Výpověd z pracovního poměru - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Platnost výpovědi

Petr Boček, 23.02.2008 15:35:42

Dobrý den,
Dne 14/1/2008 mi zaměstnanec předal výpověď, kde uvádí že k 31/1/2008 ukončuje zaměstnanecký poměr. Dále uvádí že žádá dvojměsíční odstupné. Od 14/12/2007 je na nemocenské. Mohu jeho pracovní poměr považovat za ukončený i když nedodržel výpovědní lhůtu, popřípadě mohl bych na něm vymáhat případnou škodu, která mi tímto jednáním mohla vzniknout i když je na nemocenské?
Velice Vám děkuji

Re: Platnost výpovědi

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 08:55:41

Dobrý den, jestliže podal výpověď, není určují na kdy si stanovil ukončení on. Je podstatné, že od měsíce následujícího po doručení výpovědi běží 2-měsíční výpovědní doba, pak teprve poměr skončí.Ani to, že žádá odstupné není závazné. Podstatné je, že z písemnosti dostatečně vyplývá vůle zaměstnance ukončit práci. Jestli nemá nárok ze zákona, pak se ho domáhat nemůže. Jestliže je v řádné pracovní neschopnosti, tak po něm těžko požadovat nějaké náhrady škody.

Soudní vyrovnání - výpověď

Zuzana , 20.02.2008 21:15:59

Dostala jsem výpověď z pracovního poměru pro závažné porušení pracovní kázně.Dala jsem vše k soudu a po dvou letech jsem pracovní spor soudně vyhrála a výpověď byla zrušena. V období po výpovědi jsem nastoupila do nového zaměstnání a pracuji nepřetržitě dosud.Nyní dojde k vyrovnání mezi bývalým zaměstnavatelem a mnou. Jsou nějaká pravidla jakou výši finančního vyrovnání požadovat ? Děkuji

Re: Soudní vyrovnání - výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 09:06:32

Dobrý den, hlavně záleží, jak a na čem se dohodnete. Máte nárok minimálně na náhradu ušlé mzdy za celou dobu. Jestli Vám zaplatí i něco nad tento rámec, je to Vaše plus.

Výpověď a zrušení pracovního poměru

Ludmila Ribárová, 15.02.2008 12:10:52

Zasílám konkrétní dotaz ohledně zrušení pracovního poměru - odchodu z firmy
Nejmenovaní jsou zaměstnanci firmy (lidé z Moldávie,s trvalým pobytem v ČR delším než 8 let).Jsou zaměstnavatelem fyzicky týráni.Chtějí odejít z firmy, ale zaměstnavatel jim vyhrožuje újmou na zdraví.Nový pracovní poměr by měli zajištěný v naší firmě, ale bojí se dát výpověď, že jim zaměstnavatel udělí dvouměsíční výpověďní lhůtu, v níž je schopen je psychicky a fyzicky týrat ještě více.
Když do práce přestanou chodit a jak dlouhou dobu je je může zaměstnavatel držet v pracovním poměru, i když budou mít několik dní absence.Může jim zadržovat zápočtový list, když už by přistoupil k rozvázání pracovního poměru dle §55 ? děkuji

Re: Výpověď a zrušení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 19.02.2008 10:38:00

Dobrý den, jestli jde o skutečně takový rozsah šikany, o kterém píšete, pak je to zralé na trestní oznámení. Jestliže přestanou chodit do práce ve výpovědní době, pak může zaměstnavatel okamžitě zrušit pracovní poměr pro neplnění povinností. To by samo o sobě nebylo až tak zásadní. Horší je, že by zaměstnavatel mohl požadovat náhradu škody, která by mu jejich jednáním vznikla. Případně mohou kontaktovat Oblastní inspektorát práce.

výpověď

jitka kotěšovská, 15.02.2008 09:30:38

dobry den,včera jsem se radila ohledně výpovědi v neschopnosti a dnes je to jinak.Zaměstnavatel dal synovi výpověď k 6.2 aniž by to synovi oznámil.je toto možný?syn není nahlášen ani na pracáku,na zdravotní pojišťovně,nemá v ruce ani tu výpověď.Jak se bránit?Od 1.3 ma domluvenou novou práci.Děkuji

Re: výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 19.02.2008 10:34:27

Dobrý den, výpověď je jednostranný právní úkon. Zaměstnavatel ji však může dát jen z důvodu podle zákoníku práce a ne v době pracovní neschopnosti. Můžete se obrátit na Oblastní inspektorát práce a podat podnět ve věci porušování zákoníku práce.

Výpověd z pracovního poměru

Jan Slava, 14.02.2008 17:18:01

Chtěl bych se zeptat-hledám si nové zaměstnání protože můj nynější zaměstnavatel posílá výplatu se spožděním i 14 dní.Otázka tedy zní-jak je to s výpovědí když zaměstnavatel nedodržuje termíny výplaty opakovaně,mohu dát výpověď a skončit okamžitě když se nebude jednat o dohodu?Já vím že tam je nějaká lhůta do kdy mi zaměstnavatel musí dát výplatu ale navím přesně jaká,díky za odpověd.

Re: Výpověd z pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 15.02.2008 09:11:14

Dobrý den, na tuhle otázku již byla vypracována řada odpovědí. Projděte si tedy diskuzní fórum. Viz pravidla http://www.pravnik.cz/pravidla-forum.html .

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »