mzda - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

KOLIK?

MICHAELA HAKOVÁ, 20.10.2011 09:37:50

Dobry den, dnes jsem skončila u FA.....? VE SMLOUVĚ UVEDENO 9800kč. ZA MIN MNĚSÍC MÁM ODPRACOVÁNO 229HOD. VČERA MI NA UČET PŘIŠLO 9100KČ JE TATO ČÁSTAK SPRÁVNÁ? NIKDO JINÝ TOLIK HODIN NEMNĚL JEN JÁ. A oheldně uk. prac. pom. byla jsem neoprávněně nařčena : pracovali jsme ve 2-3 os. včera mi bylo zdělenože jsem propuštěná protože chibjely fin. v pokladnách!! ALE vždy když jsem byla na své smněně , a pracovala s kým mám...nidy nám peníze nechybjely!!! jak se mám bránit? a kdo mi v tom muže pomoci|? děkuji

Zvýšení platu

Lenka Novotná, 18.09.2011 13:55:16

Dobrý den, pracuji v mateřské škole. Ve smlouvě mám sjednáno 5 hod práce s dětmi a 3 hod uklízení. Na doporučení ředitele jsem si dodělala školu s tím, že mi zvedne plat. Školu jsem si dodělala, nicméně pan ředitel mi plat nezvýšil a ani nezvýší. Mohu se nějak bránit, mám právo na zvýšení platu? Děkuji mnohokrát!

Re: Zvýšení platu

ivzez, 18.09.2011 21:02:57

Na zvýšení platu není automatický nárok. Do platových tříd se zařazují práce podle obtížnosti, nikoliv zaměstnanci podle kvalifikace. Zaměstnanec musí pro zařazení na tu kterou pozici splnit kvalifikační podmínky pro příslušnou platovou třídu a k další (či vyšší) kvalifikaci se již nepřihlíží. Záleží i na tom, jaký objem prostředků na platy má zaměstnavatel k dispozici, a jaké platové třídy mu povolí zřizovatel.

Pevná měsíční mzda

Katka, 09.09.2011 18:49:05

Dobrý den,
když je v pracovní smlouvě uvedená výše pracovního úvazku 40h týdně a měsíční odměna ve výši 8000Kč hrubého, je správně, když každý měsíc je vyplacena stejná částka, i když má některý měsíc více a jiný méně pracovních dnů? Děkuji za odpověď.

Re: Pevná měsíční mzda

ivzez, 18.09.2011 21:03:51

Ano, je to správně.

Výše mzdy na výplatní listině

Lucie Činčalová, 20.11.2010 09:57:19

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli se bude měnit výše mzdy na výplatní listině v závislosti na počtu odpracovaných směn u zaměstnance, který má stanovenou základní měsíční mzdu na 18000Kč. Myslím tím, když jeden měsíc odpracuje např. 23 směn(184hod)a druhý měsíc např. 20 směn (160hod), bude jeho základní hrubá měsíční mzda stále 18000Kč? Děkuji za odpověď

Re: Výše mzdy na výplatní listině

Karel Dlouhý, 20.11.2010 18:51:02

Pokud odpracuje v měsíci všechny směny stanovené rozvrhem směn, tak mu náleží ta stanovená měsíční mzda.
Ta je tedy stejná, i když v jednotlivých měsících jsou různé počty pracovních dnů.
Samozřejmě se krátí, pokud neodpracuje směnu z důvodu nemoci nebo z jiných důvodů.

mzdový postup

Tt, 25.03.2010 11:30:41

Pracuji v kultuře,hovořím o jedné instituci. 9 měsíců jsem měla prac.poměr na poloviční úvazek, v této době jsem čerpala 4 měsíční neplacené volno na studium.následně jsem byla přijata na plný prac.úvazek, toto je 8 měsíc plného úvazku.
Jsem v 11.platové třídě, suma sumárum v této instituci pracuji celkem rok a 5 měsíců včetně neplaceného volna. Doposud mi nebyl uznán rok praxe, účetní tvrdí, že neplacené volno nelze započítat do praxe, stejně tak pouhý poloviční úvazek, přepočítává to na plný, což by znamenalo, že místo pěti měsíců polovičního úvazku 2,5 uznané praxe+neplacené volno neuznáno.
Potřebovala bych vědět, zda se neplacené volno opravdu nezapočítává, když p.poměr plyne a jak je to se započítáváním praxe u pol.úvazku, znamenalo by to tak, že by třeba osoba na pol.úvazku měla odpracováno polovinu let?to by se pak důchodu nikdy nemusela dožít :)) Prosím o radu, mockrát díky

Re: mzdový postup

Karel Dlouhý, 25.03.2010 19:25:46

Zák. práce: §123 (4) Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platového stupně podle doby dosažené praxe, doby péče o dítě a doby výkonu vojenské základní (náhradní) služby nebo civilní služby (dále jen "započitatelná praxe").
NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 564/2006 Sb.
o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě:
§4
Zařazení zaměstnance do platového stupně
(1) Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platového stupně příslušné platové třídy podle započitatelné praxe podle § 123 odst. 4 zákoníku práce a míry jejího zápočtu určené podle odstavců 2 až 9.
(2) V plném rozsahu započte zaměstnavatel zaměstnanci dobu praxe v oboru požadované práce. Praxí v oboru požadované práce se pro účely tohoto nařízení rozumí výkon práce, pro kterou jsou potřebné znalosti stejného nebo obdobného zaměření jako pro výkon požadované práce.
Neplacené volno dle mého názoru nelze započítávat (nebyl výkon práce).
O výši úvazku nic není uvedeno, takže "přepočet úvazku" vaší účetní je neoprávněný.

tarif vs. osobní příplatek

Pavel Horák, 01.02.2010 17:36:25

Dobrý den. Po kontrole v loňském roce byl náš zaměstnavatel nucen změnit naše mzdové výměry. Původní výměry byly poměrně hodně rozdílné co do absolutních čísel a mzda se skládala z pevné a pohyblivé složky (ta byla významě menší ve vztahu ke složce pevné). Aby se vše uvedlo do souladu se ZP a nař. vlády č. 567/2006 Sb. došlo k tomu, že významná část z původních tarifů se přesunula do osobního příplatku. K osobnímu příplatku je ve mzdovém výměru uvedeno: "Jedná se o nenárokovou složku mzdy. Nárokovou složkou mzdy se stanou až v případě rozhodnutí zaměstnavatele o jejich přiznání".
Kdy se tedy stává osobní příplatek nárokovou složkou? Měl by existovat ještě další dokument, který toto stanovuje? Jak postupovat, abychom se fakticky přiblížili původnímu stavu? Děkuji za radu a pomoc.

Re: tarif vs. osobní příplatek

Karel Dlouhý, 01.02.2010 18:11:38

Dotaz mi není jasný. Toto vl. nař. stanoví základní sazbu minimální mzdy a nejnižší úrovně zaručené mzdy, čímž se rozumí celková mzda. Např. v 1. skupině prací je to 8000 Kč měsíčně a nikde není stanoveno, jaký podíl je tarifní mzda a jaký os. příplatek - může být 7000 Kč tar. mzda a 1000 Kč os. přípl. nebo 5000 Kč a 3000 Kč os. přípl.
To, že jsou přiznané mzdy různé odpovídá diferenciaci pracovníků podle výkonnosti a kvality odváděné práce.
Mzdový výměr se vystavuje nový při změně tarifní mzdy i při změně osobního příplatku - který je v tom výměru přiznán (třeba 1x ročně, pokud jsou v organizaci taková pravidla).

termín vyplacení mzdy

Vlastimil Mikiska, 23.03.2009 21:40:00

Dobrý den,
ve smlouvě mám toto: "Termín výplaty mzdy je stanoven na patnáctý den měsíce následujícího po měsíci odpracovaném. Pokud tento den připadne na den pracovního klidu je výplatním dnem nejpozději následující pracovní den"
v pondělí bylo 16.3. a výplata na účet dorazila v úterý 17.3. - lze toto považovat za důvod k okamžitému rozvázání PP? Nebo mzda může přijít až 15dní po patnáctém dní následujícího měsíce ?
Děkuji za odpověď

Platová třída

Lucie Nohelová, 16.02.2009 07:34:23

Dobrý den,

chtěla by se zeptat na platovou třídu. Pracuji jako registrovaný radiologický asistent na nukleární medicíně, jsem zařazena do 9. platové třídy. Dle mého názoru podle nařízení vlády 564/2006 sb. a katalogu prací 533/2005 sb. bych měla mít nárok na 10. platovou třídu. Mé vdělaní je vyšší odborné. V 10. třídě jsou vyjmenované činnosti, které by měl pracovník vykonávat.Já provádím SPECT, což je metoda provádějící se na oddělení nukleární medicíny (ostatní metody se provádí na radiologickém oddělení, popř. radioterapeutickém). Myslím si, že když vykonávám alespoň jednou činnost vyčtenou pod 10. platovou třídou, tak bych na ni měla nárok, samozřejmě s odpočtem 1 roku.

Byla bych Vám moc vděčná za brzkou odpověď, talčí mě čas. Předem děkuji Lucie Nohelová

Re: Platová třída

david skála, 19.02.2009 19:59:48

Dodrý den,

chtěl bych se zeptat jak dlouhá je promlčecí lhůta na podání žaloby k soudu.Byl jsem zaměstnán u jedné firmy kde mi nebyli vyplaceny mzdy za dva měsíce a také odstupné za dva měsíce.Řešil jsem celou věc přes inspektorát úřadu práce,snahou se domluvit s majitelem firmi,ale do dnes neúspěšně.Dne 24.1.2009 to byli tři roky od nezaplacení,tak se chci zeptat jestli mohu podat žalobu k soudu nebo jestli je to promlčené? Předem vám děkuji za odpověd

Re: Platová třída

Karel Dlouhý, 20.02.2009 19:06:31

Promlčecí lhůta je 3 roky.

Příplatky za práci o víkendu

michal novák, 13.02.2009 22:46:10

Dobrý den.
Pracuji ve firmě v nepřetržitém provozu (12h směny)
např.jdu do práce v sobotu,nebo v neděli na noční (18.00-6.00) na jaké příplatky mám ze zákona nárok?
Může zaměstnavatel vyplatit třeba jen příplatek za noční,nebo so,ne a nemusí vyplatit oba dva?(sčítají se všechny příplatky)Protože naše mz.účetní mi pověděla,že např.za práci v sobotu v noci dostanu buď jen přílatek za sobotu a nebo jen za noční.Je takovýto postup v souladu se zákonem?Pokud ne na jaký zákon se mohu odvolat?
Předem moc děkuji a přeji pěkný den.
M.Novák

snížení mzdy o 25 procent

Josef Vychánek, 11.02.2009 12:00:32

Dobrý den,
chtěl bych se zeptak, jestli má zaměstnavatel právo snížit mzdu o 25procent, kvůli fin. krizi a započítat toto snížení do mzdy za leden, když nám nebylo v lednu o nějakém snížení řečeno.
Děkuji za odpověď.

Mzda za dobu pracovní cesty

Lucie M., 10.02.2009 22:43:23

Dobrý den! Prosím Vás o zodpovězení mého dotazu. Jak má být zaměstnancům - montážním dělníkům - proplácena doba cesty na staveniště (dle pracovní smlouvy je místem výkonu práce ČR a místem pravidelného pracoviště je Orlová)? Tito zaměstnanci vždy vyjíždějí ráno ze sídla zaměstnavatele (Orlová), ale cesta na staveniště (např. do Prahy) trvá třeba i 5 hodin. Přísluší jim za dobu cesty mzda. Odměňováni jsou měsíční mzdou (veškeré přesčasy jsou propláceny), jednosměnný provoz, 40 hod./týden. Děkuji Vám. S pozdravem a přáním hezkého dne Lucie M.

pohyblivá složka mzdy

Petr Pavlíček, 03.02.2009 16:41:28

Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o pomoc.
Potřeboval bych poradit s pracovní smlouvou. Konkrétně mi jde o to, že jsem zaměstnancem s.r.o. a součástí mé pracovní smlouvy je mzdový list, ve kterém je uvedena "základní hrubá měsíční mzda" a dále potom "pohyblivý složka mzdy".
Zajímalo by mne, za jakých okolností smí zaměstvavatel "sáhnout" na tuto pohyblivou složku mzdy.
Zda mi může část pohyblivé složky mzdy nezaúčtovat do mzdy z důvodu čerpání dovolené v daném měsíci, případně zda může nevyplatit část pohyblivé složky z důvodu nízkých tržeb celého s.r.o.

Děkuji předem za případné rady Petr P.

Re: pohyblivá složka mzdy

Karel Dlouhý, 09.02.2009 20:07:46

Dobrý den,
záleží na tom, jak je stanoveno ve vnitřním mzdovém předpisu, podle jakých kritérií se pohyblivá složka mzdy přiznává.
Předpokládám, že "základní hrubá měsíční mzda" je uvedena konrétní výše Kč.
"pohyblivá složka mzdy" je uvedeno co? pevná částka, rozpětí Kč, procento, rozpětí procent?
Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku (v něm se zohlední jak základní mzda, tak pochyblivé složky).

Re: pohyblivá složka mzdy

Petr Pavlíček, 11.02.2009 15:29:29

Přeji pěkný den a děkuji za reakci pane Dlouhý,
Ve mzdovém výměru je uvedeno :
základní hrubá měsíční mzda : xxx ,- Kč
pohyblivá složka mzdy : yyy ,- Kč
Tento mzdový výměr je jako příloha nedílnou součástí pracovní smlouvy se zaměstnancem uzavřené den....

Vzhledem k tomu, že mi již došla výplata na účet, chtěl bych se zeptat, jaký postup by jste doporučil v případě, že jsem obdržel výplatu vypočítávanou z částky xxx,- Kč.
(tedy bez pohyblivé složky - tu mi dali "0" )
Výsledkem po odvodech daně, zdrav. a soc.poj. by měla být částka zzz,- Kč ->> nicméně na účet mi bylo posláno zzz,-Kč - 1500,-Kč !!

Děkuji moc za případnou odpověď, s pozdrave Petr P.

snížení mzdy o 10%

Michal, 31.01.2009 10:12:05

Dobrý den.
Chtěl bych se optat, zdali má zaměstnavatel právo jednostraně snížit mzdu o 10% a to všem zaměstnancům v podniku. Jako důvod uvádí, že se musíme uskromnit v důsledku hluboké ekonomické krize a s tím souvisejícím snížením zakázek, jinak bude muset propustit 50 lidí. Je možné se tomuto jednání nějak bránit? V našem podniku není zastoupena žádná odborová organizace. Děkuji

Re: snížení mzdy o 10%

Karel Dlouhý, 31.01.2009 11:03:21

Dobrý den,
pokud je výše mzdy dohodnuta v pracovní smlouvě - nemá právo.

Pokud je výše mzdy jednostranně určena mzdovým výměrem - má právo (ale ne zpětně).

Re: snížení mzdy o 10%

zita Krásová, 01.04.2010 13:26:28

Chtěla bych se zeptat, zdali má zaměstnavatel právo jednostraně snížit mzdu o 10% a to jen vybraným zaměstnancům , kvůli špatným výsledkům podniku.Podotýkám, že toto oddělení je nejslabším článkem podniku ,které může ovlivnit hospodářské výsledky. Toto opatření již trvá tři roky, jiným je přidáváno/výrobě,která je odpovědná a neplní termíny/ a krácenému oddělení je naznačováno, že nejsou peníze.
Je možno vymáhat zpětně odškodné za 3 roky zpátky?
Moc děkuji za odpověď. Krásová

platový výměr

Kateřina Záluská, 29.01.2009 18:09:47

dobrý den, mám dotaz týkající se mzdového výměru. 2.1.2009 jsem nastoupila do nového zaměstnání - Restaurace in s.r.o.
Smlouvu jsem podepsala 23.12.2008 s platovým výměrem 11.200 - a dle vnitřního ustanovení mi ke mzdě náleží odměna 3.300 v případě, že bez nemoci odpracuji celý měsíc.
Dne 26.1.09 mě a kolegyním předložil k podpisu platový výměr nižší min.1900kč - dle zařazení s funkce s platností od 2.1.2009 .
V platovém výměru je udáno, že nám dle nového vnitřního ustanovení nám náleží odměna nim.11Kč dle funkce ke každé odpracované hodině jako příspěvek na ošacení a údržbu.
Já a kolegyně jsme nic takového nepodepsaly - nelíbí se nám, že nám chce snížit platový výměr a dát nám jen ošatné a to dle odpracovaných hodin.
A také to, že nám to předložil 3 týdny zpátky.
Chtěly bychom se zeptat, zda nám plat může upravit i bez našeho podpisu a zda je možné, aby nám vyhrožoval.
Máme šanci se bránit????

