou bytových jednotkách. My jsme s manželem jeden byt od rodičů odkoupili a vyplatili jsme z tohoto bytu manželova bratra. Teď se mi jedná o to, jaký bude nejlepší postup při řešení vlastnictví druhého bytu, který stále ještě vlastní manželovi rodiče, kteří si přejí, aby celý dům zůstal nám.
Dobrý den,
tak buď Vám svů podíl prodají, darují, anebo zrušíte a vypořádáte podílové spoluvlastnictví k nemovitosti, kdy určíte, kdo se stane výlučným vlastníkem a kolik bude činit vypořádací podíl.
Dobrý den, v listopadu loňského roku mi zemřel tatínek. Jsem jedinou dědičkou- je už dlouhoo rozvedený a jiné děti nemáa bohužel žádnou závěť nesepsal a nyní jsem předvolána k dědickému řízení. Chtěla jsem se zeptat, zda musím využít služeb notářky, která mi byla určena a zda nelze dědictví v tomto případě řešit jinou cestou, abych nemusela platit za služby ohledně vyřizování pozůstalosti včetně odměny - nemovitosti - bytu v osobním vlastnictví,kdy dle zákona vše přechází na mne jako na jedinou dceru - dědičku.
Děkuji M.Š.
Dobrý den, tak to skutečně nemůžete. Účast notáře v řízení o dědictví je dána ze zákona a platí to pro všechny stejně. Tomu se nevyhnete.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com