Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mám takový problém:jsem na rodičovské dovolené,dceři byly 4.9.2008 tři roky.Bohužel jsem neměla možnost volby rodičovské dovolené a zůstávám doma s malou i ten čtvrtý rok,protože ji do školky nevzali a nemám jinou možnost péče o ni.V červnu letošního roku jsem zaměstnavateli dala vědět,že s ní zůstávám doma.Bohužel jsem to předala osobně v kanceláři firmy a nemám potvzení o převzetí.Zaměstnavatel mi te v půli října vzkázal,ža mám buď podat výpověď nebo okamžitě nastoupit do práce,jinak mi od 4.9.2008 píše áčka.Má na toto právo???
Jaký čtvrtý rok?? § 196 Zákoníku práce stanoví:
Rodičovská dovolená
"K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let." Tedy od 5. 9. 2008 jste měla chodit do zaměstnání, nebo se dohodnout se zaměstnavatelem, aby Vám poskytl neplacené volno (což není jeho povinnost) nebo ukončit pracovní poměr dohodou. Neudělala jste ani jedno z toho. V dané situaci by bylo podle mne řešením dohodnout se se zaměstnavatelem na skončení pracovního poměru dohodou k 4. 9. 2008.
(Zda jde o absenci neomluvenou nebo omluvenou se názory právníků různí.)
Dostala jsem k 29.2.2008 výpověď ve zkušební lhůtě, protože jsem těhotná,termín porodu mám 29.9., jsem tedy v ochranné lhůtě, ale nevím co dělat, mám se hlásit na úřadě práce, když pro mě stejně žádnou práci v těhotenství nenajdou, nebo mám jít na nemocenskou, když se cítím zdravá, napíše mi ji lékař? Co je pro mě výhodnější i z hlediska finančního, budu dostávat vůbec mateřskou? Z čeho se bude počítat, když jsem byla zaměstnaná v posledním zam. jen 2 měsíce.
Dělá mi to velkou starost, děkuji za radu.
Dobrý den, pokud budete na ÚP tak PPM dostávat nebudete. Na PPM by Vám vznikl nárok pouze v případě, že by jste byla na nemocenské a z ní plynule přešla na mateřskou dovolenou (tj. 6 týdnů před porodem). Další postup si však musíte zvážit Vy sama. Je ale pravda, že jako těhotné Vám na ÚP příliš mnoho příležitostí nenabídnou. Pokud jde o nemocenskou, záleží na tom, jak Váš zdravotní stav posoudí lékař a jestli shledá, že např. z důvodu rizikového těhotenství nastoupíte nemocenskou ještě v ochranné 6-měsíční lhůtě.
Dobrý den,
Dceři budou 4/2008 3 roky tím mi končí mateřská dovolená. Protože jsme se během ní přestěhovali a je jasné, že na své místo již nenastoupím, chci podat výpověď dohodou (mám již pracovní nabídku).Smí stávající zaměstnavatel trvat na 2-měsíční výpovědní lhůtě? Protože bych tak překročila o 1 měsíc schválenou MD.Děkuji.
Dobrý den, výpověď dohodou je nesmysl. Buď se na rozvázání pracovního poměru dohodnete (2-stranný právní úkon) nebo dáte výpověď (1-stranný právní úkon). Jestliže tedy na dohodu nepřistoupí, budete muset rozvázat pracovní poměr výpovědí. A tady běží 2-měsíční výpovědní doba ze zákona. Tato doba je prostě dána zákonem a Vy ani zaměstnavatel ji nijak zkracovat nemůžete.
Chtěla bych se zeptat,když dle §53odst.1 d)je důvod k nedání výpovědi rodičovská dovolená.Myšleno do věku 3let dítěte?Mladší dceři budou 3roky v 4/2008,ale mezitím starší dceři doktoři potvrdili dlouhodobě zhoršený zdravotní stav,tzn.možno být doma do jejich 7let(5/2009).Vztahuje se na mne tato možnost nedání výpovědi?Nebo ji mohu dostat po dovršení 3let nejmladší dcery.Dekuji M.B.
Dobrý den, §196 zákoníku práce jasně stanoví, že rodičovská dovolená se poskytuje nejdéle do 3 let věku dítěte. §53 odst.1 písm. d) se bohužel na péči o dítě s nepříznivým zdravotním stavem nevztahuje. Ochranná doba se v tomto případě na Vás nevztahuje. Státní sociální podpora ve formě rodičovského příspěvku Vám však bude náležet až do 7 let věku dítěte.
Děkuji za odpovědˇa jen ještě jeden dotaz,když dostanu výpovědˇ,protože nemohu nastoupit do zaměstnání právě kvůli zdr.stavu starší dcery,mám nárok na odstupné a jestli ano,za jakých podmínek?Děkuji předem za odpovědˇ.S pozdravem M.B.
Dobrý den, v tomto případě Vám bohužel nárok na odstupné nevzniká. Odstupné souvisí se zdravotním stavem zaměstnance, nikoliv jeho příbuzných.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com