Re: platový výměr

Karel Dlouhý, 30.01.2009 20:16:20

Dobrý den,
buď je mzda dohodnuta v pracovní smlouvě - pak jakákoliv změna může být jen s Vaším souhlasem.
nebo není dohodnuta v prac. smlouvě a určuje ji zaměstnavatel jednostranným mzdovým výměrem (kde jenom podepisujete převzetí) - to je častější a pak to může měnit jak chce.

§113 (4) Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti.

Tedy zpětně nelze!!

nevyplacená mzda

Jan Maršálek, 29.12.2008 11:51:50

Pracoval jsem jako řidič MKD a při jedné cestě se mi ztratila část nákladu zaměstnavatel mně po příjezdu na firmu propustil na hodinu jelikož jsem byl ve skušební době.Dne 20.12 mi měla dojít mzda za měsíc listopad ale nestalo se tak,na můj telefonický dotaz 27.12 mi bylo zděleno že mzda mi byla zadržena až do vyřešení,jako náhrada za škodu kterou jsem způsobil.Má zaměstnavatel právo mi mzdu nevyplatit a jak mám postupovat pokut mi mzdu nevyplatí.Děkuji za odpověd

Re: nevyplacená mzda

Karel Dlouhý, 29.12.2008 17:57:49

Nemá žádné právo Vám mzdu zadržovat.
M?ůžete dát podnět na inspekci práce, ta ale za Vás dlužnou mzdu nevymůže.
Budete muset dát žalobu k soudu na vyplacení mzdy.

Nevyplacená mzda (za brigádu)

Jaroslav , 26.12.2008 16:33:49

Nevím na koho mám podat žalobu o nevyplacení mzdy. Hlídal jsem hospodu,noční směna,která trvala 12 hodin,nabízel mi 40,-Kč na hodinu,a vyplácel až po měsíci vykonané práce. Za měsíc duben byla výplata k 20.květnu a za měsíc květen...výplata k 20.červnu. Peníze jsem nedostal vyplaceny. Už jsem to s ním řešil,kdy mi to vyplatí,po telefonu, dopor.dopisy a nic? Stále se na něco vymlouval!! Problém je v tom,že tato jistá osoba z Pardubic mě nechal podepsat smlouvu o dohodě práce,ale v té smlouvě je zaměstnavatel: pražská firma,ale fyzicky mě zaměstnala ta osoba z Pardubic. Mám i svědka,který mě to v případě u soudu dosvědčí,že jsem tam skutečně tyto 12-hodinyodpracoval. jaký máte na to názor, děkuji

Re: Nevyplacená mzda (za brigádu)

Karel Dlouhý, 26.12.2008 18:00:23

Zkusil jste se obrátit na tu firmu, s níž máte podepsanou dohodu?
Ta hospoda je té osoby z Pardubic nebo jde o nějakouu hlídací službu? Jak Vám vysvětlil, že podepisujete smlouvu s pražskou furmnou?

Žalobu byste mohl podat na oba subjekty (v jednom žalobním návrhu).

Jaroslav , 27.12.2008 09:23:38

Vzkaz pro pana Dlouhého Karla: Vážený pane,ta osoba z Pardubic je z hlídací agentury,který mě zaměstnal, a ten měl nějakou dohodu z majitelem té hospody. Co se týče té firmy z Prahy,tak jsem je též kontaktoval,a nic. Ale zjistil jsem,že ta firma v Praze nemá nic společnýho z tou hlídací agenturou v Pardubicích.Je pod jiným Ičo,než ta Pardubická firma.

Karel Dlouhý, 27.12.2008 13:09:41

Tedy podat žalobu na tu pardubickou firmu.

Jaroslav , 27.12.2008 18:58:36

Pane Dlouhý, Vy jste advokát??

Karel Dlouhý, 27.12.2008 20:59:04

Ne, nejsem advokát.
Na tomto fóru odpovídají advokáti Mgr. Jindrová a Mgr. Topka.
Pokud potřebujete advokáta, je nejvhodnější nějakého najít v místě bydliště.

Jaroslav , 27.12.2008 21:07:27

Pan Dlouhý: tak proč jste mi na můj příspěvek odpovídal? Vy tomu rozumíte??

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 13:47:48

Dobrý den, tyto diskuze jsou určeny nejen ke vkládání dotazů, ale návštěvníci serveru si mohou radit i navzájem. Z řady odpovědí pana Dlouhého, zejména v oblasti pracovního práva, je zřejmé, že se v této problematice orientuje dobře. Váš dotaz na jeho adresu je tedy zcela zbytečný.

Jaroslav Petráněk, 18.01.2009 21:26:20

Vážený pane Topka,to je sice hezký,že mi na můj příspěvek odpovídal pan Dlouhý,ale byl bych rád,kdyby jste mi odpověděl přímo Vy. Děkuji

Mzda

Iva Kubešová, 25.09.2008 16:31:43

Dobrý den, v létě jsem byla na brigádě a odpracovala jsem si tam téměř celý měsíc,ale v posledním týdnu mě vyhodili a mě ještě nepřišla mzda za odpracované dny.Musí mi vyplatit odpracované dny?A co mám dělat pokud musí a ještě to neudělali, děkuji. Iva

Re: Mzda

Vlasta Šebelová, 29.09.2008 08:06:44

Dobrý den.Manžel nastoupil do nového zaměstnání a podnik s ním uzavřel smlouvu o měsíční mzdě.Většina zaměstnanců pracuje v úkolu-na NH.Manžel také,ale zaměstnavatel mu všechny NH neproplácí s tím,že má měsíční mzdu.
Je vůbec možné při uzavřené smlouvě na měsíční mzdu pracovat v úkole?
Děkuji Šebelová

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 09:36:43

Pro p. Šebelovou: příště si nejprve projděte pravidla http://www.pravnik.cz/pravidla-forum.html, zjistíte, že nemáte dotazy vkládat jako odpověď na dotazy jiných, ale samostatně. Diskuze jsou pak díky takovému postupu nepřehledné.
Smlouva by měla odpovídat tomu, jak a podle jakých kritérií je skutečně práce odměňována. Ať tedy požádá zaměstnavatele o úpravu smlouvy. Jde o formální nedostatek, za odvedenou práci mu náleží mzda bez ohledu na to, že smlouva je nepřesná.

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 09:38:58

Pro p. Kubešovou: Pokud Vám nezaplatí odpracované dny, pak je vyzvěte, ať splní své povinnosti, jinak se obrátíte na soud se žalobou o zaplacení dlužné odměny včetně úroků. Prokázat, že jste práci odvedla, by neměl být problém, soud by tedy měl zaměstnavateli uložit povinnost zaplatit to, co Vám náleží.

Dlužná mzda

Jana Nová, 22.05.2008 22:37:48

Dobrý den, můj syn zrušil ke 30. 4. 2008 pracovní poměr ve zkušební době, která začala 3.3. 2008. Nehledě na to, že byl problém dostat od zaměstnavatele zápočtový list, není možné od něj vymoci mzdu za březen a duben. Tvrdí, že na výplatu dlužné mrzdy má lhůtu 2 měsíce. Ráda bych se zeptala, dokdy je povinen mu dlužnou mzdu vyplatit a co případně dělat, když se tak nestane. Děkuji.

Re: Dlužná mzda

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 09:45:08

Dobrý den, žádné 2 měsíce na to nemá. Mzdu by měl vyplatit v termínu, jako obvykle. Pokud dobrovolně nezaplatí je možné podat žalobu o zaplacení dlužné mzdy.

mzda

Milan Siroky, 20.05.2008 18:09:12

Dobrý den.
Chci se zeptat,jestli 15dní po termínu výplaty se rozumí ode dne výplatního dne nebo od posledního dne v měsíci ve kterém měla být mzda vyplacena.Děkuji.

Re: mzda

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 09:52:35

Dobrý den, to záleží na tom, jestli byl termín výplaty pevně sjednán ve smlouvě nebo ne. Pokud byl termín jednoznačně stanoven ve smlouvě, pak se lhůta počítá od daného termínu výplaty. Pokud termín sjednán nebyl (ač by měl být) nebo stanoven pouze jednostranně zaměstnavatelem, pak se počítá až od prvního dne měsíce po měsíci, v němž měla být mzda vyplacena.

Průměr na dovolenou a pracovní úraz

Miroslav Procházka, 15.05.2008 20:11:15

V prvním kvartálu tohoto roku jsem měl pracovní úraz. Délka léčení trvala 2 měsíce. Můj hodinový průměr na dovolenou byl v té době 220,- Kč. Při výpočtu nového průměru na dovolenou účetní počítala pracovní úraz jako obyčejnou nemocenskou a průměr mi klesl na 130,- kč. Zdá se mi to špatně spočítané, když pracovní úraz se doplácí do průměru. Dle mého názoru bych měl mít dny, kdy jsem měl uznaný pracovní úraz, počítány v průměru ke dni, kdy se mi pracovní úraz stal. U pracovního úrazu, který se mi stal před několika lety tomu tak bylo a průměr mi neklesl. Jak se mám bránit a čím v takovém případě argumentovat.
Děkuji za odpověď.

Re: Průměr na dovolenou a pracovní úraz

Mgr. Oldřich Topka, 16.05.2008 16:27:23

Dobrý den, tento postup není správný. Po dobu nemoci z důvodu pracovního úrazu Vám náleží náhrada za ztrátu na výdělku (§370 ZP). Tudíž by Vám kromě nemocenských dávek měla plynout i tato náhrada a společně by měly dosáhnout výše průměrného výdělku. Celou věc můžete konzultovat na Oblastním inspektorátu práce. Tam je také nakonec možné podat stížnost na porušení pracovněprávních předpisů.

Re: Průměr na dovolenou a pracovní úraz

zdena hlaváčková, 09.02.2009 10:22:04

pracující důchodce neměl v posledním čtvrtletí 2008 odpracováno plný počet hodin /nebyla práce/ v letošním roce jeho průměr na dovolenou byl podstatně snížený protože účetní počítala průměr s plných pracovních hodin a ne skutečně odpracovaných.Je toto správné. Vypočítal jjí to účetní program.Děkuji za odpověď

Dotaz těhotenství v době určité

Sharka Kr, 15.05.2008 08:15:57

Dobrý den, pracuji v jedné firmě, kde mám dobu určitou která mi vyprší příští měsíc. Zjistila jsem však, že jsem těhotná a teď nevím jak mám pokračovat dál, protože do nové práce mne asi nevezmou a v nynější době kde pracuji mám tu dobu určitou. Prosím o pomoc (radu). Vztahuje se na mne nějaká ochranná lhůta?Děkuji za radu Sharka

Re: Dotaz těhotenství v době určité

Mgr. Oldřich Topka, 16.05.2008 16:09:14

Dobrý den, vztahuje se na Vás ochranná lhůta 6 měsíců od skončení PP. Pokud tedy v této lhůtě nastoupíte na nemocenskou, pak Vám poběží nemocenské dávky. A pokud potrvá nemocenská až do začátku mateřské dovolené (6 týdnů před porodem), pak Vám vznikne nárok i na peněžitou pomoc v mateřství.

Prosim o radu

Tomáš Sopi, 15.05.2008 06:53:00

Je možné zrušit pracovní poměr , a poslat výpověd poštou ? Za jak dlouho je výpověd platná ?

Re: Prosim o radu

Mgr. Oldřich Topka, 16.05.2008 16:06:34

Dobrý den, písemnost určená zaměstnavateli je doručena jakmile ji převezme. Pokud si zásilku na poště nevyzvedne, pak mu doručeno nebude. Proto není při odeslání poštou 100% jisté, že písemnost bude skutečně doručená. Když už poštou, tak doporučeně a ještě lépe i s dodejkou.

Vyplácení mzdy

Radek Tetour, 21.04.2008 11:31:22

Dobrý den,
potřeboval bych poradit jak postupovat když:
Firma už čtvrtý měsíc vyplácí mzdu tím způsobem, že nám posílá část, poté další část a další. Jde mi o to, jak se v takovém případě zachovat? Můžu s tím něco udělat?
Děkuji.

Re: Vyplácení mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 21.04.2008 16:51:53

Dobrý den, jestliže je zaměstnavatel v prodlení s výplatou i jen části mzdy o více než 15 dnů po termínu splatnosti mzdy, pak můžete okamžitě zrušit PP.

Více krát zle spočítaná výplata

Michal Pribila, 20.04.2008 21:37:07

Dobrý den,
chcel by som vědet, či možem dat okamžitu vypoved v prípade, že sem mel viac krát niečo nedoplatené (nezaplatene hodiny, bonus, prescas) alebo je to musí byt 3 krát po sebe. Ked niečo doplacajú tak až na druhý mesiac a niekedy až po 2 mesiacoch. To sa stáva celkom často a či je nejaký limit na 1 rok.

Dakujem za odpoved

Re: Více krát zle spočítaná výplata

Mgr. Oldřich Topka, 21.04.2008 16:53:54

Dobrý den, když nezaplatí do 15 dnů po termínu výplaty můžete PP okamžitě zrušit. Ale nejpozději do 2 měsíců ode den, kdy jste se o důvodu pro zrušení PP dozvěděl.

dohoda o hmotné odpovědnosti

Kateřina Demelová, 31.03.2008 19:18:33

dobrý večer,
ráda bych se zeptala, zda mi může zaměstnavatel nařídit podepsání hmotné odpovědnosti a pokud nepodepíšu, vyhrožovot výpovědí? Ve smlouvě jsem zaměstnaná jako admin.pracovník, ve vnitř.fir.předpisech nic takového jako podmínku nemáme. Nechci ji podepsat z důvodu zákeřnosti. Sklady jsou přístupné celé rodině šéfa + dalším 3 zaměstnancům.
Děkuji za odpověď

Re: dohoda o hmotné odpovědnosti

Mgr. Oldřich Topka, 01.04.2008 13:42:33

Dobrý den, jde především o to, jestli jste zaměstnancem, který má svěřené hodnoty k vyúčtování. Jestli konáte např. výplaty mezd, inventarizační práce ve skladu apod. Pokud ovšem nic takového není náplní Vaší práce, nepracujete s penězi ani se zbožím, pak by Vás k uzavření dohody o hmotné odpovědnosti nutit neměl a už vůbec ne pod pohrůžkou výpovědi.

mzda

Jana Splídková, 20.02.2008 09:35:47

Pracuji na Státní veterinární správě,což je státní rozpočtové organizace.Slyšela jsem,že od 1.1.08 se přidávalo na platě 1,5%.Ctěla bych vědět,zda je to pravda,jelikož v lednové výplatě jsme neměli žádné navýšení.Děkuji , odpovědˇmi prosím zašlete na můj e-mail

Mgr. Oldřich Topka, 21.02.2008 12:34:47

Dobrý den, odpovědi na email nezasíláme. Jedná se o věřejné fórum. Proč se Vám slíbený nárůst neodrazil v platu, nevím. Jde spíše o otázku politickou a rozpočtovou. Na konkrétní důvody se musíte dotázat buď nadřízených, zřizovatele organizace nebo se obrátit na odbory státních zaměstnanců.

pracovní doba

Lubomír Útrata, 16.02.2008 14:29:44

V naší firmě máme nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu.
Práce probíhá ve dvou 8 hodinových směnách nepřetržitě po celý rok, tj včetně sobot, nedělí a svátků. Jaký je týdení pracovní úvazek pro takto rozvržené směny?
Jsme dvousměnný pracovní režim s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dodou s týdením pracovním úvazkem 38,75 hod, nebo jsme nepřetržitý pracovní režim s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou s týdením úvazkem 37,5 hod?

Re: pracovní doba

Mgr. Oldřich Topka, 19.02.2008 08:30:15

Dobrý den, jedná se o dvousměnný pracovní režim s pracovní dobou 38,75, to je zcela zřejmé z §79 odst.2 zákoníku práce ve spojení s §78 odst.1 písm. d), kde je definován dvousměnný provoz.

Změna způsobu výplaty mzdy

Jana Kováčová, 13.02.2008 20:54:10

Může můj přímý nadřízený sám bez mého vědomí změnit způsob výplaty mzdy?
Od začátku pracovního poměru jsem měla dohodnutou výplatu na konto, teď mi bylo telefonicky sděleno, že si mám výplatu vyzvednout na provozovně. Jedná se jen o moji výplatu, ostatní ji dál dostávají na konta.

Re: Změna způsobu výplaty mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 14.02.2008 14:29:57

Dobrý den, jestliže jste jediný, tak za tím musí být něco jiného, patrně mezi Vámi panují nějaké neshody. Záleží na tom, jestli máte způsob výplaty sjednán přímo v pracovní smlouvě (to by jste změnu musel odsouhlasit) nebo např. ve mzdovém výměru. Tam pak může dojít k jednostranné změně, která Vám bude pouze oznámena.

Sankce a nový platový výměr

Kamila Šišáková, 11.02.2008 20:35:22

Dobrý den, musím souhlasit s novým platovým výměrem i když mzda má být nižší než předešlá? Co se stane, když výměr nepodepíši? Děkuji.

Re: Sankce a nový platový výměr

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2008 10:07:45

Dobrý dem, §113 odst.4 zákoníku práce uvádí, že "... dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti.". Z toho vyplývá, že novým mzdovým výměrem se Vám tato změna pouze oznamuje, a ke své platnosti vůbec nevyžaduje, aby jste ji odsouhlasil a podepsal. Podpis osvědčuje pouze to, že jste nový výměr převzal. Jedná se o jednostranný úkon zaměstnavatele, kterým je Vám změna oznamována, nejde o návrh změny, kterou musíte schvalovat. Jestliže nepodepíšete, z hlediska zaměstnavatele to nic neznamená a příští mzda Vám bude vyplacena podle nového výměru. Platí jen to, že se mzda nesmí změnit zpětně, za již vykonanou práci, a nesmí být nižší než mimimální mzda.

Kamila Šišáková, 18.02.2008 10:50:24

Dobrý den, děkuji za odpověď. Píšete, že mzda se nesmí změnit zpětně. Nový platový výměr mi byl vystaven proto, že mi chtějí strhnout peníze (SANKCE). Jedná se o záležitost prosincovou a my už máme únor. Se sankcí nesouhlasím a ani nemají pořádné vysvětlení, že to byla má chyba. Můžu se nějak bránit? Také firma neproplácí přesčasové hodiny a odůvodňují to tím, že jich mám málo. Děkuji.

Kamila Šišáková, 21.02.2008 17:46:11

Dobrý den, děkuji za odpověď. Píšete, že je zaměstnavatel povinen oznámit skutečnost písemně, což ale neučinil. Jen jsem si šla převzít a podepsat výplatní pásku a zaměstnankyně, která toto má na starosti mi hned podstrčila nový platový výměr a zároveň další s vyšší částkou (stejnou, kterou teď mám). Jednalo se totiž o sankci, proto mi dali nový platový výměr. Děkuji za odpověď.

Studentská brigáda

Markéta Rennerová, 11.02.2008 18:58:12

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat v případě, kdy mi společnost ve které jsem pracovala odmítla dát smlouvu, (dohodu o provedení práce), výplatu za práci jsem dostala v pořádku, ale další měsíc jsem již bez smlouvy odmítla pracovat, protože ve firmě byli jak finanční tak nevyhovující pracovní podmínky. Nyní firma po mě žádá celou výplatu zpět, a vyhrožuje mi soudy a policií... Přijde mi nesmyslné někomu vracet pár korun za to že jsem pracovala jen měsíc a ještě bez smlouvy....

Re: Studentská brigáda

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2008 09:49:14

Dobrý den, dohoda o provedení práce nemá povinnou písemnou formu. Ale jestli jste na tom trvala, měla Vám být vydána písemně. To, že Vám vyhrožují je sice nepříjemné, ale nevidím žádný důvod, kvůli kterému by jste měla mít potíže se soudy nebo policií, ani proč by jste měla něco vracet. Jestli v nátlaku nepřestanou, měla by jste to být naopak Vy, kdo se bude bránit právní cestou.

Pracuji vlastně stále za minim.mzdu z r.2002-za 5700,-Kč

Šárka Boučková, 05.02.2008 18:10:12

Do práce jsem nastoupila v 07/2004 jako technický kontrolor s tím,že budu pracovat za minim.mzdu(dodnes mi nedali mzdový výměr!).Dělám ale v úkolu a celé roky jsem placena za kusy stále stejně,i když minim.mzda byla od té doby zvednuta ze zákona už 4x až na výši 8000,-Kč. Ale pro výpočet úkol.hrubé mzdy zaměstnavatel používá stále stejný výpočet jako v r.2002 a to 0,021 Kč za kus,stále mne platí stejně, tehdy bylo potřeba zkontrolovat 267.355 kusů těsnění k dosažení minim.mzdy-abych dnes dosáhla min. mzdy 8000,-Kč,musím zkontrolovat o celých 107.808 ks více - vlastně ZADARMO.Podle přepočtu vzhledem k dnešní min.mzdě bych měla dostat 0,03 Kč za kus.Co s tím mohu dělat? Už nechci v této firmě pracovat, čekám jen na dořešení choroby z povolání, která mi vznikla v tomto zaměstnání . Mohu se ale nějak dožadovat toho, aby mi doplatili výdělky podle platných min.mezd? Děkuji

Re: Pracuji vlastně stále za minim.mzdu z r.2002-za 5700,-Kč

Mgr. Oldřich Topka, 06.02.2008 08:55:29

Dobrý den, dožadovat se můžete, ale prostřednictvím soudu. Můžete firmě zaslat "předžalobní" upomínku, ale pochybuji, že budou reagovat. Pak tedy musí následovat žaloba a soudní řízení. Tam budete muset prokázat, že Vás firma skutečně ošidila.

Re: Pracuji vlastně stále za minim.mzdu z r.2002-za 5700,-Kč

Šárka Boučková, 06.02.2008 09:42:46

Děkuji.

nevyplacená mzda

Lukas Poukar, 05.02.2008 17:18:58

k dnešnímu dni mě stále nebyla vyplacena mzda za měsíc prosinec 2007.Mzda v naší firmě bývá vyplácena nejpozději do posledního dne následujícího měsíce,tedy 31.1.2008 byl poslední den splatnosti.Je to tak správně že?

Ale s čím bych vlastně potřeboval poraditi,s naším nadřízeným není žádná řeč,jsem ve výpovědní lhůtě dvou měsíců (výpověd jsem podal sám,jelikož jsem nespokojen)a myslím si , že se mi za toto chce pomstít nevyplacením mzdy.Jsem na nemocenské,tudíž se nemohu do firmy dostavit osobně pro svou mzdu,ale už druhý rok mi ji zasílá automaticky na účet,takže má přítomnost v den výplaty není nutná,ale jak říkám k dnešnímu dni na účtě stále není mzda za prosinec a myslím si , že jí ani nepošle.Pokud mi mzdu na účet nepošle do 15.2.2008 , respektive pokud nebude mzda 15.2.2008 na mém účtu automaticky tedy končí můj pracovní poměr v této firmě?Aniž by se bral ohled na již podanou výpověd?Co pro to musím oficielně udělat?

Mgr. Oldřich Topka, 06.02.2008 08:49:07

Dobrý den, žádné automatické skončení pracovního poměru se nekoná. Budete muset zaměstnavateli doručit okamžité zrušení pracovního poměru pro nezaplacení mzdy (§56 zákoníku práce). Kromě dlužné mzdy Vám bude náležet i odstupné ve výši 3-násobku průměrného výdělku. Podle toho, co píšete se domnívám, že k dobrovolnému zaplacení ze strany zaměstnavatele nedojde. Budete muset podat žalobu.

Lukas Poukar, 06.02.2008 11:19:39

Dobrá, jelikož jsem na nemocenské, tak i tak bude okamžité zrušení pracovního poměru z mé strany platné?Pokud mu doručím okamžitou výpověd osobně v době vycházek?

Situace s mým nadřízeným není opravdu lehká, bojím se ještě jednoho faktu, jelikož se mi snaží maximálně škodit , tak se bojím, že mi 14tého nebo přesně 15tého pošle na účet jen nějakou minimální částu, aby se vyhnul tomu, že ihned ukončím pracovní poměr.V zákoně se mluví o nějaké části platu, který stačí aby mi zaslal,je výše této částky něčím určená?

Předem moc děkuji za radu

tabulkový plat

Michaela Marešová, 04.02.2008 14:36:07

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou někde na internetu uveřejněny výše mzdy u státních zaměstnanců - neúředníků. Všude jsem našla pouze to, do jaké třídy se může daný pracovník zařadit. Předem děkuji za radu.

Re: tabulkový plat

Mgr. Oldřich Topka, 05.02.2008 15:59:44

Dobrý den, tuto záležitost řeší nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. V §5 jsou stanoveny jednotlivé skupiny (týká se i neúředníků jako např. obslužného personálu aj.) a výše platů je obsažena ve stupnici platových tarifů, které jsou přílohou tohoto nařízení. Na internetu není problém uvedené nařízení nalézt.

pracující student

Sandra , 29.01.2008 14:12:32

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,pracuju u sourkromé firmy, na poloviční úvazek podle smlouvy o pracovní činnosti a přitom studuji VŠ (zaměstnavateli jsem potvrzení o studium předkládala).Zajímalo by mne, jestli musím platit ze svého platu daň a zdravotní a sociální, když jsem student? Popřípadě,když nemusím, bude mi to vyrovnáno když za mě zaměstanavatel podá daňové prohlášení?Děkuji za odpověď.

Re: pracující student

Mgr. Oldřich Topka, 29.01.2008 14:34:38

Dobrý den, to, že studujete Vás nijak nezbavuje povinnosti k daňovým a sociálním povinnostem. Z DPČ se odvádí sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů ve výši 15%. Vy jako studentka máte o něco vyšší slevy na daních, ty by měl uplatnit zaměstnavatel ve Vaší odměně. Jestliže jste podepsala prohlášení k dani, pak Vám po konci roku vystaví zaměstnavatel potvrzení o příjmech za závislé činnosti, které si přiložíte k vlastnímu daňovému přiznání.

Re: pracující student

Sandra , 29.01.2008 15:39:20

Děkuji za odpověď. Zadávala jsem mojí hrubou mzdu na meses.cz a zaškrtla pouze slevu na dani za poplatníka a vychází mi čistá mzda, kterou dostávám. Tudíž si myslím, že platím stejnou daň jako "nestudent".

Zvýšení mzdy

Jana Splídková, 26.01.2008 18:12:58

Dobrý den.jsem zaměstnaná u Státní správy jako veterinární technik na jatkách v linkovém provozu.Chtěla jsem se zeptat,zda dostaneme od 1.1.2008 přidáno a o kolik%?,Máme nárok na příplatky ve ztíženém prostředí? Děkuji předem za odpověď

Re: Zvýšení mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 28.01.2008 10:59:09

Dobrý den, o kolik % se Vašim odborům podařilo vyjednat zvýšení platů státních zaměstnanců, to nevím. Obraťte se přímo na Váš odborový svaz. Pokud se ztíženého pracovního prostředí týká, jedná se o provozy, kde např. hrozí kontaminace chemickými či biologickými činiteli. Podle nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí, však jatka patrně mezi takové provozy nespadají.

srážky ze mzdy-exekuce na plat

RADOSLAV ŽILÍNEK, 21.01.2008 09:37:30

Zdravím,
mohl by mi někdo sděliti, jakou částku mi vlastně může zaměstnavatel strhnouti z platu?Či jaká částka mi musí zůstati?Má situace je následující:
čistá mzda -kolem 11500,-kč
určené výživné - 4500,-kč a dlužné výživné -zhruba 50000,- vše exekučně sráženo
Dále bych chtěl podotknouti, že mám i další exekuce, neb jsem bývalý patologický hráč, ale tyto jsou v pořadí, neboli přišly až po exekuci na výživné.
Zdá se mi, že paní mzdová v tom nemá jasno, každý měsíc mi zbytek mzdy činí jinou výši, naposledy jsem měl čistou mzdu 11420, kč, z toho mi 7412,-kč sebralo klasické + dlužné výživné a mně bylo zasláno 4008,-kč - tedy zatím nejméně za poslední půlrok.Je to spočítáno správně?
A ještě jeden dotaz, jestli tomu rozumím dobře-z částky 6281,-kč(tedy aktuál. součtu život. minima a normativ. nákladů na bydlení,což jsem vyčetl na stránkách ombdusmana), kterážto se dělí na třetiny, zůstává jedna třetina povinnému-tedy mně, neb se také mýlím?
Tuším, že můj dotaz je zřejmě nad rámec, ale byl Vám vděčen za odpvědˇ, když sbírám se ze samotného dna a každá koruna, jež mi zbyde navíc hraje pro mne důležitou roli. Přičemž se nezříkám svých dluhů a výživného vůbec.
Vřele děkuji za odpovědˇa s pozdravem.ŽILÍNEK

Re: srážky ze mzdy-exekuce na plat

Mgr. Oldřich Topka, 21.01.2008 14:38:04

Dobrý den, na osobu povinného zůstávají z "nezabavitelné částky" 2/3 z částky 6.281,- = 4.187,-Kč. Podle nařízení vlády č. 595/2006 Sb., nařízení o nezabavitelných částkách, je základní částka, která nesmí být podle § 278 občanského soudního řádu sražena povinnému z měsíční mzdy, rovna úhrnu dvou třetin součtu částky životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu podle zvláštního právního předpisu (nařízení vlády č.367/2007 Sb., kterým se pro účely příspěvku na bydlení ze státní sociální podpory pro rok 2008 stanoví výše nákladů srovnatelných s nájemným, částky, které se započítávají za pevná paliva, a částky normativních nákladů na bydlení). Jestliže jsou zde pochybnosti o spávném postupu zaměstnavatele při srážkách ze mzdy, je možné se obrátit na soud, aby srážené částky určil sám.

RADOSLAV ŽILÍNEK, 22.01.2008 07:38:14

HEZKÝ DEN,
DĚKUJI ZA ODPOVĚD, ALE PŘESTO V TOM JEŠTĚ NEMÁM JASNO.MUSÍM UPŘESNIT,ŽE JSEM ROZVEDENÝ A NEŽIJI S BÝVALOU MANŽELKOU . ZAPOČÍTÁVÁ SE POVINNÉMU I NEZABAVITELNÁ ČÁSTKA - AKTUÁLNĚ 1047,-KČ I NA BÝVALOU MANŽELKU POVINNÉHO. MÁM TEDY NA NI NÁROK?
A DÁLE, CO JSEM TEDY VYČETL: JEDNOTLIVÉ NEZABAVITELNÉ
ČÁSTKY SE SEČTOU- TEDY 4187,- +PŘÍPADNĚ 1047,-KČ A ZAOKROUHLÍ SMĚREM NAHORU A CELKOVÁ NEZABAVITELNÁ ČÁSTKA SE ODEČTE OD ČISTÉ MZDY. POKUD ZBYDE
PO ODEČTU ČÁSTKA VĚTŠÍ NEŽ 6281,-KČ - VŠE NAD TUTO HRANICI SE SRÁŽÍ BEZ OMEZENÍ.POTUD ROZUMÍM. ALE DÁLE JE ZMÍNĚNO-

2/3 Z 6281,-KČ JSOU URČENY K VYDOBYTÍ POHLEDÁVEK VĚŘITELŮ
A 1/3 SE VYPLATÍ POVINNÉMU.O TOM SE NEZMINˇUJETE, NEBO UŽ TO NEPLATÍ.
DĚKUJI ZA TRPĚLIVOST A ODPOVĚDˇ.ŽILÍNEK

Mgr. Oldřich Topka, 22.01.2008 15:01:23

Dobrý den, částka na manželku je pro manželku, se kterou žijete, jestli tedy žijete sám, tak se Vás to netýká. Celkově se tedy sčítá :
a) základní nezabavitelná částka (4.188),
b) případná drobná částka vzniklá zaokrouhlením zbytku čisté mzdy,
c) třetí třetina zbytku čisté mzdy
d) není-li vůči povinnému uplatněna žádná přednostní pohledávka, pak i druhá třetina zbytku čisté mzdy.

Vaše pochybnosti o správném postupu účetní jsou tedy oprávněné. Takže v ostatním se již opravdu obraťte na soud, v této diskuzi Vám nápravu nevyjednáme.

