nevlastní matka a dědictví po otci - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dedictvi

Irena Karas, 28.02.2008 18:35:43

Muj byv. manzel zije s druzkou v dome po jeho rodicich, ktery byl vyplacen jeho sestre, ktera mela narok na polovinu.Tim padem se stal majitelem cele reality. Ja, jako byv. manzelka, mam se svyn muzem syna a nemam zadne informace, jak by se postupovalo v pripade umrti meho byv. muze v dedickych zalezitostech. Ma muj syn, nejaky narok na cast, ci cely dum, kdyz manzel zije jiz deset roku s jinou partnerkou, ale nejsou oddani? Dekuji Irena

Re: Dedictvi

Hana Oberländerová, 19.05.2008 16:59:03

Dobrý den.Můj otec-vdovec se oženil v 75.letech,bydlí v rodinném domě,krom toho koupil byt 3+1,který je také jeho majetkem,ale žije tam paní do smrti.Jeho současná manželka má svůj byt a u otce nemá trvalé bydliště,pouze ho navštěvuje v jeho domě.My jsme tři sestry a zajímalo by nás,jak se bude řešit dědictví po otci v případě jeho úmrtí.On nám tvrdí,že jeho manželka nemá na nic nárok,jelikož majetek nabyl za svobodna.Předem děkuji za odpověď.H.O.

smlouvy zdarma, 20.05.2008 20:33:49

Co se týká případného dědictví má na něj nárok jeho manželka a jeho děti - tedy i Váš syn, a to každý 1/2 za podmínky, že se současnou manželkou Váš bývalý manžel žádné děti nemá.

smlouvy zdarma, 20.05.2008 21:15:27

To platí samozřejmě za předpokladu, že dům je ve výhradním vlastnictví Vašeho bývalého manžela. Pokud ho má ve společném jmění manželů tak je polovina manželky a druhá polovina půjde do dědictví. V tomto případě by Váš syn měl 1/4 domu.

nevlastní matka a dědictví po otci

Hana Sinaiová, 18.05.2007 19:07:06

Bydleli jsme(bratr a setra) s rodiči v domku,který patřil rodičům mého otce.Otec po smrti své matky(děda již nežil) zdědil polovinu domku a druhou zdědila jeho sestra,která žije v Praze a nikdy se nepodílela na provozu domu.V mých patnácti letech zemřela naše matka.Otec se za dva roky oženil a nastěhoval si svou ženu k nám.Já jsem se v 18.letech také provdala a otec mi navrhnul.abych bydlela v bytě po babičce-která patřila jeho setře,s tím,že teta s tím souhlasí.Otec později vážně onemocněl a chtěl od sestry podíl odkoupit za 80.000 ale zemřel a nestihl to.Nezanechal ani žádnou závěť(tvrdí naše nevlastní matka).Po smrti otce jsme museli od tety odkoupit její podíl,ta však již chtěla 510 000 Kč.Z dědictví jsme získaly s bratrem každý třetinu domu a nevl.matka také.A tetě jsme každý vyplatili 170 000.Takže máme nyní každý třetinu domu,ale jsou zde jen dva byty,v jednom bydlí moje rodina v druheém navlastní matka.Otec neměl na opravu domu čas a tak docela chátrá.Chtěli jsme se již několikrát pustit s manželem do rekonstruce,ale nevl,matka říká,že jí se to již nevyplatí a bratr zde nebydlí,tak se mu nechce investovat.Nejvíc nás trápí to,že nevl.matka nám nyní navrhla,že odejde,abychom mohli investovat,ale chce po nás 800 000Kč.Neměla bych tedy potom na rekonstrukc domu,kdybycho si půčli tyto peníze.Stále nechápu,jak soud mohl rozhodnout,že nevlastní matka zdědila podíl z domku po našem otci,který s ním nenabyla ona ale naše maminka.To ještě podotýkám,že jsme nic po mamince nezdědili a po otci pouze tento domek a to jsme museli část vyplatit tetě a nyní se vyplacet ještě nevlastní matce?Poradí mi někdo?

Re: nevlastní matka a dědictví po otci

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.05.2008 13:57:39

Dobrý den,
je samozřejmé, že otcova manželka po jeho smrti dědí spolu s dětmi stejným dílem. V dědickém řízení je naprosto nepodstatné, kdy otec ten dům získal - ona jako jeho manželka má svá zákonná práva, byť se vám to nelíbí. Soud tak rozhodnout musel, protože tak stanoví zákon. Domnívám se, že vypořádání spoluvlastnictví k domu by pro Vás bylo určitě jednodušší. Jestliže se nedohodnete, může podat návrh soudu, aby podílové spoluvlastnictví vypořádal.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »