Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den, muj problem zacal prerazenim na jine misto a to misto nemuzu vykonavat (psychicke obtize) zamestnavatel na me nalehal a ja jsem zkoncila hospitalizaci na psychiatricke klinice. Me misto asistentky OZ bylo oficialne zruseno a melo byt oficialni misto prodavacky avsak nez papirove zmena probehla ja byla donucena na misto prodavacky se zaucovat a neslo to z vyse uvedenych duvodu.
Jsem dosud PN a jeste nejaky cas budu, ma nemoc vyzaduje delsi leceni, vim vsak ze jak bude ukoncena PN budu vyhozena. Avsak budou delat vse aby to bylo dohodou. Jednoho kolegu chteli ted vyhodit a nechtel pristoupit na dohodu, firma u niz delame nevyplaci odstupne a klidne se i soudi a lide prohravaji, aby se zamestnance zbavili tak dokonce hledali neco aby mu mohli dat §53. Kdyz rekl ze si veme pravnika bylo pry dost dusno. Dekuji za radu Jana
Dobrý den, popsala jste sice podstatné části dění, ale co konkrétně chcete, to neuvádíte. Pokud zaměstnavatel jedná takovým způsobem, pak si skutečně raději sjednejte právníka, který ohlídá Vaše práva a zájmy, popřípadě věc konzultujte na Oblastním inspektorátu práce. V krajním případě se budete muset soudit, např. o neplatnost výpovědi nebo pro nezaplacené odstupné apod. Záleží na tom, jak se celá situace vyvine.
Dobry den, omlouvam se ze jsem nenapsala co konkretne chci. Chtela jsem znat nazor odbornika na to co mam delat a na chovani firmy. Firma jedna jen ve sve zajmy a to i tak ze neplati penize za pobyt na sluzebnich cestach,byla jsem pryc 14 dni a zaplatili mi jen cestovne a ubytovani, stravu vsak nikoliv a to by meli, ne?
Sjednam-li si pravnika a budu-li se soudit, pry stejne neuspeji, ze mnoho lidi se soudilo a vsichni prohrali. Nechci aby to vsechno firme hladce proslo avsak psychicky nejsem v poradku a cele jednani by mi mohlo pritizit. Radi mi pristoupit na vypoved dohodou, bez kompikaci. Prosim jeste jednou o Vas nazor a popripade dala by se do firmy poslat treba kontrola ohledne neplaceni diet na cestach?
Dobrý den, úspěch u soudu nelze předem přesně stanovit, pokud však firma postupuje v rozporu se ZP měl by dobrý právník nalézt cestu jak ve sporu uspět. Bez znalosti podkladů k tomu nelze dodat nic konkrétnějšího. Ovšem pokud nejste v dobré psychické kondici, pak Vám takový soudní spor na náladě opravdu nepřidá. Jinak na stravné během služebních cest samozřejmě nárok máte, jestliže Vám nebylo vyplaceno, je to chyba zaměstnavatele. Kontrolním orgánem nad dodržováním pracovněprávních předpisů je Oblastní inspektorát práce, kam můžete podat podnět na podezření z porušování zákoníku práce.
Dobrý den,
může firma nabídnout zaměstnanci čerpání neplaceného volna, aby mu nemusela dávat výpověď nebo rozvazovat prac. poměr dohodou a nemusela tak platit odstupné 12 průměrných měsíčních výdělků (přiznání plného invalidního důchodu po pracovním úraze)? Je možné že tomuto pracovníkovi PID po čase odeberou, za 5 měsíců jde znovu před lékařskou posudkovou komisi. Před pracovním úrazem byl ČID. Děkuji
Dobrý den, čerpání "neplaceného" volna nemůže být nikomu nařizováno. Navíc se jedná o spekulaci, jak obejít plnění povinností, které zaměstnavatelům plynou z pracovních úrazů zaměstnanců.
Dobrý den, chci se zeptat, zda mám nárok na odstupné, a za jakých podmínek,když byla firma v konkurzu a nepodařilo se v dražbě tuto firmu prodat.V případě, že mi bude dána výpověď dohodou a ja s ní nebudu souhlasit, co bude dál, ja budu bez práce a jake z toho vyplývají povinnnosti pro mne a pro končící firmu. Děkuji s pozdravem Petr Panaček
Dobrý den, pracovněprávní vztahy musí být vypořádány. A to buď správcem konkurzní podstaty anebo likvidátorem. Na Vaší straně sice mohou být nároky, pokud ale nezůstal žádný majetek, těžko se něčeho budete domáhat. Pokud se zaměstnavatele ruší, pak mají zaměstnanci nárok na odstupné (min. 3-násobek výdělku). Musíte kontaktovat toho, kdo v současnosti firmu spravuje.
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Zaměstnavatel mi (opět) nevyplatil mzdu v termínu a překročil i 15 denní lhůtu na vyrovnání. Z tohoto důvodu bych rád dal výpověď podle § 56 odst.1 písm.b) a chtěl bych uplatnit nárok na odstupné podle odst.2 Pouze se obávám, že zaměstnavatel toto odstupné nebude chtít vyplatit. Co můžu udělat? Pokud by cesta vedla jen soudní cestou, tak se obávám, že takový spor by se mohl vléct hodně dlouho a nakonec bych přišel o víc než bych získal. Poradíte mi? Děkuji.
Dobrý den, jestliže skutečně nebude platit dobrovolně, nicv jiného než soud Vám stejně nezbyde. Buďto se s tím smíříte, necháte to být anebo se budete domáhat svých práv a bránit je u soudu. Rozhodnutí je na Vás.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com