změna platového výměru, změna třídy - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dovolená

Jiří Tvrdík, 09.03.2009 11:51:46

ust. § 218 odst. 4 stanoví, že neurčí-li zaměstnavatel dovolenou zaměstnanci ani do 31.října příštího kal. roku ..........atd.
Lze si vyložit toto ustanovení tak, že slovíčko DO může znamenat, že zaměstnavatel tuto zákonnou lhůtu určí do 30.6. a pořád bude ve lhůtě do 31.10. ?
Děkuji za odpověď

Re: dovolená

Karel Dlouhý, 09.03.2009 19:55:40

Znamená to, že čerpání dovolené např. za rok 2008 má být určeno během roku 2008. Pokud celá dovolená nebyla vyčerpána, tak se stanoví čerpání od ledna do října 2009. Pokud ne, tak nastupuje ust. § 218 odst. 4.

dovolená

Jiří Tvrdík, 03.03.2009 12:20:24

Dobrý den
jsme podnik s četnými provozovnami potravin, mnohdy obsazené jednou prodavačkou. Nyní se zvažuje o přidání 1 týdne dovolené navíc. Již nyní si prodavačky obtížně vybírají dovolenou, natož pak po přidání 1 týdne navíc.Lze to u jednoho podniku zřídit tak, že např. v ústředí budopu mít zaměstgnanci týden dovolené navíc a v provozovnách by se ten týden dovolené zaměastnancům proplácel ?
Případně prosím poukžte naodkažte na příslušný §.
Děkuji

Karel Dlouhý, 03.03.2009 19:35:43

Domnívám se, že by to bylo nerovné zacházení se zaměstnanci.

§217 (1) Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance.
§218 (1) Zaměstnavatel je povinen určit zaměstnanci čerpání alespoň 4 týdnů dovolené v kalendářním roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo, pokud jeho pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok a má-li alespoň na 4 týdny dovolené právo.

§218 (2) Jestliže zaměstnavateli brání v určení čerpání dovolené podle odstavce 1 překážky v práci na straně zaměstnance uvedené v §217 odst. 4 nebo naléhavé provozní důvody, je povinen určit tuto dovolenou tak, (pokr.)

Karel Dlouhý, 03.03.2009 19:39:48

aby skončila nejpozději do konce příštího kalendářního roku, není-li v odstavci 3 stanoveno jinak.
§218 (4) Neurčí-li zaměstnavatel, s výjimkou případu uvedeného v odstavci 3, zaměstnanci dovolenou podle odstavce 1 ani do 31. října příštího kalendářního roku, je dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou nebo její část první následující pracovní den. Nevyčerpá-li zaměstnanec dovolenou podle věty první ani do konce příštího kalendářního roku, právo na tuto dovolenou zaniká.

§218 (5) Jestliže zaměstnanec nemohl z důvodů uvedených v odstavci 2 vyčerpat dovolenou, která přesahuje 4 týdny, ani do konce příštího kalendářního roku, může být s jeho písemným souhlasem tato část dovolené vyčerpána do konce dalšího kalendářního roku.

---
Tedy já to chápu tak, že proplacení nevyčerpané dovolené je možné jen při skončení prac. poměru.
Připouštím, že je možný i jiný názor - třeba jej zde někdo vyjádří.

změna pracovní doby

Jiří Tvrdík, 17.02.2009 09:24:26

V důsledku krize musí podnik zvýšit pracovní dobu. Nyní mají všichni zaměstnanci uzavřenu smlouvu na 37,5 hod týdně, nyní se má zvýšit na 40 po změně pracovního řádu, ale za stejných mzdových podmínek.Zaměstnancům se budou předkládat změny pracovní smlouvy. Mzdy jsou řešeny platovým výměrem. 1) Jak pohlížet na situaci, když některý zam. odmítne změnu prac. sml. podepsat ? Lze na takovou situaci pohlížet tak, že ten kdo podepíše bude mít pracovní úvazek na 40 hod a ten kdo nepodepíše, automaticky "spadne " do kategorie zkrácených úvazků s úvazkem na 37,5 hod se sníženou mzdou o 1/2 hod ? 2) Lze dát zaměstnanci výpověď, když nepodepíše změnu, např. pro porušení § 53 odst. 1 písm. f) ZP ?3) Lze nějak situaci řešit, aniž by byl porušen zákon ? 4) Nebyla by porušena zásada rovnosti, když by jedna skupina zaměstnanců téhož zaměstnavatele měla prac dobu na 40 a druhá na 37,5 hod ?

Re: změna pracovní doby

Karel Dlouhý, 17.02.2009 19:50:51

Dobrý den, ptáte se z pozice zaměstnance nebo zaměstnavatele?
Uvšdená situace je zvláštní (jinde pracovní dobu zkracují v důsledku krize, u Vás ji chtějí prodlužovat.