Mzdy

Marcela Čapková, 20.01.2008 11:20:14

Dobrý den,pracuji na HPP a mám jiné zaměstnání na Dohodu o pracovní činnosti. Oba dva zaměstnavatelé mi strhávají zdravotní a sociální pojištění. Je to možné? Děkuji za odpověď

Re: Mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 21.01.2008 14:05:10

Dobrý den, nejen že je to možné, dokonce je to v souladu s právními předpisy. Takže oba zaměstnavatelé postupují správně.

výpočet mzdy

lenka, 09.01.2008 14:33:09

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o výpočet mzdy když mám stanovenu výši mzdy 55,-Kč /hodinu při práci na 6 hodin denně,5 dní v týdnu a jednou za 14 dní v sobotu na 3 hodiny.V různých on-line kalkulačkách se zadává jen hrubá mzda a le tu já nevím.Děkuji a přeji hezký den.

Re: výpočet mzdy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.01.2008 10:07:49

Dobrý den,
údaj o hrubé mzdě byste vědět měla. Je to právě oněch 55,- Kč za hodinu x počet hodin.

vyplácení mzdy na účet zaměstnance

iii, 04.01.2008 16:39:16

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Zaměstnavatel /zeměděl.družstvo/ nám nechce vyplácet mzdu v hotovosti, jen na účet. Jsem povinna založit si účet jen kvůli zaměstnavateli? Dělají nám s tímto n
epříjemnosti. Děkuji Vám mnohokrát.

ifkar@centrum.cz Ivana

Re: vyplácení mzdy na účet zaměstnance

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.01.2008 10:09:49

Dobrý den,
k založení bankovního účtu Vás nutit nemohou a pokud chcete mzdu vyplácet v hotovosti, musí Vám vyhovět.

Zákaz mluvení o mzdě

Michaela, 18.12.2007 10:45:29

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda zaměstnavatel může zaměstnanci zakázat hovořit se spoluzaměstnanci o svém platu a odměnách.
S poudravem a díky M.

Re: Zákaz mluvení o mzdě

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 19.12.2007 16:33:40

Dobrý den,
takové ustanovení opravdu dosti často v pracovních smlouvách či vnitřních předpisech bývá a já osobně jej pokládám za rozumné.
Samozřejmě, že pokud nebudete chtít, asi Vás k dodržování tohoto zákazu násilím nutit nebude.
Dovedete si však představit horší pracovní prostředí, než když všichni kolegové navzájem ví, že ta a ta bere víc než oni apod.?

Michaela, 19.12.2007 19:49:30

Dobrý večer.Děkuji za odpověď,ale bohužel představit si to dokáži.Myslím,že klidnější prostředí by bylo mezi zaměstnanci,když vědí,že spadají všichni do určité platové třídy(dle vzdělání),než když dostává plat a odměny dle obliby u vedoucího.Osobně jsem "škodná"vzhledem svému vyššímu vzdělání než jaké má vedoucí.Zajímalo mě,zda je možný za sdělení výše mzdy nějaký postih.A dále jsem se ještě chtěla zeptat,zda může zaměstnavatel dát zaměstnanci okamžitou výpověď (§55),když odmítne podepsat hmotnou odpovědnost?Děkuji M.

Mgr. Oldřich Topka, 02.01.2008 10:08:08

Dobrý den, za porušení povinnosti mlčenlivosti může být udělena sankce. Musí to ovšem vyplývat z nějaké dohody a je velmi těžké takové porušení prokazovat. Pokud jde o hmotnou odpovědnost je za určitých okolností možné odmítnutí podepsání dohody o odpovědnosti kvalifikovat jako porušení povinností zaměstnance zvlášť hrubým způsobem. Například vyplývá-li takový požadavek na výkon určité práce z vnitřních předpisů zaměstnavatele.

krácení premii

Anežka Novotná, 13.12.2007 10:13:59

Dobrý den,chtěla bych vědět kolikrat mi mohou strhnout prémie,když je dostáváme ve třech položkách.A to pololetní odměny,roční odměny a dárkový poukaz do marketu na nákup.Je to vše vyplaceno jednorázově na vánoce.Po 13 letech jsem poprvé onemocněla, bohužel na 2.5 měsíce dostala jsem za to:pokáráni od vedoucího a z káždé položky mi odebraly 90 procent financi.Je tohle vůbec možné.Děkuji

Re: krácení premii

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 19.12.2007 16:37:38

Dobrý den,
záleží na tom, jestli máte prémie uvedeny v pracovní smlouvě či mzdovém výměru jako částku, která je vyplácena zaměstnavatelem povinně a která tvoří nedílnou součást mzdy, nebo jestli jsou čistě jen na uvážení zaměstnavatele, zda je poskytne nebo nikoli.
V posledním případě Vám zaměstnavatel prémie vyplácet nemusí.

příplatek za prostředí

Bílková, 30.11.2007 13:35:15

Dobrý den,
prosím informaci ohledně příplatků za prostředí - týká se práce v dřevovýrobě - práce na katru.
Děkuji za odpověď, Bílková.

Prémie vyšší nez mzda

Jolana, 22.11.2007 15:19:18

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mi může zaměstnavatel nabídnout pracovní smlouvu kde je výkonnostní odměna vyšší než měsíční mzda. Děkuji Vám za odpověď. Jolana

Re: Prémie vyšší nez mzda

Šéfredaktor, 23.11.2007 11:09:23

Dobrý den, a proč by nemohl. Jediné omezení je v tom, aby společně dosahovaly alespoň na minimální mzdu.

Mgr. Lucie Jindrová

mzda

elly, 20.11.2007 17:45:48

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Podle pracovního práva § 110 odst.1 mám nárok na stejnou mzdu za stejnou práci kterou vykonávám spolu s lidmi, kteří ve firmě pracují třeba 10 let. Jedná se o manuální práci, kde opravdu není žádný rozdíl. Je nějaké řešení jak donutit zaměstnavatele, aby platový výměr nám služebně mladším dorovnal? Děkuji

Šéfredaktor, 23.11.2007 13:11:31

Dobrý den, můžete se zkusit obrátit na úřad práce. Nicméně mně osobně takové jednání zaměstnavatele přijde naprosto v pořádku a dokonce i vhodné. Navíc, čím déle trvající pracovní poměr, tím (obvykle) více prac. zkušeností a praktických znalostí a dovedností (viz odst. 2 a 3 § 110 ZP) a i to je kritériem pro určení výše mzdy. I pro zaměstnance je to motivující. A zkuste si sama sebe představit na jejich místě. Asi by Vám vadilo, že nový zaměstnanec má stejnou mzdu jako Vy po 10ti letech práce, ne?

Mgr. Lucie Jindrová

elly, 23.11.2007 17:28:54

Dobrý den, mě osobně by to nevadilo. Jde totiž o práci kterou vykonávají tři roky. Pracují sice u firmy více let, ale dělali něco naprosto odlišného. Já s nimi pracuji rok a půl a proto mi nepřijde fér, když plním denně předepsanou normu a přitom dostávám na výplatě o zhruba 3000Kč méně. Za věrnost k firmě dostávají prémie zvlášť o kterých samozřejmě nediskutuji. I tak Vám ale moc děkuji.

Náplň práce

Leona, 17.11.2007 19:42:38

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je zaměstnavatel povinen při nástupu do zaměstnání předat zaměstnanci k pracovní smlouvě i náplň práce. Do zaměstnání jsem nastoupila 2.1.2007 a do dnešního dne žádnou náplň práce nemám.Moje funkce v pracovní smlouvě je asistentka představenstva, ale vykonávám práce, která namají s mou funkcí nic společného (mzdovou účetní, pokladní, účetní, personalistku, evidenci vozového parku, evidenci pracovních úrazů,BOZP,PO).Několikrát jsem zaměstnavatele na tuto situaci upozornila, ale ten mě arogantně odbyl a nakládá na mě stále více práce.Nemám možnost odejít na oběd a několikrát v týdnu jsem v práci i do 20.hod.Bohužel bez jakékoliv náhrady.Jak se mohu bránit?Děkuji Vám za odpověď.Leona

Mzda a její sražky

Markéta, 15.11.2007 13:52:22

Ukončila jsem zaměstnání dohodou.Den před výplatou.Můj zaměstnavatel Monika Slavíková Vilímkova 302,Zbraslav-Praha tel.603840511 mi dala podepsat výdajový doklad o výplatě a odnesla si ho.Vrátila se a oznámila mi že peníze mi byly strženy za telefon ciní to 15863kč.Má na to právo bez jakého koli upozornění.Mohu si za to sama když jsem to podepsala jde to napravit.?

Re: Mzda a její sražky

Šéfredaktor, 15.11.2007 14:00:25

Dobrý den, bez písemně uzavřené dohody nesmí zaměstnavatel srazit ze mzdy tuto svou pohledávku za telefony.
Sama si můžete max. za to, že jste doklad podepsala bez toho, aniž byste peníze obdržela.
Vyzvěte zaměstnavatelku, ať Vám mzdu řádně vyplatí. Pokud to neučiní, podejte soudu žalobu pro zaplacení dlužné mzdy.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: Mzda a její sražky

Markéta, 15.11.2007 20:04:16

Děkuji.

Zkrácený úvazek

Pavla, 08.11.2007 19:20:02

Dobrý den,v brzké době mám nastoupit na zkr.úvazek na 6,5h./den.Chtěla bych se zeptat jaká je u zkr.úvazku minimální mzda?Zaměstnavatel hradí i zdravotní a sociální pojištění?Děkuji za brzkou odpoveď

Re: Zkrácený úvazek

Šéfredaktor, 09.11.2007 14:10:10

Dobrý den, minimální mzda se odvíjí přiměřeně od stanovené pracovní doby. Pokud je mzda hodinová, činí min. mzda 48,10 Kč za hodinu, u mzdy časové je to poměrně k 8 hod. pracovní době.
Předpokládám, že máte uzavřenou pracovní smlouvu; v takovém případě zaměstnavatel hradí sociální i zdravotní pojištění.

Mgr. Lucie Jindrová

žádost o radu

Tomáš, 08.11.2007 03:29:15

Dobrý den,
v roce 2003 zaměstnavatel manželce nevyplatil mzdu za 2 měsíce.Manželka se proto rozhodla vyřešit tento spor soudně.Zaměstnavatel přistoupil po dohodě s pravním zástupcem na slátkový kalendář , který nedodržoval a soud vydal rozsudek na okamžité uhrazení a exekuci - rozsudek byl vynesen 12/2004.Náš pravní zástupce oslovil exekutora.Několikrát jsme žádali právničku o vyjádřčení jak případ dál pokračuje , ale pokaždé nám odpoví , že nyní je to pouze věcí exekutora a ona již nemůže více v tomto učinit.Prosím Vás jak nyní máme postupovat nebo na koho se mohu obrátit aby se vše dalo do pohybu?
Můžeme požadovat po zaměstnavateli úrok z prodlení aniž bychom museli podávat novou žalobu a kolik tento úrok činí?Právnička nám tvrdí , že se musí podat nová žaloba na úrok z prodlení a to se nevyplatí.
Děkuji Vám za odpověď a jsem s pozdravem Tomáš P.
e-mail : dejdar@centrum.cz

krácení prémie

Alena, 22.10.2007 07:33:01

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může zaměstnavatel krátit složku prémií za nadodržování pracovního řádu a ZP, např. nedodržením času přestávky na jídlo a oddech, kouření nebo pozdní příchod do zaměstnání (zaspání, zpoždění vlaku apod.
Děkuji

Re: krácení prémie

Šéfredaktor, 22.10.2007 10:46:35

Dobrý den,
pokud Vám zaměstnavatel prémie vyplácí dobrovolně na základě svého rozhodnutí, může stejně tak rozhodnout o jejich odebrání. Navíc, nedodržování pracovní doby by důvodem pro jejich odebrání rozhodně bylo.
Pokud však ve smlouvě máte uvedeno, že na prémie nárok máte např. po odpracování urč. let u zaměstnavatele apod., nemělo by ke krácení docházet. Záleží na ujednání.

Mgr. Lucie Jindrová

platový výměr

Gabriela, 18.10.2007 10:46:04

Mám jen dotaz ,nastoupila jsem do nového zaměstnání kdy mě byl předán platový výměr kde mě nezapočítali skoro žádné odpracované roky i když jsem doložila věškeré důchodové listy a pracovní smlouvy. Mají na toto nárok?
Jedná se o práci ve státní sféře.Moc děkuji Leitnerová

Re: platový výměr

Šéfredaktor, 22.10.2007 10:50:09

Dobrý den, záleží na tom, zda-li je nová práce shodná s prací předchozí, aby mohla být započtena jako tzv. započitatelná praxe. Pokud není zcela totožná, ale např. podobná, započte se max. v rozmezí 2/3 a to podle její využitelnosti v novém zaměstnání. Pokud předchozí zaměstnání je zcela odlišné od nového, nebude započteno nic.

Mgr. Lucie Jindrová

Příplatky za prostředí

Zdenda, 21.09.2007 18:20:36

Zaměstnavatel mi zapomněl přidat k platu příplatek za prašné pracovní prostředí. Na tom jsme se společně shodli. Rozpor je v tom, zda mám právo požadovat tento příplatek tři roky zpětně. A pokud ano, jek jej mám vymáhat, pokud zaměstnavatel je ochoten jej vyplatit pouze za tento rok?
Děkuji

MZDA

DANA, 23.07.2007 15:53:04

Dobrý den,
pracuji jako zdravotní sestra, má dosažená kvalifikace je vyšší odborná obor porodní asistentka po maturitě v oboru všeobecná sestra.Pracuji od října 2005, nastoupila jsem jako všeob. sestra na interní odd., nástupní praxi jsem měla mít na půl roku, ale termíny zkoušek mi oddalovali, až jsem nakonec nástupní praxi ukončila až v listopadu 2006. Ale navíšení na 9.platovou třídu se nekonalo, bylo mi zděleno, že nemocnice na to nemá, a tak to bude až od nového roku( v té době nás tam natom bylo stejně více). Ale přeložili mě na porodní odd. kde jsem se zapracovávala od ledna do června 2007, takže dříve nekonané navýšení jsem měla mít už v červencové výplatě. Ale v tomto měsíci přebírala nemocnici se všemi závazky nová společnost a ta stopla veškeré navyšování platu tím, že do konce roku bude vyplácet mzdu podle červnové výplaty.Chtěla bych se Vás zeptat zda stím lze něco dělat,mají na to právo?

Výplata mezd

Helena Holubová, 04.07.2007 06:11:48

Dobrý den!
Chtěla bych se zeptat zda existuje nějaký způsob jak přinut zaměstnavatele, aby včas vyplácel mzdu.Jelikož jsem nezaměstnaná , máme 2 děti tak se docela špatně žije z jednoho platu který má navíc zpoždění dva měsíce.Mohli by jste mi poradit? Děkuji Holubová

Výplata

Ilona, 22.05.2007 20:04:21

Dobrý večer, chtěla bych zjistit jestli zaměstnavateli hrozí nějaký postih, pokud neplatí včas mzdu.Příklad:Máme smlouvu, kde by nám měl k 15.dni vyplácet mzdu.Ale šéf nám ji vyplatil až 7. dalšího měsíce.Dnes je 22. měla by být další výplata, bohužel není.Domluvit se s nimi je vážně těžké, majitel je němec a jeho přítelkyně ukrajinka, která zastává občas jeho funkci.Když se na výplatu zeptáme, vyhrožují nám výpovědí.Máme nějakou možnost, jak se bránit?Děkuji...

mzda

Magdaléna Chmelíková, 18.05.2007 19:19:56

Chtěla bych Vás poprosit o radu:
Zaměstnankyně zapomněla včas požádat před nástupem do lázní o vyplacení mzdy splatné během této dovolené na zotavenou. Odcestovala do lázní, odkud poslala do podniku pohlednici s adresou a se žádostí o zaslání mzdy. Mzdu ale v lázních neobdržela a po návratu do podniku zjistila, že o její pohlednici z lázní nikdo neví. Mzdu jí sice zaslali domů, ale tam ji samozřejmě nezastihli, a proto byla zásilka uložena na poště k vyzvednutí.
Zaměstnankyně podala okamžitou výpověď s odůvodněním, že jí zaměstnavatel nevyplatil mzdu do 15 dnů po uplynutí její splatnost. Zaměstnavatel ale argumentuje tím, že jí mzdu vyplatil včas.

Jak velkou roli zde hraje ta pohlednice?
S tím si nevím rady....
děkuji.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »