Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
dobrý den,
prosím o radu
jsem na rodičovské dovolené s dcerou, která mi končí 25.12.2009 ve třech letech dítěte (při výběru délky rodičovské, jsem si vybrala do tří let dítěte), jsem znovu těhotná, termín porodu 4.4.2010, měla bych tedy na 6-8 týdnů nastoupit do zaměstnání, zaměstnavatel mě tlačí do varianty prodloužit si mateřskou do čtyř let dítěte. Na sociálce mi řekli, že tato varianta neexistuje!
Můžete mi poradit, jak to řešit?
díky moc
Dobry den,
prosim o posouzeni ovlivneni naroku a vyse materske v pripade predchoziho cerpani dlouhodobeho (6 mesicu) neplaceneho volna.
Moje domnenky:
1. Narok - trva, protoze jsem stale zamestnanec. Ano?
(Co vlastne ovlivnuje skutecnost, ze narok neni? Jen to, ze jde o nezamestnanou, ktera jiz neni v ochranne lhute max. 180 dni?)
2. Vyse - do vymerovaciho zakladu za posl. 12 mesicu ze zapocita i 6 x 0 za 6 mesicu neplac. volna. Ano?
Dekuji mockrat,
E. Vyskocilova
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda mám nějakou možnost ve zkušební době zažádat (získat) o neplacené volno z důvodu účasti na promoci blízkého rodinného příslušníka.
Ano, zažádat můžete. Mohla byste žádat i o poskytnutí 1 dne dovolené,
Dobrý den. Naše firma přechází na čtyřdenní pracovní týden. Doteď jsme měli placeno 37,5 hodin týdně a teď již to bude jen 30 hodin. Já s tímto nesouhlasím a chci buď stejnou práci (za stejně peněz), nebo ať mi dá firma výpověď. Mám nárok na odstupné pokud dostanu výpověď za to, že nepodepíši souhlas se snížením týdenní pracovní doby?
Dobrý den
Můj zaměstnavatel vzhledem ke krizi do odvolání zrušil pracovní pátky a na každý pátek nám místo volna na %nařizuje čerpání dovolené.Jak mám postupovat ohledně placení zdravotního pojištění,když si chci místo dovolené vzít na každý pátek neplacené volno?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Pracuji v non-stop provozu. Zaměstnavatel se rozhodl, že bude pracoviště od 21.12.08 do 04.01.09 zcela uzavřeno a bylo nám nařízeno neplacené volno. Do poslední chvíle jsem doufam, že nám bude proplacena alesponˇ část mzdy, výplatní páska však ukazuje pravý opak, proplaceno mi bylo akorát to, co jsem měl za prosinec odpracováno. Jakou část mzdy by mi měl zaměstnavatel vyplatit a má vůbec právo, nařídit neplacené volno z důvodu vánočních svátků? Poradˇte mi, prosím. Jaké mám možnosti?
Dobrý den,
cituji odpověď mgr. Topky na obdobný dotaz níže:
"Dobrý den, neplacené volno nařizovat nelze. Jestliže s tím nesouhlasí, ale zaměstnavatel ji odmítne přidělit práci, pak jí náleží 100% náhrada mzdy."
Možnosti:
- dát podnět na inspekci práce
- vyzvat zaměstnavatele z zaplacení náhrady mzdy a pokud odmítne, dát žalobu k soudu
Dobrý den,
v důsleku globální krize nařídil zaměstnavatel čtyřdenní pracovní týden minimálně do konce března 2009.Na volný pátek nařizuje všem zaměstnancům čerpání neplaceného volna,přestože v kolektivní smlouvě je uvedeno pro tento případ čerpání 60% mzdy.Každý zaměstnanec musí podepsat tiskopis,kde souhlasí s čerpáním neplaceného volna.Pokud nepodepíše je mu vyhrožováno výpovědí.Jakými prostředky se můžeme bránit?
Děkuji J.Sýkora
Podnětem na inpektorát práce.
Co s tím dělá odborová organizace?
Dobrý večer.
Odborová organizace s tím samozřejmě nesouhlasí.Zítra tj. 15.1.2009 máme opět sezení s ředitelem.Budeme znovu prosazovat 60% mzdy jak je uvedeno v kolektivní smlouvě a i v zákoně.Podle různých odpovědí z tohoto fora jsem zjistil,že v tomto případě bychom měli nárok i na 100% mzdy.Je tomu opravdu tak?
Děkuji J.Sýkora
Dobrý den,
mé sestře předložil zaměstnavatel (soukromý zaměstanvatel) nucené neplacené volno. Pokud toto n.volno sestra nepřijme, jakou má možnost náhrady. Předem děkuji za odpověď. Říhová
Dobrý den, neplacené volno nařizovat nelze. Jestliže s tím nesouhlasí, ale zaměstnavatel ji odmítne přidělit práci, pak jí náleží 100% náhrada mzdy.
Dobrý den, je v zákoníku práce uveden nárok na jeden den tzv. "VOLNO MATKY" (1x za kalendářní čtvrtletí). Má na to nárok každá matka pečující o dítě do 15 let? Nebo je to A jak je to placeno? Děkuji.
Dobrý den,
nic takového tam není.
Nějaký takový benefit by mohl být sjednán v kolektivní smlouvě u konkrétního zaměstnavatele.
Dobrý den, prosím vás může mě zaměstnavatel k vůli firem.večírku dát neplacené volno,když chce žavřít fabriku o půl směny dříve přitom tam všichni máme ještě spoutu dovolené,ale tu nám dát nechce.děkuji za odpověd
Dobrý večer,
Můj zaměstnavatel mi předložil nucené neplacené volno k podpisu.Nepodepsala jsem.V jaké výši je povinen
mi hradit plat, v případě že mi není schopen dát práci?A co mi hrozí v případě, že to nepodepíši? Děkuji
Dobrý den, pokud nemá práci podle smlouvy, pak musí platit náhradu mzdy ve výši 100%. K podpisu Vám nutit nemůže. Co si však na Vás "vymyslí" a bude-li se nějak mstít, to zde určit nelze.
Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda má zaměstnanec nárok na neplacené volno. Nejsou k tomu žádné vážné důvody, jde o cestování.
děkuji
Nárok nemá.
Záleží jen na dohodě se zaměstnavatelem.
Dobrý den, ráda bych zjistila, zda mám a případně jaké výhody, vyplývající ze zákona, jako rozvedená matka pečující o dítě do 15ti let. Jsem zaměstnankyní, mám 5 a půl letou dcerku a nyní koncem roku řeším nárok na neplacené volno. Společnost nařizuje dovolenou mezi Vánočními svátky a já dovolené již tolik nemám. Když jsem zmínila možnost požádat o neplacené volno na uvedené dny, bylo mi sděleno, že firma možná neplacené volno neposkytne. Ráda bych tedy věděla, zda na takové volno nárok mám a případně i jaké další (pokud nějaké) zvýhodnění pro rozvedené matky pečující o dítě do 15ti let, existují. Velmi děkuji, Marie
Dobrý den, svátky nijak neodůvodňují to, že by Vám firma musela poskytnout volno. Až na výjimky nemají osamělé zaměstnankyně pečující o děti mladší 15 let žádná výraznější oprávnění než ostatní. Tou výjimkou je např. povinnost zaměstnavatele vyjít jim vstříc při žádosti o kratší pracovní dobu nebo jinou její vhodnou úpravu či při jejich zařazování (§241 ZP). Ovšem na určování čerpání dovolené a poskytování neplaceného volna to žádný zásadní význam nemá. To záleží především na vůli a ochotě zaměstnavatele.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda, když můj zaměstnavatel pro nás nemá práci, kterou bychom mohli vykonávat,je povinen nám platit 60procent ze mzdy a nebo jestli nám může nařídit neplacené volno?
Děkuji
Dobrý den,toto upravuje §207 až 210 zákoníku práce. Jestliže Vám nepřiděluje práci, pak záleží na tom, z jakého důvodu. Jde-li o provozní příčiny, pak Vám náleží 80% průměrného výdělku, je-li to v důsledku počasí, pak 60% a z jiných příčin náhrada 100%. Tyto náhrady musí vyplatit, porotože jde o překážku na jeho straně. Neplaceným volnem to řešit nemůže. Jestli Vás k tomu nutí, obraťte se na Oblastní inspektorát práce.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com