V § 53 ZP není žádný odst. 1 písm. f). Pokud máte na mysli § 52 odst. 1 písm. f) "nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce" - tak nelze!

Jiří Tvrdík, 18.02.2009 12:31:06

S dovolením upřesňuji svůj dotaz ze dne 17.2.2009 ohledně změny pracovní doby.
1)ano spletl jsem se v označení správného §
2)zaměstnanci nyní mají smluvně zajištěnu pracovní dobu na 37,5 hod. Fakticky však pracovali 40 i více. Jedná se o soustavu prodejen potravin.Aby se nemusely vykazovat a platit přesčasy, dostávali zaměstnanci odměny fakticky ve výši přesčasů. Inspektorát kontrolou ztjistil tyto nedostatky. Přesčasy jsou tedy nyní propláceny. Tím se zvýšil limit přesčasů. Aby se předešlo vyplácení přesčasů, hodlá zaměstnavatel zvýšit pracovní dobu na 40 a tím odbourat čerpání přesčasů. Zaměstnavatel má záměr přepracovat pracovní řád, poté předložit změnu pracovních smluv, tj,. z 37,5 na 40 hod za stejných mzdových podmínek, tzn, že navýšení nebude proplácet. Pracovní řád odsouhlasuje odborový orgán. Očekává se, že někdo podepíše a někdo ne. Kdo nepodepíše má záměr jim tedy poracovní dobu 37,5 ponechat,ale jako zkrácený úvazek se sníženou mzdou. Lze takto postupovat ? Děkuji.

Jiří Tvrdík, 27.02.2009 07:47:15

Prtosdím, zda by mohl někdo odpovědět na můj příspšvek ze dne 18.2.2009
Děkuji

Karel Dlouhý, 03.03.2009 19:29:46

Dobrý den, neodpověděl jste, zda se ptáte z pozice vedoucího pracovníka nebo řadového zaměstnance.
Domnívám se, že záměr zaměstnavatele není fér.

Nerozumím "za stejných mzdových podmínek" - tzn. zůstane stejná hodinová mzda nebo měsíční mzda?

Jaký má na tuto věc vliv pracovní řád?

Tedy mně to není přísliš jasné - počkejte, zda Vám odpoví někdo, komu je to jasnější.

Zmena platove tridy/stupne -zkraceni praxe

Eva Salovova, 01.02.2009 20:27:30

Dobry den, obracim se na Vas protoze jsem bezradna. Muj manzel pracuje na mestskem urade temer 3 roky. Behem teto doby byl po absolvovani odborne zpusobilosti zarazen do vyssi platove tridy a pozdeji v ramci teto 9. tridy i z 1. do 2 stupne. Pokazde mu byla ale zkracena zapoctena praxe a to tak, ze treba po roce prace, mu zapocetli praxi 84 dnu, nyni temer po trech letech ma na novem vymeru z 1.1.2009 zapoctenou praxi 359 dni. V uctarne mu rekli, ze se to tak dela, ale me to prijde zvlastni. Ma na to zamestnavatel pravo? Dekuji za odpoved

změna smlouvy

Kateřina Novak, 16.01.2009 10:44:07

Dobrý den, pracuji ve firmě již 10 let na jedné pozici. Firma v současné době mění celkou strategii. Náplň mé práce bude v podstatě stejná, ale za jiných podmínek jak pracovních tak finančních. Dojde ke snížení mého platu a ohodnocení za mnohdy větší objem práce než dříve. Musím na tyto nové podmínky přistoupit a podepsat novou dohodu? V případě, že nepodepíši musí mě zaměstnavatel nechat pracovat za stávajích podmínek nebo mě může propustit? V jakém případě mám nárok na odstupné?
Děkuji a přeji hezký den

Re: změna smlouvy

Karel Dlouhý, 16.01.2009 18:05:33

Dobrý den, musí být dodržen druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat a který je uveden v pracovní smlouvě. (např. účetní)
Pokud je mzda dohodnuta v pracovní smlouvě, nemůže ji zaměstnavatel měnit bez souhlasu zaměstnance. Pokud je v samostatném mzdovém výměru, tak ji může zaměstnavatel jednostranně měnit (mělo by to být ale v souladu s jeho vnitřním mzdovým předpisem a nesmí jít pod minimální mzdové tarify).
Pokud tedy Vám zaměstnavatel nabízí novou dohodu, tak je na Vás , zda podepíšete. (Pokud ne, tak by to byl nejspíš důvod k výpovědi z důvodu org. změn s odstupným).
Ale on by to mohl udělat i bez dohody - že Vám bude přidělovat větší objem práce ... (neznám ale konkrétní situaci u vás).

pracovní zařazení

olga mikulová, 07.01.2009 15:07:23

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to s pracov. zařazením uvolněných odborových funkcionářů, kteří skončili ve funkci. Zák. práce říká,že musí být zařazen na původ. místo nebo na funkci dle pracovní smlouvy. Má tohle zařazení nějakou vazbu na platovou třídu před nástupem do odborové funkce ? Může mě zaměstnavatel zařadit na místo např. o 2 plat. třídy nižší? Děkuji za odpověď. Mik.

výběrové řízení

Stanislav Stromko, 13.02.2008 21:00:05

Dobrý den.
Jak postupovat v případě, kdy jsem se přihlásil do výběrového řízení a přesto, že jsem splňoval veškeré podmínky a organizace, v níž jsem se ucházel o zaměstnání mě před výběrovým řízením i po něm zaměstnává na dohodu o provedení práce ve stejné funkci o kterou jsem se ucházel, jsem nebyl vybrán s odkazem na to, že nesplňuji potřebné vzdělání.
Současně s tímto výběrovým řízením běželo jiné, kde kriteria byla nastavena měkčeji a byl přijat člověk, kterého si organizace nemalými náklady (cca 150 tis) a po dobu 2 měsíců musí nechat "vyškolit". Je paradoxní, že pro výkon práce "na dohodu" vše splňuji a na hlavní pracvní poměr ne??
St.

Re: výběrové řízení

Mgr. Oldřich Topka, 14.02.2008 14:44:19

Dobrý den, jde o interní rozhodnutí zaměstnavatele. A to se napadá těžko. Mohl by jste eventuálně zvažovat podání žaloby z důvodu diskriminace v pracovněprávním vztahu, ale jistý výsledek zaručit nelze. Navíc by jste se v této věci musel obrátit na komerční právní služby, aby byla žaloba sepsána správně. Také je otázka, jestli o takový spor vůbec stojíte.

změna platového výměru, změna třídy

Stanislav Stromko, 13.02.2008 20:25:08

Dobrý den.
Chci se poradit, co dělat v případě, že mi zaměstnavatel jednostraně předložil v prosinci nový platový výměr s podstatně nižší mzdou, bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení či odůvodnění (pracovní povinnosti si plním vzorně, nad rámec svých pracovních povinností, neabsentuji). Byla mi snížena třída platového zařazení, zkrácen osobní příplatek a odejmut zvláštní příplatek přesto, že pracovní činnost vykonávám stále stejnou ve vyšší platové třídě. Tento platový výměr jsem nepodepsal ani nepřevzal. Ani mi nebyl později jakkoli doručen. Přesto jsem za měsíc leden dostal plat podle nového výměru. Mám na to upozornit zaměstnavatele nebo ještě počkat? Jak dále postupovat?
St.

Re: změna platového výměru, změna třídy

Mgr. Oldřich Topka, 14.02.2008 14:47:25

Dobrý den, na podobný dotaz již bylo odpovězeno, zde je odpověď : §113 odst.4 zákoníku práce uvádí, že "... dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti.". Z toho vyplývá, že novým mzdovým výměrem se Vám tato změna pouze oznamuje, a ke své platnosti vůbec nevyžaduje, aby jste ji odsouhlasil a podepsal. Podpis osvědčuje pouze to, že jste nový výměr převzal. Jedná se o jednostranný úkon zaměstnavatele. Změna je Vám pouze oznamována, nejde o návrh změny, kterou musíte schvalovat. Jestliže nepodepíšete, z hlediska zaměstnavatele to nic neznamená a mzda Vám bude vyplácena podle nového výměru. Platí jen to, že se mzda nesmí změnit zpětně, za již vykonanou práci, a nesmí být nižší než mimimální mzda.

Stanislav Stromko, 17.02.2008 20:56:12

Dobrý den. Jako zaměstnanec Městského úřadu, kde vykonávám státní správu, pobírám plat. Změny v platovém výměru se řídí ustanovením § 136 ZP, odst.2, kde se hovoří, že změna musí být písemně oznámena včetně uvedení důvodů. Toto zaměstnavatel neučinil a jednostraně mi snížil plat.

Mgr. Oldřich Topka, 18.02.2008 07:18:21

Dobrý den, pak je takové chování v rozporu se zákoníkem práce. Jestliže nebyl dodržen tento postup, je změna neplatná. Buď na to upozorněte vedení nebo se obraťte na krajský úřad. Ten obce dozoruje při výkonu přenesené působnosti. Pokud jde o samostatnou působnost, tak tam je dozoujícím orgánem přímo mimnisterstvo. Jestli nebudou ragovat, tak Vám ani v tomto případě nezbyde jiné řešení než žaloba.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »