Prodloužení RD a odstupné - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Prodloužení RD a odstupné

D. Halušková, 15.02.2008 09:57:18

Dobrý den, v 08/2007 byly synovi 3r., můj zaměstnavatel zrušil moji pozici a jinou pro mne neměl, od nového roku se mělo měnit sídlo firmy a já jsem měla přislíbeno nové místo právě tam. V 08/2007 jsem tedy požádala o prodloužení rod. dovolené. Nyní jsem zatím jen ústně žádala o návrat do zaměstnání, ale z plánu nového sídla a nových pozic sešlo, firma pro mne práci nemá. Na odstupné prý ale nárok nemám, neboť jsem si prodlužovala RD po 3 letech věku mého syna. Je to opravdu tak? Vždyť jsem stále jejich zaměstnanec, prosím o váš názor, děkuji. A jak mám postupovat, když zaměstnavatel stále ukončení prac. poměru se mnou protahuje? Pokud mám nárok na odstupné, nerada bych o něj přišla. Našla jsem si novou práci, ale nový zaměstnavatel na mne dlouho čekat nebude. Mohu prostě současnému zaměstnanci písemně oznámit, že nastupuji třeba k 1.3. a čekat, že se snad něco začne dít? Díky za odpověď, DH

Re: Prodloužení RD a odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 15.02.2008 10:23:25

Dobrý den, jestliže Vás propustí pro nadbytečnost, protože pro Vás již nemá místo, pak máte nárok na odstupné (3-násobek výdělku). On Vám sice nemusí nabídnout přesně to samé místo, ale musí Vám nabídnout pozici odpovídající Vaší pracovní smlouvě. Teprve když takové místo nemá, může Vás propustit pro nezaměstnanost. Jestli k Vám, ale zaujal negativní postoj, nespolupracuje nebo nekomunikuje, tak bude vše složitější. Nakonec by jste se mohla bránit až u soudu. Pokuste se tedy ještě vyřešit věc smírně s tím, že jinak budete muset věc předat právníkovi. Jestliže nebudete mít platně skončení pracovní poměr, pak žádné písemné oznámení o tom, že jste nastoupila jinam, nebude pro zaměstnavatele nijak podstatné.

D. Halušková, 15.02.2008 10:37:06

Děkuji za vaše odpovědi. S tím nástupem do práce k 1/3 jsem spíš myslela, že bych nastoupila u současného zaměstnavatele (který pro mne nemá místo), že bych prostě přišla do práce - že by se třeba zaměstnavatel nějak rozhoupal a začal jednat :-)

Mgr. Oldřich Topka, 15.02.2008 11:04:06

Dobrý den, když už tam tedy budete osobně, můžete si věc vyjasnit přímo na místě. Prostě trvejte na tom, že jestli pro Vás skutečně nemá práci, kterou je povinen Vám přidělovat v souladu s Vaší pracovní smlouvou, pak máte nárok na odstupné. A kdyby nabízel dohodu o rozvázání pracovního poměru, a Vy ji přijmete, tak hlavně v dohodě uveďte, že je poměr ukončován z důvodu nadbytečnosti. Jinak by potom mohl tvrdit, že došlo k rozvázání poměru, aniž by se jednalo o nadbytečnost a tím pádem dělat problémy s vyplacením odstupného.

D. Halušková, 15.02.2008 11:49:28

Děkuji za odpovědi, hezký zbytek dne :-)

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »